Att fiska gädda med Eastfields Slingshot – Bästa spöt?

Eastfield Slingshot - snyggt och stilrent - tydligt att killarna kan färg och form - vackert

Ligger i solstolen första veckan på semestern och har fått inspirationen åter att skriva efter några hårda jobbveckor. Det kommer handla om mitt nya favoritsoö Eastfield Slingshot

Att äntligen få fylla på bloggen med till att börja med sina egna reflektioner efter att halva säsongen har gått. Det har varit en hel del fiske på oss i FiskeFürAlle men inte alltid att det utmynnat i ett blogginlägg, bl a har jag en härlig helg i Västerås att få återkomma till.

Mange har tagit sitt betesbyggande ytterligare en nivå med både stor fisk och fisk på alla olika varianter på sina beten, det är så välförtjänt och riktigt kul när man ser hur mycket arbete och framför allt tid som läggs ner – det är verkligen hängivet och ett hantverk att få fram bra beten – stor respekt till alla ni betesbyggare där ute.

Eastfield Slingshot - snyggt och stilrent - tydligt att killarna kan färg och form - vackert
Eastfield Slingshot – snyggt och stilrent – tydligt att killarna kan färg och form – vackert

Det är med lite nervositet och mycket glädje och stor respekt som jag tar mig an att recensera just Eastfields lovordade Slingshot, som blev årets stora investering i utrustning för egen del, ett rejält kostsamt sådant för här är det ett spö som det inte snålats på. Jag kan tänka mig tillfredsställelsen hos Eatsfieldsgänget att få ta steget upp som spöbyggare eller snarare spödesigners och efter eget tycke och smak ta fram ett Svenskt alternativ på marknaden ( från välrenommerade leverantören JS Company som även tillverkar Loop´s flugspön )

Det blir ju väldigt mycket “guilt by association” eftersom jag 75% av min tid med beten i vattnet använder just Eastfields grejjer så blir det ju ganska mycket deras produkter jag skriver om här på bloggen, hör gärna av er med synpunkter och frågor runt just spöval, för vi är 3 st som använder helt olika utrustningar, har olika tankar och är verkligen inte alltid överens om vad som är bäst – Mange är ju tex haspelnörd -heeelt otroligt att han inte vill utvecklas som sportfiskare.

Just det Eastfield Slingshot, hur är det spöt och vad funkar det till för fiske? Jag tänkte ge min syn på hur spinnspöt funkar för gäddfisket. Det finns förmodligen massor av andra åsikter än just mina, som också är lika rätt, då upplevelsen är så extremt personlig beroende på tidigare erfarenheter och referenser.  Tror alla håller med om att det är svårt att korrigera någon annans upplevda sanning och känsla och trycka på att ens egna sanning är den enda rätta.

Vi har skrivit om Slingshot tidigare och jag kommer länka till dessa i inlägget så det är lättare att få en samlad bild om du funderar på att få en bredare bild än bara min. Det hela började med att vi besökte Sportfiskebodens traditionella inför Värtan Cup mässa 2015 och fick känna på och provkasta Slingshoten innan den kommit ut i butik.

Egentligen började det med rykten under vintern att Jacob hade tagit fram prototyper på spön som provfiskades, gissa om vi var sugna att få prova ett redan då, alltid en nerv i att få vara först ut, få prova något halvhemligt att få kunna skryta lite när man fiskar med polarna, att vara först med det senaste, ja ni vet, inte alltid ödmjukt.

Jacob stod med både Catapult & Slingshot i sitt tält och jag frågade vilket spö han tyckte skulle passa bäst till mitt fiske som mest består av att köra Wingmans & Curlys?

Slingshoten var ju det självklara svaret från Jacob Magnusson – å det var bara att spetsa in sig på att investera i ett nytt spö inför säsongen 2016, det var inte ett helt självklart val, 2.595:- är mycket pengar speciellt för ett oprövat kort på marknaden. Men med vetskapen om Jacobs pedantiska sinne för kvalité och kundservice så var det ändå inte ett så svårt val. Till det så blev det även en underbar rulle i Daiwa Lexan 300 HL lågutväxlade (PWRL 5.1:1)  från Söderssportfiske.

Daiwa Lexa i SödersSportfiskes Black Edition med den finstämda PWRL utväxlingen - sjukt skön - vi får se hur kvalitén är jämfört med ABU´s tröskverk.
Daiwa Lexa i SödersSportfiskes Black Edition med den finstämda PWRL utväxlingen – sjukt skön – vi får se hur kvalitén är jämfört med ABU´s tröskverk.

Hur funkar denna kombo, Slingshot & Lexa tillsammans?

