Vårfiske efter gädda – Mälaren och Furusund samma dag

Det började med en liten chattförfrågan på What’sUp om gäddfiske under påskhelgen, tidigt vårfiske. Det vart ganska snabbt ett gäng som “hakade på” fiske uppe i Furusund hos Peter. För egen del fick jag även en förfrågan från Jimmy, som skulle ut med polarna i Mälaren. Jag bestämde mig för att fiska med Jimmy. Peter, Mange och Tobbe har jag fiskat med tidigare och jag har kommit fram till att min tid som fakir är förbi.

I och med att jag och Jimmy körde i Mälaren, Peter och gänget i Furusund, så kom vi på den briljanta idén att skriva om våra fisketurer som gått av stapeln samma dag, annandag påsk den 17 april, med ungefär samma förutsättningar men på olika platser i Stockholmsområdet. Vad var skillnaderna? Om det var några, vilka var de i sådant fall?

Under söndagen skickar Jimmy detta sms: “Min tanke är att jag hämtar upp dig kl 06:00. Då drar vi första fisken kl 07:00, fungerar det för dig eller är det okristligt tidigt?”

– När det kommer till fiske så finns det inget som är okristligt, det fungerar alldeles utmärkt, vart mitt svar. Sagt och gjort, Jimmy anlände på utsatt tid och vi begav oss till Sigtuna och sjösatte båten där.

Båten ligger redo. Solens första strålar spräcker genom molnen och det är 4 minusgrader i luften.

När båten är packad och klar beger vi oss snabbt till våra första “spots” för dagen. Vår plan bestod i fiske runt en grynna, en kam mellan grynnan och en ö för att sedan bege oss ned till en stor vik osv. planen innehöll stor variation på platser som vi vet håller fisk och en dag som denna, förhoppningsvis STOR fisk. Första platsen vid grynnan gav inget så den stora viken var på tur.

På plats i den stora viken och Jimmy fiskar av ett område som är hett. Framför oss en vasskant som nu bestod av trasig stubbig vass. Solen skiner fortfarande.

Väl på plats så fiskar vi metodiskt av ytan. Vi startar med olika typ av beten. I och med att det var mycket trasig vass dold under ytan beslutade vi att köra gummibeten med offset-krok. För egen del vart det en Pigshad Jr i färgen Green Perch.

Läcker rackare om ni frågar mig. Monterade på en offset krok som var viktad några gram.

Dessa dängde vi en bra bit in i vassen/stubbvassen. Efter några kast känner jag sprattlet i spöt. Då jag själv tycker det är lite trixigt att kroka gäddorna med offset-krokar så gör jag ett mothugg i de tre “s-ens”-anda. Snabbt, snitsigt och stilfullt, fisken är krokad.

Ett fint exemplar av sorten GÄDDA. Vikt och längd är okänd då vi helt enkelt inte vägde eller mätte fisken. Det viktiga var att få fisk och göra en snabb återsättning efter fotograferingen.

Strax efter att bilden ovan är tagen händer något märkligt. Vädret slår om till något helt annat. Vinden ökar kraftigt och det moln kom på plats som om John Polman själv hade placerat dem på sin flanellograf. = (Flanellograf är en tygtavla där man kunde sätta upp bilder som hade en baksida som fäste på ytan. Polman använde flanellograf i TV innan det vart digitala bilder på väderkartorna)

Det börjar snöa!

Snö och starka vinder, nya förutsättningar. Det lät inte stoppa oss utan vi fortsatta vår plan för fisket. Men det skulle visa sig att det skulle bli riktigt svårt att locka upp gäddorna denna dag. Vi provade allsköns olika platser som vi vet skall ge fisk, vi fick chans att testa samtliga av våra medhavda beten i beteshinken men inget ville riktigt fungera denna dag.

Ömsom sol och ömsom snö med starka vindar norrifrån gjorde att gäddorna inte var på hugget i huvudtaget.

Curlytail trotsar snön. Sikten på sjön minskade radikalt när det snöade som mest.
En vacker TrueGlide solar sig i vassen. Truegliden är en kastmaskin utan like och första kasten vart lite längre än planerat. Men tre kast senare satt de där de skulle. Det är ca 1 timme som gått mellan de två ovanstående bilderna togs.

