Söndagsgädda, ny fiskepolare och “Papphammar” på besök

Tidig söndagsmorgon, det är 2 grader i luften och fuktigt när jag öppnar ytterdörren. Det är dags för ett gäddpass på mälaren. Detta är min tredje runda sedan semestern. Det har med andra ord inte blivit så mycket fiske senaste tiden. Detta beror mest på att jag beslutade att måla om huset på egen hand.

När det projektet husmålning startade så kändes det som en lätt sak som skulle fixas på tre till fyra dagar. Det fick jag snabbt äta upp och tre veckor senare så är huset klart, nu är det bara resten kvar 🙂

Hur som haver, nu var det äntligen dags. Denna gång vart det en fisketur med en ny bekantskap. För några veckor sedan fick vi ett mail i vår cyberbrevlåda. Mailet kom från Jimmy och han hade läst på vår sida och listat ut att jag fiskar i Mälaren. Han utgår precis som jag, från metropolen Upplands Väsby och har samma vatten som hemmavatten. Jimmy hade lite frågor och ville höra sig för om lite tips på bra platser i våra vatten. Lite mailande fram och tillbaka så beslutade vi att vi skall fiska tillsammans.

Några sms senare så hade vi bokat att ses nere vid båtklubben kl 07:00 för att köra ett förmiddagspass tillsammans.

img_0485
Stax före 07:00 – det är kallt i luften men varmt i vattnet och en magisk sjörök stiger från vattnet.

Alltid spännande att träffa någon för första gången, vilket precis som oftast är helt obefogat. Jimmy är en genomtrevlig kille och det tar inte många minuter innan snacket är igång och båten redo för avfärd.

Vi rör oss till första stoppet för dagen. Vi vet att solen är på väg upp och förväntar oss inte att få någon fisk för än de första solstrålarna bryter igenom.

img_0488
Aningens disigt vid första stoppet. Men en riktigt skön känsla att vara ute på sjön. Jimmy står i fören och rattar elmotorn som han inte gjort ngt annat. (Jimmy, skall bli kul att hänga med på premiären när du hängt på en elvisp på din båt)

Efter ca 10-15 kast, Jimmy håller på att veva hem betet och det närmar sig båten, då händer det som man önskar att man hade fått med på film. Precis när han skall lyfta betet ur vattnet kommer en gädda uppskjutande ur vattnet som en torped. En snygg luftfärd 20 cm ovanför vattenytan, i en perfekt båge som skulle fått delfinen Flipper att bli grön av avund. Dessvärre missar den betet. Men vi blir taggade av den fina showen. Gäddan är i alla fall vaken, då finns det hopp.

Det skall visa sig vara en segare dag än vi trott, trots den flygande starten.

Vi nöter på längs den planerade driften, solen har precis brutit igenom och stiger sakta upp över träden

img_0490
Magisk morgon på Mälaren.

…..fisk ropar Jimmy…. efter en lång stund kommer äntligen den första gäddan upp. Det är ingen jätte, men det är en gädda och den var efterlängtad.

Vi nöter vidare på driften och efter ytterligare, vad som känns som en evighet, kommer gädda nummer 2 upp. Inga jätteformat, men det sprattlar i spöt och det kommer man långt med.

img_0492
På bilden: Gädda #2 för dagen. Huggen är distinkta (men alldeles för få) och det är knappt så man behöver göra mothugg för att få den att sitta.

Efter andra gäddan är det riktigt segt, vi testar det mesta som vi kan komma på. Betesbyten med nya färger och former för att se vad som kan trigga till hugg med det vill sig inte riktigt. Precis så som det är med gäddfisket i bland.

img_0491
Jimmy i egen hög person. Ja ni noterade rätt, han har veven på fel sida på rullen.
img_0494
Klassisk motljusbild. Ingen vind och spegelblank yta.

Danne står för “Dagens Papphammar”

papphammar.png
Detta får bli vinjettbilden för en klassisk Papphammar. För er som inte sett dessa briljanta sketcher med Gösta Ekman – se dem.

Precis som sig bör så har vi en “dagens papphammar” under fisketuren. Precis som vanligt är det jag själv som står för den. Under ett kast så går min lina av!!!!! (Hur det gick till är fortfarande ett mysterium) och längst ut på den nu aningens kortare linan sitter min tafs och ett unikt custom-målat tailbete som Christian på PikeCandy har gjort till mig. Betet flyger i en alldeles perfekt båge mot vassen och fastnar där. Phui… då finns det chans att rädda betet.

Vi glider fram till vassen och kör nu med vanliga motorn, alltså inte elvispen. Väl framme så lirkar Jimmy loss custombete från vass-stråna och håller betet med fingrarna över betets rygg. (som tur är annars hade detta blivit en helt annan historia)  

-Har du betet? frågar jag.

-japp! Säger Jimmy.

Glad i hågen lägger jag i backen för att ta från vassen. Det jag inte tänker på är den linstump, ca 5-6 meter lång, som är kvar i vattnet. Det som händer är att linan, så klart, fastnar i propellern på motorn och “vevar” hem betet likt en nytrimmad Husqvarna symaskin.

Jaha, då var det nästa grej. Vi tar oss in mot land för att få chans att få bort betet från propellern. Inte helt optimalt ställe att göra det på men Jimmy har ett par riktigt bra gummistövlar och kan stå i vattnet för att komma åt motorn och linan.

Jimmy, hela tiden lugn som en filbunke är hjälte och räddar så småningom mitt custombete. TACK!

LÄRDOM att dela med sig av: Ta upp all lina, bete osv INNAN du startar motorn. 
Vi hade tur denna gång.
img_0496
Efter en omtumlande simtur runt propellern vilar tailen ut i båten, något suddig efter strapatsen.

Vi drar vidare i jakten på fler gäddor, vi nöter kanter, branter, flader, fastnar i trädgrenar, tränger genom gräs och näckrosor men det vill sig inte riktigt. Jimmy drar så småningom upp sin andra fisk för dagen och tillika vår tredje och sista fisk för dagen. Klockan närmar sig lunch och det är dags  att avsluta för dagen.

Summa summarum: En riktigt härlig fisketur på Mälaren med en ny fiskepolare. Hösten visade sig på sitt bästa humör och bjöd på hela paletten: kyla, dimma, sol, värme och fantastisk natur.

Tills nästa gång – på med flytvästen.

// Danne

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.2

Föregående artikelHangin’ with Nilles – Bland skedar, jerkar och professorer
Nästa artikelPike fishing in the fall – how does Stefan “Trumman” Trumstedt do it?