Abborren – den nya gäddan?

OK, vi kallar ju oss “FiskeFürAlle” men handen på hjärtat. Vi skulle kunna kalla oss ”GäddaFürAlle” för allt vi hittills gjort, skrivet (med undantag av något bassinlägg), fiskat och engagerat oss i är gäddan. I fjol ändrades det lite tack vare Youtube och Kanalgratis, iallafall för mig. Inte så dramatiskt att jag börjat göra något annat än att fiska gädda, men jag har börjat blicka på en annan fisk art. Den har liksom ätit sig in i sinnet likt en råtta som gnagt och gnagt och helt plötsligt är den inne. Jag pratar om abborren. Helt plötsligt känns det (nästan) mentalt naturligt för mig att skippa jerkpinnen och beten stora som mjölkpaket för att istället dra ut med tandpetarspön med beten ämnade för vad i mina gäddögon känns som i bästa fall betesfisk. Visserligen har det inte hänt ännu, mina processer är långa men det är fullt möjligt att det kan hända 🙂

Någonting hände en helt plötsligt så har jag flera arter på hjärnan. Jag som bara klarar av att hålla en sak i huvudet
Någonting hände en helt plötsligt så har jag flera arter på hjärnan. Jag som bara klarar av att hålla en sak i huvudet

Visst har många sjungit Abborrens lov i flera år: Micke Boettge, JanO på FishEco, Tobias Fränstam, Henrik Sandahl, Anders Forsberg med flera har både aktivt fiskat och propagerat för Abborren. Men i mitt fall handlar det till 100% om Perch Pro som fått mig att ändra uppfattningen. TV-formatet, dramaturgin och de otroligt olika taktikerna och approacherna tilltalade mig. Jag satt som fastklistrad med nageltuggade fingrar i fjol och följde den rafflande tävlingen, som i format var näst intill perfekt redan från början. I år har formatet utvecklats ytterligare ett snäpp och det känns som om fisket och fiskarna lyft sig två snäpp. Bra underhållning helt enkelt :-). Och som en bi-effekt har Borren blivit en del av mitt “fiske-medvetande”. 

Det är inte så konstigt att jag inte klarar hålla så många saker i huvudet samtidigt... Men borren har tagit sig in där
Det är inte så konstigt att jag inte klarar hålla så många saker i huvudet samtidigt… Men borren har tagit sig in där

Jag kan inte låta blir att tänka vilken fantastisk fisk Abborren är. Det är många saker som talar för Abborren som både sportfisk och som tävlingsfisk.

  • Den finns överallt: Från Norr till Söder, i såväl sjö som å och skärgård, på landsbygd och mitt i storstäderna
  • Den kan fiskas året om och har (en av) sina högtider när gäddfisket efter de stora kan vara trögt, mitt i sommaren 🙂
  • Den finns i mängder
  • Abborren är (ofta) huggvillig och hittar man rätt kan man få sätta många mothugg och det gillar vi ju
  • I grunden kan Abborrfiske vara otroligt enkelt – ett flöte, ett sänke och en mask men det kan också vara super-avancerat. Bredden är otroligt stor
  • Stora borrar är svårflörtade och fungerar fantastiskt som specimenfisk. Att ta en stor borre är lika svårt, eller kanske t o m svårare än att ta en 10+gädda.
  • Den kan fiskas med en mängd olika tekniker vilket naturligtvis tilltalar prylnörden i mig (och alla redskapshandlare 🙂 )
  • Det handlar om detaljer och pill – små till synes mikroskopiska detaljer kan göra skillnaden mellan succé och misslyckande
  • Abborren är inte allra längst upp i näringskedjan – balansen i vattnet rubbas inte lika lätt av fiske efter abborre som gädda (inbillar jag mig)

 

