Metersfisk på Stora Värtan, eller hur man gör en Mats

Semestern har tuggat på med mycket familjeaktiviteter. Det är ju den tiden på året man har möjlighet att verkligen mysa tillsammans. Fisket har det varit desto sämre med. Med undantag för en skön tur med Tommy “TN-Lures” Nielsen har det varit fiskestiltje. Igår slog abstinensen till stenhårt och jag bara kände att jag måste ut. När Mats svar på frågan var “JAAAAA!!!” så insåg jag att jag inte var ensam, det fanns metersfisk i vattnet.

Mats har precis införskaffat ny båt så valet blev hans båt och platsen Mats nya hemmahamn och samma som min dvs. Viggbyholm i Täby för fiske i Värtan. Kvällstur vilket innebar samling 18.30 och köra till vi inte orkar mer. Det innebar också att jag skulle agera lite guide i mina, och Mats nya, hemmavatten. Dock utan press och stress konstigt nog. Det skulle bara bli kul att åka ut och köra lite fiske efter gäddisar.

Det är den här synen man längtar efter. Öppet vatten framför båten. Just detta konstverk kallar jag
Det är den här synen man längtar efter. Öppet vatten framför båten. Just detta konstverk kallar jag “Motorguide i motljus”

Efter en lättare packning med mindre utrustning än vanligt inkluderande bara en beteshink , en mindre betesväska, våg, säck, fika, regnkläder och tre spön varav två haspel (Ja, ni förstår vart jag vill komma. Jag kan liksom inte packa lätt hahaha) rullade jag mot hamnen. När jag parkerar bilen ringer Mats mig och låter nedstämd. “Vet du vad jag gjort… Jag har åkt ifrån spöna”. Jag bröt ihop. Det var riktig humor! Om det är ngt som man verkligen behöver för att fiska så är det ju spöna. Vi skrattade så vi grät båda två och kom överens om att istället för att offra 40 min fisketid för att hämta spön skulle Mats köra med ett av mina spön. Från och med nu kommer att glömma spöna inför en fisketur gå under namnet “att göra en Mats” 🙂

Kvällens fiskepartner. Lägg någon sekund extra på att kolla in kepsen för den kommer du aldrig se mer. Den hoppade av i motvinden på vägen hem i mörkret :-( RIP
Kvällens fiskepartner. Lägg någon sekund extra på att kolla in kepsen för den kommer du aldrig se mer. Den hoppade av i motvinden på vägen hem i mörkret 🙁 RIP

Sen var det dags att inspektera ny räsern – jag döpte den snabbt till Vitan 2 (Peters tvålkopp är ju Vitan 1). En helt nu Sandström sportfish med en Evinrude E-tec 50 hästars 2-takt i rumpan och en Motorguide i nosen. Fullt utrustad för fiske från början alltså. Riktigt fin båt! Vi återkommer med lite mer detaljer och ägarens utlåtande.

Nya gäddräsern. Svensktillverkad i glasfiber. Vackert! Dessutom 50 tusen billigare än en amerikansk räser
Nya gäddräsern. Svensktillverkad i glasfiber. Vackert! Dessutom 50 tusen billigare än en amerikansk räser

Med den cliffhangern om kommande inlägg –  Let the fiske commence! Planen var att snabbt fiska av ett antal platser som låg exponerade för sydvinden och jag sedan tidigare år vet brukar ha mycket gäddgräs (nate). Värtan är lite av ett sommarvatten upplever jag. Det blir inte riktigt bra fiske förrän naten kommit fram. Så ett tips till dig som skulle vilja fiska hål i pannbenet på Värtan – leta efter nate!

Första platsen och bra förutsättningar. Vinden ligger rakt på och naten har kommit upp även om det är kallt i vattnet för att vara i mitten av Juli (17,5 grader!) och rejäla kastvindar. Motorguiden fick jobba på bra. Två små joggningar längs vassen senare landar Mats en liten (läs mycket liten) gädda.

Det är gäddan till höger, en Dexter-shad i mitten och Mats med keps
Det är gäddan till höger, en Dexter-shad i mitten och Mats med keps på

Nästa stopp – ingen hemma och det gungar på rejält så vi bestämmer för oss för att gå in i kyrkfjärden istället där vi kan fiska lika bra vatten men mindre exponerat för vind och framförallt vågor. På vägen försöker jag ge Mats lite tips på bra platser och pekar till höger och vänster. Man kan säga att jag tar uppgiften som lokal guide på fullaste allvar och håller på att tjata hål i huvudet på Mats om vassar, fiskar, grund och platser. Jag ser nog ut som en väderkvarn och jag undrar hur mycket Mats egentligen kommer ihåg idag av all korvstoppning.

