Vad är den där Abborregrejen egentligen – en historia om en nyfiken nybörjare

Det hela har pågått ett tag nu, det har smugit sig på sakta som ett litet skavsår, eller rättare sagt ett eksem som inte går att nonchalera, utan det kliar och skaver och man blir påmind titt som tätt av fiskepolarna: -Ska inte du börja med abborre?

Nej, jag fiskar gädda! Punkt! Orkar inte lära mig en ny art, orkar inte köpa nya grejor nu när jag har allt jag behöver för pikehunt. Åka runt och leta nya spots, lägga dyra timmar på små randiga riddare som är godast på tallriken. Visst jag har hängt med Rille på kul borrefiske och guidning med Pierre Reif där vi körde en hel del borre och fick gädda som bifångst.

Jag fattar om du inte orkar läsa hela texten, för nu är det lite sommarläsning på gång, lite som dagstidningarnas följetonger med den skillnaden att jag kör allt rakt av helt enkelt.

Abborre, Varför då?

Det finns såklart oerhört mycket positivt med att lära sig och förstå Aborren och var den befinner sig, som predatorfiskare så är det ju ofta så att där borren finns så finns ju även Gäddan. Så för att bli en bättre gäddfiskare så är det ju tveklöst så att då måste man vara en bra abborrfiskare.

Danne följer ju bassfisket slaviskt och har en sidoaffär med Abborrfiske när vi andra inte ser på, Pertan har kört dubbelt ett tag, och Mange kör ju borre sen länge och har ju drivit på så att vi följer Perch Pro med spänning varje år och att vi var med på Fiskekryssningen i vintras där det var tydligt abborrefokus. Vi har även gjort en serie där vi intervjuat några av de vassaste abborrfiskarna vi har i detta rike. Så visst finns det en nyfikenhet på hur det är att ge sig in i Abborrträsket för egen del.

En stor utmaning är ju att faktiskt bli duktig och knäcka lite av koden runt aborrfisket och i mina hemmavatten har jag lite ställen där jag vet det står abborre, och att under ett pass kunna bryta av gäddfisket med lite kul abborrfiske någon timme är ju faktiskt inte så dumt. Dessutom är det en fisk som är förbannat god smörstekt, med kantareller och färsk potatis, och kan man då plocka lite pluspoäng hemma med att komma hem med bifångst så är det ju ingen nackdel.

Det hela börjar med att Jakob Silow slänger ut en fråga om någon vill köpa hans Shimano Cruical spinn 7,3 ft med fast action som han köpt på rea. Jakob fick det felskickat eftersom han beställde ett haspelspö och nu satt med 2 spön men betalat för ett. Så kan en karriär som aborrfiskare också börja, jag hugger och för 500:- så är jag ett spö rikare.
Här hittar du länken till spöt http://www.activeoutfit.se/sv/haspelspo/7327-shimano-crucial-bass-spinn

Ungefär samtidigt inför Fiskekryssningen har jag vägen förbi Eastfield och får ett gäng Eastfield Wingman Perch i min hand – hoppsan ett spö och beten utan att egentligen vara borrefiskare hmmm jag känner redan vart vi är på väg här. Tankarna kommer redan då vad saknas nu? Ja det är ju en rulle och där hör jag att Danne lyfter ABU´s MGX som grym, men tiden går och jag känner ingen direkt lust att varken slänga ut pengar eller framför allt tid att undersöka vad är bäst för en nybörjare?

Eastfield Wingman Perch. Kul att kunna fortsätta med kvalitetsgrejor

“För dig som läser. Detta är en otroligt fascinerande och fängslande historia. Peter har helt enkelt vägrat prata Abborre överhuvud taget. Sen rätt vad det är för nåt halvår sen kommer det någon fråga om Abborre… “Kul Karin… Ge tillbaka luren till Peter nu!”. Därefter kommer det någon kommentar till i whats-app gruppen och rätt vad det är har herren köpte en utrustning! Har Peter trillat och slagit sig hårt? Mår han bra? Kan vi hjälpa dig på något sätt? Sen kom vi på vad det var som “fick bägaren att rinna över”: Det finns ju Wingman för borre med! Peters favvo-bete i borre- format – Done deal! :-). Nu åter till Peter the borre-story och välkommen till BorreFürAlle gänget hälsar Mange & Danne”

Det går några månader så kommer nästa kapitel i min abborrkarriär när jag tar Impalan till min personlige båtmeck och fiskevän Tobbe i Västerås. Det är traditionen att leva lite raggarliv på Västerås Summermeet som gäller. Första dagen på semestern avnjutes alltid med min ena ögonsten och 98-oktan i lungorna. 3 dagars gashäng med grillning, bira och finsmakeri nu när en av årets bästa helger är kommen.

