Egen portabel låda för ekolod – tips

Sen jag “råkade” bli med en Motorguide Xi5 förra hösten har det liksom legat och gnagt i mig lite. Jag såg framför mig att ensamturerna skulle bli fler. Jag har märkt att jag gillar att stå fram i båten och fiska när jag är ensam. Tyvärr känner jag mig blind där. Jag har inte haft koll på bottentyp, djup eller temperatur.

Min Motorguide har dessutom en givare som passar till ett Lowrance-lod dvs. samma typ jag redan använder. I vintras kunde jag inte hålla mot mina lustar längre utan köpte ett lod… Fel lod… Ett Lowrance-lod, men utan blå kontakt vilket krävdes för att funka. Jaja, jag sålde iväg det igen och köpte ett nytt, rätt sort nu. Ett Elite HDI 5.

Jag har för mig att denna lösning passar för alla Lowrance 5-tumsenheter. Man behöver ju inte köpa sånt här lyxlod om man inte hittar bra beggade deals
Jag har för mig att denna lösning passar för alla Lowrance 5-tumsenheter. Man behöver ju inte köpa sånt här lyxlod om man inte hittar bra beggade deals

Jag kände jag ville ha en portabel låda som jag kunde använda fram, men också för att ta med till ev. hyrbåtar och för att ha, en framtid långt, långt fram, i min lilla billiga skuta jag redan köpt i min fantasi för att fiska efter Blekinges gröna guld.

Det är något sånt här jag ser framför mig i Blekinge - fullt tät och funktions(o)duglig :-)
Det är något sånt här jag ser framför mig i Blekinge – fullt tät och funktions(o)duglig 🙂

Då var bara frågan, hur gör jag då? Jag hatar att bära på för mycket saker och allt ska vara lätt och enkelt. Jag hade ett litet AGM-batteri över och i garaget stod dessutom en övergiven batterilåda med elektronik från Biltema.

En sån här för 85Ah hade jag stående, med strömuttag, säkring, bärhandtag mm
En sån här för 85Ah hade jag stående, med strömuttag, säkring, bärhandtag mm

Hmmmm… Undrar om ett liggande AGM-batteri passar med… Jag provar – YES

Bättre passning än så här kan det inte bli...
Bättre passning än så här kan det inte bli…

 

Sagt och gjort – börja fiffa lite. Såga ner batterilådan till rätt höjd så jag inte bär runt på luft. Fixa en avdelare av plexi mellan batteri-“avdelning” och förvaring för ekolod när det inte används, säkra upp och klart! Grymt funktionellt. Jag passade också på att passa till en liten frigolitbotten så att lodet är stötsäkert under transport

Lådan hade dessutom den lilla fördelen att det är lätt att ladda – anslutning till laddaren rakt på plintarna. Dessutom kan jag dra ut strömkablar genom de redan färdiga kabelkanaler.

image

Nu har jag fiskat med lådan ett flertal gånger och resultatet är… grymt… Oavsett om det är jag eller mina polare så gör informationen att vi fiskar mer effektivt, framförallt mer fokuserat som man gör när man tror på det man gör… Peter var lyrisk när vi gjorde får berömda Sörmlandstur!

//Mange

 

 

 

Föregående artikelGulan 3.0 – tips nytt kastdäck Flipper 470s
Nästa artikelNy Durk på en Buster RS