Varning batterier – använd dem med försiktighet

20ah agm

Det har varit en intensiv vår med alldeles för mycket jobb och alldeles för lite tid på vattnet. Det har inte lugnat ner sig ännu, men jag tycker det är ett viktigt inlägg så jag tar mig tid.

De flesta av oss som  fiskar använder batterier på ett eller annat sätt. Till att starta motor, ekolod, elmotor osv. Jag vill med detta inlägg uppmana till försiktighet – de kan vara farliga annars som jag själv fått erfara.

Kort story: Jag hade varit iväg och köpt ett mindre AGM-batteri som jag skulle använda till mitt ekolod. Ca 20Ah. Som sagt våren har varit stressig och istället för att lasta ut det direkt när jag kom hem, glömde jag det i bagaget.

Dagen efter skulle jag åka iväg på kvällen och handla åt min hustru som fyllde år. När jag sitter i bilen börjar jag känna doften av rök efter någon minut. Hmm ngn som eldar ute tänkte jag och körde vidare. Doften blev dock kraftigare och 3 min senare ser jag en rökslinga framför ögonen – MELLAN MINA ÖGON OCH FRAMRUTAN!!!

Tvärnit och jag sliter upp bagaget och möts av en syn som får hjärtat att hoppa ur kroppen. Batteriet ligger och brinner i bagaget. Samtidigt som jag sliter ut batteriet (det hade börjat brinna i toppen, men botten var hel) börjar filmen om brinnande bil osv spelas upp i huvudet.

image

Sen en lite kul histora. 10s efter jag slitet ut batteriet kommer från ingenstans (jag ser ingen bil) en kille med brandsläckare som släcker batteriet. Jag säger tack. Utan att säga något går han iväg igen och går upp i rök. Jag undrar vem denna tysta, nästan spöklika uppenbarelse var. Läser du detta – tack!

image

Som tur verkade hela bilen vara proppfull med brandskyddsmedel och den enda som faktiskt hände trots öppen låga i bagaget var lite sot på rutan och ngt smält backluckepanel samt ett märke på innemattan. Det hade kunnat sluta så mycket värre…

Inte så farligt som det skulle kunnat bli...
Inte så farligt som det skulle kunnat bli…

Vad hade hänt då? Batteriet hade trillat omkull och glidet ner mot bagage-luckan. Där fanns en metallist som båda polerna kommit åt och kortslutit batteriet.

Sensmoral: Var försiktigt – det är rejäl kräm i batterierna och det kan gå illa, fort. Även med små batterier. Se till att alltid ha ngn typ av polskydd på vid transport

Ta hand om er

//Mange

Föregående artikelVästervik Pike Open (closed)…
Nästa artikelEn riktig fiskeaffär – Fiskeshopen Karlshamn