Plötsligt händer det – fiska med Team Otrevlig.

Vissa dagar står alla planeter och stjärnor tydligen helt rätt – idag var en sådan dag. Danne, Peter och Mange fiskade tillsammans!! Det var riktigt länge sedan hände senast, och vilken dag det blev. Nu skall vi inte gå händelserna i förväg utan vi tar det i tur och ordning som det sig bör när Team Otrevlig ska fiska.

Om ni tycker det är lite udda att vi pratar om oss i tredje person så är det för att vi har svårt att stå för det som händer när vi träffas. Då är det så mycket enklare att låta vårt alter-ego Esso Pikelund berätta. Sen i vår Schizofreni så slår så klart våra egna personligheter igenom med all den ungdomliga kraft som vi besitter.

Så följ med på en eftermiddag i fiskets vändkrets.

I den eminenta chattkanalen  på WhatsApp, dyker det upp att Mange och Peter skall fiska i Norrtälje under lördagen. Som av en liten händelse råkade Danne få syn på detta och började med detektivarbetet på hemmafronten. Hur såg egentligen prognosen ut för att komma loss att fiska? Jo, det visade sig att det var grönt ljus på alla signaler.

Lördag 13:00, Danne har fiskeutrustningen är packad och klar i bilen. Ett spö för abborre och ett för gäddfiske och endast de absolut nödvändigaste betena ämnat för respektive fiske. Det måste nämligen packas snålt om Mange och Peter är med i båten.

De här två killarna är kärnan i Team otrevlig. Den tredje i Teamet som inte är med i bild är den som egentligen aldrig bad om att gå med och därmed inte heller får vara med. Kan kännas som lite udda men är de otrevliga så är de.

Mange har som bekant en hockeytrunk med beten och annat krafs med sig och Peter har minst två beteshinkar laddade till tänderna. Allt detta utöver de sedvanliga påsarna och väskorna med kläder och fika. Det innebär att Danne får begränsa sin packning till ett absolut minimum, för att i huvudtaget få plats i båten samt undvika att den förliser av övervikt.

Danne cruisar på Norrortleden i rikning mot E18 och Norrtälje. Just denna dag strömmar inte den sedvanliga musiken (Lars Roos Örongodis 1-8) i högtalarna. Det spisas lite Ariana Grande och hennes nya album. Han njuter av sköna beats och basgångar tillsammans med en bra röst. En svag misstanke att Max Martin ligger bakom några av spåren uppstår.

14:00 Danne, Peter och Mange möts upp i Grovstanäs hamn.  Kramkalas och en känsla av återförening ligger i luften hos de tårögda deltagarna.

Denna dag är vi sponsrade med en lyxigt utrustad Meri Särki från 1981 i färgen Orange, 40 Hk Yamaha -89:a, ett flytetyg i dagligt tal kallad Fulan. Gulan är Manges båt och Peter hade tidigare Vitan som nu även den är i Manges ägo, stationerad i södra Sverige. Då saknas ju bara en röd båt i Manges stall som självklart kommer få smeknamnet Ketchup. Fulan är tillhörande Kapten Peter, som vänligt donerat sin tid denna dag för att ratta runt bland öar och kobbar i Furusund. Skönt med fullspons ibland.

Magnus är den trevliga i båten, se så glad han är när han får visa upp lite beten i en box. Vänta bara så kommer ni förstå att den här mannen skapar många bra situationer för Tema Otrevlig att Hugga på

14:30 Eftersom kramkalaset tog en hel del tid i anspråk kom pojkarna inte ut på böljan blå för än 14:31. Ganska snart landar de på första platsen för fiske. Det är Abbore som gäller. Utrustningen riggas i högsta fart, för att komma först i vattnet (för att förtydliga, det skall inte badas trots att det är nästan 20 grader i vattnet)

Ordning och reda på grejjerna – inte va? Ni får själva tänka ut kommentarerna som snabbt började stänka över Mange, i en mängd som en stoppsladd i snöslask. Tid i vattnet är en bra huvudregel för mycket fisk som vi känner att Magnus tydligt åsidosatt här.

Danne kastar på en Deep shad X i färgen Böckling och det tar inte lång tid innan första abborren synar båtens insida. Detta är bara starten på en fantastisk fiskedag. Danne står i mitten av båten och drar fisk. Mange står längst fram och kastar upp oräkneliga drag i trädtopparna och Peter står längst bak och försöker få fast borrewobblers i fast attatch beteslåset. Det mumlas rätt snabbt om att beteslåstypen borde döpas om till slow attatch eftersom kaptenen har glömt hur man gör.

Fiska
Team Otrevlig med Danne i Spetsen langar upp borrar en masse, Danne är nu så elektrisk så att frisyren reser sig

En döv leder en blind… och det ger resultat

Eller vi tar det igen, Peter vägrar använda glasögon (är nästan helt blind efter att ha tillbringat ett antal år på jordytan) och därmed så ser han inte hur man öppnar beteslåset och då tar det ungefär 10 minuter och 30 försök innan Danne erbjuder sin skarpa syn för att byta bete åt Peter. Det är en sån fisketur där det kommer visa sig att Team Otrevlig är med på ett hörn. För när Danne & Peter hamnar i samma båt då kommer det en epedemi av tourettes från ingenstans.

