Perch Pro – Team Fly-Dressing/Vision

Perch pro var verkligen för oss, som egentligen är gäddnördar, årets mest spännande event på tv, nu tar vi ett snack med Team Fly-Dressing/Vision.

Perch Pro är ett Coolt format, snygg produktion och spännande innehåll med många sköna klipp. Det var spännande ända in i kaklet fram till finalen. Har du inte sett Perch pro ska vi inte förstöra upplevelsen för dig utan kan bara rekommendera dig att se säsong 1 på Kanalgratis.se.

Årets upplaga kan bli ännu mer spännande när Johan Ruhe och Kanalgratis-gänget tar ut svängarna och bjuder in både ett flugfiskande gäng och ett internationellt gäng med världsmästarstatus i predatorfiske. I och med detta kanske får vi helt nya perspektiv på abborrfisket i årets upplaga av Perch Pro?

perch pro logo

När trailern började rulla så blev vi till oss i hatten och ville veta mer såklart. Och om vi vill veta mer kanske någon annan vill veta mer.

Sagt och gjort – vi ställde frågan och fick möjligheten att få snacka med teamen som är med och tävlar.

De team som ställer upp i denna säsong av Perch Pro är:

 • Team Stockholms Fiske&Fritid med Tom Backlund & Linus Raners
 • Team Gunki/Illex med Frédéric Jullian & Tomas Engerts
 • Team Fly-Dressing/Vision med Daniel Bergman & Steffan Jensen
 • Team CWC med Stefan Trumstedt & Albin Sharghi
Idag träffar vi Team Fly-Dressing/Vision.

Vid tillfället vi ringde upp satt Daniel i bilen på väg hem, han hade några timmar till övers. Jag ringer upp och vi snackar kort och sedan berättar Daniel att Steffan är redo så vi kan köra tre…..partssamtal. En glimrande idé, sagt och gjort så var vi alla tre i samma…..samtal.

För er som är flugnördar så känner ni till dem sedan tidigare och ni har säkert sett dem i bl.a FlyTV på kanalgratis. Har du inte sett dem och vill se Daniel och Steffan fiska Abborre tillsammans klickar du här.

Det märks direkt att Daniel och Steffan är två riktigt sköna killar. Ödmjuka, trevliga och har rejält med humor … som spårar lite hela tiden- underbart!

Så det var defacto svårt att skriva ned det hela och återge en rättvis bild. De är synnerligen duktiga fiskare och kan ofantligt mycket.

Vilka är ni, berätta lite om er själva. 

Daniel: Jag har fiskat i stort sett hela mitt liv. När jag var 10 år fick mitt första flugspö samt utrustning för att binda fluga, efter det var det. Sedan dess har det nästan bara varit flugfiske med några undantag. Men i grund och botten är allt fiske är lika kul. För det mesta är det sötvattenfiske som gäller.

Daniel, vilken är den mest udda fisk du har fått på fluga?

Svårt att säga, men det har kommit upp några spettor och annat smått och gott under åren, men hojtar till när jag dragit hälleflundra på fluga.

Fiskeman som det skall vara Daniel
På bilden: Daniel – En RIKTIG fiskare har skägg och röker pipa. Men visst saknar vi sydvästen uppe på toppen!?

Steffan: Jag har haft ungefär samma resa som Daniel. Jag började i tidig ålder med flugfisket. Men det fick inte riktig fart för än i tonåren samtidigt som jag lade fotbollen på hyllan.

Nu får vi aldrig veta om det hade gått bättre för Danmark om Steffan varit med i laget.... men troligtvis ...inte
Nu får vi aldrig veta om det hade gått bättre för Danmark om Steffan varit med i Danska landslaget. Men troligtvis inte.

Idag är jag allätare när det kommer till fisket. Udda är bättre och roligare. Har testat det mesta som tex Torskfiske på fluga  och så självklart Lax och Havsöring. Det hänger mer på geografin än något annat. Allt fiske är kul, även mete. Jag testar allt och försöker bredda mig mer än annat.

Steffans egen- fisk igen
Här har Steffan dragit upp en fisk. Den har fjäll, men ser inte ut som en gädda och då vet vi inte vad det är. Men Steffan är glad och det är huvudsaken.

Vill utveckla mitt flugfiske med fler arter, kombinera med skumma tankar och idéer – Göra något annorlunda helt enkelt. Det är det som för utvecklingen framåt. Men själva fisket kommer alltid först och man måste få fiska hela tiden på hela året.

