Abborre i kalla Movember och dropshot fixar fisken

Abborre är en härlig sportfisk som kan fiskas året om med bred tillgång, ett lynnigt sinne, svårflörtade stora individer och en stor mängd spännande tekniker man kan använda sig av.

På hösten brukar abborrarna gå ihop i stora koncentrationer inför den kommande vintern. Hittar man rätt kan man ha fantastiskt mängdfiske. Men att hitta rätt innebär inte bara att hitta fisken (vilket kan vara nog så svårt ibland) utan också att hitta något som abborrarna faktiskt vill äta.

Ju senare säsongen blir desto mer svårtrugade kan de vara och det kan vara otroligt frustrerande att se fisk på lodet, ibland hela mattor längs botten, men inte få ett pet.

Med detta i medvetandet var det ändå med stor tillförsikt vi (Undertecknad dvs Magnus, Peter samt mr Perch – Per eller kanske PERch?) tuffade ut från hamnen. Förutsättningarna var tuffa. Inget snack om det. -6 grader under natten och kylan ville inte släppa greppet. 2 grader i vattnet. Vindstilla. Klarblå himmel. Höstens första vintermorgon.

Vackert vackert men svårt svårt

Blir det något fiske alls?

Under morgonen hade det kommit lite oroande rapporter från Peter som riggade Fulan för en tur i ett vintrigt Roslagen. Styrningen var fastfrusen och bottenpluggen gick inte att rubba. Efter en stund kom dock lugnande uppgifter. Efter lite övertalning hade Peter fixat utmaningarna med hjälp av en oumbärlig varmluftspistol.

Peter reder sig. Det finns alltid lösningar. Funkar det inte tar man 5-56 eller vaselin och funkar inte det, ja då blir det värmepistol
Brasan eller Borren? Bara att förbereda för en skitkall men kul dag på sjön. Det gäller ju att få ut ett instagram stories.

Kl 11 möts alla i hamnen. Fulan ligger sjösatt med motorn tryggt puttrande. Jag och Peter har inte träffats på någon vecka men upptäcker båda att den andra också satsat på musche denna november. Mycket klädsamt…

Kan det bli mer romantiskt? En gondol, 3 män och vindstilla.

Undertecknad konstaterar att en väska inte följt med. Den inte helt oviktiga väskan med förstärkningskläder… Det kan bli kallt… Brrrr..

Det där… hade varit skönt att ha… Men det hade jag inte. Men jag får tacka min lyckliga stjärna att jag hade haft vettet att lägga ner mössa, buff och handskar i min fiskeväska för länge sen. Dessa är Norröyna´s surfhandskar sm är mycket nättare än BFT´s neopren och håller värmen strålande fint även i 2 gradigt vatten. Något ömtåligare för ex multirulle men väl värt det. Häller även värmen blöta, lite av vitsen om man surfar.
Mycket åkande blir det…Men när det är så vackert som nu så är det värt alla uppoffringar

Efter försäkran från Per och Peter om att de hade reservkläder så lämnar vi bryggan och styr mot första spoten – en stor mar på 2-3 meters djup som levererat Abborre från maj-oktober. Då ingen av oss varit ute på på ett tag så är vi inte uppdaterade på var fisken befinner sig men har ett hum. Planen är att leta oss fram på ett antal kända hak och söka med elektronik och beten.

Maren gnuggas av med många tekniker – cranks, jerk, jiggning och dropshot. Utöver några mkt försiktiga pet att presentera på en timmes fiske väljer vi att byta plats. Den här tiden på året blir det ett hard stop på fisket. kl 15.30 är det godnatt om man är på sjön, eller iallafall om man vill hitta hem.

Vi drar till ställen längre bort där vi vet att abborrarna brukar hänga på hösten. Första spoten är tom. Vi drar till en flad. Vi drar över spoten och söker men hittar faktiskt bara stim med betesfisk. Abborren är som bortblåst på elektroniken. Vi känner att det inte är lönt att doppa beten utan att veta att det finns fisk. Ny spot

Fisk på lodet! Nu är det dags…

‘”Nu börjar det synas lite fisk på lodet” hör vi från styrpulpeten. Mkt riktigt!

Dropshot efter abborre
Så ja… Nu börjar det hända saker. Peter har laddat upp med Eastfieldjiggar och en Red Ghost som gett noll kontakt de första stoppen

I med betena. Peter börjar jigga. Undertecknad och Per börjar köra dropshot. Jag sätter på ett hemmagjutet bete jag aldrig fiskat med – ett creature-bait – som jag tror väldigt mycket på. Färgen brun/cola brukar vara bra så jag kör på den.

