Äntligen ny utrustning och sommarfiske – Äntligen sämre väder – Äntligen fiskesugen

Mycket kul att skriva om, det blir ett lite längre inlägg, precis som vanligt när jag sitter och får inspiration. Tycker egentligen inte att det händer så mycket som har att göra med fiske under en vecka, men inser att det smyger in sig en hel del gäddrelaterat under normala jobbarveckor också. Så nu tar jag ett svep två veckor tillbaka med allt från Aborrar, Sommargädda,  beten, utrustning och en rejäl nytändning – det som är sista tredjedelen av säsongen står på glänt. I min värld delar jag upp säsongen i vår- sommar- och höstfiske och utöver det den lite tuffa vintersäsongen då vi bloggar och laddar för nästa säsongs äventyr.

Vad händer då?

Jo det slumpar sig så att jag har köpt en styrpulpet “Fulan” och behöver ett lod – så behändigt att Magnus har ett “över” som han gärna säljer till mig. I ekvationen finns även att jag halvhjärtat försökt sälja vitan under sommaren utan att lyckas och Magnus har länge önskat att kunna ha en egen båt i Blekinge utan att behöva traila Gulan från Stockholm.

Här skall göras affärer - Mange har precis köpt och hämtar vitan
Här skall göras affärer – Mange har precis köpt och hämtar vitan – Lika glad som han är i skymningen – Lika ledsen är jag över att släppa en stridsparskamrat med extremt mycket Gäddmojo i sig.
Som handpenning för vitan lämnade Magnus sin något begagnade plotter Lowrance Elite 7 HDI med nya elkabel och splitterny givare. Här flankerad av en Piggking i vår egen färg Snowflake
Som handpenning för vitan lämnade Magnus sin något begagnade plotter Lowrance Elite 7 HDI med nya elkabel och splitterny givare. Här flankerad av en Piggking i vår egen färg Snowflake och tafsar från Patte som fiskar från land.

Då var det att än en gång till att locka Tobbe från Västerås till Norrtälje för att montera min nya plotter/lod. Det här är stort, det är min första plotter. Jag har i alla år navigerat efter ett analogt sjökort och det tror jag har varit väldigt bra för att få en överblick över fiskevattnen och att lätt få in känslan var det är hett beroende på förutsättningarna. Jag har det där kortet över skärgården lagrat i pannbenet istället för på ett micro-SD kort.

Det blev Tobbe som fick leverara mjukvaran från sina kontakter hos supertrevliga Willys Sportfiske i Västerås
Det blev Tobbe som fick leverara mjukvaran från sina kontakter hos supertrevliga Willys Sportfiske i Västerås. Det blev Navionics Gold S2 Sweden East eller på ren Svenska Östra Sverige med Stockholms Skärgård & Mälaren som valet föll på. Det här har varit ett ångestämne att veta vad man skall välja och så skönt att få hjälp av erfarna nördar.
Plottern in action, provtur och det kommer ta ett tag för mig att vänja mig, men vilket lyft att kunna se fart över grund, dvs knop. Djup och temperatur utöver att kunna navigera, det här kommer garanterat innebära ett bättre och säkrare fiske. Jag har säkrat upp med hederligt inplastat sjökort och Eniro på sjön i bägge mobilerna som jag har med på sjön. Dessutom är det separata batterier mellan motor och Plotter. Tobbe var är flytvästen?
Plottern in action, provtur och det kommer ta ett tag för mig att vänja mig, men vilket lyft att kunna se fart över grund, dvs knop. Djup och temperatur utöver att kunna navigera, det här kommer garanterat innebära ett bättre och säkrare fiske. Jag har säkrat upp med hederligt inplastat sjökort och Eniro på sjön i bägge mobilerna som jag har med på sjön. Dessutom är det separata batterier mellan motor och Plotter. Tobbe var är flytvästen?
Som tack för hjälpen för installationen så var det ju bara till att ge Tobbe några gäddor på kroken. Tobbe är glad och Gäddan är glad
Som tack för hjälpen för installationen så var det ju bara till att ge Tobbe några gäddor på kroken. Tobbe är glad om än något blyg och Gäddan är glad

Det var en grym helg då Tobbe hade med sig familjen för klassisk grillning, skitsnack och skönt sommarhäng och det är ju det här som är det fina med gäddfiske och förmodligen fisket i stort, det är en social aktivitet. För mig personligen så ger dte så oerhört mycket att få tillbringa några timmar med underbara människor, i båten, på altanen, i bilen, över en bit mat och något gott att dricka. Att dela minnen och upplevelser, att del samma utmaningar och drömmar om den där magiska turen. Stort tack till Willys sportfiske för kortet som funkade perfekt, till Mange som ville göra en bytesaffär och att vitan finns kvar för helgturer i blekinge under hösten och Tobbe för all hjälp med alla installationer på Fulan – det är nu bara ett kastdäck och en frontmoterad elmotor kvar, det lutar just nu åt en Watersnake men allt är möjligt.

