Abborre i flipflops – Stor fisk i stor håv!

Ett tecken! Denna bild är INTE riggad. Vad i gör ett Gunki Kaiju runt en lyktstolpe om det inte är för att säga till mig att jag ska ut och fiska? Återlämnas självklart till rättmätig ägare återfås mot beskrivning!

Då var man hemma igen efter turen till Blekinge och med en semestervecka kvar väljer man såklart det ända rätta – fiska – och i detta fall Abborre.

Det började med ett tecken från ovan… Jag skulle lämna dottern första dagen på ett läger. I väntan på att lägret skulle börja lutade jag mig mot en lyktstolpe och lägger märke till att det är något på stolpen. Ett bete! Ett Gunki Kaiju sitter fasttrasslat runt lyktstolpen. Visserligen är jag i en hamn, men ändå – det är minst 20 m till vattnet. Jag har ingen aning om hur det hamnade där, men ett tecken var det! “Magnus, du måste fiska… Och fisket du ska bedriva är… Abborrfiske. Ta detta bete  – det kommer bringa dig mycken fisk” hörde jag fiskegudens mäktiga röst dåna i huvudet. (Självklart kommer betet återlämnas till rättmätig ägare mot beskrivning 😉 ).

Inte mycket att sätta emot då alltså. Bara att plocka ihop prylarna och ta ut Gulan på en trip. Efter en koll med de andra fiskenördarna visade det sig att alla tänkte ägna sig åt den bedrövliga sysselsättningen jobba så det blev en solotur.

Trots en viss ringrostighet i att förbereda och sjösätta gick allt oväntat smärtfritt och snart låg Gulan vid kajkanten och blickade längtande mot mig för att få sträcka på benen och dra iväg i svindlade hastigheter. Not this time my love… Fisket börjar strax utanför hamnen…

Dags att fånga Abborre

Med säsongens och vattnets lov: Nate, 2-3 m djup och aggressiv gång på betena i huvudet började jag plocka ihop dagens pussel. OK varför inte prova Gunki Kaiju-betet fiskeguden skänkte mig? (Bilden längst upp i artikeln).  På med den och min Shimano Aldebaran swishar iväg betet… Långt… (får återkomma med en recension på denna grymma rulle och dess parhäst mitt spö från Lucky John). Jag går in i fiskeläge direkt. Jobbar aktivt med betet, snabbt, långsamt, stopp, twitch, paus, snabbt…

Efter några kast tycker jag att utrustningen känns så… Ja liten är nog rätt ord, eller lätt eller kanske klen! Just det! Jag ska fiska Abborre idag! Precis då gör jag ett spinnstopp och det börjar spralla i änden på linan. Inte mycket så jag tror det är en 1000-bröder. Överraskad av redan fått kontakt glömmer jag att göra mothugg vilket nog är bra…

Reptilhjärnan är än så länge inställd på Ninja-mothugg för gädda så fisken hade väl fått förstörd mun då… Men fisken kommer in utan stort motstånd och när jag ser fisken tänker jag “OK kul, en 3-400g fisk”. Sen börjar den dra, gå ner, plocka lina från rullen. Hmm jag får nog håva. Jag har inte “Abborre-håv” utan min gäddhåv, en BFT Monster XL får göra jobbet och fisken forsätter se liten ut i detta gigantiska nät.

kilo abborre
1,06 kg och 44 cm. Finfin leverans. Tyvärr hade stackaren helt tom mage…
Fin borre inte lika fin bild. Jag måste hitta ett sätt att ta bra bilder när jag fiskar själv. Återkommer i frågan.

Dags för avkrokning och fisken växer igen, denna gången till kanske 5-700 g. Sen ska lyfta ur den och ser att den är faktiskt ganska stor! Dagens första fisk väger in på 1,06 kg! En kilosfisk direkt – 44 cm borre-muskler. Fin fisk!!! Det fanns en mening med att hitta Kaijun.

Jag gnuggar vidare och letar nate. Eftersom jag kan vattnet hyfsat bra vet jag vart det brukar komma upp nate så jag studsar runt på olika platser. Så fort “den heliga trefaldigheten”, nate, udde och pålandsvind sammanfaller så är där fisk och jag har kul. Riktigt kul… Så kul att jag glömmer byta bete!

Mange, minimalist? Neeeeeeej…. Eller jo, denna turen blir det så. Jag provar faktiskt två beten till. En liten spinnare den andra nya favoriten:Strike Pro Crankee X Deep. Sätter en blå/chrome-variant med orange mage när jag haft lite stiltje i huggen. Pang – första kastet sitter det en fisk! Vilket bete! Och det drar bra med fisk i spinnstoppen

strike proo crankee
Trio StrikePro Crankee X Deep. Mittenbetet levererade i solen

Efter ett tag kommer jag till en ö som jag vet brukar ha nate på norr och sydspetsen. Norr är i vindlä men jag kommer därifrån så jag börjar där. Ingen hemma. OK – ner till sydspetsen. Är här någon nate i år? Jag hinner inte tänka mer innan jag ser 5*5 m vattenyta koka till 10 m ifrån mig. Jakt! Snabbt ut med betet,  tokvevning och Pang – en halvkilos. Snabb avkrokning, ut igen. Pang! En större fisk på 6-700g. Sen en till. Den sista åtföljs av fler kamrater i samma eller större storlek. Vilket fiske!

En fin matabborre som fick följa med hem och förgylla hustruns kväll. Borre på några 100 g är finfina

Ja vad ska man säga. För en borre-noob var detta en grym tur. Riktigt kul med en 20-30 fisk och bra storlek (tycker jag iaf). En kilosborre och ytterligare 3 st över 500g. Sjukt kul på den borre-anpassade utrustningen.

Lärdomar? Jag vet inte riktigt vad jag gjorde rätt… Eller fel… Jag kanske kunde fått ännu bättre leverans om jag ändrat några saker under dagen. Jag vet inte… Jag la några pusselbitar och sen funkade det från början. Jag varierade inte särskilt mycket under dagen men letade många olika platser och återkom till några produktiva platser flera gånger. Det var kontakter ofta. Väldigt många hugg, stötar och fiskar som klev av. Det var förmodligen en kombination av att de inte var 100% i stöten och jag är orutinerad abborrefiskare.

aaah – bättre än så blir det inte. Flip flops, shorts, t-shirt och borrar. Sverige från sin bästa sida

Snart är det dags för en ny tur och jag vet några saker jag kommer förändra och vara uppmärksam på då:

  • Dra ner slirbromsen – låt fisken gå lite mer. Deras mun är känslig och min gäddrillningsteknik är för hård
  • Inga ninja-mothugg – försök lägga band på mig – en handledsknyck istället för “flytta spöt 2m med hela kroppen bakom”
  • Snabbare reaktionsförmåga – de spottar snabbt
  • En abborre hugger inte som en gädda. Det var ofta mer en sugande, tung känsla, som att jag vevat in i nate snarare än dragit på fisk. Gör mothugg då också

Riktigt roligt detta! Jag återkommer med djupborrande (fattar ni det dåliga skämtet?) i ämnet 😀

Skitfiske på er fiskevänner

//Mange

Min fiskekompis Peter har gett sig på att börja fisk, läs gärna om hans utmaningar

https://www.fiskefuralle.se/vad-ar-den-dar-abborregrejen-egentligen-en-historia-om-en-nyfiken-nyborjare/

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla 
"FiskeFürAlle"-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.

 

Föregående artikelMange goes Blekinge #4 – Summering
Nästa artikelVärtan on fire – på riktigt!!!