Den ofrivillige abborr-fiskaren

Det var inga större fiskar men var gör det. Peter toppade dagen med denna skönhet

Är du en av dem som inte fiskar abborre av ren princip? Du är inte ensam…

Det är den tiden på året då vintern lagt sig över landet. De flesta har gett upp drömmen om ännu ett öppet-vatten-pass. Det innebär för oss som skriver om fiske att stoffet att kåsera om är svårfunnet. Vad gör man då som seriös redaktion? Ja vi gör som alla andra seriösa medier… Vi vänder blickarna inåt, på oss själva. Stirrar oss i naveln Vi lyfter och hyllar oss själva, sätter oss på en pidestal och blickar ner på pöbeln. Kort sagt – vi intervjuar oss själva och intervju-objektet är inte någon mindre än långe-Peter. Vår egna tjurskalle och mr “våga-vägra fiska abborre”. Som ändå fiskar abborre…!? Eller?

Peter. Du är en av de tjurigaste människorna jag känner. Ibland bestämmer du dig bara och vägrar ändra dig. Det har hänt med abborrfisket. Kan du beskriva dina känslor kring denna underbara fisk och att fisket efter den?

Precis som du säger, det är vinnarskallen som är det som är min största motståndare. Men med åren så börjar jag använda det jag har bakom pannbenet mer och mer och inser att det finns en skön grej med att ha en andra fisk i abborren. Det är att det är ett helt prestigelöst fiske för mig. Jag kan slappna av på ett helt annat sätt och känna mer glädjen av att vara med polarna. Dessutom är det nytt för mig sedan drygt 2 år och jag har mycket kvar att lära. Sen är det ju faktiskt så att jag vet att jag kommer bli en bättre gäddfiskare utav att fiska abborre.

Om nån vet hur lång den här mannen är så hör gärna av er, det känns som att han inte slutat växa trots det är över 30 år sen han tog körkort

Vad är det som avhåller dig från att gå all in i abborrfisket?

Tid och pengar skulle jag säga är huvudanledningarna. Jag har inte tålamodet att sätta mig in i allt som krävs utan kör hellre en piggyback på er. Dessutom anser jag mig vara en hygglig gäddfiskare, men med sjukt mycket kvar att lära. Då vill jag lägga min tid på gäddfisket. Och som för de flesta så är det inte obegränsat med resurser så då vill jag hellre lägga pengarna på världens häftigaste hugg.

Det kan ju bli ganska tekniskt när det pratas aborrfiske – hur ser du på det?

Det är nog den springande punkten för mig, det är där jag är helt offside. Alla olika riggningar. Alla olika varianter att ta hem betet. Det känns som om borrefisket har mycket gemensamt med flugfiske efter ädelfisk. Det är så tekniskt krävande. Det är inte där mitt fiskeintresse sitter, utan det är att få komma ut på sjön och bara köra. Att gnugga av en vik och täcka vatten eller drifta en vass är ju skitkul, men det verkar inte riktigt vara så man fiskar borre. Sen är ju lodet sjukt viktigt vid borrefisket och jag ser det som en sport i sig att minimera den tekniska hjälpen. Där lyser tjurigheten igenom igen.

Även om du har en avig inställning till att fiska abborre, så har du ju faktiskt köpt en utrustning ändå. Varför?

Grupptrycket helt enkelt. För att få hänga med er så var det ju rätt praktiskt att ha en rulle och ett spö. Då finns det ju faktiskt en anledning att läsa det ni skriver om borrefisket.

Abborre

Hur tänkte du när du köpte den?

Förmodligen inte alls. Jag var på gott humör under en helg i Västerås. Det var Power Meet med Tobbe och jag tog Impalan och hälsade på hos Willys. Det hade precis varit löning och då tänkte jag att ett spontanköp utan syfte kanske kunde leda mig in på nya spännande fiskestigar.

Du innerst inne är en riktig prylnörd – hur lyckades du begränsa dig i dina inköp av beten?

Ja innerst inne så är det kul med prylar, men som du sa tidigare så är jag envis. Och eftersom Matte Fors kör mycket streetfiske så var det väl så jag tänkte: att det ska vara en utrustning som funkar över allt. Och för att vara motströms så blev det 2 plastlådor och en billig Berkley axelväska modell jätteliten. Minimera allt liksom.

En som inte riktigt kan begränsa sig. Mange gör det han gör bäst – att inte välja bort… För att citera en känd gitarrvirtous från Upplands Väsby “How can less be more? More is more!”

Vad valde du? 

Jag? Det var Anders på Willys som plockade en rulle, ett gäng gummibeten från Eastfield, några bladebaits från Berkley och några Westin wobblers. Jävlar vad dyra borrebetena är.

