Betesbyggarkiosken – Svartzonkers nya butikskoncept med allt du behöver för att bygga beten

Betesbyggarkiosken, så självklart, en butik för betesbyggare – ett kittlande och spännande koncept “made by Svartzonker”. För oss startade det som ett rykte som nådde våra öron för ett drygt halvår sen.

Ryktet återkom allt oftare för att till sist bekräftas utan något klart startdatum mer än “inom snar framtid”. För någon vecka sen släppte Svartzonker första videon där de visade lite mer av vad som kommer att finnas i betesbyggarkiosken utöver CAB-färgerna för gummi, såsom ett eget plastisol för gummigjutning.

När man tänker på det känns det ju ganska självklart att Svartzonker, en av våra bästa och mesta betesbyggare, skulle kunna öppna en nätbutik för betesbyggare. Men med vilken inriktning och sortiment? De flesta som finns i Sverige har ju mest fokus på gummigjutning och det borde finnas ett utrymme för hårdbeten nu när Lundgrens inte känns lika på det längre.

Nyfikna av naturen kände vi det var dags att kontakta allas vår Claes Claesson, Mr. Svartzonker, för att höra mer. Visst fanns risken att Claes varken ville eller kunde säga så mycket eller att mr 1000 järn-i-elden inte skulle hinna med, men den som inte frågar får inget veta…

Till vår stora glädje fick vi tummen upp för ett snack dagen efter! Ränderna går aldrig ur en tiger och det är kanske inte så förvånande att vi når Claes precis när står han på Söder Mälarstrand och testar gången på några beten :-).

Det visade sig att utbudet kommer bli ännu mer spännande än vad vi hade kunnat tänka oss. Ganska många nyheter på den svenska marknaden med andra ord. När man tycker det är lite tyst från betesbyggargurun så lägger han i nästa växel och utvecklar möjligheten för gemene fiskare att bygga egna Svartzonkerbeten.

Claes, berätta lite mer om Betesbyggarkiosken?

Det är ett projekt vi jobbat med i ett år – eller det är nog fasen över ett år! Det har varit en tanke som legat i bakhuvudet ganska länge. Men nu är vi redo att köra igång! Grundtanken är enkel: en helhetsbutik eller one-stop-shop där vi betesbyggare kan hitta allt man behöver för att göra beten, oavsett om det är hårt, mjukt eller spinnare.

Det svåra är att de flesta inte har ett komplett sortiment och det kostar både tid och pengar att ha det. Många är inriktade på plastisol – gummi-gjutning, men vi siktar på att ha mycket mer att erbjuda! Vi kommer inledningsvis ha mest prylar för gummi, men efterhand addera mer för både hårdbeten och spinnare mm.

Vad är Betesbyggarkiosken? Är det en on-linebutik? Är det en fysisk butik eller hur kommer man kunna handla?

Vi kommer ha vår egen web-shop där man kan köpa hela vårt sortiment och sen kommer några återförsäljare hålla hela vårt sortiment i butik om man vill gå och fysiskt klämma, känna och handla produkterna.

Ungefär såhär kommer sidan se ut när man dyker in med fickorna fulla med cash
Ungefär såhär kommer sidan se ut när man dyker in i kiosken med fickorna fulla med cash

Spännande! När kommer Betesbyggarkiosken att gå live?

22:a Februari är ett magiskt datum. Då öppnar vi “dörrarna”! Då kommer man att kunna börja handla hos oss. Vi har redan ett sortiment klart som vi sedan kommer utveckla över tid. Det blir nyheter och spännande saker hela det första året efter öppnandet. Sen kommer vi självklart utöka ännu mer vad tiden lider. Vi siktar på att vara bäst i klassen helt enkelt!

Under samtalet påkallar en person Claes uppmärksamhet, som alltid när man står inne i en tätort med ett spö i handen. “Vad är det du hoppas få för någonting här?” Claes svarar med ett skratt “ingenting idag… jag står och testar beten” och tillönskar herren en härlig dag innan vi kan återuppta snacket

Betesbyggarkiosken – vad kommer man kunna hitta?