Magnus är glad och jag tycker att det är dumt att sno gäddornas mat
Magnus är glad och jag tycker att det är dumt att sno gäddornas mat
En underbar sommartur med Pertan - som fiskar aborre i Furusund - snyft
En underbar sommartur med Pertan – som fiskar aborre i Furusund – snyft

Måste lägga några rader på den Abborrefeber som har satt klorna i många av våra kamrater – var skall detta sluta – kommer även jag drabbas av detta virus? Jag ger juniorerna en höstsäsong att träna på så får vi se under 2017 vad som händer, plånboken skrattar inte direkt över mina tankar att utöka arsenalen med ett borrekit, å andra sidan så kommer ju sambon bli glad över att jag kommer hem med matfisk, så följ oss på FiskeFürAlle om du kör mycket borre, jag har en känsla av att det kan bli lite borresnack även i vår kanal framöver, dock inte från mig hahahaha.

Jag är så laddad för fisket nu, Äntligen en temperatursänkning, äntligen gråa moln, äntligen lite vind äntligen ändras förutsättningarna till det bättre,imorgon är det en ny tur med båten för att fiska gäddisar. Och känslan från i söndags hänger kvar så det är väldigt mycket pepp inombords just nu.

I söndags hade jag en underbar tur som började med att jag hämtade upp min gode fiskevän Fredrik. Jag brukar slänga ut ett mess ibland på vinst och förlust inför en tur och den här gången och känslan var god på lördagskvällen. Till min stora lycka så svarade Fredrik som jag lärt känna genom bloggen och är en grymt duktig fiskare. Han hade 2-3 timmar så det var bara att köra ne touch and go vid hans brygga.

Det här minnet kommer jag ha med mig väldigt länge - så avslappnad och med rätt attityd inför en tur barfota och halmhatt - so classy
Det här minnet kommer jag ha med mig väldigt länge – så avslappnad och med rätt attityd inför en tur barfota och halmhatt – so classy

Som ni ser på bilderna var det helt rätt förutsättningar även om det var 21 grader i vattnet på sina ställen. Under sommaren har det varit helt omöjligt men nu så visade det sig vara en helt annan historia. Första kastet och pang en ilsken gädda på 1 meters djup som hugger rejält i glesvassen på min Zalt.

En gädda - och en ful fisk
En gädda – och en ful fisk – rackarns roligt när man känner att det är grymma förutsättnignar, och de här vibbarna lär man sig bara efter många timmars fiske i sina hemmavatten. Då tänder jag till, då får jag energi för många timmars nötande tills killnad mot när det är trögt, då är det många som kan vittna om mina svackor – av eller på helt enkelt.

Rätt snabbt har vi bra följen och virvlar men det är som om krokodilerna går ut stenhårt och faktiskt missar betena i sina hugg, Fredrik kör gäddspinnare och jag nöter på med Zalt, som jag tycker är ett grymt bra sommarbete, jag vevar in det i olika hastighet, och gärna suspending för de korta vevstoppen. Det är verkligen ett mångsidigt bete.

På vägen att hämta upp Fredrik åker jag förbi en vass som ser het ut och vi åker dit. Det är en vass med en flad som har 3-5 meters djup, sydlig pålandsvind och lagom med växtlighet - här ser ni en okej gädda, helt ofrontad. eftersom jag är 1.94 cm så ser alla fiskar små ut så för att få till en skön bild för vårt instagramkonto så kör vi och frontar det hela, och fredirk som är rutinerad tar en riktigt bra bild - samma fisk lagom frontad, inte helt sträckta armar.
På vägen att hämta upp Fredrik åker jag förbi en vass som ser het ut och vi åker dit. Det är en vass med en flad som har 3-5 meters djup, sydlig pålandsvind och lagom med växtlighet – här ser ni en okej gädda, helt ofrontad. eftersom jag är 1.94 cm så ser alla fiskar små ut så för att få till en skön bild för vårt instagramkonto så kör vi och frontar det hela, och fredirk som är rutinerad tar en riktigt bra bild – samma fisk lagom frontad, inte helt sträckta armar.
Så ja, det går att få en 3 kgs att se bra ut på bild även i mina nävar
Så ja, det går att få en 3 kgs att se bra ut på bild även i mina nävar med rätt perspektiv och duktig fotograf – samma fina sommargädda i bra kondition som högg på en Zalt. Det här är ju livet, C&R.
Släpper av Fredrik och kör själv till klockan 8 på kvällen, det är sniprace och genom rätt vinklar så kan man få även dem att se bra ut.
Släpper av Fredrik och kör själv till klockan 8 på kvällen, det är sniprace och genom rätt vinklar så kan man få även dem att se bra ut.

