På andra sidan Atlanten – Vi kikar på Bassfisket

Medan Mange förbereder (läs tränar) inför för stundande Rügenresa, sitter vi andra och är smått avundsjuka.

– Nåväl vad är väl en bal på slottet.

I och med att jag INTE kommer åka till Rügen så tänkte jag att vi skall ta en inspirationsresa till det stora landet på andra sidan Atlanten. Jag har sedan en tid tillbaka följt Bassfisket och framför allt FLW touren. Vi skall kika närmare på vad de håller på med bland annat Båtarna, Utrustningen och Fisketekniker.

Initialerna FLW sägs vara tagna från Forrest L. Wood, skaparen av Ranger Boats. Touren i sig är uppfanns av Irwin Jacobs, hans plan var att göra touren till en serie som skall vara i ett format som har möjlighet att få stor täckning i media. Sagt och gjort in med stora prispengar och framför allt TV-vänligt format och självklart några stora sponsorer för att sponsra hela cirkusen. Han lyckades med bedriften att signa ett av de största företagen som huvudsponsor – Wallmart. Ja, säga vad man vill, men dum i huvudet var inte gubben.

Hela touren är uppbyggd på liknande sätt som tex golfen, alla har möjlighet att ”fiska” sig till högre upp i serien och bli proffs. Många som fiskar i toppserien lever av sitt sportfiske vilket gör det hela mer intressant och mer pressat för deltagarna för det är mycket som står på spel. Utöver FLW Wallmart serien så finns Bass Elite series,The B.A.S.S. Bassmaster och några till.

vinnarbild

Prispengarna i denna serie är stora, vinnaren av en tävling får hela 125 000 dollar – det är inte kattskit för en bra fiskerunda eller två.

Plockar man hem Forrest Wood Cup, den mest prestigefyllda tävlingen så är prispengen ca 600 000 dollar. År 2007 var prispotten hela 1 000 000 dollar.

Lite sköna regler för touren

Om man, som jag tydligen haft, har en stund över så kan man roa sig med att kika på regelverket – en gedigen historia.

Här är några go´bitar.

Utdrag ur punkt 10 – Boat operation:

Pros will fish from the front deck of the boat only. Co-anglers will fish from the back deck or seating area of the boat only. Co-anglers may not cast unless their pro partner has both feet on the front deck of the boat.

– Förlåt till alla som fiskar i fören på min båt, skall skärpa mig i framtiden.

En skön regel som så klart endast kan existera i landet USA:

utombordare

Minimum horsepower for all outboards used in tournament competition will be 150 horsepower.

– Ja, det vore väl fan om någon kör omkring i ynka 40 knop, nej någon ordning får det väl ändå vara.

HUR TÄVLAR MAN? 

En tävling uppdelad på 4 dagar. Varje dag är en kvalificering inför nästa. Dag 1 så är det dryga 100 fiskare som har kvalificerat sig för start.

Fiskaren skall under 8 timmar få upp 5 godkända fiskar och så stora som möjligt så klart. Får man fler fiskar så får man byta ut och uppgradera genom att slänga ut en mindre fisk och behålla en större/tyngre. Man går helt och hållet på högsta vikt räknat på sina 5 fiskar ”bagen”.

Finaldagen är det 10 fiskare kvar som slåss om prispengarna. Man tar hela tiden med sig tidigare dagars resultat, så det gäller att ligga med i topp redan från dag ett.

Förutom att det är bra TV så har denna proffsserie drivit på utvecklingen inom sportfisket både inom fisketeknik, uppsjö av prylar och självfallet båtarna.

BÅTARNA

Med 150 hk som ett minimum går det undan på sjön. De flesta hänger så klart på 250 hk (max gränsen) för säkerhetsskull. Mest kända inom kategorin är Ranger, Nitro och Skeeterbåtarna.

Screen Shot 2014-09-24 at 19.46.50
Glöm aldrig – om fören blir blöt går det för sakta.
Z-9-Limited-Availability_img151620_900
Förvaring är det gott om, till och med Mange kan få med sina prylar.
Z-9-Limited-Availability_img150938_900 fören
Elmotorn är i det närmaste standard. Självfallet ser man till att ha ett extra lod/plotter där man står och fiskar.
Nice när det är arla morgon eller mysig skymning
Nice när det är gryning eller mysig skymning
Allt har en egen plats
Var sak har sin plats. Ett eget utrymme för spöna.
spön på däck
Om du har spöna framme – säkerhetsbälte på under färd. Notera även knapen (högra hörnet av bilden) som är uppfällbar för att inte vara i vägen under själva fisket.
Jack plate
Motorerna kan inte bara tiltas, de kan höjas och sänkas med en sk. Jack Plate.
Gräshoppeben??
Gräshoppeben??
Ankra båten
Ankra båten

