Bättre fiskebilder m mobilen? Tips: Blackeye lense

Mången erfaren och icke erfaren fiskare är ute varje dag nu och njuter av den svenska alltför korta sommaren… Det både blankas, skrattas och dras PB:n, “fish of a lifetime” och njuts av den fantastiska omgivningen ett sommar-Sverige ger.

Både fiskelyckan och den svenska naturen är oslagbar och jag vet inte hur många gånger jag försökt föreviga vackra motiv med mobilen utan att lyckats. Många gånger faller det på att en mobilkamera inte är tillräckligt ljusstark men ofta har det varit andra utmaningar: Antingen har kameran inte kunnat fokusera på tillräckligt kort avstånd så motivet sett ut som en flugskit eller så har inte mobilen tillräckligt vid vinkel så den klipper viktiga element i bilden. När jag var inne i mitt förlängda vardagsrum: Sportfiskeboden i Täby för två veckor sen fastnade mina ögon på en display på disken.

En "skapa lite känsla i inlägget"-bild. Flötmete med lilldottern tagit med vidvinkel-lins
En “skapa lite känsla i inlägget”-bild. Flötmete med lilldottern tagit med vidvinkel-lins

Där hängde extra-linser till mobilerna från Blackeye lenses. Där utlovades både fish-eye, vidvinkel och makro-linser som skulle passa i princip alla marknades smart-telefoner. Som så många gånger förut lämnade jag butiken med väsentligt mer i händerna än vad jag planerat… inklusive ett kombi-paket med vidvinkel och makrolins för 599 kr… såklart! Bloggar man så vill man ju gärna har lite verktyg för att kunna illustrera texten liksom (det är det officiella förklaringen… den inofficiella är att jag är lite pryltok och ser jag något nytt spännande och innovativt så går mina händer mot plånboken utan att passera hjärnan först)

Så vad fick man då? Ja precis som jag skrev – två linser med en klämma att fästa på mobilen. Linserna skruvar man fast på en gänga i klämman.

Black Eye Lense Paketet och innehållet. Klämman med vidvinkellinsen fastmonterad och bredvd som en liten prick - 20x Macro-lins. Slutligen fick man en käck gul påse att förvara linserna i också
Paketet och innehållet. Klämman med vidvinkellinsen fastmonterad och bredvd som en liten prick – 20x Macro-lins. Slutligen fick man en käck gul påse att förvara linserna i också. Och två linsskydd såkklart
Linserna och den lilla käcka klämman. Dessutom har klämman den smarta funktionen att den agerar som lock på den monterade linsen när klämman är avplockad från mobilen
Linserna och den lilla käcka klämman. Dessutom har klämman den smarta funktionen att den agerar som lock på den monterade linsen när klämman är avplockad från mobilen

Funkar det då? OJA!

Jag körde igång provfotograferingen så efter 5 s montering av lins klämde jag på klämman på min Iphone 5s. Macron fick testas först. Det är något jag saknat många gånger. I början var allt oskarpt men det visade sig att det var för jag ville prova att att fotografera på för långt avstånd. 10-15 mm avstånd till motivet är det som krävs. Jag provade på dotterns öga först

Förutom att dottern hade svårt att stå till och att jag darrade på handen så blev bilden kanon. Skarp, ljusstark och m snyggt kort skärpedjup
Förutom att dottern hade svårt att stå till och att jag darrade på handen så blev bilden kanon. Skarp, ljusstark och m snyggt kort skärpedjup

Fiskebilder då?

Rally-mörtfjäll i närbild
Rally-mörtfjäll i närbild
Rally-mörtöga?
Rally-mörtöga?

Vad gäller Macron så måste jag säga att jag älskar den lilla linsen. Otroligt coola bilder som känns nästan overkliga att de tagits med en mobiltelefon.

Vidvinkeln då? Samma sak där – den adderar en ytterligare vidd till bilderna. Man får med mer helt enkelt. Även där är ljusinsläppet bra och bilderna blir fina. Här ser du skillnaden mellan tagit utan och med vidvinkel-lins på:

Fotografiet"utsikt från balkong" tagen med Iphone standard
Fotografiet”utsikt från balkong” tagen med Iphone standard
Fotografiet "utsikt från balkong" tagen med vidvinkellinsen på
Fotografiet “utsikt från balkong” tagen med vidvinkellinsen på

Vidvinkeln kommer dessutom att göra selfies med fisk mycket enklare då linsen får med mer (även mina jättegäddor ;-)). Jag ber om ursäkt för valet av modell men jag hade inga att välja på ;-). (Nu har vi testat hållbarheten på linsen också hahaha)

"Normal" selfie. Alltså med standardkameran på Iphone. Mer normal än så här blir jag inte tyvärr
“Normal” selfie. Alltså med standardkameran på Iphone. Mer normal än så här blir jag inte tyvärr
Och samma onormala kille med vidvinkellinsen på (och samma avstånd såklart)
Och samma onormala kille med vidvinkellinsen på (och samma avstånd såklart)

Utöver vidvinkel och macro-linser finns det också fisheye-linser (2 olika) samt en 3x-zoom att välja på. Det är inte några linser jag känner jag behöver i nuläget. Jag köpte den “bundlade” med macro och vidvinkel men man kan köpa dem var för sig också.

Generellt Linserna och klämmorna känns gedigna och hållbara. Jag. har bara haft dem i mina ägor i två veckor så det är inte något hållbarhetstest såklart men vikten, skalet allt känns kvalitativt och rejält, även för mina fumliga händer så min prognos är att de kommer klara sig bra ute på sjön så länge jag kommer ihåg att lägga ner dem i skyddspåsen när jag inte använder linserna.

Företaget Blackeye är finskt och startades för en 3-4 år sen. Killarna som grundade företaget höll på med actionsport och saknade möjligheter till filmning m mobilen när de skejtade och åkte snowboard så de startade ett företag kring det. Coolt! Jag tror att fly-dressing säljer det linserna i Sverige.

Dessa linser ersätter inte en “riktig” kamera men gör din mobil väsentligt mer mångsidig på ett hyfsat billigt sätt. En riktigt kamera med rejäl lins är såklart mycket bättre, men kostar också mer än 10 ggr så mycket och är dessutom större, tyngre och känsligare att ta med. Detta är verkligen ett coolt sätt att utöka funktionaliteten. Är du det minsta intresserad av fotografering kan dessa verkligen rekommenderas och är du ointresserad av foto men vill ha fångst-selfies kan vidvinkeln ändå rekommenderas. –

Skulle vilja ha tag i linserna kan du kontakta killarna på Sportfiskeboden i Täby – de skickar överallt. Du hittar alla uppgifter här

//Mange

Här hittar du en hel del annat smått och för ditt fiske
https://www.fiskefuralle.se/category/utrustning/ovrig-utrustning/

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelFiska gädda på sommaren i Furusund – tuffa dagar sköna kvällar
Nästa artikelNästan Metersfisk, Sjörök, sten, tång och fiske med Tommy “TN-Lures” Nielsen i Blekinge