Det hela började egentligen med att Jakob hade ett oanvänt spö över för en multi som jag köpte för 500:-, tyckte det var ett kap även om jag inte fiskade abborre. Så det låg nog och lurade att det skulle bli lite borrefiske inom sinom tid.

Ni ska inte lyssna å mig när jag är tjurig och konservativ. Jag är nog mest feg för att prova nya grejor. Det är ju du och Danne som är testpiloterna. Du är ju dessutom uppfinnaren av oss. Så jag hänger bara på och tar den enkla vägen.

Kepan rak, balla brillor, cool tisha – Peter redo för streetfiske

Som den ofrivilliga aborrfiskare du är – hur är dina känslor inför abborrfisket nu när du fått några turer under bältet?

De är oresarverat positiva. Det är riktigt roligt när vi väl är ute och kör. När det väl nappar så är det ju ett riktigt belöningsfiske. Det är också ganska avslappnat att fiska borre. Det är lätta grejor och kör man streetfiske så är det ju ballt att ha publik och så krävs det inga större förberedelser.

Har du några tips kring fisket du kan delge oss andra?

Som alltid skulle jag vilja säga, för att lyckas med ditt fiske så är det samma grundregler oavsett art:

Bra utrustning – lägg 500:- extra mot vad du tänkt om det går? På spö, rulle och lina. Varje kast blir roligare och det är många kast man gör. Dessutom så är en billigare utrustning oftast en dålig affär i längden, för när du väl lärt dig så kommer du vilja uppgradera. Så skaffa bra prylar från början.

Black friday fiskespön
Det står som spön i backen!!! Eller kom hit ska du få spö. (Vänligen infoga valfritt spöskämt). Närmast Peters Borre-set

Multi har lite högre inlärningströskel, de är så mycket nättare än det man är van vid från gäddfisket, snärta är totalförbjudet tills du hittat rätt inställningar, linan är tunn som en spindeltråd och ingen eler väldigt tunn tafs så en snärt och ditt 100:- bete flyger alla världens väg. Är du van med haspel så fortsätt med det. Och för borre är det oftast lite billigare med en haspelrulle än en bra multi.

Sen kan du försöka hänga med någon som kan fiska abborre så kommer din utveckling gå så mycket fortare. Du kommer prova fler metoder, situationer, tekniker och på så sätt få en brantare inlärningskurva. Och ju mer man kan desto roligare brukar det bli.

Tid i vattnet är viktigt, även här. Youtube är bra. Att läsa på är bra. Att hänga med en duktig guide är värdefullt. Men det krävs även en stor dos erfarenhet för att utvecklas och lyckas i fisket. Abborren finns i princip överallt och du behöver ingen egen båt. Abborre funkar dessutom väldigt bra i stadsmiljö eftersom det är lättillgängligt. Det räcker med 2-3 timmar åt gången och är inte lika tungrott som gäddfisket som kräver mer utrustning, mer beten mer förberedelser et c.  Det är tiden du har betet i vattnet som kommer göra att du lyckas och blir bättre. 

Att inte ge upp är en nyckel. Det är verkligen ett finessrikt fiske. Det är många parametrar som ibland krävs för denna finsmakare till predator att hugga. Så var ödmjuk och lyhörd. Om det går 2 timmar utan hugg och din kamrat hamrar upp borrar så måste du anpassa och justera. Det kan vara knycken, betesfärgen, hur du vevar in som påverkar, mycket mer än vid gäddfisket.

Jag skulle vilja säga att svårigheten vid gäddfisket är att hitta rätt hotspots men oftast rätt huggvillig. Abborren är i jämförlse med gäddan, om man får säga det lättare att hitta men svårare att få att hugga – väldigt generaliserande men från min utgångsvinkel som nybörjare så är det den markanta skillnaden mellan arterna.

Vad är de stora skillnaderna är mellan abborr- och gäddfisket och varför det ena är roligare/bättre än det andra? 2,5kilos borre eller +10kg gädda? 

Tyvärr har jag ju ingen erfarenhet av en 2 pannors borre, men däremot är jag ju den enda av oss 3 med en +10 Gädda, Så för mig är ju svaret självklart en 10:a. 

Men samtidigt vet ni ju att storleken inte är det viktigaste när jag fiskar, det är ju själva jakten och att hitta var fisken står. Jag uppskattar även tillfället när man börjar planera fisketuren, vilken taktik, var någonstans man börjar och det där lugnet när man glider ut från hamnen.

Slutligen – om det finns några andra därute som delar dina tidigare känslor till abborren – vad skulle du vilja säga till dem?

