Året när pelagiskt fiske gör sitt intåg och nya viktiga kunskaper skapas

Vad är det där pelagiskt fiske för något? När jag efter 10 års fiske fortfarande håller på att lära mig vass- och flakfisket. Då har jag väl ingen tid, ork eller lust att lära mig ett nytt sätt att fiska gädda. Nä då kör jag hellre ytterligare ett bompass efter gädda i vatten som jag kan och känner igen.

Nu är jag som oftast lite provocerande, men det är ju så jag är. Du och jag är en vanemänniska och det är jobbigt att lära nytt, ändra vårt invanda beteende och ogärna vidga komfortzonen. Men vi i FiskeFürAlle driver ju tesen att för att bli en bra fiskare så måste man ständigt utvecklas, och det är ingen tillfällighet att de som är duktiga på att fiska ständigt är nyfikna på att lära sig mer och dessutom är väldigt breda i sin kunskapsnivå och dessutom är superduktiga inom något eller några områden.

En underbar vårkväll, +22 grader kl 20.00 och båten på släp. Livet bästa stunder och Fulan och jag ska fiska

meri särki på trailer

För mig har det här året börjat helt okej med vårfisket, men jag har även hängt med på några borrepass. Så här kommer ett reflekterande och klassiskt blogginlägg med abborren i fokus och en hel del bifångst. Våren har å andra sidan varit hektisk efter att börjat nytt jobb, flyttat efter 20 år på samma adress och dessutom har vi ett husbygge på landet att engagera oss i. Ja vi bygger inget utan det gör ett proffs, så det löper på smidigt och fint. Kommer bli utmärkt logi för kompisar som ska fiska furusundsgäddan.

Så året har inte inneburit lika stort fokus på fisket, men när det väl blir en tur så är det fullt fokus och det har ändå blivit en hel. Nu när jag skriver är det typ andra veckan med 30 grader och det ser ut att bli minst en till med medelhavsvärme. Så för er som inte är vana att fiska pelagiskt så kanske detta kan bli lite inspiration, för nu är det inte vassnära som gäller.

Typiskt bra downsize, lite suddig men blade är ettrig och vi får nästan mer gädda än borre på modellen

Fiska på fjärden i stekhet sol

Inom fisket som inom så mycket annat så är oftast 1+1 är = 3 när man lägger ihop olika kunskaper. Vi har såklart förstått detta och därför börjat spana in abborrefisket som vi upplever är ett bra komplement till gäddfisket. Variation är stimulerande och det vi märker som vi får på köpet är en himla massa, för oss, ny kunskap. Och för att hitta borren på sommaren är oftast öppet vatten och strukturer en bra miljö att prova på.

Under starkaste hettan så skall jag tillbringa en helg i Mälarmiljö och trailar båten till Tobbe för att hänga 2 dagar på sjön. Detta är mitt i varmaste perioden och termometern visar på 28-30 grader, vindstilla och inte ett moln. Det är efter leken och inte optimala förutsättningar för gäddfiske utan vi får sänka förväntningarna och sikta in oss på att ha en skön helg tillsammans med fiske, mat och en himla massa snack.

Först en rejäl frukost innan det pelagiska fisket kan börja

Vi bestämmer oss för att köra abborre tillsammans, det finns ett grundflak som vi tänkte hänga på. Vi har inga förhoppningar utan det blir som det blir och om inte så får vi ganska många timmar på sjön i underbar högsommarvärme. 29 grader i luften och 23 grader i vattnet. Vi använder oss av borrespö, tunn lina och små beten.

Första hugget är en pigg Gös, inte vad vi räknat med, men varje fisk är en fisk och då år vi nöjda.

Vi kör på och tillbringar i princip 6-7 timmar med en ankring, samma spot, och kör allt möjligt på linan. Vi provar blades, eastfield curly tails för borre, shadjiggar, små myran spinnare. Till och med så kör jag lite större gummin eller tail för gädda med gäddpåken eftersom vi under 35 minuter får 3 bättre gäddor. Men icke, det är på de små betena det händer. Vi plockar 2 gösar, 4 gäddor, ett 15-tal borrar i modell 150-350 gram och det är inte illa är vi båda väldigt överrens om.

Vi gör ett försök på en anna större grynna som ligger ungefär 1-2 meter under ytan och det är ett sjysst hugg ganska direkt, men betet försvinner när linan går av. Problemet är ju att med en flourcarbontafs knuten på tunn lina så har man inte mycket att säga till om när de större exemplaren attackerar. Det är sällan på drillningen det går av om man är följsam med spö och rullbromsen. Det är i hugget eller håvningen som jag tycker man tappar men å andra sidan så är ju adrenalinruschen skön. Är det en större borre, en mindre snipa eller en Gösta. Inte alltid så enkelt att avgöra de första sekunderna.

