Nästan Metersfisk, Sjörök, sten, tång och fiske med Tommy “TN-Lures” Nielsen i Blekinge

Ska båten sjunka helt denna gången? Kommer vi att sända beten i omloppsbana? Kommer motorn lossna? Eller ska kanske kommer HMS Karlskrona att borda oss? Ja man vet aldrig… Jag och Tommy även känd som TN-Lures har varit ute och fiskat några gånger nu i Karlskrona och två saker har alltid stämt:

  1. Det har altid hänt något riktigt knasigt
  2. Fisket har tyvärr aldrig varit bra

Det har helt enkelt känts som som om vi varit lite jinxade varje gång. “Ska det vara likadant denna gång?”, “Vad kommer hända idag?”. Sådana tankar flög runt mellan öronen när jag tog vägen mellan Ronneby och Karlskrona denna sensommar-morgon. Men framförallt såg jag fram mot det att fiska med Tommy. Tommy är en otroligt skön person, rolig att prata med, kunnig i sitt fiske och grym betesbyggare. Alltid i rörelse, alltid pigg på att prova något nytt och alltid med vrålhög finnish.

Så här ser han ut. Mannen med en stor högerhand. Nysnaggad i kort sommarfrippa
Så här ser han ut. Mannen med en stor högerhand (tror ni inte mig? kolla bilden :-D) . Nysnaggad i kort sommarfrippa

Väl på plats i hamnen är Tommy redan i-trailad och ute på vattnet och testar förutsättningarna. Någon följare hade visat sig så det fanns hopp om det. Redan på väg ut ur hamnen säger Tommy “Du vet – det händer ju alltid något knasigt när vi är ute…? Idag när jag skulle ta båten så kunde jag inte för mitt liv hitta dyvikan. Jag kunde bara inte hitta den! Jag var på Biltema kl 7 imorse och köpte en ny och skruvade dit hahaha”. OK – vår tur fortsätter… Helt overkligt… “Ska fisket bli som vanligt också?” blixtrar genom huvudet.

Här Tommy - jag har hittat dyvikan! Hoppas den passar
Här Tommy – jag har hittat dyvikan! Hoppas den passar

Sen överlåter jag min present: ett bete. En Bleak Dancer inline-spinner. Det kändes mer än lite nervöst att överräcka ett eget bete till en av de bästa. Men jag var nöjd i så måtto att jag inte kan göra det bättre. Jag är inte lika grym som Tommy, Wolfcreek eller Trueglide. Men på min gärdsgårdsserie-nivå hade jag presterat på min absolut bästa så det kändes skönt att överlåta mitt finaste bete ever till Tommy.

Fint bete, kass bakgrund. En extra allt-lösning med sked, bucktails och gummisvansar
Fint bete, kass bakgrund. En extra allt-lösning med sked, bucktails och gummisvansar. Ett inbrott i döttrarnas pärlbox-lådor senare så har du ett bete!

Tommy har lite schyssta planer – klassiskt stenåtång fiske på öarna runt Karlskrona med lite flavor av Rügen genom drifter över grundområden. Så det var bara att börja fiska. Jag överraskade Tommy genom att öppna en av bara två betesboxar. (Ja jag överraskade inte honom med att öppna boxen utan genom att jag bara hade två med mig. Allvarligt talad var jag lätt chockad själv att jag bara hade två spön och två boxar :-D)… Sen hängde jag på en Likaros i Kiwi-motoroilfärg och började gnugga. Tommy överraskade precis lika lite i betesvalet och hängde på en Abstain swimmer i motoroil.

I princip alla gånger vi varit ute har Tommy börjat med motoroilen. Denna gången hade han inte så mycket val. Slut på plastisol hade gjort att alla andra färger tagit slut. Det enda som fanns var motoroil. Inte så konstigt när 50% av allt man gjuter är motoroil ;.)
I princip alla gånger vi varit ute har Tommy börjat med motoroilen. Denna gången hade han inte så mycket val. Slut på plastisol hade gjort att alla andra färger tagit slut. Det enda som fanns var motoroil. Inte så konstigt när 50% av allt man gjuter är motoroil ;.)