Det är sköna drifter i svag vind, och genom att ha lite tålamod så lockas gäddorna fram, det är metsadels vassgnugg och mindre vikar och utstående vassflikar som gäller, sommarfiske helt enkelt. Blir spännande att se om de står kvar en vecka senare? Den som ger sig ut vet.

Den här färgsättningen på Zalten har fungerat finfint - Pike eat Pike eller hur var det nu?
Den här färgsättningen på Zalten har fungerat finfint – Pike eat Pike eller hur var det nu?
Skymning, vackert och hett, kör på en Pig i lila/svart då det är glasklart vatten
Skymning, vackert och hett, kör på en Pig i lila/svart då det är glasklart vatten
Gäller att ha fingrarna i rätt mun. Vilka sköna rader med tänder bandat med vassa krokar från piggen. Gälgreppet funkar på mindre fiskar också, men man vill ju att de håller sig lugna. Ett tips: försök att inte belasta bakre delen av gäddan, stjärtfenan etc - dte är då de sprattlar som sjutton, det här kan ni testa när ni återutsätter fisken, när de kvicknar till så kan ni ta på stjärtfenan och det kommer bli en rejäl fart.
Gäller att ha fingrarna i rätt mun. Vilka sköna rader med tänder bandat med vassa krokar från piggen. Gälgreppet funkar på mindre fiskar också, men man vill ju att de håller sig lugna. Ett tips: försök att inte belasta bakre delen av gäddan, stjärtfenan etc – dte är då de sprattlar som sjutton, det här kan ni testa när ni återutsätter fisken, när de kvicknar till så kan ni ta på stjärtfenan och det kommer bli en rejäl fart. Så vill ni ha lugn avkrokning så låt bli att dänga runt med fisken så stjärtfenan slår i utrustning och båt.

Det var en grym tur, som tände mitt sug som varit lite på vila under heta sommardagar i juli/Augusti,det innebar även att det blev en tur till Söders Sportfiske för att uppdatera beteshinken och stilla köpsuget. 3 nya skapelser slutade resan till Hornsgatan med. Jag var ute efter 2 Headbanger Lures, Supending i firetiger och dirty roach färgerna men Headbanger går tydligen åt som smör i solsken enligt Adam Orre som expiderade…synd för mig.

Nu är det bara en dag kvar till nästa tur, först fylla dunkarna sedan bre mackorna och lasta båten……..

Skitfiske på er

/Peter

Här hittar du mer inspiration och kåserier från oss på FiskeFürAlle
Alla inlägg i kronologisk ordning

Alla artiklar kronologiskt

Självklart en Zalt med bra blänk och tydlig Bellyflash i en klassisk färgsättning. rätt benämning: Zalt suspending 14sv61 39gram
Köpt köpte köper Självklart en Zalt med bra blänk och tydlig Bellyflash i en klassisk färgsättning. rätt benämning: Zalt suspending 14sv61 39gram
Headbanger Lures tail i firetiger 58gram sinking med ett fiskedjup på 1,5-5 meter, bör funka i Furusund under hösten, förhoppningsvis i en storlek sm lockar lite större exmplar Esox
Headbanger Lures tail i firetiger 58gram sinking med ett fiskedjup på 1,5-5 meter, bör funka i Furusund under hösten, förhoppningsvis i en storlek som lockar lite större exmplar Esox, bra rassel och vibrationer
Till sist blev det en Eastfield Maverick i en grym färgsättning för klara vatten, jag har en handgjord Curly i samma teckning, så nu får vi prova om den kan locka till ett bra mängdfiske under augusti september. Tycker den svarta ryggen ger en bra kontrast mot ljus och solig himmel och glitter är ju alltid bra å ha. Å andra sidan kan man ju bara ha ett bete i vattnet samtidigt så om nu headbanger funkar var det ju totalt onödigt med de andra två - men det är ju just det här som är helt omöjligt att veta när man står där i affären och det rinner runt munnen
Till sist blev det en Eastfield Maverick i en grym färgsättning för klara vatten, jag har en handgjord Curly i samma teckning, så nu får vi prova om den kan locka till ett bra mängdfiske under augusti september. Tycker den svarta ryggen ger en bra kontrast mot ljus och solig himmel och glitter är ju alltid bra å ha. Å andra sidan kan man ju bara ha ett bete i vattnet samtidigt så om nu headbanger funkar var det ju totalt onödigt med de andra två – men det är ju just det här som är helt omöjligt att veta när man står där i affären och det rinner runt munnen

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.2

Föregående artikelNästan Metersfisk, Sjörök, sten, tång och fiske med Tommy “TN-Lures” Nielsen i Blekinge
Nästa artikelAbborre pro? Inte riktigt – men resan har börjat

2 KOMMENTARER

 1. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a superb job with this. Also, the
  blog loads very quick for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

  • Hi Patrice!

   A big thank you for wonderful feedback on our work during the winter. And we like the result as much as you do and we looked for a theme that suited our content and loads of articles with a nice overview. Best Regards Peter Magnus Daniel

Comments are closed.