Nämen, står Mats och fiskar hapsel :-) Ja det var ingen dålig ersättningsutrustning han fick använda. Min favorit - Söders/SavageGear Grim reaper 9fot med en Shimano Stella. Älskar den kombon
Nämen, står Mats och fiskar hapsel 🙂 Ja det var ingen dålig ersättningsutrustning han fick använda. Min favorit – Söders/SavageGear Grim reaper 9fot med en Shimano Stella. Älskar den kombon. Kepsen fortfarande på

Vi lägger oss på en drift och kastar av en vass med nate utanför. Jag har aldrig fiskat så strukturerat där innan men känner att det nog är en bra idé att göra det. Vi fiskar exakt och effektivt samtidigt som vi har det bra och småsnackar lite. När vi börjar driften pratar vi om att det är trögt men vi båda också tyckt det verkar vara så att de stora fiskarna hugger oftare de dagar det generellt är trögt. Naturligtvis hoppas vi båda att det ska stämma.

Vi fiskar med gummin båda två. Själv tycker jag det är svårt att fiska bra med jerk när båten rör sig snabbare än mycket långsamt. Mats kör vidare på sin Dexter Shad han landade sin första på och när vi fiskat 3/4 av vassen byter jag min egna nya Likaros mot en Junior från Brobaits. Junior är ett lite mindre gummi med en lång svans som jag verkligen gillar gången på. Den liksom dansar sig fram, inte bara rullar med bellyflash utan pendlar sig framåt. Den hade redan några märken från tidigare intressenter men inga landade pga fel riggning från mig (för kort stinger). Det visar sig vara ett bra val!

Brobaits Junior! Googla på youtube så kommer du hitta någon rolig film
Brobaits Junior! Googla på youtube så kommer du hitta någon rolig film Du kan även hittar bröderna under Brobaits på Facebook. De har flera andra fina modeller utöver denna
Sår från tidigare intressenter. Har haft minst tre som tuggat på den innan gårdagens tur.
Sår från tidigare intressenter. Har haft minst tre som tuggat på den innan gårdagens tur.

Vi ankrar av med elmotorn och kastar av ett område lite mer noggrant. Då känner något som känns som alla de andra stötarna jag fått när jag fiskat in naten. Precis som alla andra gånger gör jag ändå ett mothugg. Jag vet att Stora Värtans nate nappar försiktigt och man vill ju inte missa chansen att landa en svårtflörtad nate 🙂 Egentligen är det så att jag inte vill bränna några försiktiga hugg utan gör alltid karatemothugg innan jag vet vad det är som är vid mitt bete. Jag vill inte bränna fisk och rycker man till i växterna är sannolikheten att kroken blir ren större.

Denna gången är det dock ingen svårflörtad nate. Det blir stumt och sen kommer två diskreta rörelser. Det känns inget speciellt men det är fisk. Fisken böjer knappt mitt förhållande veka (jämfört med de påkar alla envisas med att fiska med idag) spö med kastvikt upp till 60 gram. Mats frågar om han ska ta fram håven och jag tvekar lite när jag sett fisken första gången men säger “Ja, det kanske är lika bra ändå”. Den såg ut att vara en 3 kg eller så och jag tar hellre det säkra för det osäkra och gör allt för en snabb avkrokning och release.

Nästa gång jag ser fisken ser den lite bättre ut, kanske fyra kilo. Den följer fortfarande med väldigt snällt.  När den är framme vid båten har den i mina ögon växt till kanske 5 kg. Den gör flera rejäla rusningar och drillen är kul på min lätta haspel-utrustning.

Avbrott: Eftersom jag fortfarande är inne i samma “dela-med-mig” läge som igår ska jag skicka med ännu ett tips till dig kära läsare. Fiskar du/ni med elvisp fram rekommenderar jag dig/er att stänga av den under drill. Får man på något större kan den sticka vart som helst (som min gjorde) även under båten och det skulle ju vara surt att bränna en fisk pga lina i propellern. Nu åter till storyn!

Mats skopar den som en kung och när den väl ligger i håven ser jag två saker: den är rejält krallig över nacken – en riktig tjurnacke och huvudet är enormt stort. Mats går igång och pratar 8 kanske 9 kg. Vi är höga av drillen helt enkelt. Nu visar Mats sin planering samt ordning och reda. Båten är redan laddad med allt viktigt för framgångsrikt C&R-fiske (utom spön då 😉 ). Vips ligger det en finfin avkrokningsmatta som också har mätskala för längd på durken och vi kan förbereda för några snabba foton innan releasen igen.

