PysselFürAlle – Egna tafsar med Wire, Fluorcarbon och Titan

Idag kom det upp en fråga på en grupp på Facebook ang. tafsar och vilka som används. En bra fråga. Tafsar kanske inte är det sexigaste inom gäddfiske, men en extremt viktig länk som håller fast betet eller betesfisken och som allt som oftast får smaka på gäddornas rakbladsvassa tänder och ta den värsta smällen när gäddan skakar, rycker och slår.

Tafsen får ta stryk helt enkelt. Därför vill jag gärna ha bra koll och stort förtroende för mina tafsar. En bra tafs sparar också mycket pengar då man inte tappar lika många drag. Jag väljer att göra dem själv så jag vet vad jag har i linänden.

Är det inte bökigt & onödigt att göra egna tafsar då?

Ja, det kan man tycka jämfört med att bara köpa dem men det finns några argument som gör att göra egna är bättre:

1. När jag gör egna tafsar kan jag ha full koll på komponenterna och välja de jag gillar mest på

2. Jag litar mer på mina egen-gjorda tafsar

3. Jag kan anpassa dem precis som jag vill ha dem i längd och utformning

4. Det blir billigare i längden. Det kan absolut svida att köpa ett paket titan-material för 200 kr, men med 4 m längd blir det iaf 8 eller fler tafsar…

OK, så egna tafsar är bra. Vad ska ha för tafsar då?

Det finns väl egentligen tre eller fyra olika material som tafs, kanske fler men de andra har jag inte prövat. Wire, Flourcarbon, Nylon och titan. De har sina olika fördelar och nackdelar

Om Wire
Billig och enkel att pyssla med. Det material jag började med och gjort flest tafsar av. Jag använder även wire till mina hemmagjorda stingers, både de med trekrok samt enkelkrok. Det finns många olika dimensioner och tillverkare och jag har väl egentligen inte hittat någon favorit. Jag har provat många olika och alla har fungerat.

Till tafsar förespråkar jag dock en grövre wire än till stingers. Den stora nackdelen enligt mig är att wiren har “minne”. När den väl blivit bockad eller stukad, så är den knycken i wiren kvar. Oftast sker det någon cm över beteslåset så draget kan fastna där i kastet. Mkt irriterande

Om Flurocarbon
Ska enligt vissa (men inte enligt mig) vara helt osynlig i vattnet för fisken. Sjunker långsammare än wire och titan pga lägre densitet och större volym. Ger bra häng i vattnet och fjädrar lite vilket kan vara skönt, både för dig och för fisken. Jag gillar FC till fiske med gummi, tailar för att de ger bra häng och till spinnerbaits. Stor oron jag har för FC är att jag undrar vad som skulle hända om tafsen skulle hamna rakt igenom munnen – förmodligen skulle den bitas rakt av men det har aldrig hänt med mina tafsar.

Om Nylon
Samma ung som fluorcarbon minus att den då kanske inte är lika “osynlig” samt att den blir skör med tiden

Om Titan
Dyrast, starkast i förhållande till vikt. Stum och bra. Lätt att göra tafsar av. Jag har började använda Titan för två år sedan och gillar det mer och mer. Jag använder det framförallt till jerk och wobblers. Jag gillar att känna vad som händer längst ut och Titan förmedlar det bäst. Hållbart som bara den och saknar nästan minne. Är alltid rak. Dessutom kan kan man återanvända tafsarna. BLir tafsen för sliten närmst beteslåset, klipp av ngn cm och knyt på betslåset igen. Jag har haft en tafs som gått av och då var det pga jag själv misshandlat Titanet genom att dra knuten för hårt…

Hur gör man då för att göra sin egna tafs?

Vi tar det steg för steg. Jag gör tafsar med lite överkurs – jag sätter krympslang på tafsarna. Jag gillar det eftersom den minskar mängden skräp som fastnar i tafsen. Sen ser det snyggare ut också, men är absolut inte nödvändigt. Skippa det steget om du inte har eller vill. Jag blir ibland anklagad för att ha Skärgårdens längsta tafsar, men jag tycker att tafsen ska räcka ett var runt käften på en stor madame och då är en lämplig längd ca 40 cm.