Jimmy och jag kämpade på hela dagen fram till 16:00 och fick endast upp två fiskar. Grabbarna i andra båten slog oss och lyckades lura upp tre gäddor. (edit: -nä så var det inte, vi fick också bara 2 krabater, det bara kändes som att ni i mälaren var sämre idag/Peter) Så att säga att det var trögt var en underdrift om ni frågar mig. MEN jag vi hade en riktigt trevlig och rolig dag i båten tillsammans. Varma kläder och gött käk och fika gör susen då det är segt fiske. Man behöver fylla på med energi och värme under dagen.

Jimmy trotsar glatt Kung Bores försök till att avskräcka oss från fiske denna dag.

 

Fursund Annandag påsk, Vårfiske och rimfrost

Det kändes ju sådär att 1/3 av FiskeFürAlle valde att avvika och köra sötvatten i Mälaren, när jag skulle göra båtpremiär i Furusund med Mange & Västerås-Tobbe. Det kändes också sådär att påskhelgen bjöd på -6 grader morgon efter morgon och att annandag påsk förmodligen skulle gå i samma tecken toppat med pudersnö horisontellt farande rakt in i ögonen.

Mange ansluter klockan 8 i hamnen och vi skall äntligen ut och prova Fulan nykittad med en fin fin bättre begagnad Minn Kota med pedalstyrning och nytt AGM-batteri – Här skulle det tas historiska steg i mitt fiske. Epoken med Vitan (roddbåten med 20hk) utan ekolod avslutades 2016 för att säsongen 2017 ha både elmotor och ekolod och 40 hk på akterspegeln, det måste ju per automatik innebära större och fler gäddor? Eller hur var det nu…här är fösta turen i Fusrusund.

Snö och rimfrost i vasstopparna – det är fruktansvärt vackert första turerna -men inte varmt-men vackert.

Gameplan har man gått och funderat på under hela vintern, men inte under de här svåra förutsättningarna. Första maren låg det 0,5 cm is på – nollan i luften, 4 grader på fjärdarna, klart vatten så det gällde att försöka hitta grumligt vatten, gärna nära något sötvattenutlopp och nära kända lekvikar. Veckan innan hade Lolle och Tobbe varit ute i Furan och det hade börjat plaska oroande i vassen. Hmm kunde man hoppas att leken avbrutits och kvinnorna stod kvar utanför och hade börjat bli lite hungriga på påskgodis?

Mange tar inga risker. Ingen som följer FiskeFürAlle skall kunna peka ut vem den skånske killen som kommer blanka sin andra tur i rad såg ut eller vem det var.

Första stoppet efter 10 minuters färd har gett bra utdelning även under snöiga förhållanden, men inte ett liv. Men då det är min premiär så är det ju bara skönt att få blöta linan, hänga med bästa polarna och njuta av att vara i skärgården. Vi flyttar oss till en grund södervänd vik med ett djup mellan 0,8-0,3 m med 3,5 -4 grader, som nu var möjlig att nöta då elmotorn skulle ta oss fram smidigt och enkelt. Det enda vi ser är några smågrabbar och en enstaka Brax som skapar stora bottenmoln när de ger sig av i brådrasket, tyvärr inte ett dugg intresserade av våra gummin och tailbeten.

 

Jaha – bryt. Då ger vi oss av igen för att prova nästa flad med sjögräs och stubbvass – första driften och kontakt, inget hugg utan en stöt och vi känner alla en gnista tändas efter 2 timmars fiske. Första kaffet är intaget så det känns okej. En följare och någon stund senare så får Tobbe påslag, skööönt tänker jag som ändå har guideansvaret och det är en McRubber Guld/Grön som levererar.

Tobbe tar turens första fisk, sprattel i spöt, Catch & release. Och ett analkande oväder i bakgrunden

Vi stannar kvar en 45-50 minuter och nöter på även här, nordan ligger på och vi ser lågtrycket i horisonten, ett förmodat snöfall som skulle komma att avbryta solens värmande strålar. Planen var att försöka hitta ställen där solen ligger på tidigt och värmer upp vattnet, och under hgela dagen så hittade vi några ställen med 5-gradigt ytvatten.

