24-h gäddan från insidan team Brunnberg – not featuring Mange

Ja planen var ju här att det skulle finnas ett hejdundrande reportage från Mange som visade insidan av Sveriges mest utmanande fisketävling: 24-h gäddan. Det snackades om bilder, videos, confession-cams, ja the whole burrito.

Mange skulle fiska med team Brunnberg Lures feat Mange, men vår lille skåning var lite klen och sköt sig ur allt det här liggandes i fosterställning med feber, öroninflammation och spräckt trumhinna. Inget pannben där inte…Tveksamt om han får vara kvar i FiskeFürAlle efter ett sånt debacle. Pinsamt…  😀

Team Brunnberg i 24-h gäddan
The dreamteam! Martin, Juan Carlos och Olle

Så vi får helt enkelt fokusera på de riktiga hjältarna istället – de som fiskade och mer bestämt Martin Brunnberg, Olle Lundstedt och JuanCarlos Reijnst. Innan vi ger oss in i den faktiska tävlingen så kan det vara bra att känna till lite om Martins båt för den kommer att spela lite av huvudrollen här faktiskt… I korthet – Martins båt är en drömbåt.

Anytec 24-h gäddan står för fören
Rå, tålig, stabil och grym att fiska från

Det är en Anytec köpt begagnad i Finland. En imponerande insats bara det. Att köra 120 mil från Södertälje ända upp till Finska gränsen för att köra ner på finska sidan, hämta båten och köra hem… Imponerande och visar kanske lite av Mr Brunnbergs pannben? Den är fantastisk: Snabb, tar sjön bra och är utrustad med all onödig och nödvändig utrustning en seriös fiskare behöver. Stor elmotor fram, Talon, elektronik och en rejäl motor med hydraulstyrning som ger bra knuff i starter och käkar stora fjärdar till frukost. Underbar helt enkelt… Och skulle ni vilja veta mer om Martin så intervjuade vi honom för något år sen. Det hittar du här. Vi lämnar väl över till Martin själv då:

Ja det var inte en helt enkel uppladdning inför denna tävling. Först går elmotorn sönder när jag och Mange är ute och rekar (den artikeln hittar du här) och sen går Mange sönder… Ja elmotorn gick att fixa som tur var. Ett nytt styrkort senare så gick motorn som en klocka igen. Med Mange vad det värre. Mange skickade meddelande där det lät som om han låg med en fot i graven…

Tyvärr lyckades han inte piggna till så vi fick med kort varsel jaga ny lagmedlem och det lyckades vi med som tur är.

Samling inför start i Mariefred

24-h gäddan slår tillbaka med full kraft

Taggade som alltid drog vi kl 16 iväg till vår första spot en 15-20 distans bort. Och fisket börjar bra. I första kastet landar vi en 80+ fisk och är med på scoreboard direkt. Skönt! Det är alltid gött att få en tävlingsfisk direkt. Jag har min motor på en sk ”jack-plate” – en hydraulisk platta som gör att jag inte bara kan tilta motorn utan också lyfta hela motorn som sådan upp och ner.

Jag vet att det är ett problem att tilta motorn när den är sänkt i bottenläget – då tar hydraulstyrningen i och det blir inte bra… Nu hade motorn av misstag hamnat i bottenläge och vi började driva in över grundare vatten så jag tyckte det kändes bäst att tilta motorn… Och glömmer att motorn är längst ner… PANG! båda t-kopplingarna till styrningen paj! 20 minuter in i tävlingen står vi där utan styrning…

There’s your problem…!

Då måste jag erkänna att jag bröt ihop totalt…och bara ville hem och gömma mig, men med två lagmedlemmar som peppade så var jag efter ett tag på väg upp ur svackan igen.
Vi ringde sjöräddningen men de hade fullt upp med en båt som tog in vatten och en båt so hade motorras så där satt vi. Efter ett tag började vi samla kraft och kreativiteten slog till och vi kom på att man kunde binda fast motorn med tampar och styra lite så.

Olle styr som en kung, med tampar och rumpan

Så vi lunkar tillbaka till Mariefred. Väl där trailade vi upp båten igen och försöker få tag i reservdelar utan framgång. Då bestämmer vi oss för att låna styrkolven från Olles båt. Sagt och gjort – vi drar till Trosa och monterar av Olles styrning och sen tillbaks igen. Montering, avluftning och slutligen kl 02.00 ger vi oss på böljan blå igen så väl ute kl 02.00 så har vi ca 20 minuters fiske efter 10 timmars tävlingstid i ryggen… 😀

Late night repairs… Sömn får det bli något annat liv

Vi börjar fiska igen ca 02:30 och sömnen får vänta till ett senare tillfälle. Tyvärr visar det sig att de som hade bäst resultat hade bra fiske mellan 22-01 så vi missade tydligen hela den hetaste perioden… Men vi lyckades landa några fina fiskar ändå, med JuanCarlos 105 cm i topp. Vi nötte på enligt plan men det gav inte mer än 3 st godkända denna tävling.

Finfin fisk alla dagar. Kanske lite extra välbehövd just denna dag

Hur gick det för team Brunnberg i 24-h gäddan?

De tog sig trots all uppförsbacke in på en hedrande 24:e plats av 80 startande med 270 cm gädda. Hatten av! Bra jobbat! Och naturligtvis stort grattis till team Svartzoner som vann med imponerande 951 cm!!! Samt givetvis till alla andra som överlevde denna fisketävling.

De grymma vinnarna!

Vi tycker denna historia har många lärdomar värt att lyfta fram och vi tackar verkligen Martin med team för att ni är så härliga och ärliga.

  • Det visar den hur tuff tävlingen är. Det är inte bara en lite längre endagars-tävling. Flera ekipage fick bryta för olika sorters haveri. Och när tröttheten sätter in, då börjar saker hända. (Ja i just Brunnbergs fall får vi tro att trötthet inte har något med saken att göra men i övrigt. 
  • Hur viktigt att det är att ha en plan, en plan b, en plan c osv. Och att orka hålla sig till den oavsett vad som händer. Att ha pannbenet att resa sig igen när man blir golvad, eller som en annan Champ – Rocky Balboa – sagt: ” It ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward”.
  • Sen visar den den tredje kanske viktigaste aspekten som vi på FiskeFürAlle pratar mycket om och inte nog kan understryka. Vikten av att vara ett bra team som inte bara fiskar bra i medvind utan kan se till att ha kul i båten alltid, oavsett förutsättningar. Som orkar hålla stämningen upp och framförallt lyfta varandra. Alla får bryt vid olika tillfällen och då gäller det att ha kompisar som drar upp en igen och ser till att man kommer tillbaks. Det är långt mycket svårare att få ihop ett bra team än att bara hitta någon/några som gillar och kan fiska gädda. Det är många andra pusselbitar som ska passa

Nästa år är det dags igen… Och då får Mange se till att hålla sig frisk !

//Mange, Peter, Danne & Martin

Vem Martin är om du inte redan vet det, så finns en fin artikel om Herr Brunnberg som betesbyggare här:

https://www.fiskefuralle.se/hangin-with-mr-b/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelHangin´ with… Olle Vaide – Waide lures
Nästa artikelMicke Boettge visar vägen till stor Abborre – Stora Värtan glänser