En röd söndag i Furusund

Skönt gäng. Främsta raden: Lolle, Ulrika samt Hot Pike. Där bakom skymtar Peter. Alla (utom hot pike) har en vrålsnygg mössa såklart

Förra veckan präglades av väntan, oro, längtan och sen plastdoft. Att göra nya formar är lite som att vänta barn, men lite kortare, utan humörsvängningar och konstiga mat-cravings 🙂 Äntligen var lilla vännen här och trogen läsare som du är har du redan spanat in gången på mina fantastiska filmer. Om inte kan du hitta blockbustern “Ikaros v2 – the movie” här.

Söndagen kom och på något sätt lyckades både jag och Peter utverka lite ledig tid på söndag em. Som en blixt från klar himmel anmälde sig Lolle också, och erbjöd båt! Nice. Två hemmaproffs och lilla jag ett par timmar på sjön – love it!

Planen för mig var att testa mina gummin och min spö/rulle-kombo nr 2 för Rügen så det var mkt att kolla och känna sig fram på.

Vid ankomst till Grovstanäs mötte Purra, en annan av våra fiskevänner och Ulrika, Lolles fru, som glädjande nog också skulle förgylla turen och jaga grosse hecht (Det är tyska, jag laddar ju. Betyder stor gädda). Tydligen har det spridit sig ett illasinnat rykte om att jag har mkt beten, för när jag har hälsat pekar hon på båten som är framkörd och säger “där ligger hon, nära parkeringen, om du skulle ha någon stor tung väska eller så…” 🙂 Jag slog alla med häpnad igår geonom att bara ha med mig själv, två spön och en hink med beten!

Första anhalten var Edsviken. Det verkar vara populärt ställe, två dagar innan hade det legat fyra guidebåtar där samtidigt. Förutsättningarna var kändes rätt, bra vind och grumligt vatten men som det kan hända ibland uteblev huggen. Jag hade föreslagit att vi skulle fiska på utsidan “tarmen” som leder in till Edsviken eftersom vinden förmodligen tryckte igenom lite småsaker för betesfisken och närvaro av betesfisk brukar ju betyda gädda:-) Jag kände mig lite lätt obekväm att föreslå platsval i detta celebra sällskap av lokala hjältar, men fick iaf ngn medhållande grymtning att “det kan vi väl prova då”.

Peter slängerpå en av sina beten i startfemma: en Röd/Svart McMy dagen till ära pimpad med en Real Eel-sjärt.

Färgglatt på religen. Peter och Ulrika var kreativa och körde med samma bete. Båda fick fisk :-)
Färgglatt på religen. Peter och Ulrika var kreativa och körde med samma bete. Båda fick fisk 🙂

Det tar inte många kast innan jag hör ett “JA” från Peter, följt av en tung gungning i spöt och “den här är lite bättre”. Jag blev väldigt glad eftersom Peter, precis undertecknad haft en svår säsong med bomrundor och låg snittvikt. En bred rygg uppenbarar sig och med ett bestämt gälgrepp landar Lolle en fin gädda som vi skattar till 4-5 kg. Big ups Peter!

 

Kung Lolle räddar dagen för Peter
Kung Lolle räddar dagen för Peter
Det går inte att ta fel på glädjen. Det är skönt med en belöning för lång och trogen tjänst. Den ser lite liten ut på bilden, men Peter är strax under 2 m så bilden luras lite :-)
Det går inte att ta fel på glädjen. Det är skönt med en belöning för lång och trogen tjänst. Den ser lite liten ut på bilden, men Peter är strax under 2 m så bilden luras lite 🙂

 

En snabb tungkyss innan den lilla gäddisen  fick gå tillbaka igen. Tror inte fisken var ur vattnet mer än 30 s inkl avkrokning och foton. Snyggt boys
En snabb tungkyss innan den lilla gäddisen fick gå tillbaka igen. Tror inte fisken var ur vattnet mer än 30 s inkl avkrokning och foton. Snyggt boys

Själv stod jag och testade mina Ikaros, jag fiskade dem med shallow-rigg så de hade rejäl rullning och rörelse i hela betet. Provade även en ny typ av riggning som funkade bra. Återkommer om den längre fram.En sådär 10 min efter Peter landade sin fisk var det dags för mig. Jag hade testat att gjuta fram lite olika färger: Gädda, Braxen, Vättern special och av någon anledning en färg jag ALDRIG fiskar med. Vet inte varför, och jag framförallt inte varför jag gjöt upp en, men denna gång var det rätt. Ett lätt pet i linan, mothugg och Ikaros v2 har landat sin första firre. Ett monster såklart!!! Kolla på bilden! Har nu hört talas om framhållning? Detta är såklart det omvända  – en “bakhållning” 🙂

Lägg märke till Hollywood-leendet. George Clooney skulle vara avundsjuk :-) Jag fiffade bilden lite och när allt annat var rätt såg mina tänder vrålgula ut så jag korrigerade det. Jag kaaanske tog i lite för mycket hahaha
Lägg märke till Hollywood-leendet. George Clooney skulle vara avundsjuk 🙂 Jag fiffade bilden lite och när allt annat var rätt såg mina tänder vrålgula ut så jag korrigerade det. Jag kaaanske tog i lite för mycket hahaha

Vi tuggar vidare och Ulrika gör sitt bästa för att testa igenom beteshinken men återkommer igen till McMy, Peter drar en lite snärta på en Buster Hot Pike när Ulrika säger från akterdäck “nu har jag också en”. Demokratiskt och bra –  alla som fiskar får landa fisk 🙂 Inget snack om att röd/svart är dagens färg

Sen händer det inte så mycket mer. Vi gnuggar igenom ett par platser till men ett par timmar gå fort och det är dags för undertecknad att åka hem till familjen igen och lämna idyllen för denna gång.

Skönt gäng. Främsta raden: Lolle, Ulrika samt Hot Pike. Där bakom skymtar Peter. Alla (utom hot pike) har en vrålsnygg mössa såklart
Skönt gäng. Främsta raden: Lolle, Ulrika samt Hot Pike. Där bakom skymtar Peter. Alla (utom hot pike) har en vrålsnygg mössa såklart

Tack för en skön tur! Nu rullar förberedelserna för Rügen vidare med lite avbrott för familj, jobb och fiske 🙂

//Mange

Föregående artikelPå andra sidan Atlanten – Vi kikar på Bassfisket
Nästa artikelHöstfisket är igång – Äntligen tid i vattnet