Perch Pro – Team CWC Albin Sharghi & Stefan Trumstedt

foto: Philip Troung

Perch pro var verkligen för oss, som absolut inte är några abborrfiskare (vi är ju gäddnördar), förra årets mest spännande event på tv. Coolt format, snygg produktion och spännande innehåll med många sköna klipp. Det var spännande ända in i kaklet fram till ….. vann. Har du inte sett Perch pro ska vi inte förstöra upplevelsen för dig utan kan bara rekommendera dig att se säsong 1 på Kanalgratis.se. En direktlänk till första avsnittet har du här

Årets upplaga kan bli ännu mer spännande när Johan Ruhe och Kanalgratis-gänget tar ut svängarna och bjuder in både ett flugfiskande gäng och ett internationellt gäng med världsmästarstatus i predatorfiske. Galet häftigt om du frågar oss.

perch pro logo

De team som ställer upp i denna säsong av Perch Pro är:

  • Team Stockholms Fiske&Fritid med Tom Backlund & Linus Raners. Dem kan du läsa om här
  • Team Gunki/Illex med Frédéric Jullian & Tomas Engerts. Dem kan du läsa om här
  • Team Vision/Flydressing med Daniel Bergman & Steffan Jensen. Dem kan du läsa om här
  • Team CWC med Stefan Trumstedt & Albin Sharghi

Sista teamet ut i denna serie är Team CWC. Ett team som kanske inte behöver så mycket introduktion. Två av Sveriges mest kända fiskeprofiler med predatorfokus i ett team: Stefan Trumstedt och Albin Sharghi. De tävlade även i 2015 års upplaga och har därmed erfarenhet för att ge de andra teamen en rejäl match! Vi fick oss en rejäl pratstund med Albin Sharghi.

Team CWC – Albin Sharghi och Stefan ”Trumman” Trumstedt – ni är väl bekanta för de flesta men ni kanske skulle vilja berätta lite mer om er själva ändå?

Jag (Albin) jobbar som säljare på CWC med ansvar för region mellan. Det innebär förutom att träffa kunder att jag också är involverad i produkttdesign, marknadsföring, göra demostrationer och delta i mässor. Sen emellanåt hinner jag fiska lite också då. Bor i Örebro.

albin gös
Så som vi blivit vana att se Albin – med en stor gös i famnen. Men nu får vi tydligen vänja oss vid Albin version 2.0: Borre-mannen

För min egen del har jag lagt otroligt mycket tid på specimenfiske, dvs avancerat mete efter många olika arter, t ex gädda, gös, sutare, brax. Sen blev det mycket gös. Jag och ett gäng till utvecklade tillsammans mycket metoder och jag kanske främst är känd som gösexpert och vertikalfiskare men nu är det predatorfiske i allmänhet. De senaste åren har det nästan uteslutande blivit spinnfiske efter gädda och abborre och i år har det varit 100% abborre.

Jag känner verkligen jag har med mig otroligt mycket från mina tidigare fiskeäventyr. I fisketeknik skiljer det såklart mycket mellan arterna, men alla åren med mete har lärt mig knyta fungerande och effektiva riggar, något som jag har stor nytta av, inte minst i abborrfisket där detaljer verkligen kan göra skillnad. Gösfisket har gett väldigt mycket om elektronik och båtkontroll. Jag kan styra båten exakt och alla åren letande efter enskilda gösar gör att jag vet hur jag ska jobba med elektroniken.

Behöver kanske inte en närmare introduktion. Mannen som startade gädd-feber landet i början av 2000-talet
Behöver kanske inte en närmare introduktion. Mannen som startade gädd-feber landet i början av 2000-talet

Stefan är delägare i CWC med ansvar för det mesta av produktdesignen, inköp och så har har han några egna kunder också. Stefan är ju välkänd profil med predatorfiske som fokus. Baserad i Stockholm.

Jag och Stefan har begränsad tävlingserfarenhet tillsammans. Vi körde både i fly vs jerk och perch pro i fjol men utöver det hinner vi tyvär inte fiska tillsammans så mycket och tiden tillåter inte så många tävlingar. Stefan kör några tävlingar för gädda om året men mer blir det inte. Vi utgår från olika håll och vi har enormt aktiva jobb så det blir mycket fiske på skilda håll.

... men det är inte bara stora gäddor som kommer upp. En och annan Perca Fluviatilis också - mer allmänt känd som Abborre
… men det är inte bara stora gäddor som kommer upp. En och annan Perca Fluviatilis också – mer allmänt känd som Abborre

Vad är det som lockar /är så intressant med abborrfisket?

Aborrfisket är så otroligt spännande. Fisken finns överallt och det går att fånga den på så många olika metoder, samtidigt är det en stor utmaning då det är så otroligt svårt att få stor fisk. Även om fisken finns överallt så är den stora fisken inte lättflörtad. Det är så många små detaljer som avgör. Jämfört med gädda är abborrfisket mycket bredare med fler olika tekniker, miljöer, detaljer, olika riggar med mera. Det är ett mångsidigt fiske.

