Äntligen!!! Liiite öppet vatten – betestest

Nu har det hänt – jag har hittat lite öppet vatten under en bro och körde en betestest med lite spännande beten, både handbyggt som köpt.

Glädje! Upptäckte en liten öppen fläck från bilen på vägen hem från jobbet i fredags och lyckades hitta en timme idag för att åka dit och testa lite nya betesbekantskaper som jag köpt på mig under vintern + naturligtvis mitt omviktade spö från förra inlägget “Framtung – inte nu längre

Stocksundskanalen
Stocksundskanalen

Men först – jag har träffat min nya fiskekärlek – min nya Shimano Biomaster 4000. Vilken rulle! Hittade henne för halva priset på Söders sportfiske. Nu har jag två av världens bästa rullar – en high speed och en vanlig (Stradic FC och Biomaster). Strulrullarna (Amborna) får Danne och Peter pula med. Mina åker bara fram när det är dags för havsfiske el möjligtvis strömmingsfiske. Pallar inte – gillar att fiska – inte pilla upp fågelbon eller knyta på nya tafsar för den gamla drog tillsammans med draget i låsning i förra kastet…De funkar inte till spinnfiske som jag gjort klart tidigare i inlägget “fiska strulfritt – kör haspel

Biomaster

… och hur gick det med spöt då? Fantastiskt faktiskt – vilken skillnad. Det kommer användas mycket i år. Gäddorna lös med sin frånvaro under mina 45 min provfiske så jag inte säga så mycket om drillning – men kastandet och jerkadandet funkade grymt – en klar förbättring.

Betestest 

Dagens provkollektion..
Dagens provkollektion..

Jag testade lite olika beten – gamla klassiker och några nya kompisar. Fokuset var på jerkbeten och jerktailar. Jag har fler kompisar som ligger i lådan och väntar på vatten men de får vänta 🙂

Först ut – klassikern Buster Jerk i Papegoj-färgen. Hade med den för att testa spöt men jag måste bara säga – vilket drag. Gången är så underbar… Har du aldrig jerkat innan är BJ eller BJ II stället att börja på.

Klassisk Buster Jerk Shallow - Papegoj
Klassisk Buster Jerk Shallow – Papegoj

Sen förra årets nyhet – Mc My från samarbetet med ABU/Garcia och SvartZonker.

Lilla McMy - Svartzonker/ABU Garcia
Lilla McMy – Svartzonker/ABU Garcia

Fick bra med fisk på den i fjol men då lekte jag mest med rullen eller vevade in rakt. Efter att ha sett förra veckans avsnitt av “Fiske – lite djupare” där de fiskade hela programmet med bara detta drag blev jag inspirerad och det åkte också med för att testa hur jag kunde få den att gå med jerk-tekniker. Fick inte ngn riktig side-to-side men med korta ryck kan man få schysst belly-flash som nog är rejält lockande. Det har gnällts en del på fiskesnack om dålig kvalitet och lack som går sönder – inget som jag märkt. Har du inte tycker jag du ska skaffa nån.

För att fortsätta på ABU/Garcia-temat hittade jag även på Jula förra veckan några 25g Fathead Killer (små – bara ca 8cm långa) som jag tänkte kunde passa när fisket är trögt och behöver små beten. Twinpack för en hundring – nice 🙂

Fathead killer 25g - ABU/Garcia
Fathead killer 25g – ABU/Garcia

Bra gång men svårare att jerka eftersom de är så små. Jerken måste vara så små och det är lätt att ta i för mycket. Fiskade på ca 1,2 meters djup. Känns som bra förstärkning i arsenalen.

För att testa kastkapaciteten hade jag med ett av dragen som alltid får prova vatten. Salmo Slider.

