Fiska strulfritt – kör haspel!

Godbitar

Jag tänkte ge mig in i den heta debatten om spö och rulle. Går man in på fiskesnack så finns det hur många trådar som helst. I princip alla handlar om spinnrullar och jerkspön. Jag blir så trött…var är hyllningarna till en Haspel?

I princip alla runt mig fiskar med en 6 cm, förlåt fot lång tandpetare och en ambassadeur. Det kan man ju ha, om man gillar att stå och trassla och dänga iväg drag som missiler pga att linan gått vid trasseltillfället. Själv har jag strulfritt fiske med Shimano haspelrullar i 4000-storlek och 8,6-10 fotsspön…

Jag tänkte ägna detta inlägg åt att avliva alla myter kring multirullar och ffa kanske ge mina synpunkter på den traditionella jerk-utrustningens problem och utmaningar. Personligen tror jag det ligger ngt macho-skimmer över att ha korta tjocka spön och svårbemästrade rullar. Något coolt att visa “jag lyckats tämja besten”… Jag behöver inte det utan är fullt nöjd med att ha strul-fri utrustning de alldeles för få timmarna jag har på sjön.

Här vad man brukar höra från både användare och i butikerna om multirullar:

 1. Du kastar längre
 2. Du har mer kontroll
 3. Du kan kasta tyngre bete
 4. Du kan jerka
 5. Du har bättre känsla

Jag tänkte nu ägna resten av inlägget att avliva alla dessa myterna.

Vad är fördelarna med en Haspel?

1. Du kastar längre. När vi är ute fiskar kastar jag avsevärt längre än polarna med kaffekvarnar. De ställer bromsarna hårt för att slippa linresning och fågelbon. Om du inte fiskar dagligen och är extremt rutinerad måste du det. Resultatet: Kortare kast. Visst – har du fiskat extremt mycket och ofta kan du släppa bromsen och bara köra med tummen och få OK kast. För oss som fiskar alldeles för sällan hinner man inte bygga upp den rutinen

2. Du har mer kontroll. Ja, om du har problem med att kastar för långt (dvs båten ligger för nära) så kan du bromsa enkelt m. tummen och lägga dig precis i vasskanten. Stämmer! Det kan jag också! I de flesta fall kastar jag precis intill vassen, utan stopp och skulle det krävas kan jag fälla ner bygeln. Viss, det blir några fler felkast varje gång som går ngt för långt, men jag tycker nog att jag lägger (oftast) lika exakta kast som kollegorna med kaffekvarn och tumbroms. Problemet jag har är att vi får åka som in i bängen nära vassen för att de ska nå fram att jag har svårt att kasta kort nog 😉

3. Du kan kasta tyngre beten. Ja det kan du. Att dänga iväg en 135 g Alien Eel sliter ordentligt på pekfingret – efter 5 kast har du ingen hud kvar om du fiskar haspel. Då kommer den stora frågan – hur ofta vill du faktiskt kasta så tunga drag. Jag drar utan problem iväg både sjunkande Salmo Slider, Bustrar och Spinnerbaits. Varför gör jag inte det då – ja inte är det för att jag inte kan – det är för jag inte vill. Jag vill kunna köra långa pass och vara frisk i kroppen. Det drar mkt på kraften att dänga iväg tunga drag och kroppen tar slut ganska fort. “Du kan kasta tunga drag med multi”  skulle jag vilja översätta till  “du måste kasta tunga drag för att komma ngn vart men din kropp kommer inte palla”

4. Du kan jerka dragen. Det kan du naturligtvis och tack vare den lägre utväxlingen på multirullar är det lättare att få bra rytm – ett vevtag = ett jerk. MEN – 1. det går att jerka alldeles utmärkt med haspel, 2. Den bästa “jerk-effekten” har jag fått när jag vevat oregelbundet med rullen utan jerk OCH FRAMFÖRALLT 3. Vilka drag fiskar vi med? Peter drog en tia i söndags (stort grattis igen) – vad hängde i spötoppen? Var det en handgjord Bjerk, en dödlig tWolfcreek tail eller kanske en vackert snidad och målad skapelse från Stampe – NEJ – det var en helt vanlig 19 cm Zalt, en Wobbler.

Vad drog Danne sin slips på (med Jerkutrustningen) – en 14 cm Zalt. Vad drog Svågern sina kvällsfiskar på? Salmo Slider. Poängen jag vill göra är de flesta beten vi fiskar med har i sig en grym gång. Zalt, Salmo Slider, Buster, många tailar och gummigubbar fiskar bäst eller minst lika bra UTAN att du står och juckar med spöt.

5. Du har bättre känsla när linan går rakt in i rullen. Enligt utsago ska du har mer känsla av fisken och draget när linan går rakt ner i rullen istället för via en bygel. Kan inte säga att jag fått många gäddor på Multi men jag har dragit många många torskar på Ambassadeur i 5000 och 6000 klassen (i havsfiske visar verkligen multisar sin styrka) och jag kan inte känna ngn märkbar skillnad.