Kort sagt: Allt du behöver för att göra beten, spinnbeten. Vi kommer inte att ha några tillbehör för att göra flugor. Det är en helt egen gren… En helt egen butik. Det är så sjukt mycket grejor hahaha! Men vi vill att man ska hitta allt oavsett hur mycket av byggandeprocessen man vill göra själv. Tycker man att vikta och måla är det man vill göra så kommer det finnas färdiga ämnen eller omålade kroppar på ren svenska, sk “blanks”. Vill man göra allt från grunden kommer man hitta allt för det med. Så i sortimentet kommer vi ha bl a:

 • Blanks för hårdbeten av flera av våra modeller av t ex McTail, Svartzonker tail som man kan fiffa lite som man vill sen
 • Blanks för mjukbeten – kroppar av McRubber! Det kommer finnas tre färger till att börja med. Pearl, svart och natural. Svart och Natural kommer båda vara re-cycklat gummi. Jäkligt ballt faktiskt och lite unikt. Sen kan man måla upp dem som man vill

  En av de tre färgerna av av omålade McRubbers. "Natural"
  En av de tre färgerna av av omålade McRubbers. “Natural”
 • Formar färdiga att gjuta i om man vill ha det. Till maj kommer Siliconformar i min BeShad – ett bete jag haft länge. Den kommer finnas i tre olika storlekar: 21, 17 och abborresize på 8 cm. Och så har vi en unik form för McRubber-storlek som bara kommer finns i kiosken. Vilken storlek det är får bli liten cliffhanger än så länge :-D. Men det kommer vara en väldigt bra allround-storlek som man kan gjuta upp och leka med.

Vet du inte vilken modell BeShad är så har du en liten film härunder där Claes gjuter den själv

 • Färgpigment i pulverform. Vi tycker det är riktigt bra. Istället för att ha färdiga färger så har vi en bas-selektion av pigment tillsammans med flaskor, trattar och allt sånt, så man kan blanda som man vill ha det själv. Pigmenten går att blanda i plastisol, transparent akrylfärg för airbrush eller varför inte i lacken. Lite brunt, lite fluo chatreuse, i med lite glitter så har man en motoroil. Eller varför inte – blå pearl: blanda pigment och plastisol – låt dra i en timme.
  Fluo-gult pigment för... ja vad du vill faktiskt
  Fluo-gult pigment för… ja vad du vill faktiskt

  Det är det som är så jäkla kul. Alla kan göra själv vill. Det är både kul och billigare – pigmenten är jättedryga och det går att variera till oändlighet. Det är vad det här handlar om: Att skapa sina egna mönster. När vi gamlingar började – då det fanns inga manualer – det var bara att testa. Ibland funkade det, ibland inte. Fake it ’til you make it liksom. Sen kom Fiskesnack och vi hittade fler som pillade precis som vi själva – vi började snackade med varandra och lärde oss. Idag finns det tips, råd och dåd överallt.

 • Plastisol – vår egna som jag måste erkänna att jag är sjukt stolt över. Den funkar bra, den är klar, lättjobbad och den är Ftalat-fri. Vi är nöjda. Det är flera andra betesbyggare i vårt långa land som testat och varit väldigt nöjda. Det är svårt att ta fram plastisol.Man är ju inte kemist och vet varken vad det heter eller vilken effekt de olika ingredienserna har.

  Utöver att kemi är svårt så har vi har olika bilder på hur en bra plastisol ska vara. Ska den vara med härdare i bottensatsen eller utan bottensats? Vilken temperatur ska den funka för om du vill ha flera lager med olika färger ovanpå varandra i ett bete dvs att laminera?

