Mälaren… och Mälaren igen

Det har varit någon vecka sen förra inlägget. Inte för att vi inte fiskat utan för att det inte har funnits något att rapportera. Ihållande nordan 2,5 v i rad verkade inte göra fisket lättare.

Något var laddat iaf... En taggad hink
Något var laddat iaf… En taggad hink

Sammanfattningsvis har fisket varit trögt. Faktiskt hela säsongen än så länge för den här lille pojken. Visst, jag har landat fisk hela tiden och en 6:a i topp är väl inte fy skam, men det har aldrig riktigt verkat lossna. Jag har gnetat på utan förbättring så till den grad att jag tappade lusten att sticka ut… Men… det funkar ju inte så. Får man inget vill man ut igen pga revanschlusta, och får man bra vill man ut igen och njuta av sitt “flow”. Enkelt uttryckt, det finns alltid en anledning att ta en tur 🙂

Schysst flow? En av de konstigare bilderna i min bildström - en bild på en turbin Tobbe skickat över.  Ja vi har alla olika läggningar...
Schysst flow? En av de konstigare bilderna i min bildström – en bild på en turbin Tobbe skickat över. Ja vi har alla olika läggningar…

Detta blir en summering av två turer ut på Mälaren. Mälaren?! säger den frekvente läsaren av vår blogg… Mange på Mälaren? Vad händer? Fiskar inte Mange på Värtan? Jo – det är mitt hemmavatten, men det har fallit sig så att det blivit några turer ut på grodhavet. Först och främst har jag hittat en bra, gratis ramp där man kommer rakt ut i hot spots direkt. Dessutom har det varit allmänt trögt fiske och Värtan är trögt i vanliga fall så efter en tuff vår/försommar kändes faktiskt lite vettigt med mer “lättfiskat” vatten (trodde jag…) och sen har det speciella omständigheter som gjort att slutliga valet fallit på Mälaren och Stäket.

En mälarbanan. De som kan mälaren säger att man ska köra med såna här färger.  Jag vet inte jag...
En mälarbanan. De som kan mälaren säger att man ska köra med såna här färger. Jag vet inte jag…
... å en hemmagjord firetiger också
… å en hemmagjord firetiger också

Förra torsdagen skulle jag och Mr FishingPassion ut och blöta drag. Då midsommargäddan gått av stapeln kvällen innan i Värtan kändes det som om gäddorna borde vara ganska krokvana och ömma i munnen. Vi bedömde därför att Mälaren skulle vara ett bättre val, även om det verkligen är nya jaktmarker. Hur svårt kan det vara? Väldigt svårt visar det sig.

Efter lite navigationsbeskymmer (brevduvesinnet är inte mitt bästa sinne precis) så kom jag fram till rampen där Tobbe väntade. Kul att träffa Tobbe igen – och denna gång kunde jag dessutom prata med honom 🙂 (förra gången hade jag tappat rösten och kunde bara kraxa, kanske tur för honom :D). Denna gång skulle jag snacka öronen av honom!

En t-shirt jag fick i veckan av min chef. En bra chef. Han förstår hur det funkar :-)
En t-shirt jag fick i veckan av min chef. En bra chef. Han förstår hur det funkar 🙂

I med båten och ut direkt. Rutten var klar och vi började gnugga. Ingen hemma i sundet, runt ön, ingen där, ut på fladen och gnugga. Efter 45 min på fladen får Tobbe kontakt med en större sak som inte vill följa med hela vägen. Inget mer… Fika, fram med pannbenet, in i lugnviken med mycket gräs, inget… Vidare till öarna, djupvassen… Inget… In i viken… Pang en lite fiskpinne till mig… och glid vidare med elmotorn… Efter 3 km vass får Tobbe till slut kontakt med en lite gynnare som inte kunde låta bli att bita över McRubbern när den landade rakt i huvudet… Jag kan tillstå att jag inte var på bästa humör här…

Tobbe har tagit på sig mössan, trött på att jag försökt ta igen en tyst tur genom att tjata hål i huvudet på honom
Tobbe har tagit på sig mössan, trött på att jag försökt ta igen en tyst tur genom att tjata hål i huvudet på honom

Vi rörde oss hemåt med diverse stopp, utan lycka men jag har känt att kanalen in mot rampen är het. Vi fiskade oss tillbaka längs med elmotorn. I dagens allra sista kast trycker Tobbe till med en fining på 4kg precis. Kul! Jag var lätt frustrerad när vi kom in. Inte för Tobbe hade haft mer kontakter (jo, kanske lite då…) utan för det fortsatt är så trögt. Visst, nya drag, utrustning plats och allt det där… Men ändå… Det blev lite frustrationsuttryck på vår chatkanal “gäddfeber”.

