Sveriges Mesta Fisk – En utmaning till dig som sportfiskare!

sveriges-mesta-fisk

I förra veckan var det visning för Sportfiskarnas nya film Sveriges Mesta Fisk. Filmen är producerad av FreeWaterPictures och är, förutom synnerligen bra producerad, inspirerande och intressant. Har du inte sett filmen än? – Se den! Länk till filmen här.

Vi vart så klart nyfikna, varför gör sportfiskarna en film som denna? Är inte risken att det blir en film för redan inbitna fiskare, lite som att predika för de redan frälsta?

För att få reda på detta tog vi kontakt med Andreas Ollinen på Sportfiskarna. Läs nu hela artikeln, då vi har en utmaning till just dig idag.

Andreas, berätta varför gör Sportfiskarna denna film?

– Vi på Sportfiskarna ville göra något som är bredare och har chans att nå ut till breda massan, vi vill visa upp en fisk som alla har en relation till.

I dag är det faktiskt så att inte ens “Sveriges mesta fisk” Abborren, kan vi ta för given. Vi behöver ett större engagemang kring Abborren generellt.

Bestånden av Abborre ser olika ut i landet och i dag finns det faktiskt delar i landet där vi har ont om Abborre. Vissa åtgärder har redan initierats. Ett exempel på det är att under perioden 1 april och 31 maj är det förbjudet att fiska efter gädda och abborre i Kalmarsund samt kustvattnen runt Öland. Syftet med bestämmelsen är att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.

flo%cc%88te
Hederligt mete efter abborre är fortfarande mycket effektivt och framför allt enkelt och roligt. Mer mete till folket!

– Vi vill med denna film koppla känslor till en fisk, en emotionell koppling för att väcka intresset för vad man kan göra. Det är faktiskt först på senare tid som vi på sportfiskarna har fått bättre koll på Abborren och fiskevården kring Abborre. Ex. så arbetar vi nu aktivt med “restaureringsåtgärder” och säkerställer samt återställer vandringsvägar, lekplatser osv. Vandringsvägar gäller inte bara för “prickig” fisk.

Genom att göra en film om detta så blir den mer tillgänglig för alla. När filmen Silverskatten tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm så kom samma fråga upp. Då var svaret från Länsfiskekonsulenten så här: Om jag skriver en rapport är det 13 personer som läser den, gör jag en film är det 13 000 som ser den. En film är ett bra verktyg för att nå ut till fler personer och YouTube är en riktigt bra kanal för detta.

fa%cc%8angar-fisk-skugga
Det här är fiskelycka på riktigt. Vi minns alla glädjen i att få fisk, och inte att förglömma, lite rädslan för att faktiskt ta i fisken. Men det är en helt annan historia. (bilden är från filmen “Sveriges Mesta Fisk”)

Varför sänds inte denna film i vanlig TV?

– SVT har haft ganska tråkig inställning, de förstår inte riktigt intresset, hur stort fisket och fiskevården är. Men å andra sidan märker vi att det är på väg åt rätt håll. Vem vet, i framtiden kanske vi kan få ut denna typ av produktioner i sk. linjär TV, men det är en bit kvar.

Jag vet att ni gör massor med andra projekt för att främja det framtida sportfisket, berätta vad gör ni mer?

klassdraget-logo-rgb_350I dagsläget har vi fem personer som arbetar med barn och ungas fiske. Ett av de mer välkända projekten är Klassdraget. Under 2017 räknar vi med att få ut 540 skolklasser, (totalt 13 500 elever) att fiska på skoltid.

Har du barn i skolan så kan du läsa mer om klassdraget här.

 

 

Utöver det arbetar vi med ett projekt som heter Skolbäcken (slår skolbänken vilken dag som helst om du frågor oss på FiskeFürAlle)

I Skolbäcken så kommer förbundets ungdomsansvariga ta ut ca 2 000 skolbarn till vatten där de får uppleva och lära sig om naturen på nära håll. Utgångspunkten är fisken och vattnet, där vi på ett engagerande sätt lär oss mer om fisken, vad fisken äter och hur våra vatten ser ut samt vad man kan göra praktiskt för att göra det bättre för fisken. Allt med lärorika lekar och fyndig utomhuspedagogik.

Utöver det så har vi ett samarbete med Naturskolan och naturskyddsföreningen och utbildade 400 pedagoger för att förlägga utbildningen utomhus och givetvis hur man kan inkludera fisket i detta.

Genom att satsa på dem som växer upp nu så har vi större chans att ha en framtid för fisket.

img_3382
Fiskeglädje på riktigt. Och vem känner inte igen de kapslade rullarna? Lätta att använda redan från första försöket.

En uppmaning/utmaning till dig som Sportfiskare och läsare!

För en tid sedan bestämde vi på FiskeFürAlle att vi skulle försöka “initiera” sportfiske för fler i vår omgivning under året. Tanken är att vi skall bjuda med kompisar och bekanta som idag inte är fiskenördar, på en fisketur och ge dem en chans att prova fiske på annat sätt än att fiska från bryggan på landet.

Vi vill väcka intresset hos de personer som kanske fiskat en del som unga och nu blivit vuxna och inte har fiskat på länge. Ett exempel på det är när vi tog vår kompis Olle ut på en fisketur, du kan läsa hans egna ord här.  (Utlovar sjukt rolig läsning!)

Vi tillsammans med Sportfiskarna utmanar just dig, att under året bjuda ut minst en person på en fisketur och visa sportfisket på ett seriöst och genomtänkt sätt och hoppas på så sätt kan vi öka antalet sportfiskare i Sverige och få fler personer som engagerar sig i fisket i Sverige. (Inte nog med det, du får fler fiskekamrater på köpet.)

För vi vet, att du kommer bjuda på en fantastisk naturupplevelse, ge dem en chans att känna sprattlet i spöt och åter få uppleva känslan av att fånga en fisk – oslagbart!

Vi ser fram emot att se era inlägg på Facebook, Instagram eller var ni nu väljer att lägga ut det.

SPORTFISKE PÅ ER ALLIHOP!

// Danne, Mange och Peter

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier för aviseringar om nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelNytt publikrekord? – Sportfiskemässan växer i år igen
Nästa artikelHangin’ with Pierre Monjarret