Påskfiske del 1 – Blekinge

Annandag påsk. Gäddfiske på gång. Klockan 9.55. Lite sånt skönt fladder i magen när man ska ut och fiska och känner att det kan bli lite bra. Jag är precis utanför Karlskrona och ska träffa Tommy “TN-Lures” Nielsen. Det kommer bli kul!

Upprinnelsen till denna tur var min val och filmen jag gjorde som en liten ironiskt trailer – lite fiske goes Hollywood. Tommy såg filmen och hörde av sig. Det slutade med att han fick en val att provfiska med och vi började chatta om fiske högt och lågt, gjuta gummi och såklart fiske. Tommy hade en prototyp på gång som såg bra ut Astain Swimmer som han karvat fram.

När jag sen bokade släktpåsk i Blekinge ville jag försöka fiska också. Vi chattade lite och kom fram till att annandagen skulle funka för båda. Lite utmaningar fanns det dock – Mr T fiskade mest från kajak eller land och båtmotorn var paj. Tanken var att låna polarens båt men den var tvungen att fixas först.

Det många inte vet är att han utöver att vara en grym betesbyggare, också är född med en abnormt stor högerhand och en liiten, liten vänsterhand. :-D Dessutom har han god smak vad gäller huvudbonader :-)
Det många inte vet är att han utöver att vara en grym betesbyggare, också är född med en abnormt stor högerhand och en liiten, liten vänsterhand. 😀
Dessutom har han god smak vad gäller huvudbonader 🙂

Påskafton kom det OK! Båten var fixad och jag fick klartecken. Träff kl 10 i hamnen i en av byarna utanför Karlskrona. Hur svårt kan det vara? Ja tydligen ganska svårt för när jag väl lyckats lokalisera hamnen, hittade jag ingen Tommy och hans telefon svarade inte. Hmmm. Kontakt etableras till slut och det visar sig finnas två hamnar i byn!

När vi träffas visar det sig att det strulat lite m sjösättningen. Bandet mellan winchen och båten hade smällt av men båten skulle ner så på det hållet var det inga problem. När vi klarat av de vanliga procedurerna och trevligheterna när man träffar någon ny för första gången, och jag klätt på mig (nej, jag körde inte naken. Jag tog på på mig fiskekläder och flytfästen), hoppade jag ner i båten och möts av “jag vill inte göra dig orolig, men det är vatten mellan skroven. Polaren har fixat den och det ska vara Ok, men… Och båten ska vara osänkbar…” Hmmm… Ja taggade som vi båda var valde vi att sticka ut ur hamnen. Vi puttrar ut och när Tommy skjuter på med alla de 30 80-talshästarna så ser han beskymrad ut. “Vi måste åka in igen, det känns inte bra”. In, upp med båten igen och när vi drar ur den så forsar det vatten ur skrovet. Tänk er att någon sätter en vattenslang rakt under båten. Samma dimension och tryck! Overkligt! In under båten och kolla och då visar det sig att det finns en dyvika rakt under båten!!! Utan propp i!!! Och ännu värre blir det när Tommy bara genom att röra båten får beslaget i handen! Det händer inte!

Frågorna radar upp sig i huvudet!
– Vem har satt en dyvika under skrovet?
– Varför sitter den inte fast?
– Framförallt – hur löser vi detta? Vi vill ju fiska…

Theres your problem! Finn två fel :-) 1. Den ska sitta fast i båten. 2. Den ska ha en propp i sig.
Theres your problem! Finn två fel 🙂 1. Den ska sitta fast i båten. 2. Den ska ha en propp i sig.

Nu är goda råd dyra. Tripp till Biltema som lyckligtvis är öppet och har nytt beslag i rätt dimension. Skruv, silikon, borr å sånt och tillbaka. Vi är ju två McGyvers så det löser vi ju galant… Eller?