Denna bilden har absolut INGENTING att göra med Perch Pro mer än att det är Albin på bilden. Men den är så skön "nuuuu lilla gädda, nuuuu ska du få bli avkrokad moahahahah"
Denna bilden har absolut INGENTING att göra med Perch Pro mer än att det är Albin på bilden. Men den är så skön “nuuuu lilla gädda, nuuuu ska du få bli avkrokad moahahahah”

Det är ju andra gången ni ställer upp. Tänker ni annorlunda denna gången?

Att fiska denna typ av tävling, över flera dagar på valfritt vatten innebär att man måste ha flera planer. Grundplanen kan ju vara stor fisk men sen får man rapporter. Kombinerat med det egna fisket just då kanske man snabbt måste switcha över till mängd. För oss är den stora stora skillnaden väl just att vi fiskat/testat många fler vatten inför tävlingen och vi är mycket mångsidigare vad gäller tekniker.

Vi gillar konceptet Perch Pro – det känns fräscht, nytt och spännande som koncept. Och det märks, det är många som vill kolla vilket skapar intresse i branschen. Folk får upp ögonen för mer tekniker, utrustning osv. Så vi får vara med att introducera nya sätt att fiska och tänka vilket är jättekul.

Hög koncentration. "Nej nej Trumman. Vi fiskar borre nu, släpp Buster Jerken"...
Hög koncentration. “Nej nej Trumman. Vi fiskar borre nu, släpp Buster Jerken, annars sprutar jag doftmedel i örat”…

Vi på FiskeFürAlle är ju alltid också intresserade av det som händer på insidan, det mentala spelet. Hur är känslorna inför årets Perch Pro?

Ja, det är nog alla känslor på en och samma gång. Man känner sig otroligt taggad och få bättre resultat samtidigt som man vill hinna och förbereda sig. Vi har verkligen legat i träning och har hunnit få många pass under bältet. Så känslan är ett ”Nu jäklar kör vi” samtidigt är det såklart lite skräckblandad förtjusning. Vi har gått in för detta och man vill gärna ha kolla på vad de andra gör under året, hur laddar de och så samtidigt som man såklart ska fokusera mest på sitt eget fiske.

Kall-borre - vackert
Kall-borre – vackert

… och hur känns det när man väl är på startlinjen?

När vi stod i Älvsjö så var det lite ”ja nu är allt förberett, nu kan vi inte göra mer. Game on”. Jättepirrigt såklart även om det är lugnare än dagarna innan när allt ska förberedas. Samdigt fundersam “fick jag med allt, var la jag den där… och så” och nyfiken vad de andra ska göra. Mycket på en gång som snurrar i huvudet.

Och när det är över är man glad att det är över. Utmattad. Det finns inget som man gör ”privat” som är ens i närheten av så jobbigt som Perch Pro och Fly vs Jerk. Att vara igång i tre dagar, fullt fokus, vilja att vinna samtidigt som någon filmar en hela tiden. Det är knappt tid att äta och utföra sina behov. Tufft helt enkelt. Men man vet ju hur det är, dett kan vara en kvart om dagen som fisken nappar. 

Det som är som spännande är att vi får se det igen, i filmad form. Programmen är intressanta även för oss som tävlat: att se de andra lagen och lära sig. Även för oss är det otroligt spännande.

Nä nu får ha ge sig den där Albin. Mer och fler borrar.
Nä nu får ha ge sig den där Albin. Mer och fler borrar.

Hur förbereder man sig?

Vi har fiskat en massa testat. I år har jag provat en sådär 20 nya vatten för att scouta under året. Sen gäller det att verkligen planera utrustningen. Att ha riktig koll på var man ha sina grejor, tacklar upp, lägga upp dagen, ordning i väskan. Komma ihåg vilka spön är tacklade för vilket fiske. Vi körde med 8 spön. Det är en stor fördel att ha många förriggade spön, så länge det inte blir stökigt i båten. En av de stora fördelarna att fiska borre jämfört med t ex gädda är att att det inte tar så mycket plats i båten. Man kan ha mer grejor med sig och ändå inte ha det trångt.

En galen händelse - två fiskare ute och tränar på en ny spot - samma dag - Albin och Frédéric - hur gick det till?
En galen händelse – två fiskare ute och tränar på en ny spot – samma dag – Albin och Frédéric – hur gick det till?

En av det riktigt stora svårigheterna är att att välja vatten. Tävlingen ger ju poäng både för mängd och storlek och att ha ett vatten som hanterar båda är svårt, näst intill omöjligt. Det är väldigt få vatten som löser det. Ev får man vara mobil och byta vatten. Det är viktigt att man väljer att ett vatten där det finns potential att fånga många stora, under olika förutsättningar. Stökar vädret måste man ändå ha möjlighet att fiska. Att välja ett vatten som bara fiskar bra under vissa förutsättningar är inte tillräckligt under en sån här tredagarstävling.

