Gädda på hösten – hur gör Stefan “Trumman” Trumstedt?

Stefan Trumman Trumstedt – en legend i gäddkretsar – delar med sig av sin kunskap om höstfiske efter gädda. Otroligt roligt och vi känner oss hedrade ha med honom i vår serie om höstfiske:-)

För den som av någon outgrundlig anledning har missat vem Trumman är så kommer här en kort introduktion. Stefan har fiskat aktivt och framgångsrikt efter gädda sedan 1985. Under dessa år har han alltid legat i framkant inom gäddfisket, inte bara resultatmässigt, utan även utvecklat teknik och utrustning som vi använder idag. Att kalla Trumman för superstjärna är nog inte att ta i för mycket.

Men Stefan är inte bara en karismatisk TV-personlighet men också givmild person med en otroligt seriös approach till C&R. Och alla år med spön i handen har såklart gett resultat.  Det är som att se en otroligt duktig gitarrist spela. När en duktig gitarrist spelar ser det ut som de knappt rör händerna och sen provar man själv 😀 (kanske därför Eric Clapton kallas “Slowhands” ;-)). När Trumman fiskar ser det bara enkelt ut!

Moderiktig kepa och stor gädda - Trumman vet hur man ska se ut
Moderiktig kepa och stor gädda – Trumman vet hur man ska se ut

Ett fantastiskt exempel på det är att Trumman startade jerk-baittrenden i Sverige. Visst hade en del gäddnördar nött träbitar utan egen gång tidigare, men vi kan utan att ta i alltför mycket säga att den klassiska filmen ”Gäddfeber” från 2004 med Trumman och Buster Odén fick den breda massan av gäddfiskare att köpa korta, tjocka spön och träbitar utan sked för att sedan stå och vifta som dirigenter i gäddvassarna.

Fångstresultatet i filmen Gäddfeber var fenomenalt – otroliga 7 över 13 kg och totalt 22 gäddor över 10kg !!! Framgångsrik tävlingsfiskare med många bra placeringar under bältet inklusive vinst i den senaste omgången av Fly vs. Jerk! Kort och gott: Trumman har sett, gjort och utvecklat det mesta i vårt gäddfiske. Men han har, förutom kunskapen och erfarenheten, tre egenskaper som vi på FiskeFürAlle uppskattar otroligt mycket:

  • Den otroligt positiva energi han sprider runt sig – till allt och alla
  • Viljan att dela med sig av sin enorma kunskap
  • Sist men inte minst – Glöden, Viljan att utvecklas! Att han är klok nog att förstå att man aldrig  blir fullärd inom gäddfiske. Har man svart bälte i gädda kan man fortfarande gradera och lära sig mer 🙂
Trumman, Buster Jerk och de nya Guppies som kommer snart. Vansinnigt snygga! Och för er som undrar - JA - Trumman hade kepan på hela tiden. Jag hade tänkt överräcka en FiskeFürAlle-mössa men jag insåg att den aldrig skulle användas ändå så jag avstod :-)
Trumman, Buster Jerk och de nya Guppies, frukten av samarbetet med Trueglide, som kommer snart. Vansinnigt snygga! Och för er som undrar – JA – Trumman hade kepan på hela tiden. Jag hade tänkt överräcka en FiskeFürAlle-mössa men jag insåg att den ändå aldrig skulle användas så jag avstod 🙂

Så.. med den lilla introduktionen lämnar vi över till Trumman:

Trumman, Vill du berätta lite om din bakgrund i gäddfiske?

Först vill jag nog säga att jag hållit på med gäddfiske sedan 1985 och jag tycker fortfarande det är så jäkla roligt. Man blir aldrig fullärd. Det finns alltid nytt att ta in och använda. Jag har varit 100% skärgårdsfiskare under en lång tid. Men de senaste fem åren har jag provat på andra typer av miljöer och det är fantastiskt kul. Jag har fiskat både sjö, älv och pelagiskt.