Lunchen var planerad och grillning stod på schemat, har man gäster i båten så blir det korv från Scan, räksallad, torkad lök etc. Så Mange och Tobbe fortsätter att fiska medan briketterna tar fart.

Hårt väder – välsmakande varm mat viktig pusselbit, bekvämt om man är tre att en tar och roddar krubbet och de andra fortsätter fiska och kan sätta sig vid dukat bord, sliten grill men den hänger med ett år till ombord.

Efter lunchen så tar vi och driftar ner mot samma typ av vik som tidigare, även här utan resultat. Man blir lockad av “hit & go” fiske när det är tomt på hugg, samtidigt som man vet att det kan handla om att stanna kvar 2 timmar och nöta, mental kamp helt enkelt. Men när det inte ger något utslag och förutsättningarna är usla på väderfronten så kände jag att vi är i ett bra system av fiskevatten så att då försöka hitta rätt ställe kunde vara en väg att gå – det vill säga området är rätt men att hitta rätt spot är svårare.

Elmotorn gör jobbet, väl värd 2 flaskor vin! En gåva från Lolle, som fått den av Pertan som fick den med i en båtimport från USA för 10-år sedan – Fulan är färdigkittad och nyservad av han därbak i båten – VästeråsTobbe

Vi åker 10 minuter norrut till en lekvik och pang så får Tobbe sin andra på första kastet, en lite bättre madam på 2,5-3 kg som inte lekt ännu. Adrenalinet stiger, energin kommer tillbaka, vi har 1 timmes fiske kvar och vi fiskar av viken, drar oss inåt och Mange kastar upp sitt bete i en el-ledning, jahaja. Vi får skylla på att det är tidigt på säsongen…

Mange och Tobbe med en fin Furusundsgädda, tagen på Svartzonkers Mcrubber Jr i Gold/Green som är en färgsättning som funkar bra allround på våren i mina hemmavatten. Fin mössa på Tobbe som håller en sockerkaka varm inuti mössan, därav raktuppstuket på toppluvan, gott till kaffet såklart men ganska osnyggt. Mange har rårnarluvan på sig beredd att stjäla nästa gädda.

Innan turen går hemåt så försöker jag dra lärdomar om årets första tur så man har något med sig till nästa tur, som dröjer 2 veckor då det är en Paris-resa inbokad över Valborg.

Korta insikter för att hitta bortförklaringar till taskigt utfall:

  1. Leken är påbörjad, avstannad pga kylan och vinterväderlek. Borrarna har släppt sina romstrumpor – det är mitt i svåraste tiden på året.
  2. Att det var guldgrönt, McRubber Green/Gold som levererade för dagen i furusund, och en snarlik Pigshad jr – Downsizing och grönguld var receptet för dagen  hur skall man veta?
  3. Ringrostig – det vill säga avsaknad av ett bra pass med självförtroende i betesval
  4. Första passet är första passet, och vill man köra det mitt i leken så ha inte för höga förväntningar Peter!
  5. Det finns klantar i Mälaren som inte heller lyckas – delad skadeglädje är dubbel glädje.
  6. Det kommer alltid en ny tur eller en ny tur med otur – en dag på sjön är aldrig bortkastad.
  7. Äntligen är gäddjakten igång och det kan bara bli bättre.
Mysväder, Snö, 2 plusgrader men en Elmotor som är på plats tack vare mannen på bilden, mössan ja vad säger man?

Så premiärturen var lyckad på många sätt, båten skottade på fint i ovädret , att få hänga med 2 av mina favoriter, tagit oskulden av 2017, provat utrustningen och påbörjat en säsong som kommer bjuda på många överraskningar, det är en sak som är säkert.

Vissa dagar är svårare än andra..

Skitfiske och vässa krokarna

Så glad man är när solen skiner och första passet är avklarat – vädret gick från sol, till snöstorm till sol – galet!

/Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Föregående artikelGrundéns slår sig in på sportfisket – hur bra är deras fiskeställ?
Nästa artikelTre årstider och metersfisk – en våt dröm på mälaren