Hangin’ with Nilles – Bland skedar, jerkar och professorer

 

Då har det hänt igen. Mange har kärat ner sig en betesbyggare igen, eller iallafall betena. Lättat på lädret igen och snackat med herren ifråga – Andreas Nilsson – eller Nilles som han kallar sig när han bygger beten. Vi låter Magnus berätta:

“Man sitter där och lite random och slösurfar, kammar igenom sina kanaler och kollar sin feed. Oftast är det inte så mycket av intresse ibland studsar man till och blir intresserad. I mitt fall är det oftast när det dyker upp något i Svenska gäddfiskare eller, just det, svenska betesbyggare. Det finns ett visst bete som fått mig att studsa till flera gånger men då jag inbillat mig att “jag har beten så jag klarar mig”. Yeah, right… Jag borde förstå att när jag studsar till så är det inte en fråga om ja eller nej utan bara om när… Ett sånt är professorn från Nilles”

Nilles, Äntligen har mina professorer landat. Som jag längtat - en regnbåge och en mörk murrig sak som borde falla braxen-ätare i smaken ;-) Båda ska smaka gäddkäft både i Stockholm och Blekinge
Äntligen har mina storögda professorer landat. Som jag längtat – en regnbåge och en mörk murrig sak som borde falla braxen-ätare i smaken 😉 Båda ska smaka gäddkäft både i Stockholm och Blekinge. Det är bilder som dessa son fått våra hjärtan att klappa extra

Såklart kan vi inte bara kära ner oss i beten och köpa några. Vi måste ju prata med personen ifråga. Det gör ju saker så mycket intressantare! I detta fallet visade det sig att herren bakom professorn: Andreas Nilsson bor i Karlskrona. Ibland undrar jag hur många grymma byggare det kan bo på en begränsad plats. TN, Nettelaits, Jenzza och Nilles – alla från samma ort. Alla riktigt riktigt drivna, enormt duktiga och våldsamt trevliga (kan man vara våldsamt trevlig? hmmm)! Vi har ju faktiskt redan intervjuat TN och Nettelbaits. Nu är det Nilles tur. Bara Jenzza kvar då innan kvartetten är klar 🙂

Nilles – betesbyggaren

Här hade jag tänkt lägga in en bild på Andreas men det visade sig att alla bilder på Andreas var svår att använda. Antingen hade han solglasögon, eller en andningsmask eller något annat. När man gör en profil av någon vill man ju gärna kunna visa hela ansiktet liksom. Så jag vände mig till hela fiskevärldens bästa AD – Klas Skoglund AKA thepikefather för att kolla om han kunde göra något. Klas som är en konstnärlig och känslig själ, väl erkänd för att vara svår att ha att göra med, kom tyvärr med kommentarer som “bilderna talar inte till mig”, “jag hittar inte rätt känsla”, “det är fel vinkel”. Då dog jag lite. Typiskt – ingen bra bild – inte ens TPF kan fixa biffen liksom. Men sen gjorde han en rejäl comeback – TPF hade hittat en gammal arkivbild på Andreas som han satt på:

Nille - thepikefather edition
Nille – thepikefather edition

Som ni ser har Andreas något för ögonen, ja hela ansiktet faktiskt… Igen! Så jag tänkte jag försöker själv. Jag tar två bilder på Nille och liksom kör ihop dem och sen drar dem genom några fräcka appar så kommer det lösa sig. Det visade sig att jag suttit och intervjuat Colonel Stuart. Se själva:

img_1939
Denna bilden
Tillsa
Tillsammans med denna blev:
Denna fantastiska bild :-D Sen körde jag den genom några coola appar och internet å sånt som tvättade den lite och då blev det färdiga resultatet:
Denna fantastiska bild 😀 Sen körde jag den genom några coola appar och internet å sånt som tvättade den lite och då blev det färdiga resultatet:
Colonel Stuart - hade jag pratat med den vilda skurken i Die Hard 2 i flera timmar??? OMG!
Colonel Stuart – hade jag pratat med den vilda skurken i Die Hard 2 i flera timmar??? OMG!

Så nu när själva utseendet är avklarat kan vi gå på själva intervjun:

Berätta Andreas – vem är du?

Jag heter Andreas Nilsson 32 år ung och bor, bygger och fiskar i Karlskrona. Jag kommer ursprungligen från Ronneby men har gjort den stora flytten till Karlskrona.

Innan vi går in på ditt fiske och ditt byggande – varför är det så många duktiga byggare i Karlskrona?

Bra fråga… Jag vet faktiskt inte… Kanske det är för att det finns en sån bas medgrymt fiskeintresserade människor här. Och några av dem börjar bygga själv och man har både inspiration och kunskap runt knuten. Det är lätt att fråga varandra. Man driver varandra helt enkelt. Vi snackar med varandra, utbyter erfarenheter och så vi kanske alla bli bättre. Vi håller ihop, vi gillar varandra och varandras beten. Vi byter inte bara erfarenheter utan också beten. Det blir roligare så.

