Grundéns slår sig in på sportfisket – hur bra är deras fiskeställ?

Att följa vad som händer och inte händer i vår värld av fisket är utmanande, nu är det dags att syna Grundéns fiskeställ . Det gäller att ständigt ha ett utifrånperspektiv och samtidigt vara insatt i vad som händer på alla håll och kanter vilket är hur kul som helst. Samtidigt gäller det att behålla sitt eget neutrala perspektiv och det tycker jag att vi lyckas göra rätt bra under FiskeFürAlle.se – Efter att närgånget studerat varje scen och varje bildruta i Fly vs Jerk & Pikefight så vill man ju se vad som leverantörerna eventuellt kommer med för nyheter under nästa år.

För att kort sammanfatta det i mina ögon så är det rätt skralt exponerat med nyheter – ett skeddrag fångar fisk i Trosa och några gäddspinnare fångar fisk i Mälaren. Många nya fina aluminiumbåtar och en VD för ett bolag här och en VD där är allt och egentligen inget nytt dyker upp under fiskehimlen – större nyheter lyser med sin frånvaro.

Och så helst plötsligt, i soffan så fångas mitt fokus på: -Vad är det Henke från Söders Sportfiske har på sig? Det ser ut som ett par Bibs från Grundéns?

Okej vad är det som de fått tag på nu, håller de på att smyglansera ett nytt varumärke under egen flagg med ensamrätt? Någon månad senare så ser jag att Team Svartzonker kör samma ställ i Fly vs Jerk. Okej det här är ingen slump och tillfällighet men å andra sidan så har jag inte hört eller sett någonting någonstans, är det prototyper, finns de i butik? Vad kan de tänkas kosta? När finns de i butik?

Så många frågor dyker upp direkt i mitt huvud och när jag i våra förberedelser inför Sportfiskemässan ser att Grundéns kommer ställa ut i Könjöping så är det ett av mina fokus under mässan, ta ett snack och höra lite mer om vad som är på gång.

Vår egen skyltdocka – Magnus Sjöholm provar en gäddgrön Dark & Stromy

För egen del så är faktiskt ett riktigt ställ nästa investering och det står och väger lite mellan Norröyna eller Grundéns, för de riktigt kalla och blöta dagarna kör jag idag en overall från Nordmark men den är lite orörlig. Men ett riktigt ställ tillsammans med fleecebibs, värmeväst från Pinewood så känns i princip alla väderlekar täckta.

Plånboken har ju fått sig en skön släng under senvintern med en renovering av motorn som ni kan läsa om här och sen har vi köpte en ny dragbil, en VW Touareg som tar sin beskärda del av bankkontot. Så 5-6000:- för ett regnställ är en något tung utgift men nödvändig. Så då var det ju till att ta reda på lite mer om Grundéns produkter, så jag och Mange tog en tur förbi på söndagen när det lugnat ner sig lite och vi fick en pratstund med Fredrik Brunander hos Tillverkaren och Leverantören Grundéns.

Historien om Grundéns

Först en kort introduktion till Grundéns för er som inte känner till dem sedan tidigare. Företaget startades tidigt 1900-tal av en fiskarson i Grundsund, ett samhälle i Lysekils kommun med ungefär 600 invånare. Det är otroligt att ett så litet samhälle som under 20 & 30-talet toppade med 1200 invånare har levererat 2 varumärken inom Outdoorkläder där Didriksons är det andra.

Men det är Grundéns som nått berömmelse inom yrkesfisket.För er som följt Deadliest Catch på Discovery channel, den legendariska serien som startade 2005 och  som beskriver krabbfisket i Berings Hav utanför Alaska har nog sett deras kläder genom åren, främst orange eller gröna oljebeständiga skydd i iskallt vatten under krävande förhållanden.

Yrkesfisket med sina rejäla grejjer – något otympliga för oss sportfiskare men basen i Grundéns verksamhet

Så jag vill höra mer om vad det är som gör att de nu tar steget till fritidsfisket där främst Goretexställen från Bass Pro-shops vunnit mark de senaste åren. Fredrik Brunander från Grundéns berättar:

-Vi ser att bryggan mellan yrkesfiske, vår långa tradition av vattentäta slitstarka kläder för folk på haven och sportfiske känns naturlig. Många av våra kunder som livnärt sig av havets tillgångar är också sportfiskare på sin fritid, med den respekt för naturen som vi sportfiskare har med oss.

I USA har vi under många år varit representerade inom sportfisket med våra ordinarie kollektion, främst för havsfiske och big game-fishing,  NatGeo´s serie Wicked Tuna är ett exempel. Men just tekniska kläder ämnat för sportfisket lanserade vi under hösten 2016 i Nordamerika med god framgång. Störst fokus var, om man tittar på första kollektionen just varmvattenfiske och traditionellt arkipelag, då det ligger närmast våra rötter.

