Tunggung från Mälaren – Gurkstan levererar fin gädda

Jag behöver inte mer än det här. Jag är en enkel människa... Sköna människor, sköna gäddor

Gaaaahhhhh – så skulle man kunna sammanfatta min känsla i kroppen de senaste veckorna, det är så det känns när man inte fiskar gädda. Till slut exploderade det. Jag spände i ögonen i chefen, drog fram min bästa Clint Eastwood-röst och sa “jag fiskar gädda på torsdag – tänk inte ens på att ringa”…Mälaren här kommer jag!

Torsdag morgon och kommer på mig själv sitta och småtralla lite i bilen när jag styrt kylaren mot Västerås och en gädd-dejt med den gode Tobbe “Fishing Passion” Lundgren. Så efter den obligatoriska morgonlogistiken med att få iväg knattarna till skolan och sånt så packar jag bilen full tills bildörrarna bågnar ut med alldeles för. Det ser ut som om jag skulle behöva dra några spännband runt bilen också men känner mig lite farlig idag och väljer att hoppa det momentet.

Den som har med sig mest utrustning vinner ju. Det vet ju alla och denna gång har jag gått all-in: Så mycket beten att vi egentligen skulle behöva en båt på släp bara för att härbärgera plano-lådorna, mer spön än vad en Hollywood-fru har skor, kläder för alla väder inklusive atomvinter och mat för en Atlantkorsning. Det borde vara tillräckligt?

Partners in crime. Tobbe tar selfies och jag krokar av gädda. Bra arbetsfördelning 🙂

Jag och Tobbe råkade på varandra redan på en mack på väg till Gurkstan. Han hade knoppat hos donnan i Stockholm och var också på västerut längs E18 men jag trodde han var en halvtimme före mig. Jag höll på att tappa hakan när jag efter en andra frukost på macken kom ut och ser denna hunk stå där och tanka. Trevligt! Vi rockade på (laglig hastighet såklart ;-)) hämtade båt och beskaffning för att åka iväg och sjösätta. Ingen sån där hets utan skön lunk – skönt häng, skönt tugg.

Kapten Ahab styr skutan mot nya vatten. Gulan II går som ett skott med ny-fiffad motor. Och ja… vi hade både ett och två och tre spön med oss. Man får mer fisk med mer utrustning. Så är det bara

Dags för att inta Mälaren och bli av med abstinensen

Vi börjar med ett långt sund som kantas av döende näckrosor på båda sidor. Magen säger spinnerbait men huvudet säger “testa det nya betet”.

Uppladdningen för fisket fick bli en no-name jerk i klassisk fire-tiger

Efter att konstaterat att näckrosorna är för täta för side-to-side-beten (tog två kast att komma på det) så åker mitt (iaf för tillfället) favvo-spinnerbait från SF fram. Dubbla Colorado-blad och gul/röd bucktail på både krok och trailer gör att den är svår att missa. Och det gör inte gäddorna heller, eller det är faktiskt precis vad de gör… 🙂 I tredje kastet kommer en gädda på en 3-4kg och biter i betet precis vid båten och betet “ligger ner” på sidan. Ingen krokning alltså men liv i vattnet :-).

Någon annan lite gäddis som fallit för det magiska spinnerbaitet. operation pågår…

Tobbe har en hang-up (vi har väl alla våra hang-ups) kring spinnerbaits. Tobbe tror inte man kan få fisk på spinnerbaits. Ända sen vår tur med övernattning (den kan du läsa om här) har det varit ett stående skämt. Tobbe kan inte få fisk på klädhängare… Efter hugget muttrar han ngt och fortsätter dänga sin McRubber Jr Grön/Guld. 5 minuter senare landar jag dagens första fisk och han muttrar igen. När jag har bränner en fisk till muttrar han ännu mer och försöker med ryggen dölja att han satt på en klädhängare han med. Det dröjer inte länge in Tobbebobbe också har kontakt och till slut landar han en lite gäddis.

IMG_4933

Jag råkar ut för något jag aldrig varit med om tidigare. Spinnerbaitet kommer upp utan trailer. Min fina trailer-krok mr SF omsorgsfullt bundit röd/gul bucktail på är borta. Och på ngt sätt känns det som om man behöver två krokar för att nita dit de där mälar-gurkorna. Så det får bli lite kreativt tänkande. Jag strippar ett annat spinnerbait på trailer-kroken och sen har Tobbe med sig sina borre-saker OCH han har någon 2 tums-relax jigg i just gul/röd. Lövely! Det blir ett vackert resultat – nästan lika bra som två krokar med buck-tail!