Den andra saken som slår mig när vilka otroliga “atleter” dessa toppfiskare är. Jag har haft förmånen att själv intervjua både Albin Sharghi och Frédéric Julián och Danne pratade med Tom Backlund samt Daniel Bergman och Steffen Jensen. Vi var rörande överens – dessa killar är superproffs på vad de pysslar med. Inte nog med att de förmodligen har fler fiskepass på en månad än vad jag har på ett år – de har en approach, ett mind-set, som ligger i klass med OS-deltagare. Albin hade t ex scoutat 20!!! vatten under året för att hitta vart de skulle fiska under Perch Pro. Frédéric hade “inte kunna fiska så mycket i Sverige så de kan sina vatten bättre”. Han hade lagt 3 veckor på att reka vattnen runt Stockholm, hoppsan!

Två abborrgurus funderar, utbyter tankar och diskuterar inför perch pro
Två abborrgurus funderar, utbyter tankar och diskuterar inför perch pro

Tillsammans med den erfarenhet alla besitter så är de också mästare utrustning och vilka små detaljer som kan avgöra. En av de där “wow”-ögonblicken jag haft angående hur viktigt “pillet” kan vara var när Team Gunki/Illex hade otroligt ojämnt fiske mellan Tomas och Frédéric dag 1. Det ENDA skillnaden de kunde se var att en använde Fluorcarbon.lina och den andra flätlina! Dag två byttes det och helt plötsligt var det jämnt mellan fiskarna.

Ett annat var när Albin bytte taktik,  började bottenskrapa med Carolina-rigg och direkt kommer resultatet. Och Tom och Linus som verka bara slänga på en “red ghost” sådär i all sin enkelhet och drar fisk i första kastet. Det kommer av erfarenhet, kunskap och mååånga timmars fiske.

Eller när flugfiskarna sätter på en som de själv säger “Skitful” fluga strippad från allt tingeltangel men med wiggle-tail och de de börjar få resultat.  De har en struktur, ett tankemönster och en kunskapsbank och den har inte kommit gratis utan kommit genom gnuggande, tränande, funderande, planerande. Imponerande.

Så brukar det se ut på kastdäcket i Gulan... Men med gäddpåkar så steget mellan gäddfiske och Abborrefiske kanske inte är så långt?
Så brukar det se ut på kastdäcket i Gulan… Men med gäddpåkar så steget mellan gäddfiske och Abborrefiske kanske inte är så långt?

Så då kommer ju frågan “vad kommer hända nu”? Ja det är en bra fråga men vi på FiskeFürAlle vi är ju inga framtidsforskare. Vi är fiskenördar och livsnjutare så vi kanske inte kan komma med något svar på den frågan utan bara ha vissa förhoppningar. Vi, tillsammans med många andra, upplever det som att gäddfisket blir tuffare och tuffare. Det finns teorier om både det ena och andra men det är klart att det totala fisketrycket på ett vatten så påverkas fiskens huggvillighet. Hur hälsan påverkas därom tvistar di lärde och vi är inte lärda men det kanske finns anledning att återkomma i frågan:-)

Faktum kvarstår. Glädjande nog blir vi hela tiden fler sportfiskare och många har valt gädda som sin favoritfisk. Det har också inneburit att fisketrycket ökat väsentligt och vissa områden får dessutom lite extra tryck när en tävling går av stapeln. Vi tror hoppas och tror att abborren kan segla upp som en fisk parallell med gäddan där den, förhoppningsvis även i framtiden, ökande skaran sportfiskare kan njuta av livet i jakt på inte bara de fläckiga madammerna utan också de randiga riddarna.