När började du fiska?

Mitt fiske började väldigt tidigt. Jag drog min första gädda när jag var 3 år gammal i hemmavattnet vid Ekenäs och sen har det varit fiske hela livet. Farsan seglade mycket så det var alltid vatten runtomkring och jag fiskade därifrån. Första gäddan drog jag faktiskt i farten från en seglande båt. Sen har jag alltid hållt på. En optimist byggde jag om till fiskebåte och sen drog jag iväg på egna små fisketurer vid 7-8 års åldern. Sen har det bara eskalerat och  och sen har det bara blivit värre, eller bättre hur man nu väljer att se på det

img_1938
Det är inte bara vi på FiskeFürAlle som gillar storögda professorer

Och ditt fiske nu?

Det är gädda som gäller för mig. Visst blir det någon tur efter borre, brorsan har börjat rikta in sig på borre med väldigt bra resultat i år över 1,7kg. Och visst blir det någon tur efter regnbåge men det känns faktiskt mest som att de turerna tar tid från gäddan då. Jag älskar allt fiske efter gädda – grunt vårfiske, nattfiske, sommarfiske, isfiske. Jag älskar alla fisken efter gädda.

Flugfiske är riktigt coolt. Man står där utvadad med vatten runt sig överallt och känslan i spöt är härlig men om jag får välja favoritfiske så måste jag nog säga vårfisket. Allra helst  de där första passen när klingan nästan fryser till is – så coolt.

Den sista tiden har det blivit ganska mycket tävlande. SM och gäddfestivalen kör man väl regelbundet och sen lite lokala tävlingar. Det är annat – inte mysfiske. Det är kul som omväxling. Man är på helspänn hela dagen och varje fisk räknas. En extra dimension till fisket. Kanske inget man gör för att koppla av efter en hård arbetsvecka men det är grymt

Och ditt byggande, Nilles – när började det?

Jag började bygga 2007. Jag var student med ett brinnande fiskeintresse men beten är mycket pengar när man går på studiebidrag. Jag hade sett Buster Jerk men tyckte det var dyrt. “Hur svårt kan det vara?”. Jag tog tag i en träbit sen gjorde mitt första bete med hellhound som modell. När jag provfiskade mitt trärena bete med ett avbrutet kreditkort bak med vinge drog jag min första 10! Helt overkligt! Sen dog det ut lite igen

2013 började jag lite mer seriöst. Jag tror jag varit förbi Jenzza och hämtat ett bete och sett hur fint det var. I den vevan sprang jag förbi en Airbrush på Lidl och köpte den. Den var skräp såklart men jag köpte en ordentlig spruta istället och sen lite C&W lack och helt plötsligt såg man vilken finish man kunde få. Innan hade jag mest kört med sprayburkar och några schabloner. Men sen blev det full fart på byggande. Både lyckat och misslyckat. Man har väl en några hundra beten i lådan av misslyckanden

Inget misslyckande här precis. Sjukt vacker borre med lite experimenterande på fenorna
Inget misslyckande här precis. Sjukt vacker borre med lite experimenterande på fenorna

Hur ser det ut där du bygger?

Vi har precis flyttat till hus så äntligen har jag fått min verkstad, eller mancave som jag kallar det. Det är underbart. Allt är framme på sin plats och det blir effektivt. Men det är precis nu. Tidigare bodde vi i lägenhet. Då satt man inne i lägenheten och fixade. Slipning vid vardagsrumsbordet, viktning i vasken.

Vadå? Airbrush på matbordet. Vad är det för konstigt med det? :-D
Vadå? Airbrush på matbordet. Vad är det för konstigt med det? 😀

Ja man va väl inte helt populär hos sambon alla gånger. Torkhjulet också i lägenheten i vardagsrummet men sen fick jag reda på att ångorna inte är det bästa att andas in så då kom jag över nyckeln, den enda nyckeln, till hobbyrummet i föreningen och satte ner hjulet där. Och jag råkade ha kvar nyckeln sen till vi flyttade hahaha! Nu är det bättre med allt

Hur hittar du inspiration?

Hmm jag tror det handlar om att inte sluta utvecklas. Jag har säkert gjort 200 professorer och det kan vara tufft att hålla ångan uppe. När man sitter och målar sin 10:e borre på raken är det inte alltid lika kul.

Hmm du har en poäng där....
Hmm du har en poäng där….

