Gäddfiske från land och brygga

FiskeFürAlle har blött drag i helgen fast på olika håll. Det var mer än beten som vart blöta, återkommer med sedvanlig papphammar-rapport senare i inlägget.

Jag gissat att du precis som jag hade din första fiskeupplevelse på en brygga eller vid strandkanten. Ett litet metspö alt ett spö från OBS stormarknad (som Coop hette på den tiden).

Hade då Abumatic-rulle och en synnerligen tunn, elastisk nylonlina och en skön lite spinnare längst ut på linan. Det var visserligen riktigt många år sedan men minns det som igår. Idag är det andra bullar med tillgång till båt och modern fiskeutrustning.

IMG_4931
En dag VID sjön utan en sån här…

På sportfiskemässan snackade jag med Patte om just fiske från land och brygga. Inspirerad av detta tog jag mig i kragen och begav mig ner till sjön medels cykel med sikte på gäddfiske från land. Plockade med mig ett jerkspö och en låda med 5-6 st beten, några tailar, lite gummi och ett par Buster Jerks.

Bild från landbacken
Jaha, är det så här det ser ut från land…

Förutsättningarna var ok, sydlig vind och en fantastiskt het vik med grumligt vatten. Startar vid första bryggan i mynningen av viken. Efter en del harvande byter jag plats och beger mig längre in i viken. Här finns några bryggor som används vid andjakt på sensommaren, så fick det bli, ut och jaga – fast gädda då så klart.

Efter några kast så kommer ett skönt hugg. Inser direkt skillnaden att drilla från båt mot att drilla från land eller smal brygga – det finns en hel del riskmoment när man närmar sig bryggan och land. Jag fick stå ganska långt in i och med att mer än halva bryggan låg under vatten, så det fanns många saker som kunde gå fel. Just denna gång så hade gäddan svalt Buster-Jerken ordentligt och använde tafsen som tandtråd, så inga orosmoment för att den skall släppa. Med lite lirkande runt brygga och vass så var den äntligen inom räckhåll.

IMG_4940

 

Då var det dags att lyfta upp den. När jag tar gälgreppet sticker jag mig på något och det är inte mitt bete (det sitter en bra bit längre in) vänder på gäddan och ser något förvånande.

IMG_4935 - Version 2
En gammal spinnare från tidigare upptagningsförsök sitter kvar i gäddan. Dock är trekroken “inkapslad”, igenväxt och är helt omöjlig att få bort så till vida man inte är kirurg. Ursäkta den suddiga bilden!

Min jerk satt längst in, precis vid magmunnen, så lite trixande, eller ok – mycket trixande så var den loss. Ett lugnt tillbakasläpp och den simmade iväg, pigg och kry – tyvärr med en något märklig percing hängandes i gälarna.

Stannade och tog några kast till och lyckas med bedriften att sätta jerken längst ut i bryggkanten – FAAAAN! Ja ja, i och med att den var inom “räckhåll” beslutade jag mig för att gå ut och hämta den. Av med brallor och skor och startar kalsongpromenaden på den dränkta bryggan.

Bryggan är SNORHAL!!!! Inser halvvägs ut att jag kommer behöva simma in om jag fortsätter. Eftersom jag är för “ekonomisk” för att lämna en fullt fungerande buster jerk och titaniumtafs beslutar jag mig för att prova gå med skorna på. Inte direkt badtemp, men vad gör man inte för ett av sina favvobeten.

IMG_4939
Blekare ben får man leta efter. Rediga fiskeskor dagen till ära. För er som är modeintresserade så har jag på mig ett par blåa Nikeskor 5.0 sula med hög barfotakänsla och ett par svarta veckodagsstrumpor från H&M. – Dagens outfit!

 

Gäddan då? Jo det var en fin rackare, nästan 1 meter och lagom tung (hade ingen våg)

IMG_4936

 

IMG_4941
Skitmört i all ära, men en sån här bör finnas i varje fiskelåda

 

Efter dessa bravader var det dags att bege sig hem, blöt och kall. Nu lyckas jag med något som jag senast gjorde för dryga 20 år sedan när jag lekte Wayne Rainey (känd Roadracingförare) med min tioväxlade Cresent – JAG CYKLAR OMKULL!!!!

Full fart på skogstigen, studsar omkring bland rötter och stenar, plötsligt hittar framhjulet en lucka mellan en sten och en stor rot som är precis rätt format för att det skall besluta sig för att parkera där. En skön framstupa över styret och jag ligger på backen som en påse förlorade grillchips. Självklart med ryggsäck och cykel på ryggen 🙂

Oskadd och aningen förvånad fortsätter jag färden hemåt utan ytterligare fadäser.

// Danne

 

 

 

 

 

 

Föregående artikelÄntligen premiär!!! Gädda i Furusund
Nästa artikelDet ska böjas i tid…

1 KOMMENTAR

Comments are closed.