IMG_0253

För alla tafsar behöver du: Tafsmaterialet (valfritt fabrikat, prata m butiken om vad de rekommenderar), Lekande (jag kör det största jag hittar) och beteslås (Jag gör BFT Staylok största eller näst största strl. Den känns svårast att råka öppnas under fiske samt att det är lättare då det saknar lekande i ändan=bättre häng). Utöver det behöver du någon tång att klippa material med, en tång att klämma crimps med (jag har en specialtång för ändamålet), om du inte gör titantafs, superlim (igen om du inte ska göra titantafs), crimps (vajerlås) samt krympslang (valfritt).

Wire-tafsen
En råd innan du drar igång. Om du är osäker på storlek på wire och storlek på crimps. Snacka med butiken så du får rätt dimensioner. Det finns de som hävdar att de inte använder crimps utan bara tvinnar ihop ändarna på wiren och bränner ihop och det ska hålla bra – jag vågar inte lita på det…

IMG_0256

Klipp av tafsmaterialet i lämplig längd. Ta din crimps och gör i följande steg:
1. Trä igenom crimps med tafsmaterialet
2. Igenom ditt beteslås eller lekande beroende på vilken ända du börjar i
3. Trä tillbaka wiren genom crimpsen
4. Juster storleken på öglan som bildats
5. Trä tillbaka wiren en tredje gång crimpsen för att låsa. Låt wiren sluta exakt vid slutet på crimpsen så den inte sticker ut

IMG_0257

6. Kläm åt din crimps
7. Trä på dina bitar krympslang. Jag använder två storlekar en grövre närmst beteslås/lekande och finare som sluter runt wiren på ett fint sätt
8. Gör om samma procedur med wire, crimps, beteslås som steg 1-6
9. Lägg en liten klick superlim vid varje crimp för att säkra
10. Bränn lätt på krympslangen så den krymper
11. Färdig!!!

IMG_0259

Fluorcarbon/Nylon
Jag använder 1,2 mm FC här. Den har funkat bra. Jag använder också dubbelcrimps (två rör) med innermått 1,3 mm.

IMG_0266

Ung. samma procedur som wire-varianten
1. Klipp upp lämplig längd FC/Nylon
2. Trä igenom FC:n genom dubbelcrimpen
3. Trä på beteslås/lekande
4. Trä tillbaka FC:n. Änden ska vara precis där crimpsen slutar
5. Kläm åt ordentligt – kan var trögt då det är ganska tjockt gods i crimpsen

IMG_0267

6. Trä på dina bitar krympslang (igen valfritt)
7. Gör om stegen 2-5 i andra änden av tafsen
8. Säkra crimpsen med superlim

IMG_0268

9. Värm krympslangarna försiktig. Du vill inte att FC:n ska bli varm och börja böja sig och låsa sig i ett dumt läge. Bara krympa slangen…
10. FC har en irriterande tendens att vilka krulla ihop sig igen. Det löser du genom att hänga upp den färdiga tafsen med en vikt i så den blir rak och värma lätt med värmepistol alt. lägga ner i kokande vatten och sen hänga i sträckt läge
10. Färdig!!!

IMG_0272

Titan
Nu blir det dags att knyta. Här behöver du inte crimps och knuten kommer se bisarr ut men jag lovar – den håller!!!

IMG_0260

1. Trä upp lekande/beteslås
2. Gör nu en vanlig betesknut “Grinner-knut”. Du ska ett extra varv genom lekandet. Tvinna titanen tre varv runt sig själv, dra korta änden ner mot och igenom öglan som bildats vid ditt beteslås/lekande
3. Ta tag i korta änden med en tång och dra försiktigt. När det blir trögt, sluta dra – överdra inte, då förstör du materialet.

IMG_0261

4. Trimma bort överflödigt mtrl så några mm är kvar och pekar ner mot beteslåset/lekandet

IMG_0263

5. Trä på dina krympslangar
6. Gör o steg 1- 4
7. Färdig!!!

IMG_0265

Svårare än så är det inte. Att göra sina tafsar går fort så det är inte så bökigt heller…

Jag lämnar er med en bild på ett overkligt snyggt bete från Solarfall. Vad säger man?

//Mange

Här är mina tips för att göra egna stingers:

https://www.fiskefuralle.se/trekroks-stingers-hur-gor-man/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Är det en riktig fisk eller ett drag??? Man undrar
Är det en riktig fisk eller ett drag??? Man undrar
Föregående artikelNya gummibeten – så blev de och jag blev lite vassare, lite smartare
Nästa artikelHur man får gäddan att hugga i Västerås, magisk eftermiddag på Mälaren!!!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.