Det som är kul med att varit med så länge är att jag fått uppleva så många ”betes-eror”. När jag började fiska efter gädda så var det ytterskärgården som gällde för oss. Vi var i princip ensamma att fiska där. Där fanns ett fint bestånd med korta, snabbväxande gäddor på 5-7 kg. Det var ett kul fiske. Det var mycket friliggande grynnor, kanter och undervattensåsar och vi fiskade på 3-15 meter. Det var mycket jiggfiske med shadar men också pater nostet-tacklade wobblers typ Cisco Kid. Det var riktigt kul fiske.

image32

I början fanns det inte så många beten att välja på men sen kom Zalten. Jag var en passionerad Zalt-fiskare i många år. Zalten dominerande totalt i Furusund fram till början 2000-talet. Sen blev det sämre fiske… Folk började snacka om att ”det är kört, det är överfiskat” och så.

Jag jobbade på CWC när vi introducerade Pig:en. En butik som alltid har varit med och hakat på eller t o m drivit trender är Sportfiskeboden i Täby och Micke Boettge. De var snabba och tog in Pig:en och folk började prova. Helt plötsligt kom något gäddorna inte sett innan: Beten som fiskade ytligt, med helt nytt rörelsemönster och som kom åt platser som inte gått att fiska med en sjunkande Zalt 19.

Helt plötsligt började det komma upp fisk i mängd och format. Det var förmodligen kombination av nya platser och nytt rörelsemönster. Jag är helt övertygad om att gäddorna lär sig att vissa rörelsemönster är beten och inte mat och de slutar titta efter dem.

Vad kan man betrakta som ditt hemmavatten?

Man får väl säga Norra Stockholms skärgård: Furusund till Östhammar. Berget har lantställe där uppe och vi bor båda norr om stan, så det har liksom varit självklart att åka dit. 

Sen hade länge jag klippkort i Blekinge. Vi började fiska där nere redan i början av 90-talet och sett förändringarna som skett där. Det är samma förändringar som vi sett tidigare i Stockholms ytterskärgård.

De gäddorna vi fiskade på i Stockholms ytterskärgård åt säkert både en och annan strömming men jag är helt säker på att de åt mycket småtorsk på sommaren. När torskbeståndet kollapsade helt och hållet, det försvann helt under en vinter, så dog också gäddfisket. Där har vi en av huvudreglerna i gäddfiske. Finns det inget att äta så finns det inga gäddor.

Nu verkar samma sak hända i Blekinge, framförallt där det inte finns någon riktig skärgård. I Karlskrona finns det en skärgård och där finns det fortfarande ett bra bestånd av gäddor. Men det är nog kopplat till att det finns annan mat där gäddorna kan skifta över till: mört, abborre, id och annan vitfisk. Den västra delen av Blekinge, utan riktig skärgård, där dieten förmodligen till större del består av småtorsk andra saltvattensfiskar blir nu hårdare drabbad.

Ja Trumman har dragit en och annan bjässe. Denna låter verkligen inte skämmas för sig.
Ja, Trumman har dragit en och annan bjässe. Denna låter verkligen inte skämmas för sig.

Hur tänker du och resonerar kring höstfiske efter Gädda?

Ja, det finns en sak som är säker – där betesfisken finns – där är gäddan i närheten. Det gäller även på hösten.

Fisket brukar vara normalt sett, vara mer stabilt i September och halva Oktober. Just i år är allt konstigt eftersom det varit varmt i vattnet så länge… Men i normala fall… Då kan man få fisk av alla storlekar. Då brukar en bra djupvass där vinden tryckt upp betesfisk fungera riktigt bra.