Kan du beskriva hur ni tänker och vad som är speciellt med just era kläder om du skulle få beskriva dem i sina egna ord?

-Generellt för Grundéns sportfiske-kollektion är att det är tekniskt och funktionellt. Nästan alla plagg har en teknisk lösning som t.ex. 4-vägs stretch, vattentät eller vattenavstötande, UV-beständig och snabbtorkande etc.

En av produkterna i vår kollektion kallas Dark And Stormy. Dark and Stormy är en klassisk jacka tillsammans med en bib speciellt anpassat för vårt nordiska klimat. Smidigt och följsamt och ger utrymme för att bygga lager på lager, som vi här uppe i norden behöver göra under de kalla månaderna.

Membranet i denna produkt heter eVent och är ett beprövat membran som många varumärken inom outdoor använder sig av. Stabila 20k i vattentäthet och 20k även i andningen gör att plaggen utan problem kan användas under större delen av året. Just 20k i andning är höga siffror och kommer hjälpa fiskaren känna sig fräsch även under exempelvis efterleksfisket efter gädda i juni.

Grundéns nya serie fiskeställ Dark & Stormy

Under vilka säsonger tycker du era ställ fungerar bäst?

-Dark and Stormy funkar fint under de flesta månaderna av året, undantaget de varmaste dagarna på sommaren. När solen gassar som mest kan man istället välja våra tekniska tröjor eller skjortor, 4-vägs stretch, UV-beständiga och snabbtorkande. Eller varför inte våra Breakwater-pants eller shorts som vi vann pris för under Miami Boat Show 2016, som bästa innovativa nya produkt.

Varför skall man välja er produkt före exempelvis Bass–Pro ställ som är sjukt populär bland många gäddfiskare?

 – Gillar man stilrena och sköna kläder, bör man ta en titt på Dark And Stormy. En absolut hig-end produkt för den som ställer höga krav på sin utrustning. Just Dark and Stormy har rekommenderats av ansedda facktidningar såsom Field And Stream. Vårt ställ är lätt och smidigt med sina väldokumenterade tekniska lösningar när det gäller membranet.

Mange visar sin bästa sida

Hur kommer det sig att ni valde att sponsra Team Svartzonker i Fly vs Jerk och Söders Sportfiske i Pikefight?

– Jag och Claes har varit i kontakt sedan den dag vi på Grundéns bestämde oss för att lansera sportfiske-kläder, Claes är ett viktigt och ärligt bollplank när det gäller utformning av våra produkter i allmänhet och en sann ambassadör för sportfisket i synnerhet.

När vi presenterade vår satsning för Nicklas och Henrik på SöderSportfiske kläcktes idén att även synas i produktionen av Pikefight. Vi är väldigt tacksamma för både Claes och grabbarna på Söders Sportfiske´s förtroende, de tillhör ju några av de mest rutinerade vi har med otroligt många år på sjön från både tävlingsfiske och fiskeguidning så deras krav och erfarenheter har varit till stor hjälp för oss.

Vad var teamens omdömen efter 3 dagars hårt fiske och båtåkande – positivt & negativt?

 – Övervägande bra, dessa produkter har vunnit flera utmärkelser i USA så vi vet att det är grymma produkter. Kläder är som mycket annat i livet, en fråga om personlig smak och alla har sina egna önskemål och krav på sina kläder.

Fin 8+ i matchar fint Grundéns nya ställ

 Kommer ni släppa några fiskevantar med referenser till yrkesfisket till oss frusna gäddfiskare, det vore välkommet om någon gör en referensvante som fyller alla behov. Just vantar är ju som jag känner en springande punkt för att klara av många kalla timmar under vår och höst/vinter och det finns idag ingen som är perfekt för att stå med en rulle i ena handen och veva med andra?

 – Handskar har vi haft i kollektionen under många år, och jag vet att det kikas på handskar även hämnat för sportfiske.

Hur var reaktionerna på mässan?

-Över förväntan! Då vi knappt hunnit lansera några produkter i butik, var intresset överraskande stort. Många hade sett våra kläder på olika produktioner på Youtube och vill känna och klämma.

Prisnivåerna, är de klara?

Ja det ser ut som om våra 3-lagers Dark and Stormy kommer ligga på cirka 3000 kr för jacka och lika mycket för våra BiBs. Vår 2-lagers jacka Stormlight ligger på cirka 1500 och rekommenderas starkt.

Tack för att du tog dig tid Fredrik och det kommer bli intressant att se grejjerna i butik och följa utvecklingen som ni nu precis startat inom fritidsfisket, efterlängtat med fler alternativ!

/Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelHangin’ with “Big Fish Man” – Jakub Vágner
Nästa artikelVårfiske efter gädda – Mälaren och Furusund samma dag