Tracker V16 – Ägarens berättelse – eller vilken styrpulpet är bästa fiskebåten, den eviga frågan?

Min styrpulpet , en cockpit med full redundans

Som några av er säkert kommer ihåg så gjorde jag i slutet av oktober ett försök till att beskriva den avgudade och alltmer populära styrpulpetaren Tracker V16. Här kommer nästa inlägg om en grym fiskebåt!

Vi försöker ju ge en nyanserad och så neutral bild som går, utan att vara alltför färgade av våra egna grejjer som man alltid tycker är bäst. Vi kommer även rapportera om produkter eller erfarenheter som inte håller måttet då vi är helt oberoende och helt enkelt skriver om saker vi tycker om. Finns inget att vinna genom att hylla något som är skit, men heller inget att vinna att skriva ner något som är helt okej.

Dessutom är det kul med gästskribenter som delar med sig av sina erfarenheter, ordet är ditt Pertan, Purra, Per:

Vilken är den bästa fiskebåten?

Några båtar har man haft genom åren, typ 15 st, och man blir aldrig riktigt nöjd så fler blir det! Så varför då just en Tracker V16? Som sagt jag gillar att fiska och älskar allt som flyter, så hur kombinerar man detta på bästa sätt?

Innan Trackern hade jag en Bayliner Trophy 22 WA som gick som tåget i sjön och hade fint utrymme för flera fiskare. Den passade alldeles utmärkt för att dundra runt i den yttre skärgården och större fjärdar.

När jag flyttade längre in i Furusund från Blidö och började fiska mer gädda i vassarna, så kändes den ganska klumpig. Jag använde mest min snurrebåt när jag var ute, så Troffen låg mest vid bryggan och kostade pengar. Visste inte riktigt vad jag skulle ha istället förutom att den skulle var mindre, EU-trailer bar och ha en modern motor.

Tittade runt på de flesta kända märkerna som fanns på den svenska marknaden, och ja de finns ett gäng bra båtar som man skulle kunna tänka sig. I denna veva så åkte jag till Houston Texas i jobbets tjänst. Den första dagen i Houston, söndag, skulle ägnas åt klädshopping:( hade mina kollegor bestämt.

Tog hyrbilarna mot en Galleria och när vi kommer fram ser jag en skylt i kolossalformat skrikande Big Bass Pro Shop, dagen var räddad:) När jag träder in i detta mecka för outdoorfantaster, så ser jag att de har en mindre båtmässa inne i butiken. Det visar sig att det är en drös av olika Tracker modeller de säljer. Går runt i några timmar och klämmer och känner och får något fuktigt i blicken.

Väl hemma i Svedala så börjar jag åter kolla runt vilken båt jag skall köpa men kan inte låta bli att jämföra de med det jag såg i USA. Börjar nu kolla runt om det går att få tag på en liknande båt här och inser att Alumacraft, Starweld och Tracker har återförsäljare i Sverige. Fördjupar mig i deras sortiment samt nitat kontra svetsat, båda funkar bra, mattan, fästanordningar och en del annat.

Det blåa under är för att det inte skall växa på botten, funkar utmärkt se nästa bild
Det blåa under är för att det inte skall växa på botten, funkar utmärkt se nästa bild
Snäckfri efter en säsong med plastmattan
Snäckfri efter en säsong med plastmattan

Kontaktar Westgear, Borgs Motor och Mojoboats för offert på den spec jag vill ha, Evindude E-Tec, Trailer, Kapell,El-Motor, I-Link och HUMMINBIRD plotter/lod. De enda som kunde fixa E-Tec var Westgear men totalt blev det över min budget. Borg Motor hävdade att jänkar motorer var skräp, E-Tec är servicefri 3år och det gillas inte av serviceverkstäderna, så de föll på det. Återstod då Mojoboats och Tracker där jag fick ett bra pris på hela klabbet. Ingen E-Tec dock men nya Murclorna har fått bra kritik. Beställde i jan/feb 2013 och båten kom levererad körklar till landet i slutet av april.

Min styrpulpet , en cockpit med full redundans
Min styrpulpet , en cockpit med full redundans

Nu har det gått 2 fiske säsonger och jag håller med om det mesta som Peter skrev. Den ligger vid brygga hela tiden och är väl utsatt för väder och vind. För att var en så pass liten båt 488×194 så funkar den utmärkt för så väl fiske, bad med familj och en o annan tripp längre ut i skärgården. Så länge det blåser under 15/ms och man är inomskärs känns den helt trygg, blöt blir man om man går tvärs sjön;)

Purra

Purra i sitt rätta element, är det inte tajta linor så är det spända segel, för er som inte har en aning: en Segelkanot
Purra i sitt rätta element, är det inte tajta linor så är det spända segel, för er som inte har en aning: en Segelkanot

Stort Tack Pertan, och som du säger det finns ju en hel del att välja på, och många tror jag sitter i de tankegångarna just nu, drömmer och jämför. Om nått eller några år så kommer nog begagnatutbudet att öka på dessa underbara fiskebåtar. Men jag vill tillägga min undran över att det inte finns någon finsk/svensk aktör som tar upp kampen i segmentet upp till 200.000:- som en fullt utrustad Styrpulpet med 4-taktare på 50-60hk och elmotor och släp hamnar på. En Svartzonker edition eller en “Ge fan i våra vatten”-maskin vore något att sukta efter.

[wpvideo 5GNEwtSD]

Vi har ju Linder med Catch 445 & Arkip 460 som är hybrider med viss anpassning för soprtfiske. Ockelbo B16 i aluminium saknar kastplattformarna och finesserna,så där måste man modda lite själv, eller hellre köpa en beggad i plast och spara en 30.-40.000:- som man lägger på kringutrustning istället. Silver har en bra linje för olika behov och det går att fylla på med leverantörer modeller och alternativ. Men det bästa är ju att vi sportfiskare löser det som saknas själva, i år har det exploderat i sociala medier och diskussionsforum med hur många bygger om sina bättre begagnade plastekor och styrpulpeter.

Nu kanske jag låter grinig, och det är jag ju ibland, vi fiskare är ju inte alltid på topp om det gått några veckor utan blöta linor. Någon kanske påpekar att det är en för liten marknad etc. Det har iofs gjorts goda försök av Anytec med sin 530 SPF och Buster har sina PRO-series, men då pratar vi en 75-100.000:- ytterligare mot vad en Tracker/Starweld/Alumacraft/Crestliner motsvarande kostar.

Kommentera gärna med era erfarenheter från de andra Amerikanska leverantörerna, fördelar nackdelar, varför du valde det ena före det andra.

Tills vi hörs igen – rensa fiskelådan, olja rullarna och byt tafs

Peter

Om ni inte klickat tidigare så har ni en genomgång här om samma båt:https://www.fiskefuralle.se/basta-fiskebaten-tracker-v16-super-guide/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelEn salig gäddfärs – receptet för 2015 års fiskesäsong
Nästa artikelManges fiskeår 2014

2 KOMMENTARER

Comments are closed.