Fisk innebär fika. Tobbe specialitet dammsugare måste snabbt inmundigas i den 30 gradiga värmen. Orange är en underskattad färg. Funderar på att skriva PILOT i svart på sidan av båten.
Pelagiskt fiske efter abborre gav gädda
Det tar nån timme så har vi tunggung på borregrejjerna. En fin pelagisk gädda med underbar teckning. Snabbt foto, men firrarna är riktigt pigga i värmen och det varma vattnet. Fast på våren är vattnet bara varmt på ytan. 1,5 meter ner är det idealtemp. Ett tips är att ta med en sänkbar temeraturmätare. Lodets temp är bara ytvattnet vilket ger en bra indikation tidig vår och höst när gäddan söker varmare skyddage platser

Just små beten är nyckeln den här dagen tillsammans med att hänga på ett grundflak som är 50×50 meter, nära farleden, ingen eller måttlig vegetation och ett djup på 1,5-3meter över flaket. Några veckor senare så hänger jag med Jakob under samma förutsättningar, också insjö men inte riktigt lika varmt. En annan ganska avgörande viktig förutsättning är att båda har bra lokalkännedom om sina vatten, en faktor man ofta glömmer bort.

Jäkligt bra abborrespön från Shimano. Crucial som vi hittat för runt 500:-. Både spinn och haspel 7ft utgående modell, om jag inte har fel men om ni hittar ett så köp bara köp.

Nyvunna kunskaper om pelagiskt fiske

Vad är det jag kan ta med mig efter de här 2 passen som jag lärt mig och vad var det för kunskap som jag faktiskt tagit till mig och som jag vet kommer ge mig ett bättre och roligare fiske framöver, framför allt efter gädda?

  • Lokal kunskap av vattnet och var betesfisken kan tänkas stå
  • Ut på djupet, nöt ett grund om du inte lyckas i vass och vikar
  • Sök betesfisk där finns predetatorerna, om du har lod så är det ju lättare:)
  • Prova att hitta borren, för där kommer det även finnas gädda
  • Downsiza, är det varmt, soligt och inte optimala förutsättningar, kör små beten
  • Ha tålamod, ge det 30-45 minuter, fisken finns där och den kommer och går
  • Var gärna bottennära, det behöver inte vara djupt men du behöver köra nära botten
  • Pelagiskt fiskad abborre
    Abborre såklart. Där betesfisken finns, finns abboren som även vill ha struktur såsom ett grund. Men på vår tur får vi även Gös och Gädda, det är en fin trippel med predetatorer. Det hugger sporadiskt över dagen
Vi gör en förflyttning till en stenbotten där eftermiddagsvinden ligger på mot en liten ö. Smack så är det svar under ytan. EN 50 cm Gösta som snabbt får åka tillbaka. Små beten och ett bra utfall.
Lunch och Mr Trucker njuter. Det är så här man vill minnas de där turerna när inte fisket är allt utan en del av en helhet tillsammans en heldag med polaren.

I år är det mer pelagiskt fiske som gäller!

Jag orkade inte tidigare ge mig på det pelagiska fisket, men genom att vi fått rätt mycket gädda på små jiggar och små borrecranks, så har jag fått bevis för att man inte behöver köra stort för att få gädda och att det pelagiska fisket är en nyckel till gädda på sommaren. Nu gäller det bara att skaffa tyngre jigghuvuden till gummit så jag kommer ner på djupet. Orka tänka om och oftare hänga med fiskare som står och kastar rakt ut i ingenting på en fjärd. Efter 10 års seriöst gäddfiske så finns det fortfarande massor att lära vilket är helt underbart. De 10 åren har in princip gjort att man numera nästan alltid får fisk, ibland mycket fisk och några gånger per år en större fisk. Vad kan man mer begära?

Ut och jigga och glöm inte att njuta, det handlar inte alltid om prestationen utan upplevelsen och lärdomarna för framtida turer.

Peter

Här är vår uppskattade spaning om Abborren

https://www.fiskefuralle.se/abborren-den-nya-gaddan-perch-pro-visar-varfor-aborre-ar-en-fantastisk-sportfisk/

Här är en osannolik historia och lite extraläsning som säkert några av er varit med om,  och visar hur bra och tåliga gäddorna är. Den visar också att Mr Alexander Lukas allas vår Jakob lyckas igen med det omöjliga. Vi står på en grynna och söker efter borre. Dagen innan har hans son tagit upp en Abbore på +600gram på samma spot och förutsättningarna är likvärdiga.

Hur som helst vi får ju hugg av gädda och vid ett tillfälle så pressar Jakob lite väl mycket så betet blir kvar i djupet på gäddan efter hugget. Jaha 130:- kastade i sjön. En liten abborre wobbler som satt kvar. Vi stannar kvar och kör en halvtimme till, får någon borre när Jakob har ett nytt hugg och det är en gädda. Likadant bete och en gädda med samma smak.

Jake med en otrolig pelagisk dubbelhuggsgädda
Tydligt att Jakob hittade rätt bete för den här fisken. Och det är helt sjukt att få upp samma gädda mitt ute på fjärden,men å andra sidan riktigt bra för bägge parter, och visar att de är väldigt tåliga även om de skall hanteras med försiktighet och varsamhet.

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Föregående artikel24-timmarsgäddan 2018 från insidan med Team Brunnberg
Nästa artikelBlack Friday och Sportfiskebutiker med rabatter och erbjudanden