En nödlösning som blev ganska lyckad… Det här betet har en sån skön lunk. Man verkligen känner när man fiskar i rätt hastighet. Bladet bara går “wompwompwomp”

Dags för lunch och ladda inför andra halvlek

Efter en sådär 90 minuters fiske har vi haft 3 landade och en ytterligare 4-5 kontakter. Ganska OK fiske. Vi bestämmer oss för att ta lunch och byter miljö. Vi tar vindlä bakom en ö och Tobbe brassar ärtsoppa som värsta militärköket. Grymt gott – vinden har bitit lite och skönt att få lite varm mat.

Dagens lunch – ärtsoppa med kokt skåning och senap… inte konstigt Tobbe ser hungrig ut och kanske lite skyldig ut också…

När vi väl är där väljer vi att fiska av området runtomkring. Vi drar runt ön och har någon kontakt, vi tar nästa ö utan kontakt och när vi ska dra iväg ser vi ett enormt stim med betesfisk på lodet. Det ser ut att vara så tjockt att vi skulle kunna gå på det. Vi väljer att lägga en halvtimme på att fiska runt det stimmet. Över, under och runtomkring och vi ser flera enskilda bågar på lodet med, men ingen vill vara med och leka så vi drar tillbaks till sundet och fiskar oss hemåt. Tobbe drar en firre till och har något hugg men det är lite småsegt. Vi bestämmer oss för en djupvass som ligger i riktning mot hamnen.

Spinnerbaits rules” T o m Kapten Ahab konverterar under dagen

Vi ser betesfisk utanför och det ser hett ut. Vi börjar bomba med gummin, jerkar och t o m skedar. Jag tror jag fiskade mitt blå/silver atom för första gången på 10 år. Ingen respons och tiden går… Hmmm undrar om de backat in längre in i vassen? Så långt så att vi inte når dem med våra tre-kroksbeten? Jag drar på mitt spinner-bait igen och i andra kastet känner jag en liten rörelse och ser att vassen rör sig… Jag brände den!!!

Svordomar och könsord far genom huvudet samtidigt som jag tar två vevtag och sen gör ett spinnstopp. PANG! Mothugg, fisk och jag först känner och sen ser det är en bättre fisk. Jag går upp i varv och säger upphetsat till Tobbe att ta fram håven. När fisken är landad ser jag att gäddan varit sugen… Det enda som sticker ut i mungipan är armen med spinnarbladen – allt annat är inne i munnen!

Mälargädda modell bättre synar insidan av Vatorn

Efter en varsam avkrokning väger vi damen till ca 5 kg innan hon gladeligen simmar tillbaka för att hugga en annan dag. Det blir dagens sista kast och vi rullar mot hamnen. En riktigt grym dag till är till ända. Mycket skönt snack, skönt groove och ok fiske – det räcker för en enkel gäddjunkie som mig.

Jag behöver inte mer än det här. Jag är en enkel människa… Sköna människor, sköna gäddor

I gäddfiske (och allt annat fiske) finns det så mycket “regler”. Som att “spinnerbait är ett sommarbete”. Dagens fiske visar att det gäller att tänka och våga prova. När vi kom till platsen kändes det direkt hett och svårfiskat. Mycket näckrosor för gäddorna att gömma sig i, mycket vatten i rörelse som skapar bra förutsättningar för betesfisk och en OK temp i vattnet – 15 grader. Gäddorna som står där är förmodligen på jakt – varför inte sätta på en klädhängare? Det visade sig verkligen vara dagens melodi – Tobbe provade en massa andra saker innan han också till slut också gav med sig och satte på spinnerbaits. Det var verkligen melodin för dagen. Prova – testa – bryt “reglerna”. Det kan ge fin fisk 🙂

Snart är det dags för nya gäddäventyr. Längtar redan

//Mange

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.

Föregående artikelGäddfiske i Vaxholm
Nästa artikelVi snackar Eastfields nya spö Ballista och Weksell med William Eksell – Video