Ett riktigt specimen värd all respekt man kan ge. 3kr väger denna klunsen som ett Hollänskt vatten släppte ifrån sig till stjärnfiskaren Willem Stolk
Ett riktigt specimen värd all respekt man kan ge. 3kr väger denna klunsen som ett Hollänskt vatten släppte ifrån sig till stjärnfiskaren Willem Stolk. Detta är i nivå med en 20 kg:s gädda

Man kan hoppas att Abborren som sportfisk och tävlingsfisk kommer få ökad status. Att det kommer finnas en tävling med en gul mössa med “Spex1” på som har samma rang som den röda mössan. Vi tror det skulle vara bra för alla parter: för vattnet och fiskbestånden, för sportfiskarna och för branschen som helhet. Abborren har allt som krävs för att sportfisket ska bli ännu bredare och nå ännu fler människor. Låt oss inte glömma bort Frédérics scenario där han lyfte fram behovet av att vara många och synas för att inte sportfisket ska bli förbjudet i vissa vatten. “The more the merrier”

Wacky-rig. Många av teknikerna kommer från det amerikanska bass-fisket. Det finns otroligt mycket att hitta på t ex wired2fish om riggar och tekniker. Otroligt kul!
Wacky-rig. Många av teknikerna kommer från det amerikanska bass-fisket. Det finns otroligt mycket att hitta på t ex wired2fish om riggar och tekniker. Otroligt kul!

Det händer otroligt mycket spännande i Abborre-fisket just nu. Det kommer nya sköna spön. Profilen har ändrats. De gamla “UL-prylarna” har åkt ut och mer bassinspirerade och mycket trevligare, lite längre spön har kommit in. Samtidigt utvecklas riggarna och teknikerna så det finns en otrolig mängd saker att prova.

Inte minst på betesfronten händer saker: Gunki, Illex, CWC, Westin har alla finfina abborprylar och utvecklar hela tiden utbudet. I fjol  SZ lanserade alla McRubber Bass och Eastfield är på G ut med sina otroligt fina och gulliga baby-Wingmans. Är man sucker för handgjort småskaligt så finns det att välja på, t ex Baggebetet är funnits i nåt år och nu i dagarna har det kommit bilder från både “Skinnet” och Steve “Esox gear” McVey om masters för nya små borresnax. Så det händer saker.

Visserligen ser många ekipage ut så här redan i Svenska vatten.
Visserligen ser många ekipage ut så här redan i Svenska vatten.
Men även detta är ett absolut perfekt flytetyg för att fiska abborre.
Men även detta är ett absolut perfekt flytetyg för att fiska abborre. Feel free att improvisera hemmavid. Skicka bilderna på ditt flytetyg till info@fiskefuralle.se

Jag själv gillar ju inte tävlingar som jag skrivet om tidigare, men Abborren finns för mig också. Jag som inte är toppatlet på fiske. Jag behöver inte ha 15 färdigtacklade spön (även om jag gärna har det :-D). Jag behöver inte ha en Lund-båt för 300 000 kr och göra 70 knop, Gulan fungerar alldeles utmärkt. Jag behöver inte stå och fundera på om jag ska ha 7,5 eller 7,9 gram vikt. Jag kommer också få fisk och vara glad. Abborren är verkligen en fisk för alla, oavsett tid, plånbok och engagemang. Så ett försenat nyårslöfte från mig till dig som läsare. Under 2016 KOMMER jag ha turer där jag helt lämnat gäddprylarna hemma och bara gett mig ut i jakt på den randige riddaren.

Jag har redan börjat ladda - skaffat ny utrustning anpassad för lite nättare fiske
Jag har redan börjat ladda – skaffat ny utrustning anpassad för lite nättare fiske

Så vänner – greppa de lätta prylarna, ta fram den gamla gummijiggen och 10g vikten, börja gnugga och njut!

Jag, Peter och Danne har skaffat biljetter till Perch Pro-finalen 5.e Feb på Hardrock. Hoppas vi får träffa dig där också. Skulle vara sjukt kul!

//Mange

Föregående artikelHangin´ with Baitlove.com – en sida om beten – första intervjun
Nästa artikelDags att trycka egna profilkläder med hugg-garanti

2 KOMMENTARER

Comments are closed.