Grovstanäs invitational – resultaten

Peter håller Manges gädda. Nästan klassisk motljsubild men jag lyckades inte riktigt dölja Peters kamo-byxor

Arg, frustread och besviken summerar känslorna när jag gick och la mig i lördags. Anledningen? Min första gäddfisketävling och min första blankning för året… Jag har nu hämtat mig och kommer stärkt ur det, revanschsugen med ett rejält sug efter gäddfiske. Det är väl fiske i ett nötskal, eller som jag läste någonstans:

In fishing there are no winners or loosers – either you catch or you learn” Jag får väl lägga lördagens händelser på lärdomskontot då 😉

OK – Grovstanäs Invitational som jag numera förstår att det är – alla deltagare är inbjudna – vad hände egentligen?

Vi börjar väl med en stämningshöjande miljöbild, va?
Vi börjar väl med en stämningshöjande miljöbild, va?

Dagen började bra – första rejäla nattfrosten…. OK detta kommer bli trögt tänkte jag när jag krokade på Gulan i Täby och sladdade iväg på en isig väg mot Furusund och Grovstanäs. Tävlingen skulle börja kl. 11. Jag, Mr Fishing Passion Tobbe, Danne och Erik tänkte känna oss fram några timmar innan så målet var att ses i hamnen 7.45 för att rulla ut över fjärdarna kl 8. På vägen kollade jag med Danne var de var – Erik hade försovit sig så de var sena ca 20 min bakom mig.. Jag vet inte hur det gick till men på något konstigt sätt rullade det ändå in tre bilar på planen i hamnen inom loppet av 90 sekunder, jag, Danne/Erik och Tobbe som kört från Västerås. Peter tog emot oss, öppnade grinden och åkte hem och tog emot sin kusin Magnus.

Tidig morgon med mig bakom ratten och Plåtburken som backdrop - fantastiskt
Tidig morgon med mig bakom ratten och Plåtburken som backdrop – fantastiskt

Ut på fjärdarna – vi provade Marholmen. Förutom ett tappat hugg för mig ingen action. Vi åkte tillbaka för lite bekvämlighetsåtgärder och sen till tävlingsledningen. Grovstanäs Invitational är en tävling med lite prestige i. 3 timmar fiske och längsta gäddan vinner. De flesta som fiskar där har dessa vatten som hemmavatten så det blir lite extra nerv. Allting var mycket proffsigt arrangerat. Vi betalade startavgift, fick en planka att mäta fisk med (längsta fisk-tävling) och instruktionerna att vi var tvungna att lämna bryggan tidigast kl. 11 och vara tillbaka på bryggan kl. 14. En sekund efter 14 utan bryggkontakt så var man diskad. Känslan när man pratade runt med de ca 40 deltagarna var att alla var tystna, sammanbitna och fult bestämda på att inte avslöja någon hemlighet 🙂

Ansträngt prat om väder och vind innan starten. Ju mindre man säger desto mindre avslöjar man
Ansträngt prat om väder och vind innan starten. Ju mindre man säger desto mindre avslöjar man

FiskeFürAlle och vänner var taggade – vi skulle ut i två båtar: Gulan och Plåtburken. I Gulan: Peter, Kusin Magnus och undertecknad. I Plåtburken: Danne, Erik och Tobbe. Vi var sjukt taggade. Nu ska vi visa var skåpet ska stå. Tutan går och 20 ekipage drar ut samtidigt i en kaotisk  mini-VärtanCup-start.

Första stoppet 200 m från bryggan. Mange drar en sprallis. Skönt! De är hemma… Inget mer nästa plats… Inget. Nästa plats Mange igen. Nästa plats inget, inget inget. Sen drar Mange en till. Då börjar både jag och Peter bli lite frustrerade tror jag – kan vi inte fiska eller? Jag var innan tävlingen ganska låg pga förutsättningarna och ”pressen” att vilja prestera och att jag inte fått något gjorde att jag kom ur balans. Jag var tyst, tjurig och fiskade okoncenterat – jag var inte inne i zonen helt enkelt och snart skulle det bli värre.

Efter att ha haft en följare fyra gånger bytte vi plats igen till en lite vik med bra botten och vind som tryckte in. En stor följare efter min shadjigg. Veva upp och jag ska kasta ut igen. Då hör jag ”ja där satt den” – Manges spö i båge. En firre – MIN firre . Vi mäter och släpper tillbaka – runt 90 cm. Peter säger diirekt “detta kan vara en vinnarfisk”.

Peter håller Manges gädda. Nästan klassisk motljsubild men jag lyckades inte riktigt dölja Peters kamo-byxor
Peter håller Manges gädda. Nästan klassisk motljsubild men jag lyckades inte riktigt dölja Peters kamo-byxor

Vi gnuggar vidare och förutom en minsprallis som Mange träffar i huvudet och drar upp. Inget mer händer. Summeringsvis: Mange 5, Peter 0, Jag 0.

