Gädda på Hösten? Hur gör Nicklas Hallnor?

Efter ett kort stopp lite söderöver i Stockholm beger vi oss nu upp där hösten börjar redan i slutet på augusti. Japp vi sk till Norrland, närmare bestämt Piteå och prata med Nicklas Hallnor. Med ett imponerande CV begränsat av att det inte går så många tävlingar uppe i norr har Nicklas ändå skrapat ihop många meriter:-) Vinnare av meterligan 2013, 2014 och leder med 25-30 meter i år så tredje raka ligger nära till hands. Har de tre bästa totalerna i meterligan. Är den enda som lyckats kvala in i samtliga finaler i gäddfajten(2012, 2013, 2014 och 2015). 2012 vinst. 2013 vinst i grunden i gäddfajten, övriga 3 år 2:a bara slagen av Tomasz “Polski” som vi redan pratat med. Ja vi tror ni fattat – Mr Hallnor kan sin gäddologi.

Nicklas viker inte ner sig i första taget. Lite skador från bråkiga gäddor stoppar inte denna man Foto: Jonas Nordigårds
Nicklas viker inte ner sig i första taget. Lite skador från bråkiga gäddor stoppar inte denna man
Foto: Jonas Nordigårds

Nicklas fiskar enligt egen uppgift “dygnet runt” under den korta och ljusa sommaren. När mörkret och kylan börjar komma krypande i augusti är det “andra som vill ha uppmärksamhet”. Vi tycker de redan enormt imponerande resultaten ännu mer imponerande när man tänker på vilken kort säsong de kommit på. Vi lämnar över till Mr “Dygnet runt”. Håll tillgodo:

Grym bild, grym gädda, grymt bete. Ja sa vi grymt :-) Foto: Jonas nordigårds
Grym bild, grym gädda, grymt bete. Ja sa vi grymt 🙂
Foto: Jonas nordigårds

Var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

I norra Norrland är avstånd ingenting som skrämmer. Jag bor i Piteå men anser att alla vatten inom 30 mil är mina hemmavatten. 

Vattnen är klara och kalla

Ja vad säger man :-)
Ja vad säger man 🙂

Vilket är första stället du börjar leta gädda på? Varför just där?

Sista 2 månaderna innan isen lägger har jag en förkärlek att fiska på runt 4 meters djup över grästäckta bottnar. Det brukar kunna vara glest mellan huggen men när det väl smäller rör det sig allt som oftast om gädda över 100 cm.

Undrar hur många sådana poser denne man har fått göra!
Undrar hur många sådana poser denne man har fått göra! Foto: Jonas Nordigårds

 

Vilka andra platser brukar du hitta fisk på om första stället inte funkar?

Smala sund med svagt svagt strömmande vatten. Det brukar vara gott om betesfisk och hög syrehalten i vattnet. Det i sin tur brukar kunna locka gädda.

Vilken taktik brukar du använda?

Ingen dag är den andra lik. Men gröna gummibeten som tas hem långsamt med korta vevstopp. Lägg även in några snabbare vevtag oregelbundet så ska du se att gäddan hugger! Fördelen med gummibeten är att det går väldigt lätt att blya ner dem till önskat djup.

image

Favoritbeten för höstfisket?

Mc Rubber, Pig Shad och Line Thru Throat är beten som fungerat bra i år. 

Övriga tips för höstfisket?

Lägg ner tid och tro på det du gör. Stora gäddor är svåra att få. Efter två bompass kan det vara nästa som levererar din drömgädda. Se till att inte frysa och ha med dig något gott att äta. Är fisket dåligt ska man må gott ändå.

//Nicklas

Föregående artikelGädda på hösten? Hur gör William Eksell?
Nästa artikelGädda på hösten? Hur gör Johan Ruhe?

1 KOMMENTAR