Kanske denna bloggs bästa bild. Grym komposition, grym ljussättning och perfekt i gyllene snittet. Ja denna bild har ju allt!
Kanske denna bloggs bästa bild. Grym komposition, grym ljussättning och perfekt i gyllene snittet. Ja denna bild har ju allt!

Ibland känner man sig galen och undrar vad man pysslar med, som när vi drar upp båten runt midnatt efter en så trög tur. Lite galen är man väl men det fanns andra passionerade fiskare på samma plats :D. Rampen var upptagen när vi kom dit för upptagning! En ensam gösfiskare som gett sig f-n på att lära sig vertikala. Inte för att jag önskar ngn dåligt fiske – tvärt om, men ibland när det är trögt kan det vara skönt att veta att man inte är ensam. Denna man med enormt pannben (ja, jag blev avundsjuk) hade varit ute 10 pass de senaste veckorna för att försöka lära sig vertikala gös, utan en ända landad… Och han skulle ut igen… Nice…

Micke hade passat på att fylla 25 igen så ännu en gång tog jag med ett av mina alster till en RIKTIG betesbyggare. Gillar färgen på denna! Passar bra i mina vatten
Micke hade passat på att fylla 25 igen så ännu en gång tog jag med ett av mina alster till en RIKTIG betesbyggare. Gillar färgen på denna! Passar bra i mina vatten

Sen var det igår… Nya tag, ny partner in crime men samma plats. Jag och Micke “Caesar Lures” Hedsén skulle pröva lyckan. Äntligen hade vinden vänt, sydligt, och det brallade i rätt bra. Jag har ju inte fiskat många gånger i Mälaren men Micke har varit ute och dängt drag där ett gäng ggr. Han hade skickat över karta m heta platser från tidigare ingringade. Han hade ringat in alla platser jag fiskat av de senaste turerna, det skulle kunna varit en kopia på förra turen – Humor!!!

Som sagt – vindskifte, bra vind och humöret var på topp igen, även om nedslående fångstrapporter från Danne dagarna innan gjorde att vi inte gissade på mängdrekord i Gulan ;-). Det började dock helt OK. Efter 5 min på första platsen nitar Micke dit en liten gynnare. Sen hade jag (tydligen) en missad attack. Jag stod vänd mot Micke och sa ngt samtidigt som jag jerkade så jag såg inte att en gädda hade missat mitt bete och flugit upp med hela kroppen över vattnet. Någon minut senare drar Micke nr 2 – denna gång på sin prototyp till skeddrag – lycka!!! Riktigt fin gång som säkert kommer dra mången gädda. Sen dog fisket efter 10 “intensiva” minuter.

Skedgädda - en "early adopter" som marknadsförare säger. En gädda som går igång på nyheter
Skedgädda – en “early adopter” som marknadsförare säger. En gädda som går igång på nyheter

Nästa plats – jag drar iväg världens kast bredvid ett gammalt ruckel till båthus – rakt upp i ett träd och trasslar in linan in de döda rötterna bredvid. Vilket underbart landhugg. Man får passa sig – just alträd är kända för att vara extra aggressiva!

Gädda gillar gädda. Här en Gädd-Curtis
Gädda gillar gädda. Här en Gädd-Curtis

Strax efter trädattacken kliver en liten gynnare på min CL Curtis i gäddfärg – härligt! Nästa plats några kontakter och en landad på min nya skapelse – en helltail med paddel. Den får snart en plats i startfemman om den fortsätter leverera på detta sätt. Ett riktigt karatehugg också – så jäkla kul. Lite fler nafs men inga landade så vi rullade vidare. Kvällen börjar nå sin ända och vi väljer att sluta där vi började, med samma effekt. Jag får en missad attack på en jerk i andra kastet, Micke får ett tvärnitshugg i femte kastet och sen dör allt ut igen. Mystiskt! Sen den vanliga rutinen – upp med båten och hem men denna gång med en skön känsla i magen – självförtroendet är tillbaks igen. Nu är jag lagom taggad inför en heldag kring Ingarö på söndag…

Spännande hur mycket den mentala inställningen kan göra… Nu kör vi! Pikes – beware!

//Mange

Föregående artikelMälaren + Ikaros = kärlek – ensamkväll i Gulan
Nästa artikel… men ska inte ankaret sitta fast i båten? Värmdö/Ingarö

2 KOMMENTARER

  1. Tack för en rolig o bra blogg. Bra skriven, gillar att du berättar om alla fiskepass, även dom dåliga. Ibland när man surfar runt så tror man alla i sverige utom en själv drar 10+ are varje fiskepass. Som du skrev ibland är det skönt veta fler har det kämpigt. Fiskar själv i samma områden i mälaren som du nämner och har haft det trögt som fan vi med. Ju mer man läser på om fiske desto sämre går det vill ja nästan tro. Svårlurade gäddor på ställen som ser ruskigt heta ut. Men snart släpper det o då har man glömt bompassen.

Comments are closed.