Att prova och testa och göra nya saker hela tiden. Nu har jag gjort min egna paddel så nu finns det tankar på ett bra eget gummi-bete. Sen har jag snöat in helt och hållet på paddlade beten. Jag fiskar säkert 95% med paddlade beten så jag funderar på ett ledat, paddlat bete. Jag har en prototyp jag provat som verkar lovande. Att utveckla arsenalen är ett sätt att hålla hobbyn vid liv.

Vi skulle inte ha något emot att ha nån sån i arsenalen
Vi skulle inte ha något emot att ha nån sån i arsenalen

Du är väldigt duktig med sprutan – men vad färgval och så – var står du där?

Regnbågen är en personlig favorit. Jag fiskar med ganska klassiska Blekinge-färger och då blir det att jag målar dem också. Hör man av sig till mig kan jag göra någon annan färg men annars är det väl en 4-6 färger jag målar mycket – det är de jag fiskar med.

Blekingeklassiker. Murrigt, mörkt och 70-tal
Blekingeklassiker. Murrigt, mörkt och 70-tal

Dina betes modeller?

Il profesori - Professorn
Il profesori – Professorn

Professorn 13 cm väger ca 80 g. Det fina med den modellen är att den är så mångsidig. Man kan fiska den som en ren vev jerk, med tail eller som jag fiskar den ganska mycket själv nu – med min egen paddel. Den finns även i modell där man kan montera dit tail och paddel direkt. Professorn har många fina gäddor på sitt samvete. Zeke Gunduz drog t ex en 117 på ett SM-kval. Tanken kom från att jag trött på att jerkandet, att stå och vifta med spöt, men jag ville ha jerkgång. Då blev det professorn. Den är byggd för att att veva hem. Gör man ett spinnstopp drar den ut sidan. Petar man på spötoppen rör den sig rejält. Kastkanon dessutom. Det är aldrig fel att kunna dänga iväg ett bete rejält och nå nya platser innan sina fiskekompisar 🙂

En Jerk by Nille i gös-gåbort-kostym innan lack. Ujujuj va het
En Jerk by Nille i gös-gåbort-kostym innan lack. Ujujuj va het

Modell två har egentligen inget namn ännu så den har fått det kreativa namnet “Jerk by Nille“. Det är också det ett vevjerk-bete på ca 16cm. 100g Sticker mer ut på sidorna – mer än glider än en slider – men fortfarande för vevande. Jag brukar använda den på vårfisket viktad suspending. Kan vara grymt hett på 70 cm djup. Jag hade en kul incident i våras. Jag hade en följare som följde med hela vägen in och sen stod den och tittade på betet. Det såg konstigt ut, som om gäddan hade en extra läpp. Sen började jag pilla lite med betet. Den följde och hade sig och rätt vad det var så högg den och det visade sig att det att det som hängde ut var en halv-kilos ål som den precis dragit i sig, men ändå kunde den inte hålla sig.
Processed with Snapseed.Crank by Nille
– samma längd som Jerk by Nille. Två varianter – floating och sinking. Klassisk vobbler-gång så där skönt rullande. Det är inte det bete fiskar mest med själv men det är ett bra komplement till mina andra beten. Den sjunkande är ett kanon-bete för count-downfiske när man kör lite djupare.

Processed with Snapseed.
Processed with Snapseed.

Tail by Nille – Ett tailbete på 10 cm kropp. Totalt ca 25 cm med tail. Den fiskar kanon på 0,2-1m men jag brukar bara blya ner den vid djupare fiske

img_5148Spoon by Nille – Jag jobbar med vattenskärning så då fick jag idén. Varför inte göra en klassiker? Jag skär ut på jobbet och bankar för hand med kulhammare och en form. Riktigt klassiskt. Jag har inte gjort så många på sista tiden dock. Det är på något sätt roligare att jobba med trä och jag bygger det jag tycker är kul.

Här har du i princip alla beten förutom skedarna i ett härligt klipp:

[wpvideo zsn0mvtN]

Slutligen – om man känner “oj vad jag vill ha en professor” – vart vänder jag mig då?

Jag har bara mina beten i en butik och det är Karlskrona Båt och Fiske. Annars finns jag på Facebook – bara att söka på Nilles så hittar du mig så kan vi komma fram till något. Eller varför inte träffa mig “in person” nu imorgon fredag. Jag kommer vara på mässan vid Karlskrona gäddfestival. Jag har med mig ett gäng professorer, lite paddeltailar och några jerkar så det är bara att komma förbi 🙂

... och så här ser Andreas ut i verkligheten om du undrar inför mässan :-D
… och så här ser Andreas ut i verkligheten om du undrar inför mässan 😀

Vi på FiskeFürAlle tackar för en rejält trevlig pratstund och återkommer med rapporter om stora gäddor på storögda professorer 😀

//Mange

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelGrovstanäs Invitational 22 oktober 2016 – Uppladdningen
Nästa artikelSöndagsgädda, ny fiskepolare och “Papphammar” på besök