Ner med båten igen, upp igen för att kolla att håller tätt. Det rinner ändå – fast nu mer som en dusch. Vad händer? Det visar sig vara fyra hål till av mindre dimension bredvid (skruvhål?) som fortfarande är öppna. Och ingen skruv som passar har vi heller. Ska vi inte få fiska alls? På med tänkarmössan. En mycket kreativ lagning som inkluderade skruv, svordomar och silikonpärlor löste problemet (förhoppningsvis) och nästa dopp visar inget läckage. Nu… fiske…. äntligen…

Här kära läsare, tänker jag ta en filosofisk paus från reportaget om den hittills inte påbörjade fiske turen för en liten reflektion. Om du är en frekvent läsare av vår lilla blogg så vet du att vi “Papphamrar” ibland. Undrar du vad Papphammar är, så ger jag dig här ett litet provsmak här. Klantig komik, otroligt roligt!

 

Danne är förste Papphammar som alltid har något roligt klanteri på gång. Med mig som god tvåa. Krokar i finger, uttappade beteshinkar, vikter över hela durken, öppna beteslås. You name it, we do it. Nu till min fråga reflektion: Tommy är händig som 17. Fantastiskt duktig på att snickra, bygga och snida och allt sånt. Men kan han ha lite papphammar i sig han också??? Har jag träffat en själafrände. Kanske rent av en P3? 🙂 Nu tillbaks till den rafflande storyn

Glad för att äntligen komma ut. Nu ska vi fiska gääääddaaaa!
Glad för att äntligen komma ut. Nu ska vi fiska gääääddaaaa!

Kl 13 rullar vi äntligen ut på böljan blå och ska börja fiska av en flad där det finns mycket lekande vitfisk. Vi börjar gnugga på, glada för att vara ute över huvudtaget. Det är grunt, inte mer än 50-100 cm. Efter en tag känner jag lite sprattel, en virvel och sen lite väl valda ord jag inte vill publicera när jag känner tyngden försvinna. Irritationen går ned något när mitt bete kommer tillbaka stora fjäll på båda trekrokarna. Fel sort. Då spelar det inte så stor roll. Vi gnuggar på och den enda av rätt sort vi ser är på väg på fel håll. Den flyr när den ser vår båt.

Vi fortsätter med taktiken. Nya vikar, fantastiska vikar där vattnet är klart och det är gott om växtlighet, med nära till lekplatserna. Siktet är såklart inställt på de stora tunga madamerna som ska in och leka. Inga kontakter alls. Tommy börjar vid detta läge bli ganska frustrerad. Jag förstår honom fullt ut. Jag har själv varit i situationen. Mitt vatten, gäst, man vill gärna visa att man kan sitt vatten och att det är värt att blöta en lina där. Jag förstår känslan fullt ut… Men det är fiske. Jag har fiskat tillräckligt mycket för att veta att ibland vill inte fiskarna bara. Och jag verkar ha något problem med de gröna i Blekinge. Det gick inte bra på förra expeditionen heller

Ny taktik. Stenåtång. Tydligen går gäddorna rakt ut vid öarna direkt efter leken och ställer sig mellan stenarna. I tången. Därav namnet stenåtång. Försök säga det tio gången snabbt om du kan! Här har både jag och T påhälsning men inget vill fastna.

Valen var hungrig tog sig en rejäl tugga tång! Eller är det en peruk? Svårt att veta ibland med ungdomen idag
Valen var hungrig tog sig en rejäl tugga tång! Eller är det en peruk? Svårt att veta ibland med ungdomen idag

Det börjar kvällna på och vi provar lite “Rügen-fiske”. Tommy lägger oss i en rejält lång drift över ett område som varierar mellan 0,5 och 3 meter över blandad botten med små tångöar. Riktigt hett men mentalt svårt att fiska i. Men… Två följare som hälsar på mitt ute i ingenting. Spännande. Till slut är vi tillbaks där vi började och jag sätter på en gammal favorit-Buster. Vi har fiskat större delen av dagen med tailar och gummin. Visst ryckte jag i pinnen lite också och visst körde jag någon Zalt men mest gummi. Följare! Spännande – 3 kast senare har jag landat en av de minsta gäddor jag fångat. Men det är iallafall fisk!