Sjön gick ganska hög så det begränsade valet av platser. Vi fick söka lite skydd och ändå klarade jag inte på mina innerskärgårdsben hålla balansen uppe på toften utan fick snällt hålla mig på durken. Tommy däremot, som tidigare i sitt liv jobbat som koleldare på en fiskesnipa i nordNorge (nä det har han inte men det kändes så) stod oberörd uppe på aktertoften och undrade varför jag stod där nere. “Man ser ju inga stenar då” förklarade mr T. Ett beslut från min sida som förmodligen skulle påverka resultatet under dagen…

Grymt väder, grym miljö, grymt sällskap och finfint fiske. Så borde det alltid vara
Grymt väder, grym miljö, grymt sällskap och finfint fiske. Så borde det alltid vara

Direkt på andra ankringen fortsätter våra konstigheter på turerna. Jag hade på vägen ut beundrat Tommys fina nya ankare. Nu ville det inte komma upp! Det var inkilat under en sten. Jag slet, stånkade, stånkade och slet men ankaret ville inte komma upp. “F-n det är tredje ankaret i år… Kapa tampen! Det är kört :-(“. Jaha. En förlorad dyvika och ett förlorat ankare. Hur skulle detta sluta.

Utöver mina gummin hade jag tagit med denna baton att klubba ner fiskarna med. Helt bizzart cool wobbler på 186 g som fiskar på 1-1,5 meter. Lite för djupt för detta vatten men den kommer få känna mer vatten framöver
Utöver mina gummin hade jag tagit med denna batong att klubba ner fiskarna med. Helt bizzart cool wobbler på 186 g som fiskar på 1-1,5 meter. Lite för djupt för detta vatten men den kommer få känna mer vatten framöver

Med ankaret försvunnet fick vi ändra planen: hitta öar vi kunde driva längs med och bromsa hastigheten med drivankare. Vi dök in bakom ett par öar och börjar fiska i lä. Direkt får jag kontakt med en fisk som kommer som en torped från botten 2 m framför båten och missar betet precis men pulsen steg. Några minuter senare får jag ett påslag som sitter. Vilket hugg! Och vilken fajt! Trots att gäddan inte väger mer än ett par tre kilo fajtar den som en tjurhaj. Den dyker, drar lina och lever runt. Vi har varit ute mindre en timme och har redan haft fler kontakter än på hela förra turen! Sen fortsätter det – gäddor som hoppar efter betena, gäddor som smäller på och vi bränner en massa hugg. De är snabba, de gröna torpederna. Men kul är det!

Inte största gäddan jag fått, men en av de roligaste. Jäklar vilket drag. Och den är ju formad som en tank
Inte största gäddan jag fått, men en av de roligaste. Jäklar vilket drag. Och den är ju formad som en tank. Jäklar vad gäddig jag ser ut också med den där schalen

Vi provar lite nya platser men har svårt att få kontakt igen. Sen börjar Tommy briljera – han landar några fiskar och jag börjar misströsta lite. Självklart är Tommy en grym fiskare och det är hans hemmavatten… Men jag borde väl få någon kontakt? Var är skillnaden? Nu i efterhand vet jag vad skillnaden var, men jag återkommer till det. Vi får några nya kontakter innan Tommy har ännu ett hugg där spöt står i djup böj. “Jag säger inget – de jag trott varit stora innan har varit små för de kämpar så galet. Och den här följer med lite snällt…”. Sen ser vi fisken och konstaterar att den är bättre storlek. Ett gälgrepp senare kan vi konstatera att fisken är sånär en metersfisk – 99cm grönt guld! Well done Tommy!!!

Hatten av - well fished. Abstain swimmer gjorde jobbet såklart
Hatten av – well fished. Abstain swimmer gjorde jobbet såklart. Skulle ni undra vad den svarta skuggan i överkant av bilden är för något så var det ett test för att se om det gick att fotografera genom mitt finger eller ej. Funkade inte…

Vi susar runt och fortsätter njuta av vädret, fisket och sällskapet. Det blir inte bättre än så här! Efter att ha dragit i oss alla Tommys grymma mackor börjar det bli dags för middag. Vi ringer in till Sjörök och beställer pizza. De avnjuter vi på kajen och mår riktigt bra.

