Årets bete 2013: SvartZonker McTail/Tail

FiskeFürAlle:s "Årets bete 2013" - Svartzonker McTail/Tail

Äntligen!!! Soooom ni har väntat… Vi med faktiskt på att vi skulle stänga 2013 med att utnämna årets bete. Det känns sjukt att vänta ända till nästa säsong börjar, men… here it goes Svartzonker McTail!

Vinnaren är från en inte helt okänd betesbyggare, Claes “SvartZonker” Claesson. Mannen behöver väl inte närmre introduktion så vi skippar det och går rakt in på det viktiga: Varför och Hur?

OK – lika bra att erkänna – jag och McTailen har haft ett problemfyllt förflutet. Jag köpte två av de första plast-McTailarna. Jag tyckte helt enkelt att jag inte kunde fiska så det var att “kasta pärlor till svinen” att köpa en SZ i trä. Med tanke på vad de säljs för nu hade det varit en god investering Grrrr… När jag köpte McTailarna köpte jag också paddlar till “McPaddle”…

Klassisk blå-silver
Klassisk blå-silver

Jag fiskade och fiskade och fick inte till det. Mina McTail var slow sink så de gick precis under ytan och hade jättebellyflash men det hände ingenting för mig… Så jag tappade sugen och vinnarbetet från Värtan Cup 2008 blev förflyttat till avbytarbänken! Och såklart kom det rapporter om stora fiskar fångade på McPaddeln men jag hade gett upp…

Mumsbit!
Mumsbit!

Samma story var det lite för Peter och hans Red Tiger SvartZonker Tail. Den var med, han fiskade med den men landade inget. Vi har väl alla några av de där dragen som andra får fisk på, man vet att de är bra, men har inte rätt känsla och då hamnar de på bänken.

2013 vände vinden för både mig och Peter. Vi skulle ut och fiska tillsammans i våras. Jag kommer inte ihåg när men han hade stolt deklarerat att han lyckats byta till en vit tail. Själv hade jag sett någon film på Youtube om big-tailen och lyckats köpa några innan de tog slut överallt. Den turen bröts förtrollningen för både mig och Peter.

Min tigergös med big-tail och hans Red Tiger fiskade riktigt bra. Sen har de inte bara kommit med i startuppställning utan flyttats upp till topp 1 under året. SvartZonker-tailen i papegoj var en stor framgång även i Grovstanäs Invitational där Tobbe Lundgren plockade hem andraplatsen med den. Ett annat roligt minne var i Juni när jag, Danne och Peter var ute. Vi kommer till första platsen. Innan Danne och Peter fått upp sina prylar sitter dagens första efter två vevtag på min gäddfärgade… Riktigt kul! Danne då? Fiskar han inte med Svartzonker-prylar. Det gör han, absolut! Han har fastnat för McMio och McMy men i utnämningen av årets bete kunde vi inte välja alla beten från Svartzonker…

Red Tiger med fel svans (enligt Peter)
Red Tiger med fel svans (enligt Peter)

Jag fiskar med McTail och Peter med SvartZonker Tail. Vad är skillnaden då? Ja Tailen har en lös tail, själva kroppen har i princip ingen rörelse alls, utan det är svansen som gör jobbet. Att det är en länk mellan kroppen och svansen gör dessutom att det blir lite svårare att rigga med big-tail (om man vill det) eftersom krokarna lättare fastnar i gummit under kasten.

McTail och mångsidigheten

McTailen är från början en Jerk-tail men är lite som ett McGyver-drag tycker jag. Man kan modifiera det och fiska på många sätt som:
– Jerk
– Tail
– Paddel

Det finns desutom lite olika riggnings och trimtips. Det är enkelt att byta eftersom änden på kroppen slutar i en spiral så kan du i princip “skruva på” vad som helst där bak.

McTail Jerktips
Du kan tackla den som vanligt, knifestyle, på sidan mm. Då McTail (i början) kan vara lite svårflörtad som jerk kan det vara bra att prova några av de enklare riggningarna först. Du kan dessutom strunta i tailen helt och använda den som ett helt vanligt jerk-bete. Team Hajmat har skrivit en fantastisk artikel om olika jerk-riggningar som du hittar här.

Tail (Bigtail)
Egentligen är den ganska enkel. Sätt på tailen antingen med böjen uppåt eller neråt. Är böjen uppåt fiskar den grunt och har du tailen böjd neråt så fiskar den djupare. Det funkar kanon att få ner den ytterligare med ett päronbly i beteslåset.

Glad kille med Värtan-gädda tagen på nerblyad tigergös
Glad kille med Värtan-gädda tagen på nerblyad tigergös

Tänk bara på att sätta på tailen helt rakt i längslinjen på betet, annars kommer rodret (tailen) göra att betet kantrar lite. Egentligen är det mest estetiskt, gäddan bryr sig inte, men det kan vara irriterande… Claes har själv också gjort några sköna filmer om sina beten inkl. riggning av big-tailen. Kolla på Youtube efter “i huvudet på en betesbyggare” och lär av mästaren…

McPaddle
Ja – egentligen inte mycket att säga – på med paddeln och börja fiska. McRubber är ju ett hyfsat välkänt bete :-). McRubbern är i princip en McTail med paddel fast i gummiformat och den har ju några gäddor på samvetet. Kanske dags att ge det en chans igen? Ett litet tips som jag tror kommer från upphovsmannen själv är att sätta in en extra fjäderring om man fiskar med paddel.

Då kommer krokarna inte snurra med i betets rullning lika mycket, utan hänga mer rakt ner, och därmed kroka huggande fisk bättre.
Ett slutligt tips är att oavsett hur du gör när du byter slut på ditt McGyver-bete – sätt en liten klick superlim där så slipper du tappa tailar i onödan…

Min lilla familj av väl tuggade och nya McTailar. Nu när jag fått en strul-pinne av Danne och Peter får jag börja jerka också ;-)
Min lilla familj av väl tuggade och nya McTailar. Nu när jag fått en strul-pinne av Danne och Peter får jag börja jerka också 😉

Så Claes Claesson – med juryns motivering: Extremt mångsidiga, strulfria (som att fiska haspel 😉 ) och fantastiskt fiskande beten är årets bete(n) McTail / SvartZonker Tail!!!

Tack från juryn

//Mange

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Föregående artikelFiskeFürAlle tar tempen på: RoNo-baits
Nästa artikelGäddfiske – Mälarpremiär 2014

4 KOMMENTARER

Comments are closed.