Piratmetoder
Tar till de mest udda metoder för att utveckla fisket. Inspirerande helt enkelt.

Hur länge har ni fiskat ihop?

Det hela startade för ca 13 år sedan när vi träffades på Sportfiskeakademin där vi gick samma KY utbildning. Daniel hade dreads och så allmänt cool ut och jag (Steffan) tänkte att honom måste jag snacka med. Det slutade med att vi tog en öl ihop och sen var vi fast. Vi är numera som särboende siamestvillingar.

Vi har gjort det mesta tillsammans. Allt från guidningar till vårt “vanliga” arbete på Fly Dressing till vardags. Idag så har vi turen att arbeta tillsammans och vi arbetar med det vi älskar.

Givetvis så ser vi alltid till att boka enkelrum med dubbelsäng när vi är ute och reser också. Sa jag skeda?

Vad är det som gör abborrefisket så intressant? Och när började intresset ?

Steffan: Jag har fiskat en hel del abborre i Danmark och det har varit en del av mitt fiske hela tiden. Det som gör det så intressant är att abborren finns nästan överallt, man får inte missa pölen runt hörnet.

Men måste inte alltid bege sig ut på äventyr för att få ett roligt fiske. Det känns nästan som abborrefisket är lite bortglömt. Man har inte lagt så mycket tid på det. Det är först nu, de två senaste åren som det har ändrats.

Daniel: Jag fiskade mest gädda förr i tiden. På den tiden var flugorna mycket mindre. Körde även en del baitfish-imitiationer och då vart abborren mest en bifångst. Sedan utvecklades det och det vart mer riktat fiske efter abborre.

daniel abborre

Det som gör det så bra är att det är enkelt. Man behöver inte krångla till det. Ladda med en sjunklina och balla flugor så är det bara att köra. Allt som oftast tänker de flesta att det är sommarfiske som gäller efter abbore men med sänklina så kan man gå på botten och då öppnar sig de flesta perioderna under året.

Vad var det som lockade er att deltaga i tävlingen?

Vi får helt enkelt inte säga nej…för chefen. Skämt å sido, det är sjukt roligt koncept och en riktig utmaning, det får man helt enkelt inte missa!

Vilka tankar flög genom huvudet när ni fick frågan?

Första tanken var:

Vi kommer vara med, men vi har inte en chans! Vi kände först att vi inte hade tiden att göra det bra men bestämde oss för att vi skall göra ett riktigt bra försök. I och med att vi bor på helt olika orter, Steffan i Helsingborg (nära Danmark) och Daniel i Värmland så blir det knepigt att hitta tid att träna tillsammans.

Hur förberedde ni er inför tävlingen Perch Pro?

Vi hade endast 2 dagar tillsammans inför tävlingen. Så fick det bli denna gång.

Vi hade ingen chans att “spota” vatten utan fick gå på känn denna gång. Det var en tuff sommar med riktigt dåliga förutsättningar för att träna. Varje gång man fick chansen var förhållandena kass. Testade alla möjliga metoder för att se vad som fungerar, men de förutsättningar som var hjälpte det inte mycket.

Men de två dagar vi fick var vi ute och provfiskare en del. Men inte ens kvällen innan tävlingen hade vi bestämt vart vi skulle åka. Vi hade ingen gameplan, fanns inget utrymme för det helt enkelt, det var för svajjigt alltihop.

I övrigt så vet vi att jiggfisket är otroligt effektivt på abborre så vi kikade mycket på det och sedan anpassade det till flugfisket. Det var ungefär så mycket vi hann med.

Steffan tjuvtränar egen bild
Steffan har tjuvtränat!!

Vad gör man då?

Man gör så gott som man kan och går på magkänsla. Man kollar tex väderleksrapporterna från en hel knippe vädertjänster för att se om man kan bli något klokare.

Hur upplevde ni själva tävlingen?

Steffan: Den största upplevelsen med tävlingen var egentligen att jag och Daniel är så olika. Jag är tävlingsmänniska och Daniel är inte tävlingsmänniska i huvudtaget. Det är klart det blir lite extra dynamik när Daniel inte gör så som vi planerat.

vision flydressing

Men det är också det som gör det så roligt, om än lite frustrerande i bland. Vi har lite olika fokus och då är det svårt att hålla ihop planen.

Men man taggar igång på att man får fisk, och det är alltid sjukt roligt. Man fiskar som en galning för att lyckas. Att fiska i tre dagar är inga problem. Det var hur lugnt som helst, vi får ju trotsallt göra det som vi gillar mest.