Blir det mer sommarvibb än så här? Dra en bira med polaren och snacka viktiga saker som bilar, fiske och downsizing

Första kvällen blir sådär bra som bara 2 män i en stuga på landet kan ha 1) Börjar med en öl och jordnötter i solen 2) Grillar hängmörad entrecote 3) Röker Kubaner och suger på choklad 4) Tömmer tillsammans spontant en Lagavulin bara för att vi kan…

Så bra som det kan bli

Efter en längre sovmorgon så styr vi in mot dagens viktiga ärenden och högst upp ligger att ta turen till Willys Sportfiske som är en riktig Sportfiskebutik med superskön personal, ja det innebär ju att det kommer kosta en slant, speciellt när man är sådär semesterskön, början av en efterlängtad semester och man får unna sig lite extra och så får kreditkortet ta smällen så länge, vi skjuter upp den räkningen till i augusti helt enkelt.

Cruisingen är strategiskt belägen såtillvida att Willys är en vänstersväng bort bara. Utsidan lovar inte vad insidan levererar
Fullsorterad med allt man behöver. Charmen med din lokala butik är inte bara att klämma och känna utan även få tips och råd och inspireras och känna samhörighet inom hobbyn.
Var ligger baren är ju en av livets viktigaste frågor och hos Willys ligger jiggbaren centralt placerad med möjligheten att få din egen blandning eller en färdighälld. Willys tillhör de som får egna signaturfärger, så skall du fiska i Mälaren så finns det dagsfärska tips att få av din lokala bartender on the rocks.

Efter en obligatorisk sväng i butiken så kommer Anders som är butiksägare fram och då är det kört helt enkelt. Vafan lika bra att få hjälp av en mästare så när han undrar vad det får vara så blir svaret:

“- Jag behöver en multirulle att fiska Aborre med!”

“-Vad har du tänkt dig?”

Såklart, en helt naturlig fråga men jag har ju inga svar, jag är ju en total nybörjare, en newbie, en noob som det inte ens är värt att håna för det finns ingen prestige i mig när jag inget kan.

“-Ingen aning, vad tycker du?”

Så jag går bara på pris, när det halas fram en superduper multis från Daiwa för 1850:- så känns det lite overkill, men runt 1.400:- så känns det okej helt plötsligt så det blir en Daiwa Prorex 200 HLA. Varför det gjorde skillnaden vet jag inte då jag på tidigt 90-tal i Berras butik på Valhallavägen lärde mig en av mina första viktiga lärdomar om fisket: Att man skall köpa rejäla grejor direkt med tanke på hur många timmar man kommer tillbringa med utrustningen och att det blir roligare när det funkar från början.

Daiwa Prorex 200 HLA – Snyggt Svart & Lila snart med lina påspunnen, bör funka även till Gäddfiske om man känner för det – 150 m 0,35 mm är ju perfekt.

Här är länk till Willy´s utbud på Daiwa och en länk till bra beskrivning på Prorexrullen hos Happy Angler

Daiwa multirullar i urval hos Willys i Västerås
http://www.willyssportfiske.se/c/spinn/multirullar

http://www.happyangler.se/sv/fiskerullar/multirullar/daiwa-prorex-200

Sen är det det där med tråd på rullen – ja jag har ju kört Traicer Braid rätt länge så då kör vi det nu med – 0,14mm spolas på och det behövs tydligen Flourcarbon 0,33mm och göra egna tafsar – jaha här skall man tydligen gå hela kursen i en sportfiskebutik helt oförberedd – är det så man måste göra för att bli abborrfiskare? Jag ska inte vara tjurig – och sen var det tydligen något Mustad beteslås och skulle det vara med eller utan lekande?