Mina referensramar är såklart inte en spötestares utan utifrån en hyffsat bra predatorjägare med några gäddor i  7-8 kgs klassen per säsong och en sjuherrans massa fisk mellan 0,5 till 4-5 kg med tonvikt på 1-3 kg som det mest är i mina hemmavatten, om det nu är några där hahaha. Jag har kört Haspel och Shimano under alla år tills jag bytte till jerkfisket sist av alla för ungefär 5-6 år sedan och då blev det en hockeyklubba, det vill säga en stiff Shimano Compadre som är gjord på Muskyfiske, drygt 6 ft och sjukt okänslig med en Ambassadeur från ABU i en strålande skön JB5601.

Från vänster: Mitt första Jerkset med en Compadre 6 ft någnting och en JB. Sen uppgraderingen i mitten med en ABU Revo & Svartzonkers 7 ft spinnspö och till höger inläggets huvudperson
Från vänster: Mitt första Jerkset med en Compadre 6 ft någnting och en PikeCandy som gömmer sig under spöt med en nyservad JB. Sen uppgraderingen i mitten med en ABU Revo & Svartzonkers 7 ft spinnspö och till höger inläggets huvudperson. Det har kostat en herrans massa pengar att införskaffa denna triad och tagit sina år att spara ihop till och äntligen är jag nöjd – men som sagt det kommer ett 2017 och vi får se vad ekonomin tillåter.

Hade fått ögonen på lågprofilrullarna och behövde ett komplement till jerkandet eftersom jag hade börjat hamna djupt i gummits förlorade träsk och tyckte det var bekvämt att kunna fiska med fler alternativ än att stå timtals och runka…förlåt rycka i spöt med slaklina och missade hugg som jerkandet faktiskt är innebär. inför säsongen 2013 föll valet på en ljusgrå Revo Toro 51 HS och ett Svartzonker spinnspö 7 ft.

Vilken drömkombination det var och vad nöjd jag var med det spöt i 2 säsonger, funkade skitbra, precisionskasta var inget problem, krokade klockrent, drillade finfint med lagom press och få tappade fiskar. Bra fart när grejjerna var i vattnet och för mig i princip strulfritt. Och jag servar rullen vart annat år typ och sköljandet sker nästa tur och det är i salt/bräckt vatten. Många log nog inombords när jag stod och skröt på fisketurerna om detta “lågpris-set” , för fiskare många med rullar för 4-5000:- och spön för lika mycket i multipla uppsättningar.

Det var ett paket på ca 3000:- som var rena lyxen för mig då, men det var något som saknades, något som var byggt mer eller mindre för gummit, som var finkänsligt och som var avstämt och som var det där drömspöt. Många i min omgivning kör ju kråkan eller St Croix som det också heter, i olika modeller och är sjukt nöjda.

Det var ett spår som jag var inne på länge men det kändes inte så mycket rock´n roll och Thin Lizzy i sina färgsättningar, mer hipster och truckerkeps,  St Croix kändes inte så “eget” och det kändes inte så exklusivt även om de kostar som en bättre kostym från Hugo Boss. Så bli inte förvånade om jag snart står med ett St Croix 2017 och tycker det är det bästa som finns hahaha och bara kör gäddspinnare med en truckerkeps och flanellskjorta hahaha

Omdöme efter 6 månaders fiske hur är spöt: Slingshoten:

Jag skall kort beskriva det, vilket blir en utmaning att hålla det kort med tanke på de inledande 10.000 orden i inlägget

  • Känsligt – Låg spövikt 167 gram och en klinga som skvallrar om minsta beröring under vattnet
  • Rappt –  Det är lite mjukare i sin action än Svartzonkern – vilket gjorde att jag tappade fisk första 2-3 månaderna eftersom jag inte gjorde tillräckligt distinkta mothugg, vilket händer fortfarande. Skjuter iväg betena utan ansträngning – helaktion och med sina 7,9 ft så funkar det att undantagsvis jerka med det, utan att vara för långt även om jag använder Svartzonkern till det.
  • Balanserat – med Daiwan som är liten, lätt och mjuk så blir spöt en naturlig förlängning av kroppen och armen. Perfekt balanserat med långt bakhandtag, skönt svarvad kork, pålitligt rullfäste.
  • Tåligt – jag är inte världens pedant, grejjorna är verktyg i jakten på upplevelsen, och allt sitter som det ska. Känns extremt pålitligt och inte skört eller ömtåligt utan som en dirigentpinne utav högsta klass.Vi får se vad jag tycker efter år 2 & 3 – lovar att komplettera omdömet då.
  • Stiligt – med en svart rulle och om det var okej för fiskepolarna, en svart lina så är det ett riktigt stealth-spö med sin grafitgrå/svarta rutmönster.Jag är stolt när jag tar fram ett så snyggt spö med stilren klassisk design.

