Hangin’ with TN-Lures – ett idolporträtt – vem e han, mannen under kepan?

Vi på FiskeFürAlle får ju via denna bloggen möjlighet få utlopp för vår exhibitionism. Men vi får framförallt möjlighet att både träffa och lyfta fram saker/personer som vi gillar, som dagens fokus på TN-Lures. Vårt ingång i det här med fiske är att alltid dela med oss de erfarenheter vi gör när vi fiskar, goda som dåliga, aldrig mörka misslyckanden och inte ta oss själva eller fisket på allt för stort allvar.

Det gör vi genom vad vi försöker få till en(förhoppningsvis för dig som läsare) trevlig mix av humor och självdistans men med en seriös botten med fakta och stöd för fiskare som är på samma resa som vi.

TN Lures
Det går ganska lätt att se vad jag fiskar med i gummiväg just nu… En bricka Likaros och Abstains i väl valda färger…

Ibland har vi lyckan att träffa någon som är på samma typ av resa. Den glädjen hade jag i våras när jag gjorde min “Hollywood-pastisch-reklam” för mitt bete Valen. En liten fråga kom från en kille som ville lägga händerna på en. Vi fortsatte chatta för det var roligt och kom överens om ett byte. När jag skulle posta valen visade det sig att denna mannen, Tommy, bodde utanför Karlskrona och således fiskade mycket i vattnen där mina föräldrar har fritidshus. Självklart bjöd jag in mig själv till att fiska med honom vilket ledde till en fantastisk, kaos-artad dag på sjön i påskas som du kan läsa om här med sjunkande båtar, McGyver-lagningar och trevligt samkväm som skön mix.

image
Abstain – jag var förvånad Tommy skriver motoroil som favoritbete. Den här, koppar/oliv har han haft i spötoppen mest för jämnan… Efter det en TN-tail, en Punkrocker jerk (Glider) samt en Snakehead tail som råkade hamna i min hink 🙂

Det jag inte visste då, men vet nu, är att jag nog kontaktades av en av de mest ambitiösa och sköna up and coming betesbyggarna i Sverige. Det känns som att det hela tider kokar nya saker i den lilla skrubben i Blekinge. Det kommer nya hårda beten, mjuka beten, med paddel, svansar, ja allt. TN-Lures har dessutom gjort och målat det bete som fått min mätare på “vill-ha-skalan” att gå upp på 11 på min 10-gradiga skala :-).

TN-Lures
Kolla djupet, lystern, färgerna… Otroligt vacker…. Och detta på en one-off crank. Jag tappade hakan när jag såg den här bilden… Sen ligger det 10 lager lack på den också

Att TN-Lures bete Abstain Swimmer levererat fantastiska resultat inklusive mitt PB under en drömtur i Sörmland gör inte saken sämre.

image
109 cm Abstain-gädda – och jag ser ju ganska lycklig ut. På TN:s egna favoritfärg (vad han säger…) Motoroil

TN-Lures – Nu kör vi 

Så vi kände att det var dags att prata lite mer med Tommy “TN-lures Nielsen” om lite allt möjligt… och så lite betesbyggande och gäddfiske såklart! Mycket nöje!

image

Vem är TN-Lures? TN Lures är ett litet företag som är uppbyggt på en blandning av träflisor och bränd plast. Mannen bakom är jag, Tommy Nielsen

Favoriträtt? När det blir rätt

Musikfavoriter? Just nu är det mycket Ghost, Millencolin, Clash och General Knas för att nämna några. Väldigt blandat alltså

Personlighet Hård på utsidan men mjuk på insidan

Styrkor Målmedveten och envis

Svagheter Impulsiv, enkelspårig

Okänd förmåga Vicka på öronen

Tommy är mannen bakom TN-Lures
Skulle du köpa en bil av en man med det här leendet??? Inte jag… Men beten 🙂

När började du fiska? När jag var barn. Jag har för mig att det började med mete efter mört som vi skulle ha till kräftfisket

Fiskar du bara gädda? Slösar inte gäddfiskepass på andra arter

Favoritmetod för gädda? Spinn

Bästa fiskeminne? Det är nog min första spinnfångade fisk. En gädda eller abborre på spinnare. Det var magiskt.