Efter att ha besökt baren och rullbanet är det tydligen dags för lite linbana – Traicer Braid får mig att tänka på alla skjutövningar i lumpen när man körde spårljusammunition i mörkret, riktigt fin lina som aldrig sviker.

“-You tell me, men med lekande känns ju bra.”

Å så skall det vara jiggskallar – det blir 10g suuuupeeervassa Gamaktsu –  nu så är det bara att ge sig ut. Känslan är lite neutral men pirrig, nu är första steget taget för att prova på att fånga en ny art att fiska.

Helt jävla omöjligt vad man bränner stålar så fort man går in i en fiskebutik – det blev såklart lite komplettering hos Dogger i Norrtälje också när jag väl kom till landet. Så i grova slängar så runt 3-3.500:- så har jag ett startkit för att fiska Abborre. Självklart blev det årets bete en Headbanger i skitmörten sjunkande och en fegisen Buster jerk.
Då är det klart att Butiskchefen är sprudlande glad över Stockholmaren som utöver en tung soppanota under cruisningen även bränner sista semesterkassan på borreprylar

Och semestern fortsätter faktiskt så fint att vi skall hälsa på kompisar i Åtvidaberg, som bokstavligen bor i en kräftsjö, vilket innebär att det bör finnas abborre av bättre storlek. Jag fattar nu grejen med abborrfisket, man kan köra det överallt lite slentriantrött ta med spöt och lite mindre beten och så är man igång. Rena rama motsatsen från gäddfisket där det verkar handla om tvärtom. Varje gäddtur är som en charterresa i planering och packning. Som en Astronaut är man utrustad för alla möjliga scenarior med marginaler för havsfiske.

Vi sover i bastun som hänger på en klippa över vattnet och därifrån ser jag att det sveper förbi små stim med youngsters av abborre. Så nästa dag blir det till att kasta loss och jag sätter mig för att knyta tafs och så bär det ner för klippan för första kasten. Till min stora glädje så blir det både intresse och faktiskt napp ganska fort. YEY jag har lyckats och det är snabb positiv betingning. Jag kör någon kvart till och får en lite bättre på typ 200 gram som snabbt går tillbaka.

Abborre första försöket
Historisk frontad första abborre och jag är mer än nöjd – var det inte svårare men det vet jag ju att det verkligen är – vi får se hur lång tid det tar att få upp en +500 gram?

Samtidigt så är hela passet mest till för att lära känna spöt, rullen och betena. Hur är mina grejor, kan jag trivas med det här? Det går sakta med hårt åtdragen skruv som lättas stegvis. Kasten är typ 10 meter till en början men blir längre och ett och annat overrun dyker upp.

Knyta flourcarbontafsar, fixa jiggskallar på miniwingmans – kvalitetstid på semestern

Magnetbromsen är ju lite nytt för mig så det får vänta. Till min stora frustration så får jag både fler overruns och vid lite hårdare kast så klipps linan av som ett hårstrå. Tycker ändå att jag är van vid multis men vad vet jag. Man har ju sina hårdare rörelser i ryggmärgen och snärtar kanske iväg på ett felaktigt sätt. Men även när jag försöker med ett mjukare kast och mer svingande rörelse så försvinner mina Wingman och tafsar ner i mörkret..buhu..och all tid det tar att knyta nytt …  stöön det här var inte alls lika roligt som jag trodde. Lätt frustrerad men bestämd att det inte skall få ta abborrfisket ifrån mig.

Jäkligt snygg rulle det måste man ge Daiwa att de har koll på det där med design. Jäkligt snygg lina men dessvärre ett stort fel – OVERRUN 🙁

Bara erkänna att man har lite att lära sig, men samtidigt så tänker jag att med en lite tjockare lina så kommer det bli bra. Och när jag hört mig för så är det väldigt beroende på hur linan är påspolad och med lätta beten så får man tänka til helt enkelt. Jaja det får bli en tur till Dogger när jag kommer hem å byta lina till en 0,18, vilket nog inte är helt fel då det förmodligen kommer komma en och annan gädda på kroken också.

Men hur går fisket i Åtvidaberg?