Ska man jaga de riktigt stora fiskarna så är andra halvan oktober och november den bästa perioden. Men det är också den period när det är som mest vanskligt. Vädret och förutsättningarna kan verkligen lägga locket på fisket. Vi har alla varit där. Platser som funkat och levererat bra veckan innan, med riktiga huggsexor, kan upplevas som helt sterila. Det är inget som hugger.  Kallras gör att gäddorna blir helt stela och inaktiva. Det optimala är när att det varit stabilt under en längre period – minst tre dagar – gärna mer.

Blåser det dessutom en varm sydlig vind är det riktigt hett. Trycker det på med vind kan det vara hett precis i det första lävattnet bakom, kanske en liten potta där det är lugnt. I November när det börjar kyla på, måste man kolla lugnare områden.

En bra sak att hålla koll på i skärgårdar är hur salthalten förändras. Gäddan är en sötvattensfisk som vandrat ut i bräckt vatten men den trivs inte i för salt vatten. När vattnet börjar bli riktigt kallt (typ lägre än 5 grader) så är gäddorna ännu mer känsliga för salthalten. Kommer det en storm som trycker in salt vatten kommer gäddorna flytta sig och försöka “fly undan” det salta vattnet. Vi har då hittat fisk grunt, långt in i skyddade vikar där de verkar stå och vänta på att det ska bli “normalt” utanför igen.

dsc_0537Vad skulle du säga är din grundplan för höstfisket?

  • Om vi börjar med det vatten jag fiskat mest i – innnerskärd typ runt Furusund och det senare höstfisket efter de riktigt stora fiskarna så skulle jag fiska i en innervik där det går mkt betesfisk. Gärna en vik där det finns ett område med djup på 3-4 m. Där skulle jag fiska i närheten av växter. Det är verkligen värt att åka runt lite först och kolla vart växtbältena går innan man börja fiska. Fiska sen gärna i och runt växtområdena i mitten hellre än hårdvassar (med steril botten utanför). De platserna har både bra skydd för gäddan och mat. Betesfisken gillar att röra sig både i och runt dessa platser
  • När vi pratar den tidigare perioden eller iaf när det fortfarande är varmare i vattnet så har jag haft riktigt bra fisken på djupvassar där vinden tryckt på
  • I Yttterskärgården skulle jag satsa på marfiske. Där är det inte lika viktigt med växterna. Det kan sandbotten, sten och tång. Gäddorna gillar att hänga inne i den miljön för de kan få skydd både för att vila sig och undvika salthalt. I innerskärgården funkar inte marerna lika bra.

img_5357En sak jag tycker är viktig att ta upp är det där om huggperioder. Många pratar om distinkta perioder när fisken hugger. Visst finns det förändrade förutsättningar som kan påverka och aktivera fisken. Det kan vara ett vindstråk, det kanske snöar så det blir ett annat ljus… MEN det är 99% av tillfällena du själv som startar den.

Du ligger där i inloppet och fiskar. Inget händer och rätt vad det är lyckas du få en fisk att hugga. Helt plötsligt står polaren också med spöböj. Jag är helt säker på att den första fajten har skapat rörelse i vattnet som får de andra gäddorna att vakna upp ”vad är det nu som händer” och så startar huggsexan. Men det är DU som skapat huggsexan.

En annan sak som många pratar om är Braxen och hur viktig den är för gäddan under hösten. Men en Brax på 1,5-2 kg är en stor bit. Det är inte något en gädda sätter i sig helt lätt. Jag tror inte gäddan har Braxen som huvudföda. Men igen – kommer det in ett Brax-stim så händer något. Det bökas, stökas, rörs runt och gäddorna kanske får byta ståndplatser. Aktivitet helt enkelt som får igång gäddorna. Det är därför jag tror att Braxen är viktiga. Inte för att gäddorna äter dem..

Vilka är dina topp 5-beten för höstfisket?

Ja egentligen behöver jag inte mer än tre beten för det är helt allvarligt de jag fiskar med. Vad gäller färgval så är jag en naturtrogen kille. Visst finns det tillfällen när skrikiga beten fungerar men generellt så tycker jag att jag haft mycket bättre fiske på naturtrogna färger

Golden Olive sa du?
Golden Olive sa du?