Skål! Zingo och Caprizho.. Capriscozh... Capricio... Skit samma... en sån pizza med skinka och svamp
Skål! Zingo och Caprizho.. Capriscozh… Capricio… Skit samma… en sån pizza med skinka och svamp

Väl fyllda av energi och tillförsikt åker vi ut igen, redo för den tredje perioden. Några fler kontakter och nya platser innan solen sänker sig över den södra skärgården och det är dags att stänga en grym dag. Äntligen har jag fått se Blekinge på sin enligt Tommy mer “vanliga” sida. Med hyfsat frekventa kontakter och möjlighet till större fisk.

Ja det fanns små gäddor också... Och sten... och tång... och sten...
Ja det fanns små gäddor också… Och sten… och tång… och sten… och numera ett ankare

Det är inget enkelt fiske att fiska i Blekinge dock. Det gäller att kunna vattnet. Det finns inte fisk överallt. Vissa ställen kan se helt likadana ut – det ena håller fisk det andra inte. Sen är det det med fiskdjupet. Stenåtång innebär sten… mycket sten… å tång. Fisket sker på knädjupt till 1m vatten. Det gällera att kunna fiska och det gäller att undvika stenen så det är verkligen inte bara att åka ner och hämta fisk.

Grymt att kunna fiska inne i staden. Nära till både toa, mat och åskådare
Grymt att kunna fiska inne i staden. Nära till både toa, mat och åskådare

Vad var då skillnaderna mellan mig och Tommy som gjorde att han fick fler kontakter? Självklart är Tommy grym fiskare, mycket bättre än jag och han har såklart öga för sitt hemmavatten som jag saknar men jag noterade också tre distinkta skillnader i hur vi fiskade

  1. Tommy stod uppe på toften, jag stod nere i båten. Han fick därmed annan vinkel uppifrån och såg alla intressanta stenar på ett helt annat sätt och kunde placera kasten mycket bättre
  2. Tommy la kasten snett längs med land. Jag la mina kast mer vinkelrät mot land, rakt in mot klipporna liksom. I Blekinge är oftast de fem-sex meterna intressanta innan djupet kommer. Genom att lägga kasten mer tvärs håller ju Tommy sina kast en längre tid inom det intressanta området
  3. Tommy hade 15 g skalle och jag 10 g päronbly. Det var fart i prylarna som gällde och genom att han några gram extra hade Tommy sitt bete en 20-30 cm lägre under inspinning som kan påverkat

Vilket det var som gjorde skillnaden lär vi aldrig få veta men jag testade alla dessa tre saker under det kommande passet i mitt nya hemmavatten och det gjorde skillnad för mig. En sak är iallafall säker. Turen var grym, sällskapet var grymt och fiske är livet!

Skulle du vilja läsa mer om Tommys fiske och betesbyggande har vi enligt initierade källor 😉 hört att det kommer en artikel i Fiske-feber 6 September om Tommy och hans fiske. Vår favvo-byggare i favvo-tidningen 🙂 Vi längtar!

Känner du att du vill värma upp lite inför artikeln har vi lite material sen Abstain Swimmer blev 2015 års bete här på FiskeFürAlle
- Profil på Tommy hittar du här
Hangin’ with TN-Lures – ett idolporträtt – vem e han, mannen under kepan?
- Om årets bete Abstain Swimmer hittar du här https://www.fiskefuralle.se/arets-bete-2015-tn-lures-abstain-swimmer/ - Vill du får dig en lektion i att måla beten med Tommy hittar du hans gästblogg 
Lär dig måla som TN – Gästblogg av Tommy “TN-Lures” Nielsen

Ta hand om er och glöm inte flytvästen!

//Mange

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.
Föregående artikelBättre fiskebilder m mobilen? Tips: Blackeye lense
Nästa artikelÄntligen ny utrustning och sommarfiske – Äntligen sämre väder – Äntligen fiskesugen

1 KOMMENTAR

Comments are closed.