Fiska gädda på sommaren i Furusund – tuffa dagar sköna kvällar

Per tar ett nytt Personbästa på en Headbanger. Så välförtjänt och sjukt spännande. Det är varmt i vattnet och det gäller att vara snabb med hanteringen. 92 cm fin fisk och 5,7 kg - bra för att vara Furusund på sommaren.

Nu har vi försökt, man måste säga att vi har försökt. Det har gått bra och det har gått okej och det har gått riktigt dåligt. Hur gör man när det är 25-27 grader i luften, 19-23 grader i vattnet, vindstilla och inte ett moln på himlen, i flera dagar i rad – vad är det med gäddfisket i Furusund?

Högtrycket hänger kvar och man går och kollar väderappen om det ändå inte är ett väderomslag på gång, en vindpust, ett åskväder som rensar luften eller bara att någon skapar en massa moln. Imorgon då? Hur är det med lufttrycket, vem kan hänga med, vilka ställen är det som funkar nu? Frågorna i mitt huvud är lika många som i diskussionsfrågorna på facebook om just sommarfisket.

Vi har ju gjort fina serier om vår & höstfisket med många duktiga profiler och om man följer instagram så kommer det upp fina stora gäddor konstant och man blir ännu mer frustrerad när det är var tredjedagsfiske i sina hemmavatten. Jag kommer återkomma till just våra fisketurer i Furusund eller oturer kanske man snarare skall kalla dem.

4 veckors semester med 3 veckor i Norrrtälje är väldigt efterlängtat, och sista veckan var stört pressad, jag är duktig på att schemalägga en vecka så det bara är roliga grejjer heeela tiden – på 7 dagar hinner man ju ändå med ganska mycket:

Hämta Chefen & Emma ståndsmässigt på Visby flygplats - Almedalen och jobb i 3 dagar innebar ju att kombinera nytta med nöje - Impalan skall med då det är Powermeet i Västerås på g
Hämta Chefen & Emma ståndsmässigt på Visby flygplats – Almedalen och jobb i 3 dagar innebar ju att kombinera nytta med nöje – Impalan skall med då det är Powermeet i Västerås i slutet av veckan
Almedlenen innebär tufft Rosémingel hos våra leverantörer Prime, en himla massa seminarier på dagarna
Almedalen innebär tufft Rosémingel hos våra leverantörer Prime, en himla massa seminarier på dagarna

[wpvideo YbE8cZiz]

Hinner med en tur och hälsar på Danne med familj och deras semesterstuga och Danne visar att det finns gädda på Gotland om man bara letar och har pannben
Hinner med en tur och hälsar på Danne med familj och deras semesterstuga på Norra Gotland och Danne visar stolt att det finns stor gädda på Gotland om man bara letar och har pannben

För att därefter snabbt ta turen Visby – Västerås och tillbringa 36 timmar på Powemeet med Tobbe och hans fina familj – tack för tålamodet Tobbe..episkt, herregud vad ni är bra.

Jag bara älskar amerikanska bilar och det är klart man tar seden dit man kommer - There´s a new sheriff in town.
Jag bara älskar amerikanska bilar och det är klart man tar seden dit man kommer – There´s a new sheriff in town.

Snabbt vidare till en första vecka på Mallis, Palma levererar skönt pool- och balkonghäng – riktigt bra första vecka i Juli alltså.

balkonghäng

Nu börjar det här likna en Stureplansblogg, vilket det inte är, men det är kul att få ge en bild av hur varadagen ibland kan se ut, när detvär tufft att få tid till att blogga & fiska. Så i frånvaron av fiske så byggs det upp ett suuug de luxe efter att dänga lite med utrustningen. Och som tur är så har det varit en hel del fiske de senaste veckorna så nu kör vi.

Vänta, höll ju å att glömma att det invesetrades i nya boots i fabriken på Mallorca - Helvete vilka sköna mockapjuck hos Tony Mora - de tillverkar max 50.000 boots av absolut högsta kvalité - du finner dem på Sko Uno i Stockholm, men så mycketballare att ha varit hos källan - som att köa en Amba hos ABU i Svängsta. De dojjorna kommer jag garanterat ha på mig till graven - Die with your boots on helt enkelt - det är ju så hårdrockare gör
Vänta, höll ju å att glömma att det invesetrades i nya boots i fabriken på Mallorca – Helvete vilka sköna mockapjuck hos Tony Mora – de tillverkar max 50.000 boots per år av absolut högsta kvalité – du finner dem på Sko Uno i Stockholm, men så mycket ballare att ha varit hos källan – som att köpa en Amba hos ABU i Svängsta. De dojjorna kommer jag garanterat ha på mig till graven – Die with your boots on helt enkelt – det är ju så vi hårdrockare gör

