Eastfields spön Slingshot och Catapult – första intryck från dagens släpp!

Idag är dagen D. Dagen då jag fått lägga labbarna på mitt nya spö, Eastfield Slingshot så jag kan börja testa det. Men även ett Catapult. Kanske låter lite konstigt att jag är så i spinn (trumvirvel, crash! :-D) för ett spö jag inte fiskat med ännu. Men det har jag… Eller iallafall dragit en tio kast. Jag fick möjlighet att testkasta på Värtan Cup-mässan.

Sen den dagen var det klart att mitt nästa spö jag inte behöver är ett Eastfield Slingshot. Punkt! Inte nog med det – jag ska ha ur den första lilla batchen som kommer till Sverige. Och i lördags kom de till Arlanda. Idag har de butiker som kommer få i första svängen fått sina och de kunder som har förbokat plus några lyckliga till kommer kunna få tag i dessa skönheter. Butikerna som kommer ha spöna är:

  • Sportfiskeboden Täby
  • Söders sportfiske / Sportfiskeprylar.se
  • Sporting/Attitude baits
  • Upplev i Linköping
  • Jiggar.nu
  • Eslövs fiskeshop
  • Fiske & outdoor Jönköping
  • Wobbleri Finland
  • Pikeworld Tyskland

Idag fick jag ett trevligt SMS att jag kunde avhämta spöt så jag svängde grillen på Volvon mot Viggbyholm och fick ett varmt välkomnande. Inte bara av Micke Boettge utan av Mr Eastfield själv och Reed som ligger bakom spöna. De hade väl hört att FiskeFürAlle var på ingång så de ställde upp mangrant 🙂

Reed, Micke, ett gäng spön. Jakob. Jag drog iväg 5-6 foton. Jag tror att Jakob bara har en min. Han såg identisk ut hela tiden. Exakt samma min :-)
Reed, Micke, ett gäng spön. Jakob. Jag drog iväg 5-6 foton. Jag tror att Jakob bara har en min. Han såg identisk ut hela tiden. Exakt samma min 🙂

Inte nog med att jag fick med mig mitt Slingshot. Jag fick dessutom det stora förtroendet att låna hem ett Catapult för att kunna göra detta inlägg, känna, klämma och jämföra. Tack Micke!

Eastfield Slingshot & Catapult – vad är det för fiskespön?

Så vad är det då för spön? Jag tänkte inte ta hela specen men kort: tillverkade i Kina, i samma fabrik som Loop använder så det borde ge lite “flugspö-känslighet”. Lite annorlunda grafit (något tekniskt mumbojumbo om 30/40 tons grafit jag inte har ngn aning av vad det är) som ger lättare spön. Klingorna är helt enligt boysens önskemål med lång progressiv aktion. Riktigt haute couture alltså. Hatten av!

image

Slingshot (om du inte kan läsa bilden) – 40-110 g med en sweetspot på 70-90g. Perfekt för i princip allt mitt gummifiske. Likaros, Wingman, Hogshad, Abstain. De väger alla in i den matchvikten! 7,9 fot långt. Lite kortare än vad jag är van vid men det ska nog gå. Otroligt lätt och skönt att både kasta och fiska med. Bra balans framförallt! Jag har gått igång på det här med balans innan och det kan inte nog betona. Balans, balans, balans

Eastfield Catapult
Ja där kom lite av labbarna och stolarna med. Kul att bjuda på mer än ett vackert spö, Eastfield Catapult

Catapult 60-150 g med en sweetspot även där ung mitt i på ca 100-120g men levererar och laddar bra även över det ända upp till 150g. 8,2 fot. Det är lite längre överallt. Lite längre bakhandtag, lite längre fram. Lite tyngre, såklart men fortfarande otroligt smidigt och lätt för den klassningen. Även här bra balans. Jag antar att det lite längre bakhandtaget gör sitt till

Så nu en kort genomgång av spöna och detaljerna. Förutom alla vackra spödetaljer kommer ni också få ta del av mina händer ibland, kan inte hålla de borta såklart, och mina köksstolar. Mycket nöje 🙂

image

Propert designade spön med splitgrip och rejäla bakhandtag som ligger skönt i armhålan/över revbenen och en bit bak. Inga fjantiga knoppar som det är på andra spön jag provat. Det syns också, om än dåligt, att Catapulten har lite längre bakhandtag.