Om du känner att du blir lite less på trögt gäddfiske, ta ett brejk och häng med någon som fiskar borre. Oftast har de en utrustning som du kan låna. Prova helt enkelt så du vet vad det är. Dessutom kan du få mycket bifångster vid borrefiske. Både stor gädda och gös brukar kliva på när du minst anar det, och då inser man att det där med stora 200grams gäddbeten inte alltid är nödvändigt för en metersfisk. Och det innebär dessutom att du blir en så mycket bättre gäddfiskare när du lär dig var gäddans betesfisk finns.

Mange. nu en fråga till dig. Varför fiskar du abborre?

Oj! Nu var det så att jag intervjuar dig, inte tvärtom… Men ok eftersom du frågar så…

I grund och botten var det nog så att mitt gararge var fullt med gäddprylar. Jag kunde liksom inte ens för mitt eget samvete (och det är MYCKET rymligt) motivera mig själv att köpa fler gäddprylar. Jag var maxad typ. Slutköpt. Fullkittad. Där kom abborren som en skänk från ovan. Ny art, nya prylar som måste inhandlas, byggas, innoveras, elektronik att köpa. Löööööv it!

Nä skämt åsido. Det kan vara ett kort eller ett långt svar på din fråga. Det korta är: Det är sjukt kul och när jag väl provade modernt abborrfiske var jag helt fast. Det lite längre svaret är att jag börjat fiska abborrfiske pga en kombination orsaker. 

Jag älskar att lära mig saker – det ger mig rejäla kickar att ta mig över inlärningspucklar och att bli ok på att fiska abborre var att börja nästan från 0. Gäddan… ja det kräver många många mer timmar för att jag ska få svart bälte. Efter all min tid känns det fortfarande som om jag bara har gult eller orange bälte. Utmaningen är att jag helt enkelt inte får till i kalendern att lägga alla de där timmarna i sammanhängande format för att jag ska levla gäddfisket. Att jag heller inte har ngt riktigt bra gäddvatten hemmavid bidrar såklart. Att behöva åka 45 min – 1 tim försvårar att få till sammanhängande fisketid.

Tillgängligheten – mitt hemmavatten är ganska, för att inte säga väldigt, trögt på gädda. Jag har lagt många timmar där och visst har jag fått metersfiskar men jag har liksom tappat sugen på att grinda efter gädda där. Däremot är det ett bra abborrvatten med ett gäng fina pjäser som patrullerar där. Det är inte ett dagsprojekt som att traila båten till ett bra gäddvatten. Kroka på kärran, sjösätt och 20 min efter jag lämnat hemmet kan jag fiska. Turer på några timmar är möjliga.

Fiske med hårdbeten är kul och gör att steget mellan gädda och abborre inte är lika långt som det varit för mig innanDet fiske jag provat tidigare var jiggfiske, vilket jag inte gillar så mycket. Efter att insett att det går att fiska abborre mycket framgångsrikt med hårdbeten, ofta med hugg på sträckt lina så var det mycket roligare

Mängden tekniker man kan använda. Det finns en uppsjö tekniker och beten att välja på. Man kan bli helt yr i huvudet av allt man kan använda. Samtidigt så är det som är kul. Man kan byta teknik helt från hårt fiske till pillfiske till något mittemellan. Belöningen blir väldigt tydlig i att ofta får hugg ganska omgående om du gör rätt

Varför välja när man inte behöver. En av Manges miljarder lådor med olika beten. “Det är 1010 millibar, 18,5 grader och 10000 lumen i ljus och vinden har vridit 1,3 grader… Jag har ett bete för just det”

Mängden hugg – har man lite koll på var fisken brukar vara eller använder teknik är det en fråga om att knäcka koden och då kan man få mycket fisk. Otroligt belönande helt enkelt. Inte sex timmar utan ett pet utan det kan komma pang-pang.

Så vänner – där har ni det. Abborrtåget har inte lämnat stationen ännu. Har mr Tjurskalle kunna konvertera om inte till passionerad så iallafall glad amatör så kan du med. Tveka inte – köp en schysst utrustning, skaffa en uppsättning olika betestyper och ut och prova! Du kommer gilla det!

//Mange, Peter (och Danne)

Här hittar du ursprungsinlägget där Peter berättar hur det gick till

https://www.fiskefuralle.se/vad-ar-den-dar-abborregrejen-egentligen-en-historia-om-en-nyfiken-nyborjare/

ps: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram ds.

Föregående artikelBetesbyggnad på schemat välkommen in :-)
Nästa artikelVad är bästa valet av Spö och Rulle för ditt fiske?