Gulan 3.0 – tips nytt kastdäck Flipper 470s

Gulan är en underbar båt. En fantastisk fiskekamrat. Stabil, lätt-planad och skön att fiska med. Motorn är gammal men går som en klocka och är lättstartad. Det bästa av allt – hon är gul. Hon syns bra och ingen kommer vilja stjäla henne. Hon har fiskats hårt och känslan att uppgradera smyger ju på en liten då och då.

image

I höstas slog jag till på en Motorguide Xi5. Ett litet test hittar du här. Nu när jag fiskat en halv säsong till med den så är utlåtandet exakt samma. Stabil, rejäl, exakt och tyst. Drar lite batteri och jag har aldrig lyckats dra ut mitt Biltema AGM 85 ah-batteri.

Jag har också passat på att fixa lod fram. Det kan du läsa om i kommande inlägg. Det känns som om båten borde vara komplett, men tyvärr har suget att köpa på sig ett HDS-touch lod kommit också så jag kan styra motorn från plottern men det får bli ett framtida projekt.

Jag har ju tidigare uppgraderat Gulan en gång med högre durk. Det kan du läsa om här och här. Nu kände jag dock att det var dags att uppgradera till ett kastdäck. Danne har ju redan skrivit om hur han gick tillväga för att göra ett kastdäck till sin Buster RS. Det hittar du här. I detta inlägget tänkte jag snabbt och enkelt ta dig igenom hur jag tillväga på min Flipper 470s. Planen var att göra ett tvådelat kastdäck med skarv längsgående så jag kan öppna upp och lägga saker under däcket.

 

Materialvalet vare precis som förra gången 18 mm plywood samt nålfiltsmatta – en ruffmatta i “teak-design” från SeaSea som kan tvättas av med högtryckstvätt.

Så här gjorde jag

 1. Gör en mall på utrymmet du ska ha däcket i (samma sätt som i Gulan 2.0)
 2. Såga ut plywood och kolla passform

  Ganska ok passform tycker jag. Redo för att stänga ändträt
  Ganska ok passform tycker jag. Redo för att stänga ändträt
 3. Fasa av kanterna undertill så det ligger fint och inte skaver
 4. Täta ändträt med någon expoxi. Jag använde international wood sealer
 5. Regla upp vid behov – 18 mm var för svagt för mig, jag vill det ska kunna stå flera personer utan att svikta så det behövdes. Jag kompenserade även för att min båt inte var helt plan

  Reglat, reglat och reglat inklusive kant för att kunna stötta kanten för min längsgående delning. Gångjärn på det så blir det kanon
  Reglat, reglat och reglat inklusive kant för att kunna stötta kanten för min längsgående delning. Gångjärn på det så blir det kanon
 6. Limma på mattan med kontaktlim

  Matta på plats - snart dags för fiske
  Matta på plats – snart dags för fiske
 7. Skruva dit ev stödben
 8. Jag la dessutom lite hård frigolit under båten för att kompensera för de ev mkt små glapp som finns
 9. Fiska

Nu har jag fiskat med kastdäcket sen i våras och är grymt nöjd. Jag har kunnat flytta fram batteriet för elmotorn vilket gjort att båten är bättre balanserad och studsar inte lika lätt när man kör.

Jag la ner en del tid på det men jag är lite nördig när jag gör sånt här också och vill det ska bli bra även på detaljnivå. Då tar det lite tid men det håller och jag blir nöjd.

Stort som ett dansgolv. Ändå lyckas vi fylla det... oväntat :-)
Stort som ett dansgolv. Ändå lyckas vi fylla det… oväntat 🙂

Har du inte fixat kastdäck ännu så kan jag bara rekommendera det!

//Mange

Föregående artikelHangin’ with TN-Lures – ett idolporträtt – vem e han, mannen under kepan?
Nästa artikelEgen portabel låda för ekolod – tips