Snyggt och sobert designade buttar. I det stora hela tycker jag spöna känns svenskt återhållsamma och snygga i designen. Jag älskar
Snyggt och sobert designade buttar. I det stora hela tycker jag spöna känns svenskt återhållsamma och snygga i designen. Jag älskar “less is more”. Propert och genomtänkt
En liten logga framför framhandtaget. Igen sobert och snyggt
En liten logga framför framhandtaget. Igen sobert och snyggt
Väl genomtänkte detalj. Inte revolutionerande men smidigt med hål i triggern för betet. Slipper man slita på klingan. Jag har det på (nästan) alla mina spön men det tar emot att sätta borren i ett helt nyköpt. Behövs inte här
Väl genomtänkte detalj. Inte revolutionerande men smidigt med hål i triggern för betet. Slipper man slita på klingan. Jag har det på (nästan) alla mina spön men det tar emot att sätta borren i ett helt nyköpt. Behövs inte här
En detalj som känns genomtänkt. Foam framför. Ser både snyggt ut och fyller sin funktion med att vara lite varmare nu när man ska ut och jaga höstgädda
En detalj som känns genomtänkt. Foam framför. Ser både snyggt ut och fyller sin funktion med att vara lite varmare nu när man ska ut och jaga höstgädda
Rullfästen från Fuji. Jag är ingen spöexpert men det verkar vara det man ska ha. Iaf skriver alla tillverkare när de har Fuji-fästen att det är det. Ingen aning om det är bra eller dåligt men de jag har brukar hålla och inte glappa så jag är nöjd. Det är väl den funktionen ett spöfäste ska ha, eller?
Rullfästen från Fuji. Jag är ingen spöexpert men det verkar vara det man ska ha. Iaf skriver alla tillverkare när de har Fuji-fästen att det är det. Ingen aning om det är bra eller dåligt men de jag har brukar hålla och inte glappa så jag är nöjd. Det är väl den funktionen ett spöfäste ska ha, eller?
... och spöna är raka! Inte illa det ;-) Det jag egentligen vill visa är att man verkligen försökt spara vikt genom att ha många små öglor. Det sitter hela 10 öglor på båda spöna som ger bra kontakt med klingan utan att addera vikt så spöt blir framtungt
… och spöna är raka! Inte illa det 😉 Det jag egentligen vill visa är att man verkligen försökt spara vikt genom att ha många små öglor. Det sitter hela 10 öglor på båda spöna som ger bra kontakt med klingan utan att addera vikt så spöt blir framtungt
Alla spön kommer med en
Alla spön kommer med en “inget snack-garanti” på två år. Går något sönder så kommer det fixas direkt! Trevligt. Jag vet inte vad jag har fått för garanti på alla andra spön jag köpt, men ingen har varit så tydliga med vad som gäller som EFL

Så, om jag summerar intrycken. Båda spöna känns otroligt lätta för sin viktklassning. Jag vet att de kastar vad de lovar, jag har provat själv. De har en lite annorlunda aktion. Inte bara den där toppiga aktionen som många Amerikanska spön verkar ha, utan en mer progressiv aktion, utan att för den saken skull verkar tappa snabbhet.

Det här känns som väl genomarbetad kvalitet med en design som inte skriker utan mer viskar. Jag går igång rejält på dessa. Anledningen till att jag väljer Slingshot är att det är i de klasserna jag är och fiskar allt som oftast när jag är i Sverige och inte jerkar. Sen gillar jag inte heller påkar utan känsla. Betets gång ska förmedlas, huggen ska kännas. Jag vill få ståpäls även när en 3-kgs kliver på. Båda känns som riktiga känselspröt men i det avseendet är Slingshot ett strå vassare.

Alla har sina preferenser och sina behov. Ta inte mina ord för en sanning. Iväg själv och kläm på ett vetja. Sen är det dags att spara för har man väl fått i sina händer så är det svårt att inte vilja ha ett 🙂

//Mange

Här hittar 2 inlägg om Eastfields alla spön, Ballista & ett till om Slingshot

https://www.fiskefuralle.se/vi-eastfields-nya-spo-ballista-och-weksell-med-william-eksell/

https://www.fiskefuralle.se/att-fiska-gadda-med-eastfields-slingshot-basta-spot/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelNettellaken 2 – the movie
Nästa artikelWeedless-riggning för gummibeten med bra krokningsförmåga