Gäddfiske i Vaxholm

Jimmy hörde av sig och meddelade att han och Johan skulle ut på en heldags gäddfiske i Vaxholm och frågade om jag skulle hänga med. “Simmar en enbent anka runt runt” – klart jag skulle med!. Utan att ljuga kan jag säga att det var länge sedan jag fiskade i Vaxholm.

Senast jag gjorde det så var det en guidad tur. Jag hade en förhoppning om att komma ihåg några platser när jag spanade in sjökortet över området runt Vaxolm. Det skulle snabbt visa sig att jag inte kom ihåg ett skvatt från min senaste Vaxholmstur. RAM-minnet i huvudet, är fullt sedan lååååååång tid tillbaka.

Svårt att veta om minnet är fullt eller om det är Alzheimers som flyttat in…..

Som tur är så är Jimmy och Johan rutinerade fiskare och hade “rekat” med lite kontakter för att få tips på några platser som vi borde besöka – så det fick bli planen för dagen. Det är fortfarande ett av de bästa sätten att skapa sig en bild över nya vatten. Snacka med folk som känner till området, de brukar allt som oftast dela med sig av sin kunskap.

Förutsättningar för dagen såg bra ut. Vädret för dagen: Molnigt, 13 grader varmt – för att under dagen bli något varmare samt spricka upp. Lovade med andra ord.

Hämtning på hemmaplan kl 06:10 och sedan bar det av mot nygamla vatten. kl 07:00 var båten i vattnet. (Gratisramp i Vaxholm)

Båten på väg ned i plurret för en härlig dag på sjön, här vankas det gädda.
Kapten Jimmy bakom spakarna och Johan taggad till tänderna och med nyansat skägg. För övrigt ett måste om man skall jaga de gröna damerna.

Dagen till ära har de ett nyinstallerat ekolod/plotter i båten. En Lowrance 9 Ti – ett riktigt bra lod/plotter på sjön. Jimmy lovade att det nya lodet skulle ge fler och större fisk – det är ju en självklarhet. Alla vi som fiskar vet att det är en prylsport – mer prylar ger mer fisk…..

ett riktigt trevligt verktyg i båten. Den stora rutan till vänster visar klassisk plottervy, lilla rutan upp till höger visar ekolodet som vi kanske är mest vana att se det. Lilla rutan nere till höger visar den nya tekniken på ekoloden. Otroligt detaljerat, nästan som fotografi eller som en bättre variant av ultraljudet man gör vid graviditet, fast för fisk då så klart. Här kan man använda för att se rakt under båten samt att man kan få bild på hur det ser ut på sidorna om båten. Jag gillar det skarpt och blir så klart sugen på att uppdatera min plotter/lod.

Vaxholm som gäddparadis?

För att kommentera fiske i och runt Vaxholm. Det är ett område som är populärt på många sätt. Det går mycket fritidsbåtar i området, det är mycket bebyggelse så det finns få platser där man fiskar “ostört” på liknade sätt som man kan göra längre ut i skärgården. Finns det verkligen fisk i detta område? Vart står de då? Om det finns fisk, finns det några stora?

Ja, fiskar du runt landmärket “Kastellet” så är chansen att du fångar gädda kanske inte optimal, men åker du runt i området märker du ganska snabbt att det finns många fina platser som antingen håller fisk eller har stor potential att hålla både bra antal och bra storlek på gäddan. Bonus är också att man “gör Hemnet live”, härliga sjötomter med fantastiska hus att beskåda.

Förmiddagen är faktiskt riktigt seg för oss. Vi provar de platser vi har fått tips om men ingen av planerna levererar fisk. Vi har vindstilla och luften känns “tung” så gäddorna var inte riktigt på hugget. Vi lyckade få upp en liten rackare samt att jag hade ett jättehugg, som inte ville komma med upp. Men just det hugget gav oss hopp, det kändes direkt att det var format större på den fisken.

Dagens första fisk. Inte direkt en jätte, men det är fisk och vi får direkt extra energi för vårt fortsatta fiske.

Innan lunch så har vi testat det mesta; grunda planer, djupvasser, vass, grynnor och allt annat du kan komma på men inget ville riktigt visa sig vara fast för dagen. Så vi beslutar att åka tillbaka till en av våra första platser då den såg mest intressant ut på pappret. Under tiden har vinden tilltagit och vi har nu potentiellt perfekt väder för gäddfiske. Det som saknas är lite solglimtar, men det kan vi leva med.

Vaxholm levererar Gäddor

Den platsen som vi nu åker tillbaka till, är ett område med växtlighet utspritt på stor yta, med ett djup om ca 2,5 – 3 m. Vi testar att köra RügenStyle (stå och dänga ut i “intet”) och driftar över det området. Det visar sig snabbt vara melodin för dagen. Jimmy krokar ganska snart en gädda. Snabb återsättning, vända tillbaka till utgångspunkten och göra om driften. Denna gång med en liten förflyttning sidleds för att täcka mer och nytt vatten. Så där håller vi på under hela eftermiddagen och det ger resultat.

Jimmy är den som drar flest gäddor på denna plats. Vi har testat en uppsjö av beten men de verkar gilla ett bete mer än andra.

Mc Rubber I färgen Burbut/Tånglake. Den mindre varianten.

Efter några drifter längs och över växtligheten får Jimmy napp igen. Denna gång märker han direkt att det är bättre format på fisken. Efter en snabb drillning och håvning så får vi chans att titta på skönheten på lite närmre håll.

Ståtlig gädda från Vaxholm
109 cm lång och 7,55 kilo gädda! Stort Grattis Jimmy!! En riktigt fin fisk med fantastisk täckning.

Med den fisken så är lyckan i båten fullständig. Vi startade dagen med segt fiske. Förutsättningarna ändrades och vi letade tålmodigt upp en plats som vi trodde på och “nötte” – det gav resultat.

Melodin för dagen var: Växtlighet – fiska över, i och runt den. Gäddan står där och väntar. Leta, om möjligt, upp ett större område med växtlighet. Mörkare gummibeten med lite glitter i. Vi blyade ganska tungt ca 15-20 gram för att få ned våra beten närmare botten. Priset för det är att man fastnar och får upp en del växter på betet när man fiskar, men resultatet var värt det.

Ut och fiska med er nu, gäddhösten har bara börjat!

Gäddgräs på er!

// Danne, Mange och Peter

Här hittar du inspiration till fiskeplatser och  fler fångstrapporter från hela landet

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/fangstrapporter/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

 

Föregående artikelVärtan Cup 2017 – Vi sågs, vi tävlade, vi vill ha revansch!
Nästa artikelTunggung från Mälaren – Gurkstan levererar fin gädda