Lär dig måla som TN – Gästblogg av Tommy “TN-Lures” Nielsen

Jag fick frågan av FiskeFürAlle om jag kunde tänka mig att visa lite hur jag målar mina TN Lures beten.

Jag svarade genast ja, men sen tog det lite tid innan jag visste riktigt hur jag skulle gå tillväga. Att skriva blogg och göra den typen av inlägg är inte något jag är van vid så ni får ha lite överseende med hur jag lagt upp det :-). Hur som helst så tänkte jag att jag tar lite bilder på de olika stegen och skriver en kort text om hur jag gått tillväga och tänkt.

Därför har jag valt att visa en betesfärg där jag experimenterat lite och testat tekniker som är nya för mig. Bl.a. kiwi grunden och att lägga skugga bakom fenor och gälbågar. Mitt sätt är kanske inte det bästa eller smidigaste men jag fick den effekt jag ville. Nu till själva uppgiften.. så kamma luggen och håll i hatten, nu åker vi :-).

Tycker du vi på FiskeFürAlle ibland är vettiga och kanske du ibland t o m gillar det vi pysslar med ibland så kan du hålla dig uppdaterad med våra nya inlägg, bilder och filmer så kan du följa oss på alla möjliga ställen: 
Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle

Innan jag började med betet hade jag en tanke om hur jag ville att det skulle bli. Jag ville göra en semi-realistisk gös med kiwi grund. Jag tycker själv att det är svårt att måla realistiskt, men använder mig mycket av ”naturliga” färger när jag målar beten och har alltid en tanke på att den färg jag gör ska ha ett övergripande inslag av att imitera en betesfisk.

När jag fått till grunden på betet som jag ska måla på, så börjar jag att måla dit vart fenor och gälbågar ska vara, detta gör jag med hjälp av en mall jag skurit ut.

 

När jag har det på plats lägger jag sedan en svag skugga under fenan och gälbågarna på frihand. Här hjälper det mycket att ha en dual action spruta och transparent färg.

4

 

Efter det använder jag samma mallar igen och tejpar på:5Detta för att måla en grundfärg på gälar och fenor. Här flyttar jag fram mallen liiite för att få den smala svarta kanten av gälarna som jag gillar att ha. Sedan lägger jag lite försiktigt hightlights med transparent vit färg på gälarna och fenor.

 

Till detta använder jag samma mall igen:13

När jag gjort det målar jag dit ”görsränderna” med transparent svart:

14 och skuggan där ögat sedan ska limmas på:15

Eftersom en fisk inte är homogen i sin färg utan skimrar i lite olika färger så lägger jag duttar jag försiktigt koppar pearl och transparent svart med hjälp av en tvättsvamp där jag tycker det passar:16

Här har jag använt den skrovliga sidan av svampen. Efter det ville jag ha lite mer detaljer så jag gick loss och målade lite detaljer på fenan med hjälp av mallar:

 

En svag dusch av en iridiscent färg på ryggen av betet:

19

Här var jag nöjd, så en liten signatur och sen var det färdigt:-)

20

Ha det fint!

//Tommy Nielsen

Edit:Om du känner att du är sugen att börja måla beten så har vi skapat en guide för nybörjare som du hittar genom att klicka här

https://www.fiskefuralle.se/airbrush-for-nyborjare-och-andra-noobs-vad-behovs-for-att-borja-mala-beten/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Föregående artikelNya vatten – pannbenet växer – högtryck som stjälper – trögt vårfiske 
Nästa artikelDagen när allt stämde – Värtan leverar!

3 KOMMENTARER

Comments are closed.