Det hugger på rejält! Vi hade många både dubbel och trippel-hugg under dagen – ingen jättestorlek utan ett rejält mängdfiske med toppar på 200g

Redan i första kastet sitter det en abborre. Ingen stor men det är fisk. Vi provar runt lite och snart har vi knäckt koden för dagen. Ganska små beten med mycket rörlighet. Färg verkar spela mindre roll just denna dag men hur man tar hem betet är mkt viktigt.

Dropshot 101

Kasta ut. Sträck upp linan så du har kontakt med sänket. Håll riggen stationär på stället och skaka jiggen genom små rörelser i spötoppen. Sluta skaka och håll still med linan sträckt. Upprepa. Ta hem en meter eller två. Upprepa. När fisken hugger – lyft spöt och kroka fisken i en svepande, ej särskilt hård rörelse. Inga gäddninja-mothugg här inte. Då drar du sönder munnen på abborren. Var inte orolig för att du inte ska kunna kroka för att kroken sitter längst fram i betet. Abborren suger in allt!

Just idag är det är det ganska lugn och försiktigt dropshot-fiske som funkar. Lite längre pauser med de rörliga jiggar triggar fiske rejält och det blir tydliga hugg. Och vad de inhalerar betet! De är igång

Det var inga större fiskar men var gör det. Peter toppade dagen med denna skönhet och då menar vi inte det under näsan.

Vad kul det är – fisket blir helt galet! Varje kast ger fisk. För mig och Per. Peter har aldrig fiskat dropshot och har inga prylar till det heller. “Peter – jag har både färdig dropshot rigg, vikter och beten – vill du låna?” säger jag. Jag vet vad Peter kommer svara innan han öppnar munnen. Han brukar vägra, fullkomligt blåvägra att låna prylar av ngn annan. Kanske följt av ngn svordom och irriterat mummel.

Svaret blir mkt riktigt “Du vet vad jag kommer svara Mange :-.)”. Men sen händer något jag aldrig upplevt innan. Jag dubbelkollar “är du säker?”. Då kommer den – som blixt från klar himmel “ok, jag provar då”. WUT??? Vem har vi med i båten – inte är det Peter iaf…är det så att Movember även gör något med personligheten och inte bara utseendet.

On a misson to Dropshot

Vem det än är så börjar hen dra fisk. Så fort Petra fått iväg första kastet drar hen en fin abborre. Det är riktigt roligt race nu! Inte särskilt stora, men på våra lätta utrustningar är det en rolig fajt. Det är mäktigt se de otroligt vackra höst-färgade abborrarna när de kommer vansinnigt kämpande med uppspärrad mun, öppna gällock och blodröda fenor i det klara vattnet. Vilken lycka!

Vackert så det förslår. Dags att rulla hemåt…klockan är en bite efter kl 15 och det är 25 minuters färd i 25 knop i 2 plusgrader. Inte läge att mörkerköra med i princip inga andra båtar på sjön om något skulle hända. Saftey first!

Även en dag som denna måste komma till ett slut.

Tyvärr kommer mörkret krypande även denna dag och det blir dags att åka hem. Vi hittade fisken ganska sent denna dag och turen var kort – bara 4 timmar men ändå lyckades vi landa mellan 70 och 100 borrar. Vem bryr sig om exakt mängd? Vi har varit ute i magiskt landskap, tillsammans, och haft underbart fiske. Det är det som spelar roll. Det där med mängd, längd och vikt är helt irrelevant en dag som denna.

Väl medvetna om att vi stänger årets öppet-vattensäsong med denna tur skiljs vi åt med ett leende på läpparna. Va skönt att få avsluta med en sån tur.

… eller var det verkligen den sista turen? Vi får se 🙂

Ta hand om er fiskevänner!

//Mange

ps 1. Dagen efter så förstår Mange lite bättre hur abborrarna kände sig i munnen. En inflammation i en tandrot slår till och Mange ser ut som en hamster på ena sidan. Rotfyllning here we come… ds.

Hello mr chipmunk. Vad har du i högra kinden? Sparar du nötter för hösten? Mange har ett eget jiggförråd i höger kindhalva.

Är du nyfiken på Dropshot, abborre och hur gör man så finns ett matnyttigt rörligt “Gör så här” inlägg med kungen Micke Boettge och FiskeFürAlle

https://www.fiskefuralle.se/dropshotskola-for-abborre/

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.2

 

 

Föregående artikelPlötsligt händer det – fiska med Team Otrevlig.
Nästa artikelBetesbyggnad på schemat välkommen in :-)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.