Salmo Slider 10 cm - Åland
Salmo Slider 10 cm – Åland

Inte mkt att säga – effektivt bete som kastar mycket långt, täcker mycket yta och fångar mycket fisk. Salmo Slider har också riktigt skön gång i spinnstoppen – den vaggar ner. Många gäddor har fallit för frestelsen i spinnstoppen, samt också mitt PB på Aborre!

Sen blev det lite svårare. Piggen (The Pig) har jag saknat i väskan tidigare. Har man sett storleken på min väska är det svårt att tro att något drag i världen saknas – men faktiskt 🙂

Ingen introduktion behövs? The Pig Slowsink Skitmört
Ingen introduktion behövs? The Pig Slowsink Skitmört

Har hört att de är lite svårare och måste fiskas långsamt. Fick inte till det alls i början men efter lite övning gick det bättre och bättre men det kommer behöva mer övning. Galen gång när man får till det. Upp, vänster, höger, ner – väldigt oregelbunden och borde kunna trigga ordentligt när jag lär mig får till det. Inte direkt ngt nybörjar-bete. Har du några tips till mig – lägg in en kommentar. Det tas tacksamt emot!

Sen har vi slutligen dagens två favoriter. Först ut av favvisarna – “DoggyTail” från Grams Lures. 15 cm (utan tail) och 95 g. Jag hittade detta när jag som vanligt hanterade fiskeabstinensen med lite fiskesnacks-knarkande. Det kom ett inlägg om att Grams sålde några drag billigt pga lacken strulat för honom och han kände inte att han kunde ta fullt betalt. (Normalpriset är 295kr). En mkt god rabatt senare landade denna snygging i brevlådan tillsammans med en annan kompis!

Grams Doggy tail - Coral Snake
Grams Doggy tail – Coral Snake

Skön mjuk zick-zack-gång med härlig bellyflash vid normaljerk. Trycker man i ordentligt i jerkarna så får den riktigt bra side-to-sidegång. Kan naturligtvis också bara vevas hem och svansen gör jobbet. Du kan kolla in gången här. Förutom mångsidigheten i gången hade draget sjuuuuukt häng. Det sjunker mkt långsamt tillsammans med min flurocarbon-tafs och med bara ytterst lite spänning i linan hänge draget bara där. Jag skulle kunna gå iväg och fika och den hänger kvar på samma djup när jag kommer tillbaka 🙂 Sen gillar jag Grams färger också. Inte bara de vanliga standard 1a-färgerna. Coral Snake ser giftig ut…

Slutligen ett lokalproducerat från Täby – Burns från Caesar Lures. Jag har haft förmånen att träffa Micke, mannen bakom Caesar Lures. Grymt duktig betesbyggare med många fina drag. Jag har slagit till på några. Dels en McManus tail, några olika Shad-jiggar och  Burns. Förutom att Micke är mkt skicklig verkar han dessutom trevlig och ödmjuk. Vi har planerat sticka ut och fiska så fort isen gått – hoppas det blir av!

Burns - Caesar Lures
Burns – Caesar Lures

Burns är en slider, slow sink på 50g. Det är skönt att den inte är så tung, men kastar riktigt lång ändå. Den hade dagens grymmaste gång. Vänder 180 gr vid snabba, korta ryck. Går lång ut i sidorna vid spinnstopp. Går galet uppåt och neråt under fisket och beter sig helt enkelt oförutsägbart. Den har även bra gång vid vanlig inspinning och vaggar förföriskt vid spinnstopp.Du kan kolla in gången här. Detta tror jag kommer få mycket tid i vattnet tillsammans med sin blå/silver-kompis som jag precis beställt från Micke

Fasen vad skönt att äntligen få blöta dragen – om än bara för en timme. Jag vet att det fortfarande är många som längtar efter denna vy:

Varför var det så länge sen?
Varför var det så länge sen?

Skitfiske

//Mange

Här hittar du en hel massa inspirerande inlägg om beten

https://www.fiskefuralle.se/beten/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelFramtung? Inte nu längre…
Nästa artikelBästa fiskeknuten?