Vad saknar jag? Som alltid en bra ögla för att fästa beteskroken eller beteslåset i när jag byter till ett annat spö, infästningarna till öglorna funkar men det är bara så bekvämt och jag tycker inte om det där hålet som några spön har i fingergreppet. Men annars är det inte något jag kan komma på

Förtroendet för spöt växer såklart när man sätter en efterleksgädda, en skön metersfisk på 110 cm och + 8,5 kg med tillhörande indrillning. De där distinkta rycken från stor fisk, där känslan inte filtreras bort som i Compadren, utan bara förlängs via linan, rullen till klingan och genom händerna, underarmen och in i ryggraden – det uppfyller Slingshoten med råge. Superskönt att stå med 6-7 timmar och få iväg långa kast när det behövs utan att behöva ta i från tårna. Ett tips är att även lägga pengarna på en bra lågprofilare till spöt, dock med risk för att kombon kommer en bra bit över 5.000:- med lina.

Helt klart en drömkombination för mig, jag hoppade den här gången över ytterligare en ABU-rulle då de har blivit alldeles för dyra för min smak. Det är tufft och ett svårt val att kliva upp i prisklasserna på sin utrustning och sen inte veta om man blir nöjd, och dessutom veta att det förmodligen innebär att man vänjer sig vid en högre kvalitetsnivå på grejjorna vilket totalt sett gör hobbyn ännu dyrare, Pot Comitted som det heter i poker.

Mitt sikte är nu inställt på ytterligare ett skönt spö, gärna ett Slingshot, kanske en Catapult,  då min nuvarande kombo är mer skapad för vår & höstfisket när det behövs lite långsammare invevning orkar faktiskt inte byta rulle på spöna mellan passen/säsongerna. Så det saknas en snabbare rulle och ett nytt spö – vilken otur;)

Många pratar gott om Shimanos Calcutta, så det kan det kanske bli 2017 – de som läser får se helt enkelt, ingen lågprofilare men med nedsänkt fäste så funkar den fint med Eastfields spön – stod och singlade slant mellan den rullen och Lexan – och den lägre utväxlingen var det som fällde avgörandet – vilket jag är glad över – mycket mycket nöjd.

Ha ett underbart sommarfiske och vi vill inte förlora läsare så glöm inte flytvästen

//Peter

Avslutningsvis så finns det ju såklart massor med andra bra spön på marknaden och jag länkar till ett inlägg som Magnus gjort som är riktigt bra och som många läser och uppskattar och med hans erfarenheter runt olika typer av spön.

https://www.fiskefuralle.se/att-valja-spo-lite-tips-och-tankar/

Vill du läsa mer om vad Mange tyckte om både Slingshot & Catapult och som var den som såklart var först ut av alla i vårt gäng så läser du det matnyttiga inlägget här:

https://www.fiskefuralle.se/eastfields-spon-…ran-dagens-slapp/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

 

Fotnot: Lika bra att vara tydlig om ni därute  kanske undrar, vi är inte sponsrade av någon, även om man kan tro det eftersom jag ständigt är positiv när jag skriver om just Eastfields skapelser. Vi har alltid varit tydliga med att vi bara skriver om sådant vi tycker om och kan stå för själva och alltid om sådant vi själva använder. Resultatet blir då oftast positiva omdömen, helt enkelt dumt och oerhört tråkigt att skriva om saker och fiska med grejjer som är värdelösa och vi inte själva använder. Om vi, vilket aldrig hänt, skulle få ett varuprov från en leverantör så kan ni som följer oss vara säkra på att vi kommer vara extremt tydliga med detta, och med risk för att vi kommer vara kritiska – vår trovärdighet skall aldrig behöva ifrågasättas – vi skriver för att det är kul helt enkelt – skitfiskekul kan man kalla det.

 

Föregående artikelHangin’ with – Headbanger lures.
Nästa artikelFiska gädda på sommaren i Furusund – tuffa dagar sköna kvällar

3 KOMMENTARER

  1. Kör Catapult och Toro Beast 51. Super nöjd med spöt och väldigt nöjd med rullen. Skönt spö då jag blandar mellan tyngre och lättare beten men håller med om att jag saknar någonstans att fästa tafsen eller kroken. Men inget är perfekt så de är skönt att det är en bagatell som är de enda minuset 🙂

  2. Marcin . Beskriv gärna Catapult för jag står och väljer mellan dom båda. Har tänkt en Revo Beast alt Amba Pro Rocket CS Black… och köra beten fr 60-120. Catapult känns mer rubust och jag är mer inne på detta. Äger näml Pulse spö upp till 50gram, så det känns lite likt Slingshot, men jag kan ju ha fel.. Tacksam för tips / Daniel

Comments are closed.