Buster Jerk är ju självskriven och vad gäller färg så är favoritfärgen Golden olive. En bra färg som fungerar utmärkt både i klart och grumligt vatten. Det är inte alltid jerkfiske fungerar, men när det fungerar är det det roligaste fisket som finns. Det är du som fiskare som gör det. Du kan påverka gången och hur betet beter sig så otroligt mycket. Jag skulle säga att jerkbaits kommer bäst till sin rätt när tempen under 10 grader. Nu när tempen är 12-14 grader är beten med rakare gång bättre.

Naturlig kille gillar naturliga beten. Vi håller med Trumman - Arkansas shiner är en grym färg
Naturlig kille gillar naturliga beten. Vi håller med Trumman – Arkansas shiner är en grym färg

Pig Shad – 23:an. Det är en storfisk-magnet. Jag tycker att Pig Shaden kommer absolut mest till sin rätt vid långsamt fiske. Så där så att huvudet vajar fram och tillbaka lite som en haj. Favoritfärgen där är utan tvekan Arkansas Shiner

Big Bandit - Betet "Berget" varit med och tagit fram. Här i den klassiska Tånglake II-kosytmen. Grym för att bjuda upp Blekinge-damer till dans
Big Bandit – Betet “Berget” varit med och tagit fram. Här i den klassiska Tånglake II-kosytmen. Grym för att bjuda upp Blekinge-damer till dans

Big Bandit – Det är ett så jäkla bra search/väckar-bete för grunt fiske. Det finns inget bete som låter så mycket under vattnet som Big Bandit. Rejäla prasselkulor och stort bete som kan väcka de trögaste gäddor. Har du många följare – sätt på en Big Bandit och fiska hem det hårt! Det brukar verkligen väcka damerna. Färgen får nog bli Tånglake II. Det beror på att jag haft sån jäkla fiske på den

Ok jag kanske får lägga med ett fjärde bete då 🙂

Baby Brown - både Trummans, Jimmy Lindahls OCH inte minst Manges favoritfärg
Baby Brown – både Trummans, Jimmy Lindahls OCH inte minst Manges favoritfärg

Pig Shad Jr – Ett grymt tävlingsbete – oj vad fisk man får. Kanske inte det bästa betet för det riktigt stora damerna grymt mängdbeter. Visst kommer det många stora fiskar på det också. Det är inte så jag menar. Används ett bete så kommer det dra stor fisk. När jag tävlade kände jag att det fanns platser jag inte kunde komma åt, t ex inne i vass. Därför tog vi fram den med slotten i ryggen så man kan fiska den weedless. Favoritfärgen är Baby brown.

Ett litet tips för weedless-fisket. Visst bränner man en del fisk ibland på att det är svårare att kroka men det är överdrivet. Gör man rätt kan man minska antalet brända fiskar väsentligt. Känner du att du har tecken på ett hugg – ha is i magen. Vänta en tiondel. Låt gäddan vända innan du sätter in och kroka uppåt så brukar kroken sitta finfint genom käften. Själv brukar jag fiska weedless där det är grunt så jag använder till 90% oviktade weedless-krokar. Jag använder bara Owner Beast 10/0. Den är tillräckligt hög för att kroka bra. Då kan man fiska hem betet riktigt långsamt och svävande

Partners in crime - Berget och Trumman
Partners in crime – Berget och Trumman

Har du några andra tips för våra läsare

Ja ”regler” är bra som startpunkt men just bara som startpunkt. Det är inga sanningar. Var inte rädd att experimentera. Säger regeln ”fiska långsamt” men du får ingen fisk – speeda upp osv. Men några generella tips är:

