Gäddpodden – Ett samtal om det perfekta fisket

Det finns idag många starka röster och många etablerade kanaler att trycka ut sin syn på hur gäddfiske ska bedrivas. Så därför vill jag ge min syn på en nystartad Pod om vårt kära gäddfiske. Ofta gör vi en ”Hangin´with” med profiler som vi är intresserade av och vill sprida åt fler att upptäcka. Men nu tänkte jag ge mig ut på lite mer okända vatten som Podd-rescensent.

Så därför väcktes min lust att reflektera, recensera och framförallt tipsa våra följare om en alldeles utmärkt inspirationskälla för ditt gäddfiske. Oscar och John har startat ett mycket intressant samtal om vår unika och älskade sportfisk. Att jämföra oss som driver FiskeFürAlle med de två stora Sportfiskeprofilerna Oscar Trowald och John Zafaradl, det vore helt fel på alla sätt och vis. Men inspirera kan vi båda så nu kör vi.

Så vad tycker jag efter 5 avsnitt, vad tänker jag, hur har det påverkat mig?

  • Programledarna ger mig nya perspektiv och får min fiskhjärna att börja klura på nya synsätt
  • Jag inspireras till att försöka förstå hur Gäddan fungerar som individ
  • Den som vet mest fiskar bäst är FiskeFürAlles inställning – Gäddpodden fyller på kuskapsbanken rejält
  • Jag blir glad av att lyssna på hängivna personer som befinner sig i frontlinjen av innovativt Predatorfiske

Jag tycker Gäddpodden är ett alldeles utmärkt tidsfördriv att vidga sina egna vyer med. Det är ibland knastertorrt, ibland urspårat nördigt. Såklart inte bara ett tidsfördriv utan fem kunskapspackade avsnitt med insikter som innehåller en hel del nya lärdomar för mig. Det är tydligt att grabbarna har jobbat redaktionellt under många år, manuset till varje avsnitt är genomarbetat och klippningen är snygg med avsaknad av döda stunder. Pratet det drivs framåt på ett avslappnat och otvunget sätt. Skickligt då det verkar som programledarna inte alltid sitter i samma rum, utan det sker på distans, mycket snygg synk och klippning i så fall.

Det saknas ju inte ämnen att prata om så jag hoppas de fortsätter orka att hålla i. Det är förståeligt att alla inte kommer lyssna på varje avsnitt.  Det är hittills 5 starka lyssningar som sätter ramen på ett fint sätt. Det är personligt och lättsamt med en stor portion allvar. Dynamiken är väl avstämd mellan Oscar & John.

Längden på varje avsnitt är lagom för att lyssna på under tiden då du förflyttar dig till och från ditt fiskepass. Ett annat stort plus är även avsaknaden av sponsring. Det gör att den redaktionella trovärdigheten kan hållas hög. Precis som vi inte tar emot några pengar från någon inom branschen gör det att Gäddpodden kan hålla sig neutral mot det de avhandlar. Dessutom slipper man 3 minuter tjat om något som du absolut inte är intresserad av.

Snarare är det så att om Gäddpodden utvecklas dit där jag hoppas det är på väg så kommer de även kunna uttrycka konstruktiva förslag på hur vi kan få ett ännu hållbarare gäddfiske och förhoppningsvis även driva opinion i många viktiga frågor. Oscar jobbar för Sportfiskarna, så här kan det ju eventuellt infinna sig intressekonflikter, men jag ser inte att det så här långt har påverkat tonaliteten. Det är svårt att inte ha ett finger i någon betesbox om man är på den här nivån av kunskap, erfarenhet och har så många timmar vid ett fiskepass som dessa herrar har.

Alla kliar på något sätt någon annans rygg – det finns inga fria luncher ens inom Sportfisket och de som står på scenen och vill få lite strålkastarljus på sig har alltid någon lojalitet i något läger. Försök håll det så objektivt det bara går.

Man kan tycka vad man vill om ämnena de tar upp. Vad de personligen tycker i sakfrågor eller attityder. Man behöver inte alls hålla med dem. Det som fick mig att fastna för Gäddpodden om något så nördigt som Gäddfiske, är att det här är en skön blandning av anekdoter från ett långt liv inom Svenskt Gäddfiske blandat med inslag av utbildning. Jag mår bra och får ett eget mentalt rum som påverkar mig positivt.

De har båda bredden och djupet från i stort sett det moderna gäddfiskets uppkomst i mitten av 80-talet fram till så som vi ser det har utvecklats till idag. Du får många öppnade fönster under timmarna med Gäddpodden, in i privata miljöer. Fram till nu tycker jag Oscar är mer av filosofen och visionären. John är den drivande och något mer konkret och svävar inte i väg på samma sätt.