Den krävde en rejäl framhållning för att överhuvudtaget fångas på kort :-). Men fisk är fisk och det var ett skönt hugg
Den krävde en rejäl framhållning för att överhuvudtaget fångas på kort :-). Men fisk är fisk och det var ett skönt hugg

Tommy brister säger bara “Jerk??? Jag som aaaaldrig jerkar nuförtiden”. Efter några tröstlösa kast till mumlas det bak i båten och se. Sitter det inte en jerk i linänden? Den enda jerken Tommy hade i väskan. Tre kast senare sitter det en tröstgädda för Tommy också. Äntligen – ingen av oss nollar!

Ett urval TN-beten i kvällssolen. Från vänster: Abstain Swimmer, TN-Tail, Jerken (som jag inte vet vad den heter) och Snakehead tail. Snakeheaden hoppade rakt ned i min hink och åkte med mig till Täby. Vet inte hur det gick till :-)
Ett urval TN-beten i kvällssolen. Från vänster: Abstain Swimmer, TN-Tail, Jerken (som jag inte vet vad den heter) och Snakehead tail. Snakeheaden hoppade rakt ned i min hink och åkte med mig till Täby. Vet inte hur det gick till 🙂

På något sätt så känner vi oss båda färdiga nu. Vi sitter och snackar istället. Pillar på beten och så innan vi åker in. Tommy har många trevliga beten i sin arsenal. Abstain Swimmer är ett mycket trevligt gummibete som har lagom storlek (22 cm) och jag hade stora lyckan att få med mig 4 stycken hem. Det finns även TN-tailen som är grymt fin och prototypen Snakehead tail. En liten, mindre tail som känns rätt när de gröna är svårtrugade.

Min egen TN-tail - riktigt snygg tycker jag (och gäddorna)
Min egen TN-tail – riktigt snygg tycker jag (och gäddorna)

Tommy har barn som ska nattas och jag ska köra till Stockholm för morgonjobb så det känns som en bra punkt för en mycket trevlig dag med något färre gröna än vi hoppats på. Tommy var en mycket trevlig bekantskap som både var behaglig att fiska med och mycket kunnig. Tommy, du har alltid en plats i min båt – en stående inbjudan för fiske här hos mig. Och jag vet vem jag kommer höra av mig till när jag rör mig söderöver för att bryta min Blekingeförbannelse. Skulle du som läsare vilja komma i kontakt med Tommy och kolla in hans fina beten kan du söka efter TN-Lures på facebook eller TNlures på Insta

Återkommer snart med Påskfiske (nästan påsk iallafall) del 2 – Furusund

//Mange

Föregående artikelVårrusta båten, förleksfiske och en längre fiskelogg över säsongstarten 2015
Nästa artikelPåskfiske del 2 – Furusund – den huvudlösa dagen

6 KOMMENTARER

  1. […] Ja vad säger man. Efter förra årets anti-klimax i Rügen var det med en hyfsad revanschlusta (hur skriver man det egentligen, hur man än skriver ser det konstigt ut. Äääähhhh. Det får stå som det står). En av de första turerna gick till Blekinge för ett efterlängtat fiske med TN-Lures Tommy Nielsen. Det gick fullständigt åt h-vete med sjunkande båtar, McGyver-lagningar och ingen fisk, MEN en fantastisk stämning i båten. Det visade sig vara den första i en trippel tröga turer jag och Tommy lyckades lägga in i fjol:-D. Så kan det vara men otroligt skön stämning båten… Vill du läsa om den första lite lätt tumultartade turen hittar du den här […]

Comments are closed.