Om nån vet hur lång den här mannen är så hör gärna av er, det känns som att han inte slutat växa trots det är över 30 år sen han tog körkort

Team Otrevlig…

Team Otrevlig är rätt och slätt otrevliga och dryga och tvekar inte för att häckla, skrika och vara retstickor mot sig själva och ibland även mot Magnus. Till saken hör att många av okvädesutbrotten brukar sluta i att P & D viker sig av skratt och gråten sprutar ur ögonen då mycket av det som kommer ur foderluckorna är så sjukt, perverst eller bara riktigt otrevligt. Det går så långt att ibland så sätter nån stopp eftersom även dessa 2 killar har någon sorts värdegrund som står stadigt i vett och hyffs. Men inte alltid.

Även denna tur så dyker den finska varianten av Team Otrevlig upp (referens torde vara Leifi – för er som inte kommer ihåg detta underverk sök lite på youtube), det blir även en släng av Danska Team Otrevlig.

Glad Fiskare, det fanns nåt i den där boxen som funkade, när han väl valt klart betet för dagen

För i Team Otrevlig passar fördomar mycket bra in i hur man häcklar och hånar. Och fördomar mot våra finska och danska grannländer är en extra krydda i dramaturgin. När grabbarna i FiskeFürAlle tar en tur tillsammans så är det mycket humor och oftast därmed mycket påfrestande för Mange, han är ju där för att fiska eller prova olika drag och är man för seriös så kommer öppningarna för häckel eller hån, det drabbar Mange ibland. Eller rättare sagt det drabbar Mange ofta.

 

Klicka på länken

5eba6d0a-de4d-45ba-8aeb-635d9e072647

Det är så det resoneras, för ska man stå 4-9 timmar i samma båt så är ironi, skämt och ett och annat brak i brallorna nödvändigt för att inte gå bananas på varandra. Dessutom är det fullständigt förbjudet att negga ihop om man, som en av tre fiskare, inte får fisk. Denna fisketur var det Sgt. Hightower (aka Peter) som fick fisk sist av alla – och med det medföljer lämpliga kommentarer från de övriga deltagarna.

Klicka på länken igen

7fd23701-7e75-4124-bf56-df49e071ae3d

Det här är en sån tur som där samtliga av våra deltagare är lyriska efteråt. Alla får fisk, alla klantar sig rejält, alla har sina små egenheter för sig MEN framförallt de har roligt tillsammans!

Då kära läsare så har du fått höra lite, eller snarare helt onödig bakgrundsinformation om vad som försigick i båten.

Nu till lite matnyttig information. Hur gick det egentligen för våra herrar i båten? Vad fick de för fisk? Vad tog fisken på? Och var hittade de fisken?

De första stoppen tillägnades helt åt abborrfisket. Här letar vi platser med vegetation på bottnarna, gärna i anslutning till eller på sk. “flak”. Hittar du vegetation så prova ute i kanterna först, brukar ge bra resultat. Branter och vasskanter var även de med på listan av stopp, men inte med samma resultat denna dag. Fokus på hårdbeten, även om Peter i ren desperation provade jigga stundtals….med hyfsat dåligt resultat.

Vilken dag och vilka sköna kvällar. Sommaren 2018 när den är som bäst i goda vänners lag. Den där känslan kommer vi leva på länge.

Bästa beten för dagen var: Strike Pro Cranky X – guldfärgad aka Böckling, Westin Rawbite i olika färger samt diverse cranks. De flesta abborrarna tog på snabbt hemvevade beten med korta snabba vevstopp. Melodin för dagen och nu när det är varmt i vattnet (+18 grader).

Bra liten rackare. Det kan dock hända att du upplever att den drar snett i vattnet (när du använder den för första gången) Vinkla den lilla betesöglan (med tång) åt samma håll som den “lutar” OM den lutar dvs. En liten justering och den går som en dröm.

 

Gäddfisket då, hur gick det där och vad gällde för dagen?

Denna dag så var det på samma platser som där det fiskades abborre. Flak och vasskanter. Vegetation!!!! Här testades det en hel del, men vinnare för dagen måste ändå vara gummibeten. Danne körde en del foxjiggar i pikefärg och det gav mycket bra resultat. Mange lyckades dra upp några gäddor som bifångst under abborrfisket.

Fiskades med 5 gr bly samt singel stinger med trekrok. Att fiska med en stinger (trekrok) gör det mycket enklare att kroka av fisken. Vågar du så nyp av hullingarna så blir det mindre skada på fisken om den sitter olyckligt

I mellanskärgården så var det 18-19 grader i vattnet en lätt sydlig vind och halvmulet, så valet föll på platser med tång och ett djup på 1-2 meter och vassar med pålandsvind. Men även marer fungerar bra och det är just skydd för gäddan som vi letar upp, det kan till exempel vara skuggpartier som funkar fint. Gärna ett tångbälte eller lite grumligt vatten med struktur. Den här turen så kör vi både borre och gädda vid samma spot och när Mange får borre så får Peter & Danne gädda.

Fox
Det är fart i vattnen – och priset till årets minsta fisk går till Mange. En prestation i sig och vi är glada att det inte är några andra ute och ser vilken nivå vi ligger på när Mange är med i båten Mvh Team Otrevlig

Det är ingen storlek på fiskarna som kommer upp men ändå lagom action för att ha en riktigt otrevlig tid tillsammans på sjön. Nu i slutet av augusti är det magiskt att kunna stå i kortärmat och njuta. Allt är så enkelt den här tiden på året, i skiftet när naturen rustar för hösten.

Mvh

Esso Pikelund, Team Otrevlig

Här hittar ni våra berättelser och reflektioner från vårt fiske i olika vatten:

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/fangstrapporter/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

 

 

 

Föregående artikelStora Värtans stora Abborrar – Dagen när allt stämde
Nästa artikelAbborre i kalla Movember och dropshot fixar fisken