Vi börjar fisket i Furusund med en skön dag, varmt och sådär somrigt och vi bestämmer oss för att nöta en vik där vi aldrig haft någon framgång i, men hört många stories om grymma fiskar och vi vet att det är en barnkammare, med högt fisketryck. Jag provar med Wingmangummi men det ger ingenting, vi driftar längs med vasskanten, det är 1-1,5 m djupt och jag byter till en helsvart gäddspinnare från SF lures som låter, skramlar och ger en bra kontur mot den ljusa himlen. Pang och pang 2 hugg i 2 olika kast men missade av mig. Tydligt är att de står i naten och de jagar betesfisk. Strömmingen har gått ut, kan det vara så att de är tillbaka så här tidigt på grunt vatten redan?

Per tar ett nytt Personbästa på en Headbanger. Furusundsgädda Så välförtjänt och sjukt spännande. Det är varmt i vattnet och det gäller att vara snabb med hanteringen. 92 cm fin fisk och 5,7 kg - bra för att vara Furusund på sommaren.
Per tar ett nytt Personbästa på en Headbanger. Tas på 50 cm´s djup och med haspel. Så välförtjänt och sjukt spännande. Det är varmt i vattnet och det gäller att vara snabb med hanteringen. 92 cm fin fisk och 5,7 kg – bra för att vara Furusund på sommaren. Bra sträckta armar – viktigt när man fotar PB. Alltid nervöst när det är ett PB som skall håvas – man vill ju inte hamna i bad standing och få höra det tjatet att man har tappat ett pb.
Ett kortare kvällspass
Ett kortare kvällspass några dagar efter Pertans PB. Som alltid ständigt positiv inställning och tankarna att det här blir kul. Kaffe ett måste.  I Kvällningen skall det ju gå lättare har man ju läst, då går de ju in och jagar från de stora djupen de där nyckfulla gäddorna. 21 grader i vattnet, 22 i luften det är svalare än på dagarna och lite mer moln som inte bländar djuren utan ögonlock.

Bompass, vet inte vilket i raden, man kommer ju som tur är bara ihåg de bra passen, de fastnar ju som en solbränna på näthinnan. Okej då tar vi väl ett nytt pass snart.

Och visst vinden är sydlig och har vänt, äntligen lite fart i vattnet med växlade molninghet och vi har typ 6 timmars fiske framför oss och envishet. Jag försöker låta självsäker att vi tester en långvass med en djupkant utanför med pålandsvind, den är typ 1 km lång så det är bara å nöta och inget händer. Vi åker längre ut förbi Spillersboda och få en stengädda på kroken men den släpper direkt. Jag kör en hel del Zalt som jag tycker är ett riktigt bra bete och som jag tycker funkar fantastiskt när det är sommarfiske med sin irrationella gång. Kör man svävande så har den ett bra häng och den är väldigt mångsidig. Bra bellyflash och många bra färgsättningar att välja på.

När det känns skönt och mysigt att åka Tracker så är det inte lika bra fiske - när det ser ut såhär på sjön så är det bättre att prova med Gösta, Aborre eller en mjukglass i glasskiosken
När det känns skönt och mysigt att åka Tracker så är det inte lika bra fiske – när det ser ut såhär på sjön så är det bättre att prova med Gösta, Aborre eller en mjukglass i glasskiosken

Men det blir i princip ett bompass, vi provar grumligt vatten, vi provar grynnor, vi provar vasskanter, vi provar bakvatten, vi provar skuggiga lägen men de inte där. Så det är bara att glömma att fiska på dagarna när det är så här i mina hemmavatten. Då kan man ägna sig åt andra saker helt enkelt – och det finns det ju med ett fritidshus, trädgård, sambo, chevrolet, vänner, Allsvenskan, träning och en del jobb även på semestern för att inte prata om att man måste ju kolla iphonen var 5:e minut – det kan ju ha hänt nåt.

Som tur är så kommer väderändringen och vi har bokat en tur med glasskillarna Jakob & David som säkerställer att det finns glass i kylarna i Stockholms Norra förorter. Och David är ju en grymt ödmjuk hyffsat ny gäddfiskare som till skillnad till sin något kaxigare lillebror inte har samma tur utan får kämpa för sina hugg och är på god väg att bli en riktigt duktig fiskare. Han har nyligen investerat i en drömbåt för att kunna ta ut familjen på sjön  – grattis David till din nya Ocklebo – det bör ju innebära att du kan köra ett Silowteam på Grovstanäs invitational.