Metersfisk, Våldsamt stort huvud jämfört med kroppen. Jag har fått flera sådana gäddor i Värtan. Tror inte de är på tillbakagång. De verkar snarare ha det DNA:t
Våldsamt stort huvud jämfört med kroppen. Jag har fått flera sådana gäddor i Värtan. Tror inte de är på tillbakagång. De verkar snarare ha det DNA:t
Från annan vinkel. Kul att till slut landa något större på hemmavattnet. Det har tagit några år men... 10:an kryper närmre
Från annan vinkel. Jag är så fokuserad på en snabb retur att jag glömmer att le 🙂 Kul att till slut landa något större på hemmavattnet. Det har tagit några år men… 10:an kryper närmre

Längden landar på 108 cm och vikten landar “bara” på 7,5 kg men den är i superkondition och vi kan snabbt returnera madamen. På Hollywood-produktionen nedan kan du dessutom höra mig prata på karakteristisk Täby-mål 🙂

[wpvideo ZwYhUf0F]

Efter det provade vi några fler nya platser och fiskade oss in i mörkret. Det enda som hände sen var att Mats keps bestämde sig för kliva av när vi rullade hemåt i mörkret och vi kunde inte hitta den tyvärr. Kvällen var grym. Bra sällskap, bra båt, bra fiske och det slutade lika. 1-1 i fiskar och nästan samma vikt – 750 gram för Mats och 7500 för mig 🙂

Om du som läsare tycker jag häcklat Mats för att han glömde spön så kan jag informera dig om att jag också fyllde papphammar-kvoten genom att repa fingret på en krok så det blödde bra och länge, samt var på god väg att köra in fingrarna i munnen på en arg sommargädda – tur jag misslyckades med det!

Jag måste skicka en eloge till Mats som verkligen tänkt till med utrustningen. Allt som behövs fanns ombord. Förutom rejäl håv (största BFT) och avkrokningsmatta fanns mätränna, kraftavbitare, olika tänger, smart placerade spöhållare, fasta elkontakter för att ladda telefon, elmotor, lod osv. Det fanns t o m en liten ekolodsdisplay för mig där fram. Allt fanns (utom spön för Mats). Snyggt kompis! Vad gäller båten var de spontana intrycken att den gick tyst och väldigt fint i sjön. Lite högre fribord, utan att vara störande. En skön båt och fin motor som jag för närvarande har båtrekordet i – kul!

Det finns bara ett problem med att vara ute och fiska – man vill ju bara ha mer 🙂 Jag längtar ut till nästa gång det är dags – till dess – ta hand om er och flytväst på!

//Mange

Stora Värtan har metersfiskar – de är bara lite sällsynta

https://www.fiskefuralle.se/dagen-nar-allt-stamde-vartan-leverar/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelFixa påken – förbättra dina spön
Nästa artikelSommarfisket – Jakobs Flugfiske, Sörmlandsgäddor och Norrtälje såklart

5 KOMMENTARER

  1. […] Värtan cup har också startat många karriärer där inte minst en viss herr Svartzonker både placerade sig bra här och i Trexen och lyckades få flera fina placeringar med McTail sen började det röra på sig. De flesta gäddprofilerna har varit med och tävlat och många har också fått se slagna av Värtans svåra gäddor. Men det krävs bara en fisk på 75cm dvs ca 2,5 kg för att vara med i matchen. Varje år är det flera lag som får se sig slagna med 0 i scoreboard. Men det är också ett rejält test av pannbenet. Att komma in som plats 47 på en plats och börja nöta är inte alltid helt roligt men jag vet av egen erfarenhet att det bara är att nöta på och tro på det man gör. Rätt vad det är vad det är smäller det på och det kan vara stort som förr förr förr (nej jag stammar inte 😃) förra veckan… […]

  2. […] Jag har valt att inte förlägga alldeles för många turer till hemmavattnet Värtan i år. Fiskar man inte så ofta så är det skönt att känna hugget, det beroendeframkallande hugget, och sprattel. Då är utmaningen inte lika viktig och Värtan är en utmaning. Men någon tur har det blivit och en skön tur i somras med Mats nya gäddräcer genererade en fin sommarfisk på 108 cm och 7,5 kg eller något. Kul var det iaf att Värtan valde att släppa iväg något av lite vettig storlek. Den turen hittar du här […]

Comments are closed.