Spinnaren är 7 gram så det är ingen megafisk – men andra på mitt nya spö å rulle – klart kul att få så snabb utdelning

Jo fint, står och laborerar och knyter fast en Lucky John hårdbete som sprattlar som en ficktjuv tagen på bar gärning. Den dyker ner på djupet och lockar fram klart större exemplar som är nyfikna. Däremot är de inte på hugget till skillnad från när jag plockar fram en klassisk liten spinnare med vit reflex på skeden då blir det rusning från de små gängen. Smack så sitter det en borre som är 10 cm typ, ingen tvekan där inte.

Rapp liten Lucky John som lockade till sig lite större exemplar, den där kan bli en favvo i sommar. Knöt direkt i linan direkt när jag inte orkade göra nya tafsar – tålamodet är inte på topp ibland

Det är lite småkul helt enkelt trots lite missöden. Alltid kul att lära nytt. Alltid kul med en ny utmaning och vad är drömgränserna? Alltid kul att lära sig en helt ny kultur inom fisket. Alltid kul med fiske helt enkelt. Såklart alltid kul att ha mer att prata med andra fiskare om!

Några av mina lärdomar som nybörjare så här långt?

  • Lyssna med andra som kan, häng inte bara på forum utan försök förstå vad som funkar för dig, även om teorin är grym att ha med sig som grund, gå genvägen och hämta kunskap som är förvärvad genom timmar på sjön
  • Första utrustningen är för att lära, sen när du har koll så lägger du ut pengar på just din skräddarsydda lösning. Mina vänner har en uppsjö spön och rullar och ingen av oss har provat varandras speciellt mycket, utan vi uppfinner hjulet själva varje gång vilket är en stor del av glädjen med fisket att ha en egen set-up – att inte göra som alla andra är ju en bärande del för några för vi är ju trots allt envisa fiskare och ingen skall lära oss hur man gör hahaha.
  • Lyssna, återigen, på någon som du har förtroende för och som du vet kan det där med abborrfiske. Det är lätt att tro att det är som på Youtube och att det finns abborre i drivor, för så är det sannolikt inte när man väl börjar prova på.
  • Ta en guidning om du har råd, så slipper du tänka på utrustning och hitta hotspots, utan du får en snabbkurs i olika tekniker och mycket runt omkring hur en abborre fungerar.
  • Betet i vattnet – nu när jag sitter och skriver så är betet i garaget och där fångas inga fiskar. Den gamla sanningen om vilka prylar som är bäst är ju att det är de som används.
  • Det kostar pengar, det kostar pengar och det kostar pengar

Det är såklart superkul att fiska abborre, jag har provat på och känner att jag nu har grejorna som funkar och det gäller att få till tiden nu på semestern att göra några ordentliga försök. Självklart kommer gäddfisket vara nr 1 men det vore kul att lära mig lite mer nu när det sägs att Augusti och hösten är abborretid – ha en grym sommar så länge så skall jag ta och lära mig mycket mer om det randiga pyjamasfisket.

Och som ett steg i detta så blir det till att plugga på i vår egen flik om Abborrfisket, den är inte fulländad men en hel del nyttigt för mig som precis börjat, så om du inte orkar klicka högst upp på sidan så klickar du här https://www.fiskefuralle.se/abborre/

Aborrsskitfiske eller?

Peter

Har basstouren plats för en Svennebananman måntro?
Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikelMange goes Blekinge #1 – Nu börjar det
Nästa artikelMange goes Blekinge #2 – Nattfiske med Ola “OlaLures” Rasmusson

4 KOMMENTARER

    • Hahaha – ja den tanken slog mig mycket de stunder jiggskallen flög i omloppsbana, vad allt är enklare då. Men nu med 4 pass i ryggmärgen så går det bra och med 10gr jiggskalle så får jag iväg en 30-40 meter så det tar sig:) Tor det är allt köttigt dängande med grövre grejjer som satt i kaströrelsen som förstörde. Andra som provat får samma overrun första kasten, så det är en känslig rulle helt enkelt skulle jag tro, men sjukt härlig kombo? Så för beten under 10 gram får det bli en 100-rulle och ett annat spö – nu är det som sagt en läroperiod vad som funkar bäst till vad och framför allt lära sig Abborren nycker och ståndplatser. Tack för kul feedback med glimten i ögat! /Peter

Comments are closed.