Sömnen var det som var största problemet. Det vart endast få timmar sömn mellan varje dag. Sen är det klart att anspänningen med en tävling är tröttande, men det står man ut med.

Hur upplever man kameran när man fiskar?

Kameran är inte jobbig alls. Vi har gjort en del produktioner och vi hade en bra kille med oss som filmade, då är det enkelt och upplevs inte påträngande. Inte ens när man behöver slå en båge….för det behöver man när man tillbringar så många timmar i båten.

Hur känns det inför fångrapporterna? (över telefon, när man får veta hur de andra lagen presterar)

Det är inget stressmoment, men det är klart man börjar fundera på vad man kan göra annorlunda. Vi hade redan från start bestämt att vi inte skulle gå på mängdfisket. Där skulle vi nämligen inte ha en chans mot de som spinnfiskar med jiggar. Det tar får lång tid att få ned flugan på botten.

Steffan och abborre
Och dragit stor abborre har de tydligen gjort förr

Vilka fisketekniker använde ni under tävlingen och varför?

Det var en salig blandning. Vi hade åtta spön riggade för att köra allt från botten till toppen. Vissa saker fungerade bättre än andra. Det kommer ni se när ni ser tävlingen. Vi försökte förbereda oss för alla förhållanden.

Variation med olika linor för att komma åt alla vatten. Men egentligen inte så avancerat när det kommer till utrustning. Men behöver inte så tunga grejor som man tror.

Hade ni några begränsningar på utrustning under tävlingen? 

Ja, där är det samma för alla lag. En enkel regel, endast en krok, man får inte ha flerkroksriggar.

Vilken utrustning använder ni?

Det är blandat 6:or och 8:or när det kommer till spön. Vanligaste var nog havsöringsspön. Vi hade en hel drös med grejor.

Det viktiga är linan, det är den som styr när det kommer till detta fiske.

Om ni skall ge 3-5 tips till läsare och tittare för att få ett lyckat abborrfiske /skall börja med abborrfisske? vilka är de?

FiskeFürAlle kommentar. Här spårade det ur... 3 till 5 tips var svårt att hålla sig till...så här några saker ur deras lista :)
 1. Välj rätt dag, åk inte ut om de är grisväder.
 2. Gör det enkelt, börja med det du har.
 3. Pratat med andra som testat/fiskat ditt planerade vatten.
 4. Välj ett vatten man kan – Vilken sjö som helst fungerar.
 5. Lyssna på spinnfiskare ta tips på ställen på 1-5 meter som fiskar bra. Utan
 6. Ha roligt, det skall vara kul att fiska!
 7. Lär från annat fiske.
 8. Tänk på att det kan vara korta huggperioder, så ha tålamod. Kolla tex. vart betesfisken finns. Håll koll på din omgivning och använd det som underlag för ditt fiske.

Vad skall ni göra om ni vinner?

Då skall vi skeda! Och dricka öl.

Daniel skall raka av sig skägget och Steffan skall tydligen göra något naket.

https://www.fiskefuralle.se/perch-pro-teams-2017-svenska-vision-fly-dressing/

Så kära läsare, säger din magkänsla att Daniel och Steffan vinner, ta med en skäggtrimmer till finalen på HardRock Café. Vad gäller Steffan naken så gissar jag att de flesta redan har en mobiltelefon i fickan, så det kommer lösa sig per automatik.

Vi på FiskeFürAlle sitter nu redan laddade, taggade och redo i soffan med en stor skål popcorn redo för att ta oss an denna nagelbitare. Första programmet släpps 1:a Januari kl. 20.00. Då får vi se hur det går och sen hoppas vi att vi får träffa både alla deltagare och många av er sköna läsare på avslutningsfesten som är på Hard Rock Café i Stockholm 5:e februari. Biljetter finns att köpa på billetto.se. CU there!

OBS! Vi har lånat en del bilder för denna artikel. Är det så att du är fotografen i fråga och inte fått kred eller förfrågan, så meddela oss så fixar vi kred eller byter ut den. Hoppas ni har överseende denna gång.

 

 

 

 

Föregående artikelPerch Pro – Team Illex/Gunki Frédéric Jullian – fishing level: world champion – English Version
Nästa artikelPerch Pro – Team CWC Albin Sharghi & Stefan Trumstedt

5 KOMMENTARER

Comments are closed.