Sommarfisket – Jakobs Flugfiske, Sörmlandsgäddor och Norrtälje såklart

Äntligen semestertider – det blev en tur till Rhodos för sol, värme och bad först och nu har snart 3 veckor ledighet bockats av. Vi i teamet försöker blanda vår största hobby med famlijehäng, och i år faktiskt fått till en hel del turer tillsammans. Mange tog med tjejerna upp till Norrtälje på en fisketur och grillafton – mycket trevligt. Sen drog han häromdan till Mallis efter att ha fångat sin fin fina Värtangädda så jag vet att det är en nöjd man som ligger där i 28 grader och softar välförtjänt, Danne å sin sida  är på väg till Jordbävningskusten, läs Göteborg, nästa vecka.

jag har haft turen att få några turer här och där. Så det blir en blandad kompott till inlägg – lagom sysselsättning när regnmillimetrarna adderas i mätaren ute på gräsmattan. Först bar det av till Jakob för ett soft häng och självklart hade vi planerat in en tur som vi sett fram emot ganska länge sen vi var där för 3-4 år sedan och körde lite fiske från land.
Då det är en privat sjö så fixade Jakob till med markägaren att det var helt okej att köra en dag i princip ofiskat vatten.

Rapporterna att det skall finnas gott om kilosaborrar gjorde att vi började jigga, men med noll framgång och ingen möjlighet att stanna kvar under kvällen så la vi ner det ganska fort och började köra spinnerbaits bland näckrosorna.

 

Det var några kilometers promenad innnan vi kom fram till denna underbara sjö - 1 av säkert 100-tals i Sörmland
Det var några kilometers promenad innnan vi kom fram till en underbar sjö – 1 av typ 100-tals i Sörmland – Jakob är åsnan framför vagnen. Att han tappade hälften av spinnerbaitsen som hänger utanför korgen är en helt annan historia.
Det är en sjöön känsla om uttrycket tillåts att få äntra flotten som känns som världens största kastdäck.
Det är en sjöön känsla om uttrycket tillåts att få äntra flotten som känns som världens största kastdäck.

För många av våra läsare är detta nog en vanlig tur bland många, att äntra en sjö ett träsk eller en tjärn men för mig händer det ungefär en gång vart tredje år så det är en häftig känsla som skiljer sig från skärdgårdsfisket på många sätt. Bara den lilla detaljen att veta att ingen har varit där och dängt under hela året är ju häftigt som fan. Norrtälje och Furusund är ju något mer frekventerat. Nåväl på med elmotorn och skapa tid i vattnet.

Ut med spinnerbaitsen och den där spända lätt förväntansfulla pulsen - vad kommer den här gudomliga platsen bjuda på idag?
Ut med spinnerbaitsen och den där spända lätt förväntansfulla pulsen – vad kommer den här gudomliga platsen bjuda på idag?

Näckrosorna, det järnhaltiga mörka vattnet, solsken och lätt vind – kan det bli bättre – och det kunde det:)
Jag kör mitt spinnerbait (ibland måste man svika sig själv och göra ett avsteg från sin strategi med bara Wingmans) och rätt snabbt klipper det på en sprallis, så Jakob kör samma recept och vi är på gott humör. Elmotorn gör ungefär en halv knop på maxfart så vi får fina drifter.

Jakob tar gädda no2 på ett Rock´n Roll spinnerbait
Jakob tar gädda no2 på ett Rock´n Roll spinnerbait – skönt Rastakrull att skryta om när Hen är tillbaka i landet under ytan

Och som så många gånger förr så är det dött efter dt där första huggen, när man tror att det är bara att kasta ut så är det som om gäddkollektivet gaddat ihop sig och varnat varandra, för sen går det ungefär 2 timmar utan ett pet, otaliga drifter mot vasser med pålandsvind, skuggpartier, näckrosbälten – inte ett liv. Så vi bestämmer oss för att drifta upp mot en vindskyddad vik som är lite grundare och helt plötsligt . schmack en liten sprallis till, mitt ute i ett sund – där står de!!

Hemvärnsmannen Jakob börjar slentriandra gädda på gädda med en naturfärgad Platypus
Hemvärnsmannen Jakob börjar slentriandra gädda på gädda med en naturfärgad Westin Platypus

Så det ger sig, vi tar och bombar hotspoten och får upp en 9-10 st vilket gör att minerna går uppåt på väg hemåt. En skön tur på ofiskat vatten. Vi hade behövt några timmar till för att börja köra på djupet också för att kanske hitta de lite större modellerna och även kunna jigga en hel del aborre. Vi får se om det kan bli en hösttur med övernattning? alla möjligheter till det finns nämligen….

Några dagar senare kommer Danne upp till mig i Furusund för en dagstur, bra vattentemp och vi vill upptäcka lite nya vatten längre ut. Så jag får en kick i arslet att färdigställa kastplattformen.

Kostnad 500:- för plyfa, grabbräcken från Biltema, 2 wiggler spöhållare från Dogger
Kostnad 500:- för plyfa, grabbräcken från Biltema,  wiggler spöhållare från Dogger
1,70 x 2,0 ger en rejäl yta för 2 synkade fiskare där fram och kaptenen på aktertoften så är gäddracern numera komplett
1,70 x 2,0 ger en rejäl yta för 2 synkade fiskare där fram. r gäddracern numera komplett med en till spöhållare och 2 till grabbräcken för hinkarna
Grabbräcken från Biltema funkar fantastiskt bra. Med gipsskruv och lite silikon så sitter det som berget. Glöm inte att klippa skruven på utsidan av skrovet bara:)
Grabbräcken från Biltema funkar fantastiskt bra. Med gipsskruv och lite silikon så sitter det som berget. Glöm inte att klippa skruven på utsidan av skrovet bara:)

 

Vi kör på vår vanliga runda, det är trots allt några veckor sedan jag var ute och vi fiskar oss utåt genom skärgården och får några påhugg längs med en långvass med pålandsvind. Jag förlorar iofs 2 st Wingman med tafs och stingers så illa att de numera höjt värdet på några skärgårdsbors bryggor med en sisådär 250:-/st – de dära ankarkättingarna som går ut och stabiliserar bryggorna är lömska installationer, kan det vara tillåtet å ha det?

