Höstfiske jakten på storgädda i Mälaren, eller?

Lördagmorgon och jag vaknar upp utan att veta att jag skall ut och fiska. Erik hade planerat lördagen och jag hade ursprungligen ingen möjlighet att följa med men som i ett trollslag så vart det en lucka för att hänga med – LYCKA!

IMG_6739
Det nödvändigaste med: Nycklar till båten och ett par dosor snus.

Det är två grader och krispigt i luften när vi beger oss ned till hamnen för att lägga i båten. Det är helt vindstilla och sjön ligger spegelblank, det ser jag varken som en fördel eller nackdel, det går att få fisk i alla väder. Höstfisket kan stundtals vara magiskt och chansen finns att de storgäddan har flyttat in på grundare vatten, så vi “spotade” några heta platser och satsade på att lägga mycket tid för att nöta upp dem. Vi vet att det har dragits flertalet +10 på denna plats.

IMG_6740
Båten laddad och klar. Det börjar bli tomt i hamnen den här årstiden.

I och med att Erik har skadat armen så nöter han gummi och jag kör jerkbait vilket gör att vi täcker av fler möjligheter med vårt fiske. Erik är den som får första fisken för dagen.

Det är en GIGANTISKT liten fisk som kommer upp! Va hände med grisarna som skall stå här?
Det är en GIGANTISKT liten fisk som kommer upp! Va hände med grisarna som skall stå här?
IMG_6745
Erik har blivit varm i kläder och passar på att dra upp en till LITEN gädda. Denna gång på en röd McRubber.

Nu är det min tur, äntligen sprattel i spöt!! Nu skall den upp!

jaha, då var det min tur. Synd att det inte finns SM i smågädda, då hade vi legat riktigt bra till vid det här laget.
jaha, då var det min tur. Synd att det inte finns SM i smågädda, då hade vi legat riktigt bra till vid det här laget. Till råga på allt så står jag som en gammal gumma på bilden.

Uppenbarligen är det bara smågäddorna som är på hugget. En sak att tänka på, det är inte troligt att de riktigt stora gäddorna är i närheten när de små är så pass på hugget. De skulle inte riskera att gå på jakt på dessa ställen om stor-madamen lurar runt hörnet, då risken att själva bli byte är överhängande.

Så efter dessa tre småttingar så beslutade vi oss att bege oss ut på djupare vatten för att fånga större fisk.Storgäddan har inte gått in på grundare vatten än.

Vi plockar upp vår kompis Björn på vägen till nya platser. Väl framme se vi att det är mycket betesfisk som står i stim. Djupet är ca 11 meter, det är 6 grader i vattnet. Betesfisken står på ca 5 meters djup. Dags att rigga om. Erik kör på med sin röda McRubber och jag skiftar till en skön tail från Waide Lures i färgen Brun/guldglitter. Det är nämligen så att dova och naturfärger är det som har fungerat bäst för oss när vi fiskar gädda i Mälaren. Många hävdar att det skall vara skrikiga färger i det smått grumliga vattnet men vi har aldrig fått det att fungera med de färgstarka varianterna.

Erik är först IGEN att få fisk på det nya stället. En skaplig fisk på 3,3 kilo. Ett riktigt bra hugg och en aktiv fight. Fisken är riktigt pigg. Kul med sprattel som känns lite i prylarna.
Erik är först IGEN att få fisk på det nya stället. En skaplig fisk på 3,3 kilo. Ett riktigt bra hugg och en aktiv fight. Fisken är riktigt pigg.
Kul med sprattel som känns lite i prylarna.
Kort därefter så är det min tur. Här är det bättre format på fisken jämfört med tidigare plats. Men inte de riktigt biffiga än.
Kort därefter så är det min tur. Här är det bättre format på fisken jämfört med tidigare plats. Men inte de riktigt biffiga än.
IMG_6750
Det hann komma upp en till innan det var dags att bege sig hemmåt. Mina båda högg på en blyad tail med långsam intagning. Riktigt fina hugg, ingen tvekan i huvudtaget om vad som gällde för dessa gäddor.

Så var dagen av ända och det var dags att åka hem för att ta hand om eftermiddagens bestyr. En riktigt bra dag på sjön trots de små rackarna. Nästa gång då……

Håll den styv….linan alltså.

// Danne

Föregående artikelFiska Gädda i Trosa – Höstens roligaste tur
Nästa artikel6:e december 2014 – Fiskerapport