Värtan håller på att lossna

En intensiv vecka med otroligt mycket fiske för att vara mig har tagit sin ände. På 1,5 veckor har jag hunnit med 4 kortare kvällspass. Från ca 20 -24. Fisket har varit roligt då det börjat lossna, både på fiskfronten och mentalt för undertecknad. Jag börjar komma in “zonen” igen, fiska med självförtroende, kasta bra, gör snabba mothugg och fångar fisk!

Passen har också var roliga då alla pass inkluderat nya för mig tidigare ej fiskade platser och många har gett fisk. Ett tecken på att goda förberedelser med kolla vind och läsa sjökort fungerar. Fisket har mestadels bedrivits i norra delen av Stora Värtan. Från Viggbyholm och österut. Det är mycket liv i vattnet, att kolla på fisk-TV:n under färd är mkt underhållande och ger en bra information. Jag har blivit sugen på att prova lite trolling. Jag har passerat flera platser där det står stora “bananer” mitt i frivattnet. Undrar om det är borrar eller gös?

Nåväl. Summeringsvis OK fiske – 2-4 fiskar per tur i båten med OK snittvikt. Inga bjässar men 3 fiskar över 4 kg. Naten är på väg upp vilket gör förutsättningarna bättre.

Dragmässigt har jag som jag tidigare skrivit börjat tro på spinnerbaits – de har fungerat ypperligt när det börjat mörkna. Även den gamla favvon Alien Eel dark zander har funkat bra.

Platsmässigt har ställen med tillgång till djupt vatten funkat bäst. Inte lönt att dunka ända in i vassen utan jobba på 2-4 m djup.

Jag har haft två riktigt roliga upplevelser, en 4 kg som slukade spinnerbaitet långt ut – PANG! Sen var det fajt hela vägen in riktigt roligt. Såna fiskar man vill ha! Den andra inträffade igår. Hur många ggr har man varit med om följare som visat sig precis när man dragit draget ur vattnet? I många fall t o m hoppat efter? Well, igår var jag 30 cm från att lyfta ut draget, jag hade det framför mig när det kommer en glupsk gädda som skjuten ur en kanon och tar draget och sticker. Härlig fajt!!! Galet att se hela huggförloppet framför fötterna…

Ett litet tips på vägen – Det kan vara idé att kompletter alien eelen med en stingerkrok bakom enkelkroken i ryggen. Båda firrarna satt i denna, hade kanske tappats annars. Har du inte stingers kan jag rekommendera SavageGears (om du inte orkar göra dem själv). Riktigt bra, lagom stora,  bra krokar. Passar bra till både utomjordiska ålar och vanliga fiskjiggar.

Jag ser redan fram mot nästa pass! Hoppas det blir snart

// Mange

 

Föregående artikelFiska strulfritt – kör haspel!
Nästa artikelGäddfiske i Herräng