FISKEUTRUSTNINGEN

Genom att ha med sig en hel drös med spön så slipper man rigga om när förutsättningarna förändras, men ser helt enkelt till att plocka upp ett annat spö men annat bete, lina, längd eller vad nu helst som du kan hitta på. Det finns de som har med sig upp till 25 spön i båten. Inte helt ovanligt att de har 6- 8 st liggande redo på däcket. Overkill? Nja det är ju ändå USA, har de någonsin gjort något med medelmåtta?

Några av de vanligaste betessorterna, man fiskar med variation tills man hittar betet för dagen eller platsen man är på.

stick bait Zara spook
Stick Bait – Zara Spook i olika utföranden
popper
Popper – behöver ingen närmare presentation gissar jag
jiggar
Ja ni fattar….

plastics worms

Listan fortsätter med Jerk baits, Crank baits, spinnare osv.

FISKESPÖN

Många av de som är med i proffsserien har så klart egna signaturserier på både spön och rullar. För att ge ett exempel på utbudet av spön – kika på denna video med Scott Martin. OBS! en liten varning för ngt överdriven reklam.

RULLARNA

Inget mumbo jombo här inte, proffsfiskarna i Bass-serien använder multirullar och haspelrullar precis som vem som helst. Allt efter tycke och smak. Vissa gillar haspel andra gillar multi. Om man kikar på gäddfisket i Sverige så skulle jag säga att ABU och Daiwa står för några av de mest populära multirullarna för tungt gäddfiske – utbudet är enormt bara på dessa två märken. På haspelsidan så ligger förmodligen Shimano bra till för en topp-placering.

Utbudet av rullar och tillverkare på en marknad som USA är så klart större. Vi ser aktörer som ABU, Daiwa, Shimano, Okuma, Quantum, Pflueger, Browning, Penn,  BassProshops och många fler.

FISKETEKNIKER

Här några som används mycket av Bassfiskarna, “skipping”, “Flipping”, “Pitching” mm. Kika på dessa klipp så kommer några bra exempel.

http://www.youtube.com/watch?v=Uev2x8QapDA

STJÄRNORNA

Det finns så klart en uppsjö så det är svårt att få med alla, så jag nämner några. Vi startar med den  person som tjänat absolut mest på sitt fiske:

Kevin Van Dam (5 660 000 Dollar), Scott Martin, Jacob Wheeler, Randall Tharp, Ish Monroe, Brian Thrift och många fler.

Sugen på att kika på några videos, här kommer några tips:

http://www.youtube.com/watch?v=6zPtKfTzrDA

Mycket nöje!

Föregående artikelJiggen ute ur formen och testfiskad med film
Nästa artikelEn röd söndag i Furusund

5 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Tack för ett lärorikt blogginlägg!
  Har länge funderar på Amerikanarnas drillningsmetoder. Ofta ser man dem veva för kung och fosterland utan några som helst kontringar eller rusningar från fisken. På tävlingar är det förståeligt om det är på detta viset för att man vill ha upp fisken så fort som möjligt, men detta förkommer nästintill hela tiden. Varför tror du att dem gör så här?

  • Tjena Haris,
   en mycket bra och berättigad fråga. Och stort tack för att du läser vår blogg. Mycket uppskattat med återkoppling!

   Det är precis som du anar, de vill få upp fisken så snabbt som möjligt för att minska risken att tappa den på vägen.
   De ser till att kroka den så bra de bara kan, sedan är målet att hålla den, om möjligt, under vattenytan under drillningen. Det är när den hoppar och far omkring som det är störst risk att tappa. Jag gissar att andra (läs icke proffs) använder samma metod av precis samma anledning. Spänd lina och snabbt in i båten för att säkerställa fångsten helt enkelt.
   // Danne

 2. […] Det är förmodligen en fråga som de flesta av oss ställer sig. För egen del gillar jag att ta inspiration från andra typer av fiske för att sedan testa på svenska gäddfisket. En typ av fiske som jag följer är Bassfisket i USA. Det är ett mecka när det kommer till utrustning för både båt, fiskeprylar och olika fisketekniker. Klicka här så kan du läsa tidigare inlägg om detta. […]

Comments are closed.