Vilka är era fisketekniker under tävlingen och varför?

I år fiskade vi efter situationen. Vi fiskade med många tekniker och blandade efter vad förutsättningarna gav. Det blev Jiggfiske, dropshot, dragga carolina efter botten, texas mm men vi fokuserade mycket på jiggfiske, det är det vi känner oss mest trygga med. Som man kan se på trailern var det inte så trevligt väder vilket också märktes i fisket och förutsättningarna under dagarna.

Utrustning, jiggar - Borre-fisket bjuder på den ena galna riggen efter den andra. Det är faktiskt jäkligt coolt. Vi har ju nördat ner oss i FLW-seriens fina produktioner. Kanske kan göra en likande rigg för gädda - med en 30 cm mask? hahaha
Utrustning, jiggar – Borre-fisket bjuder på den ena galna riggen efter den andra. Det är faktiskt jäkligt coolt. Vi har ju nördat ner oss i FLW-seriens fina produktioner bl a av den anledningen. Att lära sig nya metoder. Kanske kan göra en likande rigg för gädda – med en 30 cm mask 🙂

Ett litet tips till läsarna är att hålla ögonen efter carolina-riggning. Det är otroligt effektivt och mångsidigt. Sen fiskade vi mycket med en piglet anpassad för borrefiske. Inte bara nedskalad utan gången är gjord för attrahera borren. En produkt som inte släppts ännu men kommer under våren. Startpunkten är oftast en jigg i ca 10 cm men finesse-fiske och down-sizing gjorde otroligt mycket. Levererade otroligt bra vid vissa tillfällen.

Vilken utrustning föredrar/använder du?

Jag är en allroundfiskare – de tyngre varianterna (över 12g) kör jag baitcaster (multirulle) men när jag fiskar lättare kör jag hapsel. Vi körde mycket BFT Perception-spön en serie som jag varit med och utvecklat som finns för många olika typer av fiske, vilket vi behövde. De funkade otroligt bra.

Om du skall ge 3-5 tips till läsare och tittare för att få ett lyckat abborrfiske / när man skall börja med abborrfiske? Vilka är de?

Man kanske ska dela upp det i fiske efter Abborre i allmänhet och tips för stor borre? De allmäna tipsen är:

  1. Aborren finns överallt – den är tacksam att fiska. För att börja borre-fisket (förutom att ha en båt) är ett bra jiggspö. Ett snabbt, rappt spö för jiggfiske, med flätlina.
  2. Sök med ekolod – gå längs kanter och sök betesfisken. Självklarhet men tål att sägas hur många gånger som helst
  3. Hitta mindre, små, slutna delar av en sjö. Gärna, små pottor, djupare vikare. Platser där det går ner lite, där tenderar Abborren att stimma till sig. Stora platåer håller oftast inte lika mycket fisk
  4. Sen är det att titta efter jakten. Den syns och det är spännande att se ett stim löja hoppa för det är jagat.
Prylar, prylar, prylar. Det tilltalar verkligen... Hmm det där med borre kanske inte är så dumt ändå :-)
Prylar, prylar, prylar. Det tilltalar verkligen… Hmm det där med borre kanske inte är så dumt ändå 🙂

När det gäller stor fisk är det framförallt tre tips:

  1. Lokalkännedom, tyvärr. Alla vatten håller inte stor fisk och finns det stor fisk är det bra att veta i vilket område av sjön det fångats stor fisk.
  2. I näringsrika vatten har vi upptäckt att växtbälten ner mot 3,5 meter, t ex nate kan hålla mycket stor fisk. Det är inte bara gädda som patrullerar där.
  3. I en klassisk skogsjö med humus-färgat vatten kan det också vara bra att leta hårdbotten. Där brukar aborren stå och vila. Saknar du ekolod kan du hitta de hårda strukturerna genom att leta efter berg, ryggar mm på land som ser ut att gå ut i vattnet. Följ dem och fiska där. Abborren brukar inte vara långt bort.

Till sist – Vad skall ni göra om ni vinner?

Då firar vi hela natten lång på Hard Rock Café 5:e Februari 🙂 Det skulle en stor är såklart vara en stor är a att vinna det här

Stort tack Albin – det ska bli otroligt spännande att se hur det kommer utvecklas.

Vi på FiskeFürAlle sitter nu redan laddade, taggade och redo i soffan med en stor skål popcorn redo för att ta oss an denna nagelbitare. Första programmet släpps 1:a Januari kl. 20.00. Då får vi se hur det går och sen hoppas vi att vi får träffa både alla deltagare och många av er sköna läsare på avslutningsfesten som är på Hard Rock Café i Stockholm 5:e februari. Biljetter finns att köpa på billetto.se. Eller så klickar du bara enkelt och behändigt här så ses vi om en dryg månad. CU there!

//Mange

Föregående artikelPerch Pro – Team Fly-Dressing/Vision
Nästa artikelDödsmördarvobblern, ladda batterierna, bästa båtbottenfärgen, tips och inspiration

1 KOMMENTAR