  1. Fiska där fisken är… En duktig fiskare vet hur du ska fiska och vart du ska fiska. Och ha känsla för att veta när du ska använda vilken teknik. Är du ute efter stor gädda måste du fiska i vatten med tillräckligt stor population för att det ska finnas stor fisk.
  2. Fiska på rätt sätt – välj teknik efter förutsättningar. Snöa inte in på bara en teknik och byt färg
  3. Lär dig fem olika betestyper – du får förtroende för sakerna. Du vet hur betet funkar och kan förändra gången lite för att se vad krävs. Ibland krävs inte mycket rörelse från spöt för att du ska kunna ge förändring i gången där ute
Micke "Berget" Bergander - vapendragare, vän och storfiskare. Alla vill vi ha en sådan kompis! En kompis man lita på i vått och torrt som alltid finns där!
Micke “Berget” Bergander – vapendragare, vän och storfiskare. Alla vill vi ha en sådan kompis! En kompis man lita på i vått och torrt som alltid finns där!

Sen som en avslutande kommentar som jag verkligen vill ha med är hur viktig Micke “Berget” Bergander varit för mitt fiske. Jag skulle inte varit där jag är idag utan honom. Han är min vapendragare och vi har kamperat sen -85. Han har betytt otroligt för mitt fiske. Han är Nr 1.

Vi inspirerar & motiverar varandra, vinner och förlorar ihop och kanske är det det därför vi båda hållit ut. Vi är som ett gammalt par. Vi kan skrika och gorma på varandra så folk undrar vad som händer. Men vi kan också stå tysta tillsammans i flera timmar. Han är fortfarande otroligt passionerad kring gäddfisket, precis som jag. 

Där tror vi på FiskeFürAlle vi har Trummans absolut bästa tips: Ha fiskekompisar som du verkligen litar på och trivs ihop med. Kompisar i vått och torrt. Kompisar som har samma uthållighet som du. Som inte gnäller utan kommer med glada tillrop och gnuggar på. Kompisar som utmanar, testar och är engagerade. De växer inte på träd – välj dina fiskekompisar med omsorg och du kommer ha otroligt kul – under en mycket lång period!

Vi på FiskeFürAlle har fått förmånen att träffa flera profiler i vår fiskevärld. Stefan tillhör den där skaran av passionerade, generösa eldsjälar vår hobby (eller är det livsstil) så väl behöver. Kort sagt: en riktig ambassadör som brinner för att dela med sig av all sin kunskap. När vi gjorde intervjun i tisdags hos CWC och vi var tvungna att avsluta pga våra jobb kallade på uppmärksamhet kände både jag och Stefan att vi hade kunnat sitta kvar och snacka mycket längre. Hoppas det kommer fler tillfällen :-). Vi på FiskeFürAlle tackar för en otroligt givande, inspirerande pratstund och tack för din givmildhet!


//Mange

Skulle du vilja läsa mer om Micke Boettge och Sportfiskeboden kan du komma hit efter att du läst färdigt om Trumman. Vi har haft förmånen att ha en mysig pratstund även med Micke B 🙂 Vi har sedan tidigare pratat med andra grymma fiskare om deras tankar kring höstfisket:
Gädda på hösten hur gör Evelina Henriksen hittar du här
Gädda på hösten hur gör  Jimmy Lindahl hittar du här
Gädda på hösten hur gör Jessica Dolk hittar du här
Gädda på hösten hur gör William Eksell hittar du här
Gädda på hösten hur gör Tomasz “Polski” Andersson hittar du här
Gädda på hösten hur gör Nicklas Hallnor hittar du här 
Gädda på hösten hur gör Johan Ruhe hittar du här
Skulle du vilja läsa mer om Micke Boettge och Sportfiskeboden kan du komma hit efter att du läst färdigt om höstfisket.
Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelPike fishing in the fall – how does Stefan “Trumman” Trumstedt do it?
Nästa artikelAutumn pike – Sean Wit style

3 KOMMENTARER

Comments are closed.