Nya vatten – pannbenet växer – högtryck som stjälper – trögt vårfiske 

Så är det ganska precis ett år sedan jag träffade Schweizaren Chris första gången. En av våra trognaste läsare som hörde av sig och ville hänga på en vårfisketur och lära sig mer om hur man fångar stor gädda.

Chris pratar flytande svenska, tyska, franska, schweiziska, pikeiska och jerkiska och har dessutom rötter i norra Roslagen så jag högg på hans förslag tidigt i våras med en tur i hans “hemmavatten” – alltid kul att lära sig nya vatten, att se om gäddkunskapen funkar även där och ha en skön dag på sjön med en skön snubbe.


Chris är sjukt dedikerad gäddfisket, ny gummibåt för att kunna fiska de orörda småsjöarna runt Norrtälje. Schweiz har inte samma generösa möjligheter till fiske som Sverige så det är all-in de veckor han är här.

Han tjuvstartar med en central Norrtäljegädda dagen innan vi skall ut. De senaste dagarna har haft högsommarvärme och extremt högtryck. Dessutom har jag haft turen att vara ledig hela veckan med några dagar i Barcelona så det är med tillförsikt och ett uppvärmt sinne som jag kör de 1,5 h för att mötas upp.

Finns det vatten finns det fisk är min devis, ni anar medelhavet?
Efter att ha läst spanska i 3 år så fattar jag att det inte är någon ide att ens försöka fiska i Barcelona. Det blev Tapas & Cerveza-mood istället. Men det vore sjukt kul å fiska glad val i medelhavet!

Det har gått ett år men som vanligt, ett delat intresse och som mellan oss nördar, så har ju tiden stått stilla. Man kramas, snackar vädret och alla bekymmer är bortblåsta. På vägen upp snackar jag med Mange som klämt in en tur med Karl-Oskar på Värtan. Bägge har alldeles för mycket energi så de kör en take off från hamnen i Viggan 04.30 – för att hinna med övriga livet också. De har trögt, sol, vindstilla och varmt…samma som oss.

Jag är nyfiken på Chris nya uppsättning: Ett Svartzonker 8,6 ft m Revo NaCl och ett roots-spö med Ambassadeurv5601 JB. Grymma grejer – Chris påpekar att han blivit influerad av det Svenska och Svensk kvalité. Han följer allt som görs av Kanalgratis, Fly TV etc så det blir svenskt utrustningsmässigt. Förra året var Chris en Savage Gearkille- och det är lärorikt att se deras grejer in action också, SG är inte så vanligt bland mina fiskepolare så det är kul omväxling

Jag visar stolt upp mitt nyförvärv eastfield slingshot & Daiwa Lexa 300. Så enkelt och så lätt, jag tror jag är kär. Dyrt men så vört det

Det är rätt många fredade vikar så i princip det som finns att välja på är norrvända flader och vassar, inte optimalt för vårfisket.Dessutom inte koll på om det är lek eller precis efter.

Sol, inte ett moln och Ginklart vatten ör inte optimalt. Vi provar. grunt och på djupet- mellan 0,5-3 meter

Inga branter erbjuds, inga skuggläggen och glesvasseb bombas med offset och gäddspinnare. Första stoppet erbjuder en följare på min Wingman Curly, men i princip inget mer. 🙁

Nöta är plan A,B & C

I förra inlägget för ett år sedan berättade jag om Chris smarta portabla lod, med bluetooth och smart fäste så funkade det fin fint för att lösa av temperatur, djup ochbottenstruktur.

Klotet på armen pratar med mobilen via Bluetooth, smart och enkel lösning
Lunchtajm- grillen är inte direkt på berget, det var knaster-torrt i markerna så det blev nära vatten,brandsäkert läge och asgott
Perfekt flytetyg, en Crescent 405 med 6 hästars, inget för fjärdarna eller hit & go, men man komme nära och har grym vattenkontakt – bra fiskebåt helt enkelt!
Stekväder, det är underbart på sjön – men seeegt

Vi bombar i totalt 6 timmar, och jag lyckas hitta en följare efter tokjerkande med en Buster “Drutten”. Men det är kört. Ett bompass och Chris är inte nöjd värdguide. Jag tycker det kunde varit värre, man kunde varit på jobbet. Men det är klart, efter allt pepp inför vårfisket och att inte hitta rätt, det är alltid tufft hur trevligt man än haft det.

Vi bestämmer framåt 17 att bryta, Vi tror inte att några lätta moln kommer förändra något på fångstfronten. Det är en bra dag som är sjukt trevlig.

På hemvägen så blir livet lite lättare när en efter en rapporterar in sina resultat av dagens fiske: Pertan tar en +4kg i Furan, haft jättetrögt. Jakob 1 upp söder om Södertälje. Klas 1 upp på 58 cm i kvalet till GäddSM. Tobbe blankar i Mälaren och Mange blankar i Värtan och det är samma visa för Mr iPike. Det här är killar som dragit +9kg, 2 x 7kg etc de senaste 2 veckorna. Så vad jag vill ha sagt att vissa dagar är sjukt tröga för många i samma geografiska områden. Vi fiskade alla inom en radie av 20 mil och har samma utfall.

Så det är tur att vi har en helg som kommer om en vecka då vi har lö+sö att umgås och fiska järnet på. Och imorgon söndag kör jag och Danne en tur på fm och det blir även en kul tur mitt i veckan som kan bli något grymt bra. Så skitfiske på er därute och kämpa på så hörs vi snart igen

Peter

Här kommer ett gäng grymma tips om hur du lyckas med ditt gäddfiske:

Vårfiske efter gädda – hur gör Svartzonker?

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelAirbrush for nybörjare och andra Noobs – Vad behövs för att börja måla beten?
Nästa artikelLär dig måla som TN – Gästblogg av Tommy “TN-Lures” Nielsen

1 KOMMENTAR

  1. […] Team. FiskeFürAlle und ich haben ja bereits zwei Mal zusammen gefischt, einmal hier und einmal hier. An sich ist mir der Weg etwas zu weit für nur ein kurzes Weekend, zumal ich weiss, dass die […]