Vi åker in och träffar alla andra. Vi får höra att resultatet i Plåtburken var följande. Tobbe 4, Erik 4 och Danne 0. Summeringsvis FiskeFürAlle 0 – FiskeFürAlles Vänner 13. De krossade oss – eller rättare sagt – vi var goda värdar som lät gästerna dra firrarna ;-). Ibland undrar man hur det går till. Nu tilll glädeämnena:

Det visar sig när det är dags för prisutdelning att Mange har dragit tävlingens längsta fisk.

Vinnaren. Vinsten inbringade både lite bubbel och 1000kr presentkort på Dogger - grattis! Kul att ha dig i båten!
Vinnaren. Vinsten inbringade både lite bubbel och 1000kr presentkort på Dogger – grattis! Kul att ha dig i båten!

Stort Grattis!!! Näst störst blev Tobbes firre Grattis där också. Vi har i alla fall vänner som kan fiska.

Startavgiften tillbaks och glad som en speleman
Startavgiften tillbaks och glad som en speleman

Efter ett trevlig arrangemang med bira, korv och ljug tog vi en händelslös avslutningstur på sjön. Årets första blankning var ett faktum.

När man inte får fisk får man hitta på andra kul saker. Här har Peter busat till det med ett skatbo på sin Ambassadör "Fiska strulfritt - kör Haspel" Hahaa
När man inte får fisk får man hitta på andra kul saker. Här har Peter busat till det med ett skatbo på sin Ambassadör “Fiska strulfritt – kör Haspel” Hahaa

Lite lärdomar från tävlingen

 • De taktiskta valen jag hade kommit fram till i mitt förra inlägg funkade – det var de platser som stämde med mina tankar som levererade. Samma typ av platser för både vår båt och Plåtburken. Avseende drag levererade ju ingenting för mig så där kan jag inte uttala mig:-)
 • Dagens färg var orange/röd/gul. Manges alla fiskar tog på Gul/organge och fyra av dem på BusterJerken ”Apelsinen” Sportfiskebodens egen färg. Alla Tobbes fiskar hade tagit på en Svartzonkertail papegoj
 • Vi fiskade sannolikt för rörligt. Det är lätt att det blir så när man har tre timmar på sig, men med de vattentemparna vi hade kanske det hade varit bättre att ankra och nöta längre på platser vi trodde på
 • Grunda vikar kyls av snabbast – en ny lärdom att ta med mig. Vattnet var 1-2 grader varmare vid de mer öppna platserna än de grunda vikarna
 • Jag måste slappna av och komma in i zonen för att fiska bra och jag var ur zonen hela tiden. Oavsett tävling, väder eller andra förutsättningar får jag bara slappna av och njuta av att vara på sjön istället. Jag gjorde inte det i lördags

  Vinnarfärgen - Apelsinen. Såklart fick jag köpa mig en när jag var förbi Micke på Sportfiskeboden i Täby igår....
  Vinnarfärgen – Apelsinen. Såklart fick jag köpa mig en när jag var förbi Micke på Sportfiskeboden i Täby igår….

Dags att ta nya tag – jag får bryta ihop och komma igen och se till att plocka PB någon gång i det närmsta :-I
TajtLajns

//Mange

Föregående artikelGrovstanäs Invitational- taktiktankar
Nästa artikelElmotor fram – batteri bak?

14 KOMMENTARER

 1. Tack så hemskt mycket för bra guidning. Ska bjuda till baka i vår på mina gammla fiske vatten som jag kan innan och utan.skulle va kul att se dej och Peter få fisk 😂😂/ Jag som stod i mitten😉 P.S Grym hemsida

 2. […] med 100+ gäddor, varma kläder med tillhörande skoter-kängor en stark revansch-lust efter årets första blakning i tävlingen för några veckor sen styrde jag och Tobias våra bilar mot Furusund för en dags fiske efter gäddisar. Vi åkte förbi […]

 3. […] Vi började båda med CL-Jerkar. Jag med en Curtis som funkade grymt i Blekinge och Micke med sin McManus han dominerade med sist vi var ute i Mickes vatten. Det tog inte många minuter innan vi båda hade haft påhälsningar som inte fastnade. De var iaf där. Inget landat så ny hot spot. Micke klippte en nästan direkt. Ingen bjässe men fisk i båten. Jag brände något hugg innan jag fick ett riktigt kul hugg på lång lina på min “Finväders-Buster” i färgen “Apelsinen”. För övrigt Magnus van Grovstanäs invitational med i fjol. […]

Comments are closed.