Jakob sitter avundsjukt och inspekterar min nya racer - en finsk Meri Särki aka Fulan fortsättningsvis - om det hinns kommer under säsongen ett kastdäck, en elmotor och en plotter på plats
Jakob sitter avundsjukt och inspekterar min nya racer – en finsk Meri Särki aka Fulan fortsättningsvis – om det hinns kommer under säsongen ett kastdäck, en elmotor och en plotter på plats
Fota är lika viktigt som att fiska - David förevigar första fångsten
Fota är lika viktigt som att fiska – David förevigar första fångsten – och det tillhör undantaget att man får följa med utan flytväst i min båt – men vi kommer inte sakna Jakob ett enda någe – helt enkelt blir det fler gäddor för oss andra.

Jag har en bra känsla och det är ett sånt pass när varje stopp, varje vass är ett hugg eller en följare. De är petiga och det tar en 10-15 kast innan det blir kontakt. Det är Vassar som vätter ut mot fjärdar som är receptet den här kvällen. 6 första stoppen levererar gädda och det är första riktiga “guidningen” med Fulan och det funkar fint – det tar ju trots allt några turer innan man får in känslan för en ny båt och motor och det är mycket kvar för att göra den bekväm för fisket.

När det går bra så har man tid för en kaffe - det här är en toppenrunda. Trevligt sällskap, fisk i båten och en underbar högsommarkväll
När det går bra så har man tid för en kaffe – det här är en toppenrunda. Trevligt sällskap, fisk i båten och en underbar högsommarkväll
davidfingädda
Fint frontad – fin gädda som skall växa sig större – fin sommargädda med härlig energi i drillningen

bröderna

Det är enkelt när allt går på räls, men det är ju såklart en massa kunskap om hemmavattnen, en massa timmar som ger resultat. Det funkar inte bara med teori och mest kunskap utan det handlar också o känsla, timmar, erfarenhet och lite talang att hitta sommargäddorna. Snipor eller inte, det är klart att det är prestige och stor skicklighet att fånga den stora feta fina sommargäddan men i vatten med högt fisketryck så är det inte så enkelt som det ser ut i sociala medier.

Undertecknad är glad över en finare slips - alltid kul att få fisk
Undertecknad är glad över en finare slips – alltid kul att få fisk och det är fina vassar och pigga gäddor

Jag vill verkligen lyfta fram hur bra jag tycker om mina hemmavatten, de är nyckfulla, de har högt tryck från fiskeguider, sommargäster, nätfiske. Det är högt tryck från oss sportfiskare, det är få lekvikar det är mycket skarvar, det är sälar vår och höst och det är havsörnar och det är strömming som är mer spännande än en skitmört från valfri leverantör.

Gäddorna har sett allt från Hi-Lo´s & Mörrumspinnare på 70-talet till Bombers, Rapala´s och Busterjerks och framför allt ZALT på 80 & 90-talet till Gummi, Gäddspinnare, Tailar och handgjort på 2000-talet – de har utmanats av gäddeliten i Trexgäddan och Furusund tillhör ett av de klassiska fiskevattnen och har ett rykte från svunna tider när fisket släpptes fritt och det kom upp 10+ i mängd, i parti och minut – men som jag tycker är ganska tufft att fiska på.

Det är stora avstånd och det gör det så himla kul. Efter snart 10 år så har jag bra koll på 1/3 av vattnen och de kommande 10 åren tänker jag skaffa mig bra koll på de övriga 2/3 eftersom jag har skaffat en styrpulpet som gör att jag kan ta mig längre bort och inte lägga en 2 timmar per tur på transport fram och tillbaka på nya vatten.

Skitfiske och lycka till på er jakt och glöm inte flytvästen

/Peter

https://www.fiskefuralle.se/paskfiske-del-2-nastan-iallafall-furusund/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Vill avsluta med Manges finfina Bleakdancer - här moddad med en powerdot för att få den svävande på 30-40 cm och sakta sjunkande beroende på om det är mälaren eller skärgården (sött & salt, densitet etc)
Vill avsluta med Manges finfina Bleakdancer – här moddad med en powerdot för att få den svävande på 30-40 cm och sakta sjunkande beroende på om det är mälaren eller skärgården (sött & salt, densitet etc) Kommer bli en hit på lite tröga höstgäddor – just nu så blyas den ner men gör inte tillräckligt med liv från sig för att locka sommargäddorna och jag kommer återkomma om dessa härliga handgjorda beten i extremt små upplagor, redan med stora gäddor på sitt samvete.
Föregående artikelAtt fiska gädda med Eastfields Slingshot – Bästa spöt?
Nästa artikelBättre fiskebilder m mobilen? Tips: Blackeye lense