Det hänger mkt mer på ditt spö och fisken i sig än rullen hävdar jag. Dessutom ger basebollträt till spö en väsentligt mindre känsla pga styvheten än ett längre spö och framförallt FLER MISSADE FISKAR. Ett kort spö flyttar mindre lina vid mothugget vilket gör att du får driva in krokarna.  Visserligen har jag ett all-time-high på missade fiskar i år, men det beror på trögt fiske och att jag sovit och missat göra mothugg, inte för att jag gjort för dåliga mothugg. Sova gör du precis lika bra med multirulle 🙂

Så sammanfattningsvis Haspelrulle vs Jerkrulle:

Har du gott om pengar till drag, gillar att reda ut trassel på vattnet, missa fisk pga dåliga mothugg,  kasta kort, har ett behov av att bromsa dina kast ofta och vill känna dig macho – köp ett 6-fotare med en kaffekvarn. Tänk då på att den ska vara vänstervevad (om du är högerhänt) så du orkar dänga iväg alla dina 150g beten och jerka dem med din starka sida.

Om du gillar att fiska och ha dragen i vattnet (länge) – köp ett schysst kit med haspelrulle och ett spö på 8-10 fot (själv gillar jag 8,6 av ngn anledning)

// Mange

Vår sida om Utrustning – där finns mycket intressant att läsa och få inspiration från, inte bara om rullar utan om det mesta du behöver för ditt fiske!

https://www.fiskefuralle.se/utrustning/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelNu har jag blivit troende!!!
Nästa artikelVärtan håller på att lossna

16 KOMMENTARER

 1. Håller helt och hållet med! Skönt att någon annan vågar stå upp mot multimaffian!

 2. Underhållande 🙂
  Har aldrig testat multi personligen men jag kommer ihåg att min far har/hade en (han är 89 nu). Jag kommer ihåg när jag var riktigt liten hur arg han vart när det blev fågelbon. Han använde den bara när jag tjatade för jag tyckte den såg häftig ut ….

 3. Intressant jämförelse, Haspel med 8-10 fotsspö, vs. Multi med 6 fotsspö. Hyfsat haltande diskussion 🙂

  • Ja, det kan tycka… Men kanske ändå inte. Vi fiskar efter samma fisk, med liknande metoder och jag vill lite med glimten i ögat utmana “den gällande normen” och visa att det finns andra rätt. Jag tror, utan att veta, många unga som ger sig in i fisket och tröttnar pga strul m mulitrullen, overruns och bortkastade drag vilket jag tycker är oerhört synd.

   Jag fiskar gädda ganska varierat med alla metoder utom fluga och konstigt nog kommer jag tillbaka till mina haspelset gång efter gång pga känsla och enkelhet😃

   Alla får fiska hur och med vad de vill. Detta är bara min syn och en brandfackla i devatten😉

 4. Ja, så är det ju – men man kan ju hävda att med overruns på en multirulle så har man ju per definition gjort något fel, och gör man det felet gång på gång, då ere kanske dags att se över materialet eller skrotet bakom spakarna snarare än skylla på utrustningen.

  Men, men – nu är ju du en multigubbe så ge det lite tid så kommer du nog att uppskatta de fördelar som finns med multi, tex. att man lättare krokar fisken, har lägre inspinningshastighet, tydligare kontakt med betet osv osv. 😉

 5. Jag hajar inte grejen med overruns med haspel – det är väl bara att flytta den nedre handen till haspelrullen och antingen slå ner bygeln eller ta tag i linan, precis som Magnus skriver? Det har jag gjort många gånger när jag varit på väg in i vassen.

  Jag har ett 6′ BFT Buster Jerk Stiff med haspel som behöver ny rulle, har du några tips, Magnus? Helst inte över 1000:-. Jag har ett BFT Strike Giant 8’6″ som också behöver en ny haspelrulle, när jag tänker efter. Det nog till att ta sig en liten tripp till Söders Sportfiske. 🙂

  Håller en dyrare Shimano eller ABU såpass mycket bättre att det lönar sig att lägga ut pengar? Hittills har jag köpt hyfsat billiga grejer och tänkt att det inte kostar så mycket att byta ut när de går sönder.

  • Tycker def att Shimano och Abu är värt att gå på. De lite dyrare rullarna har bättre linuppläggning som ger bättre, längre kast och mindre trassel.

   En Shimano GT i 4000 strl är en klassiker. Annars kan du klämma på Penn battle. De ligger båda strax över 1000kr men det är det värt

 6. […] Men först – jag har träffat min nya fiskekärlek – min nya Shimano Biomaster 4000. Vilken rulle! Hittade henne för halva priset på Söders sportfiske. Nu har jag två av världens bästa rullar – en high speed och en vanlig (Stradic FC och Biomaster). Strulrullarna (Amborna) får Danne och Peter pula med. Mina åker bara fram när det är dags för havsfiske el möjligtvis strömmingsfiske. Pallar inte – gillar att fiska – inte pilla upp fågelbon eller knyta på nya tafsar för den gamla drog tillsammans med draget i låsning i förra kastet…De funkar inte till spinnfiske som jag gjort klart tidigare i inlägget “fiska strulfritt – kör haspel” […]

Comments are closed.