Sämsta fiskeminne? Råkade bryta foten när jag fiskade havsöring. Och fick köra hem från från Ronneby. Det gjorde rätt ont.

Stenåtång, stenåtång, stenåtång. Favoritvattnet för Mr TN - och efter intialt tungt fiske för mig börjar jag känna mig mer hemma här (tack för tipsen Tommy)
Stenåtång, stenåtång, stenåtång. Favoritvattnet för Mr TN – och efter intialt tungt fiske för mig börjar jag känna mig mer hemma här (tack för tipsen Tommy)

Favoritvatten? Mitt hemmavatten Blekinge skärgård ️

Favoritspö/utrustning? Svartzonker 8,6fot ambassadeur, rund.

Fiske från Land/båt eller kajak? Vadande båt och kajak (red anm. Hur 17 ser en vadande båt ut? Jag får en massa konstiga bilder i huvudet… Det kanske får bli en uppföljning m Tommy :-))

Min våta fiskedröm? Många. Arapaima i Amazonas overkar ruskigt brutalt eller GT på popper /fluga eller yellowcheek och musky såklart. Eller tarpon på fluga i Nicaragua (red anm 2. Jag inser att jag frågat om MIN våta fiskedröm. Det kan naturligtvis Tommy inte veta, men intelligent som Tommy är så svarar han naturligtvis rätt på min felformulerade fråga 🙂 )

Drömdestination? Nicaragua

Abstain Swimmers i coola färger
Abstain Swimmers i coola färger
Punkrocker - ser riktigt härlig ut
En ganska välgjord prototyp 😉
En Crawler - funkar kanon med den tailen
En Crawler – funkar kanon med den tailen
Kick'n Rascal från min egen samling. Svagt sjunkande med lagom rull!
Kick’n Rascal från min egen samling. Svagt sjunkande med lagom rull!
Min nya favoritjerk - Strummer. Jag kan konstatera att jag utökat det till tre betesbyggare som ALLTID får följa med ut i min första-femma. TN, Caesar Lures och Svartzonker. Strummer har enkel side-to-side om man fiskar den snällt, men om man piskar på lite och ger lite oregelbundna jerkar börjar den pila upp, ner, höger, vänster osv. Klippte många fiskar på raken när vi var ute i somras med denna modell. Här i någon form av atom-krullkostym
Min nya favoritjerk – Strummer. Jag kan konstatera att jag utökat det till tre betesbyggare som ALLTID får följa med ut i min första-femma. TN, Caesar Lures och Svartzonker. Strummer har enkel side-to-side om man fiskar den snällt, men om man piskar på lite och ger lite oregelbundna jerkar börjar den pila upp, ner, höger, vänster osv. Klippte många fiskar på raken när vi var ute i somras med denna modell. Här i någon form av atom-krullkostym
Här är min alldeles egna Strummer i Hot Pike-kostym redo att ta sig an gäddorna i Furusund
Här är min alldeles egna Strummer i Hot Pike-kostym redo att ta sig an gäddorna i Furusund
Mitt första TN-bete, en TN-tail i någon skön blå/pearl variant med fina detaljer
Mitt första TN-bete, en TN-tail i någon skön blå/pearl variant med fina detaljer
Sjålvklart lite jerk också. Little Rascal Jerk bete i en kostym jag gärna skulle bära varje fredag kväll
Sjålvklart lite jerk också. Little Rascal Jerk bete i en kostym jag gärna skulle bära varje fredag kväll

När började du bygga beten? Nån gång våren 2013

Varför började du bygga beten? Jag ville prova

Vad brukar du lyssna på när du målar? Kompressorn och musik

Beteshjältar? SMUTTLY

Lite Smuttly Cranks. Jag kan se viss inspiration från detta i Tommys arbete
Lite Smuttly Cranks. Jag kan se viss inspiration från detta i Tommys arbete

