Sista semesterfisket: test av nya spöt och Likaros dominerar

Äntligen kom värmen och solen. Efter den fina fisken i Värtan blev det en tur till Spanien, sol och värmen vilket var väldigt välbehövligt. När jag satt och sippade sangria passade Peter på att peta upp en fining, kortare men tyngre än min. Stort grattis!  Såna gäddor gör ju inte att fiskesugen går ner direkt…

Taggad till max stal jag Peters fiskekompis från förra turen – Pertan – och styrde ut på bölja den blå igår med målet satt på gäddor, framförallt stora gäddor, och ett vetenskapligt och mycket noggrant genomfört test av mitt nyinhandlade spö.

Pertan i vanlig pose - på G ut för gäddjakt
Pertan i vanlig pose – på G ut för gäddjakt

Det började som vanligt. Träff i hamnen, kramar, lasta ombord utrustning på räsern vilket denna dag var Pertans grymma Tracker V16 och ut på böljan den blå så fort som möjligt. Pertan hade fiskat ganska mycket norröver de senaste turerna (han fiskade typ varje dag på semestern gottegrisen) men under diskussionen kom vi fram till att planen blev att röra oss söderut istället och leta försommarplatser med nate – fiskarna verkar detta år inte gått ut till sina “sommarplatser” pga den låga tempen. Natefiske är kul. Det kan smälla i vilken riktning som och när som helst.

22 cm rundmagad Likaros med eldrumpa! Den funkade bra på sjön
22 cm rundmagad Likaros med eldrumpa! Den funkade bra på sjön. Jag gjuter in rigg så jag slipper klydda (skånskt uttryck – kolla skånskt/svenskt lexikon) med stinger och sånt

Planen för min egen del var att förutom testa nya spöt också hårdköra med mitt egna nya gummibete Likaros (Long Ikaros) så jag valde att lämna nödraketerna hemma denna gång för att inte bli lockad att hänga på något annat än mina egna gummin. Mina Abstain Swimmers och Wingmans fick snällt hänga kvar på väggen denna gång. Ledsen för det Tommy och Jakob 😉 Era beten är så grymma så man skulle ju peta på dem annars 🙂

Stor fiskare, lite fisk
Stor fiskare, liten fisk

Första stoppet – ett sund där det kan strömma på rätt så bra vilket ger både syre och bra betesfisk. Vi satsade på på naturfärgat (läs strömming/löja) och började fiska. Jag laborerade lite med hastighet och så fort jag drog ner hastigheten och ökade upp frekvensen på de korta stoppen smäller det till och jag fick drilla på nya spöt. Det var skönt. Jag gillade det. Två kast senare, in i skuggan, pang – nytt napp och denna kände större. Jag ber och håv och Pertan håvar med bravur denna jätte på 2 kg och en rasta-frisyr modell större av tång vilket förklarade tyngden jag kände :-). Båda fiskarna på mitt nya gummi – kul!

Här har vi
Här har vi “jätten” som behövde håvas – hahaha

Vi rullade på och testade några nya platser och någon gammal favorit. Tyvärr var det ont om nate men vi hade otroligt många följare. De var uppe och tittade och vände. De fick nya chanser. Vi down-sizade, vi bytte betestyper men inget fungerade. Jag tror jag hade 15-20 fiskar uppe och tittade på mina beten. Svårtfiskat alltså. Jag hade en följare på mitt spinnerbait som fortsatte följa betet när jag tagit upp det ur vattnet. Den fisken simmade 5 cm under ytan 30 cm bakom betet. När jag sänkte ner igen och försökte en “figure 8” fortsatte den följa men högg aldrig.

Pertan nöter på. Trackern är underbar med alla sina ytor och Pertan är skön. Härligt stämning i båten - Life is good
Pertan nöter på. Trackern är underbar med alla sina ytor och Pertan är skön. Härligt stämning i båten – Life is good

Slutligen lyckas vi peta upp ett par fiskar till och vi slutar med 6 fiskar i båten och fyra av mina fem högg på mitt egna bete. Riktigt kul! Det kommer komplettera betesarsenalen bra. TN:s Abstain Swimmer är otroligt “slingrande” – den vaggar liksom bara diskret, Wingman rullar fram och min har lite mer slagig gång tack vare den fyrkantiga paddeln. De kommer funka bra tillsammans 🙂

Denna kamrat och jag kommer bli kompisar, lääänge.
Denna kamrat och jag kommer bli kompisar, lääänge.

Spöt då? Ja nu har jag hunnit prova mitt Stubby under 8 timmar och det första intrycket var mycket positivt. Lagom långt bakhandtag med skönt grepp med lagom tjock kork. Jag kände mig inte alls trött trots jag dängt 100g drag hela dagen. Det är klassat till 130g men jag klämde iväg min val som väger strax under 160 gram utan problem samtidigt som det utan problem ladda upp klingan i kasten även med 50-gramsbeten. Ett trevligt spö utan tvekan! Det kommer ha sin självklara plats i arsenalen som gummi/tung-spinn spö. Skulle du fundera på att köpa ett – glöm för guds skull inte att balansera det först!

Kombo del dia - dagens favorit. Gul strulfri trimmad C4, Stubby och Likoros strömmings-färg
Kombo del dia – dagens favorit. Gul strulfri trimmad C4, Stubby och Likoros strömmings-färg

Nu är semestern här och höstfisket kryper närmre. Jag kan knappt bärga mig 🙂

//Mange

Föregående artikelKöpa spö? Ny intressant spöserie att kolla in
Nästa artikelHangin’ with TN-Lures – ett idolporträtt – vem e han, mannen under kepan?

1 KOMMENTAR