Mälaren + Ikaros = kärlek – ensamkväll i Gulan

Cool himmel

Jag och Micke “Caesar Lures” Hedsén hade pratat om ev ta en tur. Tyvärr passade inte våra tider ihop när söndagen kom så jag hade allokerad fisketid men ingen fiskekamrat eller plats klar. Gulan står ju alltid redo på garageuppfarten så alternativen är många. Jag har ju valt att utmana mig ordentligt i år. Det skrev jag i förra inlägget. Jag tror det är nyttigt för mig att bredda mig och lära mer. I sann utmanings-anda kom jag på att Mälaren inte är så långt bort. Jag har fiskat i Mälaren två gånger med ganska magert resultat. Det kan du läsa om här och här. Därför verkade det ju som en fantastisk idé att ta mig ut på Mälaren, ensam, utan lokalkunskap, utan erfarenhet av vattnet… “Who dares wins”…

Alternativ riggning på Wingman som kan leverera :-)
Alternativ riggning på Wingman som kan leverera 🙂

Snabb tur hem till Danne, hämta hans nyckel till rampen och kort genomgång på sjökortet sen iväg mot Grodhavet. Danne vankade av och an och verkade löjligt, löjligt fiskesugen men förhandlingarna på hemmafronten hade strandat så han fick nöja sig med att vinka av mig med löftet att “ta en vända till för att kolla om han kan komma loss…” När jag åkte tänkte jag – han kommer att höra av sig om några timmar.

Grå himmel och spegelblankt vatten mötte mig på väg ut
Grå himmel och spegelblankt vatten mötte mig på väg ut

I med Gulan och ut från hamnen runt 17.30, mot Stäket och västeröver. Jag har fått tipset tidigare om att strunta i vassar och leta upp gräsbälten istället så det var det som var målet, sund och flader. Dagen innan hade det blåst så man höll på att tappa peruken – 20 m/s och Nordan. När det har blåst så mycket kan det ibland stå mycket fisk inte där vinden tryckt på, utan närmsta plats från de bra ståndplatserna så planen var enkel. Leta upp bra ståndplatser (som jag tyckte verkade vara bra platser iaf. Jag hade ju ingen aning…) och även fiska av första vindskyddade kant/vass/ö i närheten.

Cool himmel
Cool himmel

Första platsen var ett sund som jag och Peter fiskat av i påskas också. Jag fiskade av noggrant. Jag gled över sundet tre gånger med olika tekniker utan resultat sen fiskade jag av landkanten innanför också som varit i lä under stormen), även den med tre olika tekniker utan resultat. Pling – Danne: “har du kommit ut ännu?”, Pling “regnar det på dig?”. Danne signalerade minst sagt intresse att ansluta.

Nästa plats, en flad runt en grynna. Planen var att leta upp grynnan och fiska över och runt gräsbältena runt grynnan. Efter en 10 min letande gav jag upp och slängde i ankaret där jag hittade lite gräs men ingen grynna. Innan jag hunnit hunnit göra mitt första kast – Pling “har du fått något?”. Sen kom solen: Änglakörer och kyrkorglar! När solen letar sig ner och jag kan se mer än 10 cm ner ser jag att 1,5 m framför Gulan ligger grynnan i solen. Hur 17 gick det till och hur 17 kunde jag missa den när jag ankrade. Magiskt…

Min första gädda på Ikaros. Den föll på en shallowriggad brun/guld i ett längre spinnstopp. Härligt.
Min första gädda på Ikaros. Den föll på en shallowriggad brun/guld i ett längre spinnstopp. Härligt.

Istället för att jaga runt olika platser hade jag bestämt mig för att fiska av de platser jag trodde på ordentligt istället. Min erfarenhet (visserligen baserad på skärgårdsfiske) är att fisk vid gräsbälten och grynnor inte är helt stationära utan rör sakta på sig och leter efter bytesfisk. Därför kan det löna sig att ligga kvar ist för att jaga runt. Fisken kommer i närheten förr eller senare ändå och ibland kan ljudet av all rörelse skrämma bort fisk. Jag provade runt med det mesta i min arsenal med jerk och tailar men ingen framgång. På med min Ikaros i brun/guld. Spinnstopp – Pang YES! Där satt den – första fisken på eget gummi. Sååå skönt. När allt annat strular, då levererar eget 🙂 För dig som inte gjort eget bete ännu… Känslan man får när man drar upp första fisken på eget – den är… underbar…

Danne dök upp till slut. Och som vanligt kan han inte se normal ut på en bild
Danne dök upp till slut. Och som vanligt kan han inte se normal ut på en bild

Pling “Jag kommer loss – jag kan köra någonstans där du kan plocka upp mig, var passar”. 🙂 Jag visste Danne skulle dyka upp. Runt 20 plockade jag upp den gamle pudelrockaren i Stäket och sen var det tillbaka till samma platser igen + lite nya platser längre bort. Vi gnuggade på hårt men det ville sig inte denna kväll. Det har varit något för många såna turer hittills i år men snart vänder det. Jag känner att min matchform är på gång. Snart radar jag upp gäddisarna igen, på nya tekniker, på nya vatten med nya spön och med en grym känsla av att jag utvecklats… Det är bara att plocka fram pannbenet och fortsätta våga…

Att fiska själv är väldigt rogivande och man har ingen annan att ta hänsyn till. Kanske det är då man verkligen ska passa på och testa alla nya galna saker? Jag älskar verkligen fiske ensam och med kompisar men att fiska med en skön polare i båten är det bästa som finns. Vad vill jag säga? Lämna aldrig båten hemma för att du inte har ngn att fiska med – det är alltid värt det att ge sig ut. Se till att skaffa dig fiskekompisar som är riktiga kompisar och som är beredda att satsa lika mycket eller lite som du, så har du din lycka gjord. Ett pass på sjön med en polare är alltid det bästa man kan göra, med eller utan fisk… Jag har lyckan att ha flera såna kompisar runt mig, och de verkar bli fler och fler 🙂

Tajt lajns

//Mange

Föregående artikel… men vi hade iallfall tur med vädret – Värtan får en chans igen
Nästa artikelMälaren… och Mälaren igen

1 KOMMENTAR

  1. […] Mitt eget år då? Då jag inte är en isfiskare, har liksom aldrig förstått grejen riktigt… och det är inte så att jag har behov av att fylla huset med mer fiskegrejor så året började ute i garaget med tillverkning av gummin. Ett väldigt lärorikt projekt som lärt mig väldigt mkt om hur man gör beten, vad som påverkar gången mm men framförallt hur man fiskar. Och det var en en rejäl kick att fånga första skojaren på egenskapat: […]

Comments are closed.