  Vi har väl alla varit där – lager två fäster inte i lager ett – de går att dra isär… Om man väljer en plastisol utan härdare som sjunker till en bottensats så blir den svårare att laminera för den kräver högre temperatur.  Om man frilägger härdaren så blir det lättare att laminera och det var det vi valde. Den sitter som klister när man laminerar vid 150-155 graders temperatur.

 • Expoxilacker såklart, för hårdbeten – Vi kommer köra både C&W och Truecoat. De är snarlika men ändå olika… Jag tycker båda lackerna är grymma. De kompletterar varandra. Dessutom fungerar de ihop – inget kemiskt problem utan de binder på varandra
 • Sen blir det allt möjligt sånt där småplock och tillbehör:
  • Pyrexkannor,
  • Superlim
  • Knådepoxi
  • Epoxi
  • Glitter – där går vi ut med två storlekar nu och sen dubblar vi upp i Maj
  • Form-silicon
  • Skyddsmasker
  • Osv
Rött holo-shade glitter
Rött holo-shade glitter

Målbilden är som sagt att ha allt man som betesbyggare kan behöva. Allt kommer inte finnas från början men vi kommer jobba hårt på att komplettera upp så fort som möjligt så att vi verkligen kan vara heltäckade. Det blir spinnardelar, skruvöglor, skedar, läppar, flash, bindgarn osv osv

CAB-färger för att kunna måla gummi-beten. Hur funkar det?

Ja, vi har den svenska agenturen för de färgerna. Det säljer vi till alla, det finns inte bara i Betesbyggarkiosken. Det funkar faktiskt sk-tbra. De hade lite utmaningar i början med den opaqua (täckande) färgerna men nu har de fått ordning på allt så nu funkar allt kanon. Det finns Opaque, transparent, pearl och effektfärger. Vi har väl ett 30-tal färger.

Måla gummi – det är ju jättesvårt. Det rör sig så mycket mer än ett hårt bete. Har du några tips?

Hahaha ja det är inte helt enkelt. Men det finns väl två metoder man kan jobba med. Antingen så lägger man betet på ett papper och målar. Eller så gör man en ställning, typ en gles kam med piggar som sticker upp, några spetsiga metallpinnar upp ur en träbit. Sen sticker man på betet och så har man ett bete som rör sig väldigt lite när man målar. Det funkar kanon!

Färgen är ju inte vattenbaserad utan har lösningsmedel. Något speciellt man ska tänka på när man målar med den?

Man ska ju helst vara i ett utrymme med utsug såklart. Men ett ställe med god ventilation och en halvmask med kemfilter så är man hemma. Det är samma prylar som bör ha när man håller på med plastisol.

Riktigt spännande satsning! Kommer vi få träffa dig på Sportfiskemässan i år?

Jajjemen – klart jag kommer var där! I år kommer vi faktiskt ha en egen Svartzonker-monter. Vi smäller upp en beteskiosk på mässan där man kan köpa hela sortimentet vi har tillgängligt

Stort tack Claes – en riktigt spännande satsning som vi förmodligen kommer hänga i ganska ofta! Lycka till och vi ses på mässan!

//Mange, Peter & Danne

Här kan du läsa mer om Svartzonkers träbete McTail

https://www.fiskefuralle.se/arets-bete-2013-svartzonker-mctailtail/

Uppdatering 2016 03 14. Betesbyggarkiosken öppnade idag! /Mange

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelFiskeFürAlle Guide -Kom igång med ismete efter gädda.
Nästa artikelPysselFürAlle – flash-skirts till dina gummin

7 KOMMENTARER

   • Skumt! nåja, Svartzonker works in mysterious ways som det heter. det kommer väl tids nog. Men jäklar vad taggad man är på att se utbudet!

    • Verkligen! Såg sen i en kommentar att de hade några tekniska problem… oklart när de är lösta men lät inte som veckor bort

 1. Den är inte öppen! Tråkigt men när den öppnar om de nu har några problem med sidan så kommer jag in direkt! Jättebra Claes!

Comments are closed.