Favoritbete? Abstain Swimmer

Favoritfärg? Motoroil

Drag jag saknar i min betesbox? Många (red anm 3 – det kunde blivit många många fler saknade… Efter vårt pass i somras bestämde sig Tommy för att det bästa stället att lägga hela utrustningen, dvs spö, drag osv i diket bredvid bilen istället för i bilen. Lyckligtvis finns det fortfarande ärliga människor så hela klabbet kom tillbaks från hittegodsavdelningen. Puss på dig – vem det nu var som lämnade in prylarna)

Du är ambitiös – vad är det som driver dig? Tack Magnus:) Det som driver mig är helt klart kärleken till sportfisket. Jag hade gärna gjort mer för att engagera barn och ungdomar i sportfisket på nått vis

Personligen gillar vi på FiskeFürAlle personer som uttrycker passion och nyfikenhet, människor som vill leva livet till max och bara tycker “det är bra nog” utan funderar hela tiden – “vad kan man göra bättre?”, “kan man göra det på något annat sätt” osv och det tycker vi oss se i det mesta Tommy företar sig.

En klassisk blå/glitter som fått en ett allt utom klassiskt extra skimmer. Det är saker som dessa vi går igång på...
En klassisk blå/glitter som fått en ett allt utom klassiskt extra skimmer. Det är saker som dessa vi går igång på…

Att göra egna ögon istället för att köpa färdiga är ett uttryck för det. Att inte nöja sig utan gå “all in”. Att prova nya modeller, former, träslag och utvecklas i målningen är andra. När jag frågade Tommy vilket träslag han brukar jobba i så sprutade ut olika träslag: “Till den är det bok, till den Ask, där har jag Ek, den provade jag gjuta i plast men fick inte att funka” En jäkla experimentlusta alltså och många rätt. Testar man, provar och försöker utvecklas så blir det självklart många fel men hittills har vi sett mest rätt. Tommy säkert en garderob med misslyckade prototyper också, men den har vi inte sett 🙂

Hemkokta ögon. Riktigt fina
Hemkokta ögon. Riktigt fina
Liten stilsudie på Abstain. Notera ögonen... Hemkokta...
Liten stilsudie på Abstain. Notera ögonen… Hemkokta…

Ansträngningarna verkar börja ge frukt också. Två butiker, Gäddfabriken samt Dalarna sportfiske har tagit TN:s beten och vår prognos är att det kommer bli fler. Frågan är bara hur han orkar med det höga tempot! Betena är ju inte bara fina, de levererar finfin fisk också… Skulle du vilja ha tag i beten så är det på dessa två ställen eller på TN:s egna hemsida du kan hitta vad som finns att köpa. Själv har jag 4 hårda beten och 6-7 mjuka. Det kommer med största sannolikhet bli fler…

Håll ångan uppe Tommy! Vi ser fram mot mer från den lilla verkstaden… Kanske ett bete i en egen FiskeFüralle-färg? 😉 Vi kan redan nu uppmana dig som lite yngre sportfiskare att hålla ett extra öga på, bloggen, Facebook och Insta. Det kommer hända spännande saker där de kommande veckorna där det kommer finnas möjligheter att lägga vantarna på några riktiga rariteter 🙂

//Mange

Mer om TN-Lures

https://www.fiskefuralle.se/arets-bete-2015-tn-lures-abstain-swimmer/

Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelSista semesterfisket: test av nya spöt och Likaros dominerar
Nästa artikelGulan 3.0 – tips nytt kastdäck Flipper 470s

1 KOMMENTAR

  1. […] TN-Lures var en nybekantskap för året. Det började med en liten bytesaffär. Tommy ville ha en val och jag ville ha något annat – en TN-tail. Efter den dagen tidigt förra året blev Tommys beten stammisar i de lådor som följer med ut på fiske varje gång. Att Tommy är en en riktigt skön kille och grym med airbrushen gör inte saken sämre. Det har hunnit bli några turer tillsammans i år nere i Blekinge. Och betena drar fisk – att dra en 8,6:a i 2:a kastet efter Abstainen åkt på gjorde det till ett självklart val i tröga situationer. Vi du lära känna Tommy lite närmre kan du göra det här […]