De båda har drivit och skrivit i sportfisketidningar, filmat och kan branschen och personerna i den utan och innan. Nu är de kommersiellt friare i att kritisera än vad de haft möjligheten till tidigare. Det här är viktigt för i princip alla i sportfiskebranschen har en hållhake på varandra inom Svenskt Sportfiske. Som i alla branscher med mycket pengar i omlopp så finns det en mindre vacker sida om man lyfter lite på ridån. Mycket är rykten som vi aldrig lär få bekräftade och ska till dess ses som rykten. Även här balanserar de vackert genom att ta upp beteenden och inte hänga ut eller kasta skit på den felande personen eller företaget.

De rider inte på någon skvallervåg utan har en egen tydlig agenda. Det kan handla om hur man visar en fångad fisk eller hur påverkar Catch & Release överlevnaden i varma vatten. Detta är gissar jag garanterat ämnen de velat diskutera i sina tidigare roller, men det är ju inte direkt säljande att lyfta på håven och titta på de negativa sidorna med Sportfisket.

Därför tycker jag att den öppenhet och mycket utmanande attityd som de ofta intar är oerhört uppfriskande. De nämner själva att de kallas Gnällpodden och det kan man förstå om man är konservativ och tycker att allt är bra som det är inom Gäddfisket, men de vågar ta diskussionen vilket är fräscht.

Det finns inslag som jag uppskattar massor hos gäddpodden och som ger mig inspiration. Exempelvis inslaget och berättelserna om favoritbeten. Här kommer nörderiet och kunskapen fram som är så befriande. När det är på gränsen till asperger så brukar jag tycka att det är oerhört utbildande för att öka min egen kunskapsnivå. Vi har ju vårt eget “Årets Bete” för att vara nördiga.

Det är inte riktigt samma sak när fiskeprofiler kör sina beten i ett akvarium på Sportfiskemässan, det är ner i detaljerna som är det intressanta, anekdoterna, fiskehistorierna, det är det initierade lugnet i programmet som lyfter hela Gäddfiskepodden till en frisk och oberoende röst som kommer driva gäddfisket i Sverige till nya höjder.

Oscar och John har utelämnande börjat samtala om frågor som är komplexa och svåra. De vill utbilda och väcka opinion med en blandning av forskning, kunskap och erfarenheter. Detta ska de ha alla möjliga applåder för. Jag tänker på den infekterade frågan om rapporterade storlekar på fångster, fiske i varmt vatten, fisketryck och mycket mer som de tar upp. Gäddfiskepodden är en blandning mellan akademiska resonemang och vardagliga erfarenheter från två välkända sportfiskeprofiler med ett enormt nätverk.

För egen del så kan jag sakna ett yngre perspektiv. Jag har fiskat aktivt i snart 15 år och varit med om hur Youtube, Sportfiskemässan, Sociala medier och utrustningen vi använder utvecklats något enormt under dessa år. Jag är ju inte personligen ung men har precis fyllt moppe inom Gäddfisket och fått så många säsonger med aktivt gäddfiske så att jag tycker jag är en medelgod fiskare med okej kunskap.

Under denna tid när kunskapen och intresset bland allmänheten har nått nya höjder pga sociala medier, så har såklart trängseln på sjön ökat. Antalet sportfisketävlingar börjar bli lika många som Langosställena var under de sista vattenfestivalerna. När 100 ekipage med 2-3 supereffektiva gäddfiskare ockuperar ett vatten så får det effekter, helg efter helg. Trycket på gäddan har ökat och därmed behovet av en kritisk och utbildande röst som Gäddpodden.

Jag är säker på att det finns en stor publik som återkommande vill ha detta reflekterande och tyckande om egenheter inom sportfisket. Det saknas ju inte ämnen att prata om, och jag förstår att alla inte kommer lyssna på varje avsnitt.  Det är 5 starka avsnitt som sätter ramen på ett fint sätt. Det är personligt och det är lättsamt med en stor portion allvar. Dynamiken är väl avstämd mellan Oscar & John.

Jag kan dock känna mig lite exkluderad när det oftast berättas hur allt var bättre förr. Jag som inte var med om när fisket släpptes fritt i slutet av 80-talet och som inte har lagt all min vakna tid på att prova alla möjliga varianter av fångstmetoder, fiskevatten och utrustning. Jag kan väldigt ofta känna mig exkluderad att även i Gäddpodden höra om hur fantastiskt Furusund, Barnens Ö, Karlskrona, Mälaren etc var för 20 år sedan. Hur Lödde å var meckat för de mest fanatiska på 90-talet. Jag var inte med i Trosa när det sprutade upp plussare oavsett årstid.

Ursäkta om jag är orättvist kritisk då det säkert tillhör dramaturgin i Gäddpoden att röra sig på det historiska planet och jobba fram formen över tid till samtiden. Den resan följer jag gärna med på…

Bra jobbat grabbar!

Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram 

Du kan börja din gäddpodresa här:

Föregående artikelSommar sol och abborre eller Peter gör en ”Peter”
Nästa artikelEn klassisk fångstrapport