Man får tacka bryggägarna för att att man blev tvungen till en tur å tjacka nytt. Eastfield Wingman hos Micke Boettge - skall bli intressant att prova deras egna färg, Värtan Cup färgen?
Man får tacka bryggägarna för att att man blev tvungen till en tur dagen efter å tjacka nytt. Eastfield Wingman levererad av Micke Boettge hos sportfiskeboden i Täby – skall bli intressant att prova deras egna färg överst, närmast Discosillen som funkat finfint hela året. För känsliga läsares å finns det andra alternativ till beten som exemplevis alla Svartzonkers kreationer, Buster Skitmörten, ett och annat spinnerbait. Eller varför inte något handgjort från valfri svensk betesbyggare.

Det är tröstlöst känns det som, men vid en utsatt vik med bra djup så smäller det på några mindre rackare – äntligen.
Efter allt svärande, spott och spä med glimten i ögat så döper Danne och jag vår tur till Team Otrevlig. De stackare som vi driftar förbi måste funderat och undrat – vad håller de på med? Skriker fisk utan att det är något på, spottar intensivt i vattnet som pundarna på sergelplattan, ropar könsord och öknamn efter varandra och avslutar allt med råa garv.

50% av Team otrevlig håller upp 100% skärgårdstorped i god kondition
50% av Team otrevlig håller upp 100% skärgårdstorped i god kondition – Wingman levererar såklart

 

Danne kör discosillen – jag kör Motoroil med röd stjärt – funkar finfint.

Då så var det dags för nästa runda, Jakob med familj tar hämnd och tillbringar några dagar hos oss i Nya Österäng, och självklart är det planerat en runda som blev 2. Vi börjar ena kvällen med en tur i Edsviken för att nöta. Jakob får möjligheten att träna på flugfisket, eller rättare sagt träna på svingen och prickskyttet. Pertan övervakar allt från sin Tracker v16 pro-guide och rycker lite smågäddor, medans vi kammar noll. Under kvällen så messar 50% av team otrevlig att han gärna hänger med ut imorgon. Så vi kör i princip en repris på mitt och Dannes pass veckan innan. Med ungefär samma resultat fram till lunch. Efter att ha laddat batterierna så ger vi oss iväg för att återuppleva de nya vassarna lite längre ut. Pertan gör anslutning och vi är 2 båtar som nöter av och hittar receptet i den ostliga vinden som under eftermiddagen blivit lite varmare. Vi pratar 16-17 grader så det är långt ifrån förra sommarens 25-30 grader. Det vill säga i närheten av gäddans idealtemperaturer.

Jakob nöter och nöter kvällen före passet efter
Jakob nöter och nöter kvällen före inför passet efter

Jakob nöter och nöter och har bestämt sig för att han ska köra egenbunden fluga tills han får fisk. Och det innebär i det här fallet ungefär 5-6 timmars nötande utan ett hugg. Några nafs men det visar också på hur tufft det kan vara när man skall lära sig nya tekniker utan att ha en erfaren mentor med sig som kortar inlärningstiden.

Vi har det trögt men eftermiddagen bjuder på 50% hitrate, dvs i princip varannan vass så är det utdelning. Sjukast är nog när Danne står och verkligen SKRIKER “Fisk” vid varje invevning utan att ha något på och han upprepar det lite tröttsamt gång på gång – denna gång så står jag och jakob och tittar på Dannes indrillning av nån anledning – FISK skriker han igen och så tar det 2 sekunder och nog fan smäller det på en gädda mellan vass och båt – det blev ju ett stort garv följt av  “vad sjukt”. Så vad lärde vi oss där, jo tjatar man tillräckligt mycket så uppfattas det till sist som en sanning – kul episod som vi sorterar under flams & tramskontot, tydligt sorterat och inspirerat av en mer känd Johan Ruhe´s sändningar.

[wpvideo TP4AnDV7]

Jakob är duktig och avkrokar i håven, inte för mycket tid uppe i båten. Några snabba kort och i med besten igen. Tyvärr började tiden rinna ut och vi var tvungna att ge oss hem till familjerna, grilla snacka skit och bara njuta av en sommar som trots allt har sina ljusa stunder.

Som alltid så är nästa tur den bästa och tills dess:

Skitfiske

/Peter

Kastdäcket med Danne och Jakob som kastar lystna blickar mot varandra. På väg mot en minnesvärd runda. Jag tror att just sådana här stunder tillhör de bästa i livet.
Kastdäcket med Danne och Jakob som kastar lystna blickar mot varandra. På väg hem efter en minnesvärd runda. Jag tror att just sådana här stunder tillhör de bästa i livet. Det är de här rundorna som kommer skapa ett sjukt sug i vinter.

 

Föregående artikelMetersfisk på Stora Värtan, eller hur man gör en Mats
Nästa artikelKöpa spö? Ny intressant spöserie att kolla in

1 KOMMENTAR